abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_90735784
die van mij waren goed.
deze keer een frituurthermometer gebruikt.
precies ongeveer 190 graden.
en precies ongeveer 7,5 minuut.
lovende comentaren. al zitten er altijd wat misvormde types tussen.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
pi_90736576
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 08:55:50 #213
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90736658
190 is te hoog. 170-175 max.
6-7 minuten per bol is voldoende
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90737588
quote:
Op zondag 2 januari 2011 08:22 schreef evo87 het volgende:
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
On zeh laptop
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 11:53:17 #215
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90738885
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 10:49 schreef De_Taartjesfeee het volgende:

[..]

Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
Dr Oetker: 7 gram
Bruggeman: 11 gram
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90741734
Ik heb echt gigantische mot thuis. Er is een heuse tweedeling ontstaan.

Nee geintje, me ma bakt al 100 jaar oliebollen, en ik ging ze dit jaar ook maken. Ik had daarvoor een recept gebruikt van het ijs van Columbus van 2 jaar terug.

Resultaat:
Mijn bollen: Fris (zit een beetje citroen in) en redelijk vet

Moeders' bollen: goede smaak (Rum!) wel een beetje taai aan de buitenkant.

Blijkt dat iedereen de bollen van me moeder lekkerder vind dan mijn bollen, behalve ik natuurlijk :+

Ik zag wel dat mijn beslag luchtiger was dan die van mn ma (uit een pak), zou het daardoor komen dat mijn bollen wat vetter zijn?

Edit: en nog een vraag, kan iemand me vertellen wat de onderlinge eigenschappen zijn van de producten waarvan je oliebollen maakt? Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld, veel melk maakt ze zompig, te weinig melk doet dit, ect :)

[ Bericht 8% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:37:48 (Omdat, spellingsnazi.) ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:35:41 #217
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742257
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742475
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

Oke, thanks! :)

Pak slaag heb ik gedaan, moeders meteen "neee, niet doen! dan zakt het beslag in!"

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:58:13 ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90742782
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:54:34 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742878
Dat inderdaad.

Maar het pak slaag is nodig, het beslag zakt dan inderdaad in, maar dat moet ook ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742994
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:51 schreef Isegrim het volgende:
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
O die! Hallo, het is zondag!

oke, oke...
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90743531
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 14:43:13 #223
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90744446
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 14:16 schreef evo87 het volgende:

[..]

ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
Dus heb je mijn bollen nog nooit geproefd ;)
En waarschijnlijk geen eieren, want anders heb je echt te veel vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 20:50:44 #224
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90762361
Te weinig... ik had er véél te weinig... Heb tot 23:00 staan bakken, voor mijn gevoel een enorme stapel, maar ze waren dus zó op...

Volgende keer een dubbele portie!

En for the record: ik heb heel gemakzuchtig pakken van Koopmans gebruikt en exáct de gebruiksaanwijzing gevolgd, met prima resultaat.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 21:12:07 #225
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90764040
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 21:38:46 #226
140414 Vandaag...
overwegend zonnig
pi_90766158
Behalve gemodificeerd zetmeel zit er niks in wat je anders ook niet met je oliebollen naar binnen krijgt dus je kotssmileyy lijkt me ietwat overdreven.

Niks mis met Koopmans oliebollen:Y) Lukt tenminste altijd en ik durf te wedden dat niemand het verschil proeft met eigen beslag.
  zondag 2 januari 2011 @ 22:01:23 #227
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90767639
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 21:12 schreef djkoelkast het volgende:
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.

Met andere woorden: ik zie het probleem niet??
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 22:21:04 #228
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90768783
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 22:01 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.

Met andere woorden: ik zie het probleem niet??
Al die rotzooi moet er in omdat dat tarwemeel van te slechte kwaliteit is, ik doe het in mijn eigen recepten niet hoor.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90785294
Aangezien ik oliebollenloos door oud en nieuw ben gekomen (was in België) heb ik gister een flinke stapel gebakken, met de mix. Nooit problemen mee, altijd lekker, maar nu hebben ze de olie echt opgezogen als een spons ;( Wat heb ik verkeerd gedaan?
pi_106245909
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....



  zaterdag 31 december 2011 @ 14:18:55 #231
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_106246476
Ze zijn hier alweer klaar, staan in emmers te wachten om mee te nemen naar waar we het vanavond vieren :9

Geen volkoren (lijkt me niet zo lekker), maar gewoon oldskool blanco's en met rozijntjes.

Ging prima dit jaar buiten, niet te koud, geen regen en geen wind, ideaal bakweer *O*
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 31 december 2011 @ 14:19:14 #232
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106246497
Ik ga straks maar eens beginnen :Y)
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_106246830
Ik ben net klaar met bakken!
Naar aanleiding van stille hints vorig jaar, heb ik dit jaar kleine, middelgrote en "normale" oliebollen gebakken.

Eenhapsbolletjes voor de kinderen.
Middelgrote voor de mensen die één bol eten "omdat het erbij hoort" maar er stiekem eigenlijk niet zo van houden en een normale bol al te groot vinden.
En normale voor de "normale" mensen. O-) :Y)
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  zaterdag 31 december 2011 @ 14:35:18 #234
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_106247235
Hier zijn er bij mij al 3 "normale" bollen ingegaan hoor, omnomnom! :9
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_106247407
Hier ook hoor. Ze moeten toch even geproefd en getest worden. :9

*burp*
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 31 december 2011 @ 15:10:24 #236
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106248870
Ik ga de Cees Holtkamp Oliebollen bakken :9

Heb gisteren alle voorbereidingen getroffen voor de garnalenkroketten :~
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  Moderator zaterdag 31 december 2011 @ 15:12:49 #237
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_106248959
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2011 14:03 schreef evo87 het volgende:
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Briljant! Dat ga ik volgend jaar ook eens proberen :9
Ik ga vanavond pas bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 13:41:55 #238
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120370789
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 16 december 2012 @ 13:57:19 #239
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_120371297
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 13:41 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 14:05:41 #240
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120371538
quote:
1s.gif Op zondag 16 december 2012 13:57 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?
Vooral het experimenteren vind ik leuk, volkoren en spelt hebben een diepere smaak dan witte tarwebloem. Ik heb in 2010 voor mezelf een pèrfect oliebollenrecept ontwikkeld (zie elders in dit topic), nu ik dat helemaal onder de knie heb wil ik met andere dingen experimenteren.

Dit jaar ga ik wel eerst oefenen (de komende week of misschien vandaag al) omdat ik nog geen idee heb wat gaat werken en wat niet. Ik heb nu bijvoorbeeld geen verse gist, maar gedroogde biologische gist.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')