abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_90555987
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:41 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's ;)
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator dinsdag 28 december 2010 @ 22:13:50 #182
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90557580
quote:
7s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:44 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
Mwa, bakker werkt prima, maar ik moet het even inplannen, het is even rijden ;)
Turkse winkels zijn net zo ver, maar de andere kant op, drukkere wegen, lastiger parkeren, dus langer onderweg.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 29 december 2010 @ 21:42:13 #183
8846 milanese
Satan van de televisie
pi_90602021
Is dit een verzameltopic waar alle zelfbakkers zich melden? :)
Zo ja: *meldt* :)

Ik ga vrijdag een stuk of 120 oliebollen en 40 appel beignets bakken.
  woensdag 29 december 2010 @ 22:48:55 #184
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_90605441
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  woensdag 29 december 2010 @ 22:49:45 #185
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_90605492
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
Absoluut ;) en morgen ga ik ze weer proberen :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  woensdag 29 december 2010 @ 22:52:09 #186
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_90605636
krenten weken.

met water en een beetje citroensap.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator woensdag 29 december 2010 @ 22:57:18 #187
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90605896
Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim" ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90606391
quote:
Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
  woensdag 29 december 2010 @ 23:06:51 #189
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_90606441
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 22:57 schreef djkoelkast het volgende:
Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim" ;)
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator woensdag 29 december 2010 @ 23:08:29 #190
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90606537
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
Suiker heb ik alleen een schepje om het gist te starten. De boel moet niet te bruin worden en ook geen zoete bende ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90609951
Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door. ;)
pi_90610094
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef Zana het volgende:
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
Ja, dat gebruik ik ook, en ik koop het ook bij de Welkoop. Heb wel eens brood gebakken met verse gist, maar ik proefde nauwelijks verschil.
  Moderator donderdag 30 december 2010 @ 00:21:18 #193
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90610219
quote:
1s.gif Op donderdag 30 december 2010 00:15 schreef Bolkesteijn het volgende:
Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door. ;)
Altijd Alfa, dat is gebrouwen met bronwater en veruit het lekkerste pils ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90610264
Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad. :Y
  Moderator donderdag 30 december 2010 @ 00:28:35 #195
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90610587
quote:
1s.gif Op donderdag 30 december 2010 00:22 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad. :Y
Alleen niet te veel gebruiken. Testrecept heb ik 50% water, 50% pils gedaan, maar dat was te veel. Morgen heb ik nieuw meel (van de bakker) en probeer ik 25% pils en 75% water.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90668577
Was juist vandaag de batterij van de weegschaal leeg. Dus snel nog een nieuwe batterij moeten halen (knoopcel). :') Maar goed de eerste kilogram beslag staat te rijzen. Ben benieuwd, het beslag smaakte al erg lekker. ;)
pi_90669021
Hier ook een bakker die zo naar buiten gaat om te staan bakken. De tweede keer voor mij, maar de eerste keer (twee weken terug) was prima gelukt. :)
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_90669135
Succes Five_Horizons. :) Ik bak gelukkig binnen. :P
  Moderator vrijdag 31 december 2010 @ 11:31:01 #199
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90669182
Een heleboel recepten kloppen niet, 1:1 water:bloem.
Dat werkt gewoon niet voor mij, ik heb nu hèt perfecte recept ontwikkeld ;)

Ik bak vanavond pas, gewoon binnen. Goeie oliebollen stinken niet.
Ik moet wel vanmiddag al deeg voor anderen maken trouwens :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90670359
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
  Moderator vrijdag 31 december 2010 @ 12:57:50 #201
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90672530
quote:
7s.gif Op vrijdag 31 december 2010 11:59 schreef Bolkesteijn het volgende:
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
Je ziet het in elk recept zowat: 500g bloem / 500ml water.
Ik zit nu op 500g bloem, 90ml pils, 100ml melk (voor de gist), 185ml water, 2 eieren. Totaal 375ml vocht (+ 100g ei).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90682895
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?



  vrijdag 31 december 2010 @ 21:12:19 #203
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90691432
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 december 2010 17:05 schreef evo87 het volgende:
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik zou hem geven!
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_90691666
Dat ziet er prima uit. :Y

Wij zijn gewoon naar de oliebollenkraam geweest. :P
pi_90701450
*Burp*, lekker hoor die zelfgebakken oliebollen. _O_ Kan er geen genoeg van krijgen. En ook veel goede reacties gehad. :)
  zaterdag 1 januari 2011 @ 13:49:59 #206
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707220
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
I`m not weird. I`m limited edition.
  Moderator zaterdag 1 januari 2011 @ 13:58:41 #207
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90707493
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 januari 2011 13:49 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
Zo'n beetje alles wat je fout kunt doen.

Verkeerd vocht (melk)
Te veel vocht
Geen zout
Verkeerde olie
Waarschijnlijk verkeerde bloem, je moet niet die goedkope "tarwebloem" uit de supermarkt hebben, dat is bloem die nog net geschikt is om een saus te binden, maar meer niet,
Ze moeten niet zoet zijn van zichzelf trouwens, dat doe je met poedersuiker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 1 januari 2011 @ 14:00:39 #208
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707553
Oh _O-
Er zat wel een snuf zout in btw maar dat was ik vergeten op te schrijven.
Als ik weer zin heb ga ik wel eens een anders recept proberen zodat ik volgend jaar goed voorbereid ben :)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90707699
bs... hoe lang heb je ze gebakken?
  zondag 2 januari 2011 @ 01:36:50 #210
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90733067
Ik heb niet getimed, maar gebakken tot ze goudbruin waren.
Zal volgende keer de wekker gebruiken ;)
I`m not weird. I`m limited edition.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')