abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_90701450
*Burp*, lekker hoor die zelfgebakken oliebollen. _O_ Kan er geen genoeg van krijgen. En ook veel goede reacties gehad. :)
  zaterdag 1 januari 2011 @ 13:49:59 #206
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707220
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
I`m not weird. I`m limited edition.
  Moderator zaterdag 1 januari 2011 @ 13:58:41 #207
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90707493
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 januari 2011 13:49 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
Zo'n beetje alles wat je fout kunt doen.

Verkeerd vocht (melk)
Te veel vocht
Geen zout
Verkeerde olie
Waarschijnlijk verkeerde bloem, je moet niet die goedkope "tarwebloem" uit de supermarkt hebben, dat is bloem die nog net geschikt is om een saus te binden, maar meer niet,
Ze moeten niet zoet zijn van zichzelf trouwens, dat doe je met poedersuiker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 1 januari 2011 @ 14:00:39 #208
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707553
Oh _O-
Er zat wel een snuf zout in btw maar dat was ik vergeten op te schrijven.
Als ik weer zin heb ga ik wel eens een anders recept proberen zodat ik volgend jaar goed voorbereid ben :)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90707699
bs... hoe lang heb je ze gebakken?
  zondag 2 januari 2011 @ 01:36:50 #210
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90733067
Ik heb niet getimed, maar gebakken tot ze goudbruin waren.
Zal volgende keer de wekker gebruiken ;)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90735784
die van mij waren goed.
deze keer een frituurthermometer gebruikt.
precies ongeveer 190 graden.
en precies ongeveer 7,5 minuut.
lovende comentaren. al zitten er altijd wat misvormde types tussen.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
pi_90736576
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 08:55:50 #213
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90736658
190 is te hoog. 170-175 max.
6-7 minuten per bol is voldoende
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90737588
quote:
Op zondag 2 januari 2011 08:22 schreef evo87 het volgende:
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
On zeh laptop
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 11:53:17 #215
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90738885
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 10:49 schreef De_Taartjesfeee het volgende:

[..]

Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
Dr Oetker: 7 gram
Bruggeman: 11 gram
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90741734
Ik heb echt gigantische mot thuis. Er is een heuse tweedeling ontstaan.

Nee geintje, me ma bakt al 100 jaar oliebollen, en ik ging ze dit jaar ook maken. Ik had daarvoor een recept gebruikt van het ijs van Columbus van 2 jaar terug.

Resultaat:
Mijn bollen: Fris (zit een beetje citroen in) en redelijk vet

Moeders' bollen: goede smaak (Rum!) wel een beetje taai aan de buitenkant.

Blijkt dat iedereen de bollen van me moeder lekkerder vind dan mijn bollen, behalve ik natuurlijk :+

Ik zag wel dat mijn beslag luchtiger was dan die van mn ma (uit een pak), zou het daardoor komen dat mijn bollen wat vetter zijn?

Edit: en nog een vraag, kan iemand me vertellen wat de onderlinge eigenschappen zijn van de producten waarvan je oliebollen maakt? Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld, veel melk maakt ze zompig, te weinig melk doet dit, ect :)

[ Bericht 8% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:37:48 (Omdat, spellingsnazi.) ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:35:41 #217
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742257
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742475
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

Oke, thanks! :)

Pak slaag heb ik gedaan, moeders meteen "neee, niet doen! dan zakt het beslag in!"

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:58:13 ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90742782
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:54:34 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742878
Dat inderdaad.

Maar het pak slaag is nodig, het beslag zakt dan inderdaad in, maar dat moet ook ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742994
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:51 schreef Isegrim het volgende:
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
O die! Hallo, het is zondag!

oke, oke...
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90743531
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 14:43:13 #223
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90744446
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 14:16 schreef evo87 het volgende:

[..]

ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
Dus heb je mijn bollen nog nooit geproefd ;)
En waarschijnlijk geen eieren, want anders heb je echt te veel vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 20:50:44 #224
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90762361
Te weinig... ik had er véél te weinig... Heb tot 23:00 staan bakken, voor mijn gevoel een enorme stapel, maar ze waren dus zó op...

Volgende keer een dubbele portie!

En for the record: ik heb heel gemakzuchtig pakken van Koopmans gebruikt en exáct de gebruiksaanwijzing gevolgd, met prima resultaat.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 21:12:07 #225
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90764040
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 21:38:46 #226
140414 Vandaag...
overwegend zonnig
pi_90766158
Behalve gemodificeerd zetmeel zit er niks in wat je anders ook niet met je oliebollen naar binnen krijgt dus je kotssmileyy lijkt me ietwat overdreven.

Niks mis met Koopmans oliebollen:Y) Lukt tenminste altijd en ik durf te wedden dat niemand het verschil proeft met eigen beslag.
  zondag 2 januari 2011 @ 22:01:23 #227
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90767639
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 21:12 schreef djkoelkast het volgende:
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.

Met andere woorden: ik zie het probleem niet??
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 22:21:04 #228
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90768783
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 22:01 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.

Met andere woorden: ik zie het probleem niet??
Al die rotzooi moet er in omdat dat tarwemeel van te slechte kwaliteit is, ik doe het in mijn eigen recepten niet hoor.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90785294
Aangezien ik oliebollenloos door oud en nieuw ben gekomen (was in België) heb ik gister een flinke stapel gebakken, met de mix. Nooit problemen mee, altijd lekker, maar nu hebben ze de olie echt opgezogen als een spons ;( Wat heb ik verkeerd gedaan?
pi_106245909
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....



  zaterdag 31 december 2011 @ 14:18:55 #231
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_106246476
Ze zijn hier alweer klaar, staan in emmers te wachten om mee te nemen naar waar we het vanavond vieren :9

Geen volkoren (lijkt me niet zo lekker), maar gewoon oldskool blanco's en met rozijntjes.

Ging prima dit jaar buiten, niet te koud, geen regen en geen wind, ideaal bakweer *O*
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 31 december 2011 @ 14:19:14 #232
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106246497
Ik ga straks maar eens beginnen :Y)
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_106246830
Ik ben net klaar met bakken!
Naar aanleiding van stille hints vorig jaar, heb ik dit jaar kleine, middelgrote en "normale" oliebollen gebakken.

Eenhapsbolletjes voor de kinderen.
Middelgrote voor de mensen die één bol eten "omdat het erbij hoort" maar er stiekem eigenlijk niet zo van houden en een normale bol al te groot vinden.
En normale voor de "normale" mensen. O-) :Y)
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  zaterdag 31 december 2011 @ 14:35:18 #234
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_106247235
Hier zijn er bij mij al 3 "normale" bollen ingegaan hoor, omnomnom! :9
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_106247407
Hier ook hoor. Ze moeten toch even geproefd en getest worden. :9

*burp*
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 31 december 2011 @ 15:10:24 #236
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106248870
Ik ga de Cees Holtkamp Oliebollen bakken :9

Heb gisteren alle voorbereidingen getroffen voor de garnalenkroketten :~
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  Moderator zaterdag 31 december 2011 @ 15:12:49 #237
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_106248959
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2011 14:03 schreef evo87 het volgende:
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Briljant! Dat ga ik volgend jaar ook eens proberen :9
Ik ga vanavond pas bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 13:41:55 #238
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120370789
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 16 december 2012 @ 13:57:19 #239
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_120371297
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 13:41 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 14:05:41 #240
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120371538
quote:
1s.gif Op zondag 16 december 2012 13:57 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?
Vooral het experimenteren vind ik leuk, volkoren en spelt hebben een diepere smaak dan witte tarwebloem. Ik heb in 2010 voor mezelf een pèrfect oliebollenrecept ontwikkeld (zie elders in dit topic), nu ik dat helemaal onder de knie heb wil ik met andere dingen experimenteren.

Dit jaar ga ik wel eerst oefenen (de komende week of misschien vandaag al) omdat ik nog geen idee heb wat gaat werken en wat niet. Ik heb nu bijvoorbeeld geen verse gist, maar gedroogde biologische gist.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120385296
oefenen is voor mietjes! :P
Heb er wel zin in dit jaar, misschien ook maar eens wat nieuwe dingetjes proberen. Wil sowieso een mix van tarwe en spelt gebruiken. Nog maar 2 weken.
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 19:45:08 #242
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120386223
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 19:25 schreef evo87 het volgende:
oefenen is voor mietjes! :P
Heb er wel zin in dit jaar, misschien ook maar eens wat nieuwe dingetjes proberen. Wil sowieso een mix van tarwe en spelt gebruiken. Nog maar 2 weken.
Niet als je nieuwe, nog nooit eerder geteste receptuur gaat gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120386444
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2011 14:03 schreef evo87 het volgende:
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 13:41 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Recepten?
Eerst denken, dan typen
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 19:57:02 #244
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120386760
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 19:49 schreef Piger het volgende:

[..]

[..]

Recepten?
Ik heb het nog niet geprobeerd, ik begin met mijn basisrecept maar 10% volkoren, 50% spelt, 20% harde tarwe, 20% zachte tarwe en dan kijk ik waar ik kom.
Vorig jaar had ik te veel harde tarwe waardoor de bollen niet snel genoeg bruin werden waardoor het eindresultaat wat aan de taaie kant was. Smaak was goed, mondgevoel niet zoals ik het zou willen.
Als 10% volkoren werkt kan ik 15 of 20% proberen, meer zou ik niet doen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 16 december 2012 @ 20:25:55 #245
19529 Fendy
True Spirit
pi_120388157
Vandaag proefje gebakken. 150 gram kristalbloem, 150 ml lauw water, een snuf zout, 3,5 gram gist, 4 gram suiker en 20 gram ei (een kwart van een heel ei, had geen zin om gelijk een pond bloem te gebruiken.

Resultaat was niet slecht, maar het beslag was veel te dun, smaakte iets te veel naar gist. Volgens mij moet er dus veel minder vocht in (of meer bloem).
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_120388221
Ik ga ze voor de eerste keer maken dit jaar. Doe je dit gewoon in een diepe pan, olie heet maken enzo of heb je een frituurpan nodig? En wat voor een soort olie? Zonnebloem?
  zondag 16 december 2012 @ 20:29:00 #247
19529 Fendy
True Spirit
pi_120388317
quote:
5s.gif Op zondag 16 december 2012 20:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ga ze voor de eerste keer maken dit jaar. Doe je dit gewoon in een diepe pan, olie heet maken enzo of heb je een frituurpan nodig? En wat voor een soort olie? Zonnebloem?
Ik gebruik altijd zonnebloem- of slaolie. Arachide kan volgens mij ook. Voorgaande jaren heb ik het altijd in een flinke electrische frituurpan gedaan op standje 190 maar dat is bij mij in realiteit maar zo'n 164 graden.

Vandaag slaolie in een diepe pan gedaan en tussen 180 en 190 gebakken, ging een stuk beter, maar stank in huis :')
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 20:43:13 #248
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120389210
Er is voor oliebollen maar één olie en dat is arachideolie. Alle andere olies zijn waardeloos om oliebollen in te bakken.
Elektrische frituurpan is prima, ik heb er een aparte pan voor, want in mijn patatpan zit ossewit.

Er moet géén suiker in oliebollenbeslag, dat gaat carameliseren en dan krijg je veel te snel donkere oliebollen. Er moet wel zout in, anders is het smakeloos. Mijn ideale verhouding is:

500g bloem (mengel van zacht en hard)
375ml vocht (90-100ml pils gebruiken), lauwwarm
100g ei
7-9g instantgist (net hoeveel er in een zakje zit, mijn biogist heeft 9g)
zout

2x laten rijzen en tussendoor een pak slaag geven.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 17 december 2012 @ 10:32:31 #249
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120407713
Ik ga volgende week wel experimenteren, het valt allemaal een beetje raar qua dagen dit jaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 17 december 2012 @ 10:51:52 #250
19529 Fendy
True Spirit
pi_120408283
Maar over die bloem dan he, men adviseert kristalbloem, maar kan ik ook volkoren nemen? Is dat uberhaupt lekker?
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator maandag 17 december 2012 @ 11:01:13 #251
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120408589
quote:
2s.gif Op maandag 17 december 2012 10:51 schreef Fendy het volgende:
Maar over die bloem dan he, men adviseert kristalbloem, maar kan ik ook volkoren nemen? Is dat uberhaupt lekker?
Ik ken de term kristalbloem niet, dus even opgezocht en het is iets typisch Koopmans. Deels patent en dat is wel wat je nodig hebt, dus als je echt niet zelf goed meel kunt krijgen (ik bestel het vaak bij de zuidmolen, die hebben ook biologisch meel, je moet dus wel gaan mengen) dan zou dat een alternatief kunnen zijn. Als je volkoren wil dan zou ik tussen de 10-15% van de bloem vervangen voor volkoren. Lijkt mij vooral lekker in de krentenbollen, want die krijgen daardoor een extra bite.

Als je zelf gaat mengen doe dan 70% patentbloem en 30% harde bloem van het totaal wat je aan bloem gaat gebruiken (stel je maakt een deeg van 500g meel en je wil er 10% volkoren van doen dan reken je dus eerst die 50g er af en deel je de overgebleven 450g als 70/30).

Die kilopakken bloem uit de supermarkt van 30 cent zijn leuk om je saus mee te binden maar niet voor oliebollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120604330
Ik ben van plan om dit jaar voor het eerst bier in het recept te gebruiken. Weet iemand een optimale verhouding water/bier? of minstens een verhouding waardoor het geen complete catastrofe wordt?
  Moderator vrijdag 21 december 2012 @ 17:38:21 #253
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120604386
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 december 2012 17:36 schreef bbqqbb het volgende:
Ik ben van plan om dit jaar voor het eerst bier in het recept te gebruiken. Weet iemand een optimale verhouding water/bier? of minstens een verhouding waardoor het geen complete catastrofe wordt?
Als je 4 posts boven de jouwe leest zie je mijn recept en daar heb ik heel veel mee gespeeld en getest voor ik voor mij het perfecte recept had, ik zou zeggen begin daarmee en maak er eventueel je eigen variant op. Daar staat ook hoe veel pils er in moet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120681625
In de categorie oliebollen and such:
Hoe lang kun je rum-rozijnenbollen eigenlijk bewaren? En wat is beter, koelkast of vriezer?
  Moderator zondag 23 december 2012 @ 21:28:01 #255
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120689641
De speltvolkorenoliebollen zijn gelukt ^O^ Zit ook een deel zachte tarwe in trouwens en ik ga het aandeel volkoren speltmeel iets verlagen in de niet-krentenbollen. Maar tot zo ver zeer tevreden.

Ik bewaar oliebollen altijd max 2 dagen buiten de koelkast. Kan ook 2 maanden in de vriezer en dan even oppiepen in de oven op 150 graden als je ze wil eten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')