abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator vrijdag 31 december 2010 @ 12:57:50 #201
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90672530
quote:
7s.gif Op vrijdag 31 december 2010 11:59 schreef Bolkesteijn het volgende:
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
Je ziet het in elk recept zowat: 500g bloem / 500ml water.
Ik zit nu op 500g bloem, 90ml pils, 100ml melk (voor de gist), 185ml water, 2 eieren. Totaal 375ml vocht (+ 100g ei).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90682895
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?



  vrijdag 31 december 2010 @ 21:12:19 #203
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90691432
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 december 2010 17:05 schreef evo87 het volgende:
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik zou hem geven!
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_90691666
Dat ziet er prima uit. :Y

Wij zijn gewoon naar de oliebollenkraam geweest. :P
pi_90701450
*Burp*, lekker hoor die zelfgebakken oliebollen. _O_ Kan er geen genoeg van krijgen. En ook veel goede reacties gehad. :)
  zaterdag 1 januari 2011 @ 13:49:59 #206
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707220
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
I`m not weird. I`m limited edition.
  Moderator zaterdag 1 januari 2011 @ 13:58:41 #207
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90707493
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 januari 2011 13:49 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
Zo'n beetje alles wat je fout kunt doen.

Verkeerd vocht (melk)
Te veel vocht
Geen zout
Verkeerde olie
Waarschijnlijk verkeerde bloem, je moet niet die goedkope "tarwebloem" uit de supermarkt hebben, dat is bloem die nog net geschikt is om een saus te binden, maar meer niet,
Ze moeten niet zoet zijn van zichzelf trouwens, dat doe je met poedersuiker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 1 januari 2011 @ 14:00:39 #208
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707553
Oh _O-
Er zat wel een snuf zout in btw maar dat was ik vergeten op te schrijven.
Als ik weer zin heb ga ik wel eens een anders recept proberen zodat ik volgend jaar goed voorbereid ben :)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90707699
bs... hoe lang heb je ze gebakken?
  zondag 2 januari 2011 @ 01:36:50 #210
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90733067
Ik heb niet getimed, maar gebakken tot ze goudbruin waren.
Zal volgende keer de wekker gebruiken ;)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90735784
die van mij waren goed.
deze keer een frituurthermometer gebruikt.
precies ongeveer 190 graden.
en precies ongeveer 7,5 minuut.
lovende comentaren. al zitten er altijd wat misvormde types tussen.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
pi_90736576
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 08:55:50 #213
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90736658
190 is te hoog. 170-175 max.
6-7 minuten per bol is voldoende
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90737588
quote:
Op zondag 2 januari 2011 08:22 schreef evo87 het volgende:
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
On zeh laptop
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 11:53:17 #215
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90738885
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 10:49 schreef De_Taartjesfeee het volgende:

[..]

Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
Dr Oetker: 7 gram
Bruggeman: 11 gram
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90741734
Ik heb echt gigantische mot thuis. Er is een heuse tweedeling ontstaan.

Nee geintje, me ma bakt al 100 jaar oliebollen, en ik ging ze dit jaar ook maken. Ik had daarvoor een recept gebruikt van het ijs van Columbus van 2 jaar terug.

Resultaat:
Mijn bollen: Fris (zit een beetje citroen in) en redelijk vet

Moeders' bollen: goede smaak (Rum!) wel een beetje taai aan de buitenkant.

Blijkt dat iedereen de bollen van me moeder lekkerder vind dan mijn bollen, behalve ik natuurlijk :+

Ik zag wel dat mijn beslag luchtiger was dan die van mn ma (uit een pak), zou het daardoor komen dat mijn bollen wat vetter zijn?

Edit: en nog een vraag, kan iemand me vertellen wat de onderlinge eigenschappen zijn van de producten waarvan je oliebollen maakt? Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld, veel melk maakt ze zompig, te weinig melk doet dit, ect :)

[ Bericht 8% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:37:48 (Omdat, spellingsnazi.) ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:35:41 #217
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742257
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742475
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

Oke, thanks! :)

Pak slaag heb ik gedaan, moeders meteen "neee, niet doen! dan zakt het beslag in!"

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:58:13 ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90742782
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:54:34 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742878
Dat inderdaad.

Maar het pak slaag is nodig, het beslag zakt dan inderdaad in, maar dat moet ook ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742994
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:51 schreef Isegrim het volgende:
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
O die! Hallo, het is zondag!

oke, oke...
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90743531
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 14:43:13 #223
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90744446
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 14:16 schreef evo87 het volgende:

[..]

ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
Dus heb je mijn bollen nog nooit geproefd ;)
En waarschijnlijk geen eieren, want anders heb je echt te veel vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 20:50:44 #224
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90762361
Te weinig... ik had er véél te weinig... Heb tot 23:00 staan bakken, voor mijn gevoel een enorme stapel, maar ze waren dus zó op...

Volgende keer een dubbele portie!

En for the record: ik heb heel gemakzuchtig pakken van Koopmans gebruikt en exáct de gebruiksaanwijzing gevolgd, met prima resultaat.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 21:12:07 #225
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90764040
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')