abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_76238737
quote:
Op woensdag 30 december 2009 21:16 schreef littledrummergirl het volgende:
vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken
mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
Wow. Ik ben al trots op de +- 100 bollen die ik morgen ga fabriceren...
  woensdag 30 december 2009 @ 21:28:45 #152
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_76238893
quote:
Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
Of vraag morgen bij de bakker.. of bij die turkse winkeltjes.. liggen altijd van die blokjes in het koelvak.
Moet gaan lukken
Ga wel op tijd want morgen is er weer een run op natuurlijk.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_76239080
quote:
Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009

Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
De oliebollen van de dichtsbijzijnde kraam bij mij in de buurt zijn volgens het AD onverkoopbaar
Stay with me, let's just breathe.
It's funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen.
pi_76258147
Mijn oliebollen en beignets zijn dit jaar wel gelukt
Ik heb het recept van Steevens aangehouden voor de bollen.
De beignets ga ik volgend jaar verbeteren door een dikker beslag te gebruiken.

Het bakken op een lagere temperatuur was idd de truc.
pi_76260005
quote:
Op donderdag 31 december 2009 12:06 schreef Oceanonix het volgende:
Het bakken op een lagere temperatuur was idd de truc.
Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)
  donderdag 31 december 2009 @ 14:04:09 #156
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_76263195
* Beelzebufo present!

Grappig is dat dit topic ooit door een vorige incarnatie van mezelf geopend is!

[semiklacht]
Er is een nieuwe generatie buurtkinderen 'vuurwerkrijp' geworden (soort van geslachtsrijp, maar dan anders) waardoor ik niet buiten kan bakken. De rotjes vliegen me om de oren...

Sta nu binnen te 'stinken'...
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_76266785
quote:
Op donderdag 31 december 2009 12:49 schreef anboni het volgende:

[..]

Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)
Ergens rond de 175. Vorig jaar zaten we op de koopmans 190 en dan mislukken ze gigantisch.
  Moderator donderdag 31 december 2009 @ 19:10:06 #158
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_76274569
Ik maak dit keer 3 soorten oliebollen.

Met krenten en rozijnen die geweekt zijn met een scheutje Stroh 38
Van oliebollenmix van de molen (met o.a. kaneel), dus zeg maar zoete oliebollen
Eigen mix van verschillende meeltypes, beetje ongeraffineerde rietsuiker, gist, ei, melk, water, bier (Alfa), zout en biologisch kleinbroodpoeder

Moet ze nog bakken, dus we zullen zien. Van "stank" heb ik nooit last, als je vers vet gebruikt stinkt het helemaal niet. Ik bak ze altijd rond de 175 graden (temperatuur zakt toch altijd iets als je ze er in doet) in een compleet schoongemaakte pan met 100% archideolie.
Ik koop toch elk jaar een nieuwe frituurpan, de oliebollen gaan in de oude die eerst in de vaatwasser is geweest.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator donderdag 31 december 2009 @ 20:39:04 #159
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_76276824
En ze zijn allemaal gelukt
De eerste paar met rozijnen waren wat vettig (plat, veel gaatjes), die heb ik weggegooid. Beslag iets doorgeroerd en toen ging het perfect
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_76278107
quote:
Op donderdag 31 december 2009 20:39 schreef djkoelkast het volgende:
En ze zijn allemaal gelukt
De eerste paar met rozijnen waren wat vettig (plat, veel gaatjes), die heb ik weggegooid. Beslag iets doorgeroerd en toen ging het perfect
Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.
  Moderator donderdag 31 december 2009 @ 22:37:49 #161
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_76279049
quote:
Op donderdag 31 december 2009 21:40 schreef Sinarades het volgende:

[..]

Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.
Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.
Proefbakken doe ik ook nooit aan, moet gewoon in 1x goed gaan en dat gaat het ook.

Ik heb ooit 1x 'gemak in een pak' oliebollen gehad Dat was ook niet met gist maar met bakpoeder, dat smaakte dus echt nergens naar. Sindsdien maak ik het zelf op haal ik het op de molen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_76312033
quote:
Op donderdag 31 december 2009 22:37 schreef djkoelkast het volgende:


Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.
Proefbakken doe ik ook nooit aan, moet gewoon in 1x goed gaan en dat gaat het ook.

Ik heb ooit 1x 'gemak in een pak' oliebollen gehad Dat was ook niet met gist maar met bakpoeder, dat smaakte dus echt nergens naar. Sindsdien maak ik het zelf op haal ik het op de molen.
Ja of het ligt aan de hitte van de koekepan, pas na 1 of 2 pannenkoeken zijn ze minder klef.

Goed idee om het bij de molen te halen, hier is ook een molen waar je meel kan halen.
Lekker zeg dat je ook appelflappen hebt gebakken.
  Moderator zaterdag 2 januari 2010 @ 11:56:14 #163
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_76319320
Wel flappen he, die driehoeken, met bladerdeeg.
Er zijn zo veel mensen die beignets flappen noemen

Ik had er trouwens veel te veel dus ze liggen nu in de vriezer, af en toe eentje laten ontdooien en 5 min. in de voorverwarmde oven, even op een rekje laten uitstomen en je hebt weer een heerlijke oliebol
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_76320414
Mijn schoonmoeder had dit jaar ook weer oliebollen gebakken, alleen lukte het helemaal niet met de mix die ze gekocht had. Ze had oliebollenmix van de Aldi en het wilde maar niet rijzen. Zelfs niet na toevoegen van extra gist. Weet iemand hoe dat kan? Het waren 4 pakken mix die dus mislukt zijn. Daarna nog Koopmans mix gebruikt en dat ging wel meteen goed. Brute pech of slechte mix? Iemand meer die ervaring?
  † In Memoriam † zaterdag 2 januari 2010 @ 12:53:16 #165
230491 Zith
pls tip
pi_76320951
Was het echt een vochtige, warme omgeving?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator zaterdag 2 januari 2010 @ 13:10:03 #166
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_76321519
Wat ik doe is het volgende:

Mix in een aluminium pan, kom of zoiets doen waar voldoende ruimte is om te rijzen (het deeg rijst 100% dus er moet minimaal plek zijn voor het dubbele van wat je er in doet.
Pak een schone theedoek en maak deze nat met heet water. Knijp hem goed uit en doe hem over de kom.

Kook +/- 0,7 liter water en giet dit in een lage pan. Zet de pan onderin, achter in de oven, op de bodem.
Doe een rooster in de oven, boven de pan.
Doe de mix in kom met doek er over voor in de oven (dus niet rechtstreeks onder de pan met kokend water, dan wordt het te heet en gaat de gist dood!)

Oven gewoon uit laten. De oven is tochtvij en kan goed tegen vocht, daarom doe ik het in de oven. Dit is een ideale warme en vochtige omgeving. Zo gewoon een uur laten staan en bakken maar!

@hilliebillie: sommige kant-en klare mixen hebben geen gist maar bakpoeder. Dit moet je niet laten rijzen maar direct na bereiding bakken. De smaak wordt er echter niet beter op, zonder gist mis je echt een deel van de smaakbeleving en smaakt het meer naar pannenkoekenbollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 2 januari 2010 @ 14:36:52 #167
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_76324131
Ik ga zo mijn familierecept weer uitproberen, had niet zo veel oliebollen nog gegeten afgelopen jaar en nu enorme trek in
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_76329471
Moest wel rijzen volgens mij want het was anders echt maar een heel klein beetje mix, waren weinig oliebollen van te bakken dan en de structuur leek me ook niet helemaal goed. De omgeving was ook niet speciaal vochtig wel lekker warm. Maar niet anders als anders als ze oliebollen bakt.. En ook niet anders als met de andere mix die meteen na het maken al omhoog kwam.. Denk dat het gewoon slechte mix geweest zal zijn. Is op zich nog wel goed gekomen alleen waren de kinderen vort een beetje ongedurig omdat ze al 3 uur zaten te wachten voor we eindelijk een mix hadden die goed was, en ze honger hadden. Maar ze gaat van de week wel terug met de mix kijken of er meer mensen het zelfde probleem hadden..
  zaterdag 2 januari 2010 @ 17:56:46 #169
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_76330716
Ik vind het dit jaar wel wat lastiger met de olie temp te gokken, heb nu een grote pan met olie opstaan enzo.. maar de eerste bak resultaten zijn echt super goed Heb bij de laatste rijs de olie zachtjes opgezet zeg maar en tegen die tijd dat ik ging bakken iets hoger en komt dus perfect uit.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_76340909
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 14:36 schreef MissHobje het volgende:
Ik ga zo mijn familierecept weer uitproberen, had niet zo veel oliebollen nog gegeten afgelopen jaar en nu enorme trek in
Wat goed van jou!!!
Ik heb ook geen oliebol gegeten en heb ook zooooooo'n zin in een oliebol of appelflap!!
Heb alleen echt geen zin om iets te bakken nu of morgen!
  zaterdag 2 januari 2010 @ 22:47:41 #171
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_76341100
Kan er inmiddels geen 1 meer zien hoor
Ze smaken heerlijk en heb er een lading in de vriezer gedaan.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  dinsdag 14 december 2010 @ 15:05:22 #172
21210 Paladin82
In Black and White
pi_89919077
Ik weet ik ben er vroeg bij dit jaar, maar ach oliebollen zijn gewoon lekker. Ik heb de afgelopen jaren voornamelijk met kant en klaar mixen gewerkt (koopmans gemak in een pak) en dan kwark toevoegen als vocht vervanger dat houd de oliebol wat smeuiger. Ik zou nu een soort gelijk recept vinden maar dan met gist en meel enz om zo een echte zelf gemaakte oliebol te produceren.

Helaas heb ik op het net nog niet een recept kunnen vinden die met kwark werkt, is hier iemand die een basis recept heeft waaraan ook kwark is toegevoegd?
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
pi_89920426
Ik heb ook alweer oliebollen gebakken dit jaar :D
En om de OP maar aan te houden, mijn score is 20-2. Maar 1x verbrand maar wel 2 littekens omdat ik m'n pols verbrand heb aan de spaghettilepel waar ik ze mee uit de olie haalde :')
  Moderator dinsdag 14 december 2010 @ 16:14:03 #174
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89921818
Oh goeie kick, ik heb er al weer zin in!
Hopelijk weet ik mijn recept nog...
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 14 december 2010 @ 16:25:28 #175
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_89922258
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 16:14 schreef djkoelkast het volgende:
Oh goeie kick, ik heb er al weer zin in!
Hopelijk weet ik mijn recept nog...
Ik heb al een bel afspraak staan :D
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  Moderator dinsdag 14 december 2010 @ 17:35:25 #176
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_89925017
Oh met wie? ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_89932005
Bijna kerstvakantie. Ik heb er al weer zin in om lekker te staan bakken met oudjaarsdag.
  Moderator dinsdag 28 december 2010 @ 20:47:42 #178
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90553292
Ik ga morgen voor het eerst proefbakken, doe ik normaal nooit, maar ik wil voorkomen dat mijn beste vriend met Koopmans gaat bakken, dus ik moet hem bewijzen dat mijn eigengebrouwen recept met verse gist goed is :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90555275
Ik probeer het ook altijd een keer van te voren, gewoon omdat het alweer een jaar geleden is. ;) Zoveel werk is het niet dus... :P Heb alles vandaag al in huis gehaald morgen maar even wat bollen bakken.
  Moderator dinsdag 28 december 2010 @ 21:41:43 #180
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90555808
Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90555987
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:41 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's ;)
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator dinsdag 28 december 2010 @ 22:13:50 #182
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90557580
quote:
7s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:44 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
Mwa, bakker werkt prima, maar ik moet het even inplannen, het is even rijden ;)
Turkse winkels zijn net zo ver, maar de andere kant op, drukkere wegen, lastiger parkeren, dus langer onderweg.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 29 december 2010 @ 21:42:13 #183
8846 milanese
Satan van de televisie
pi_90602021
Is dit een verzameltopic waar alle zelfbakkers zich melden? :)
Zo ja: *meldt* :)

Ik ga vrijdag een stuk of 120 oliebollen en 40 appel beignets bakken.
  woensdag 29 december 2010 @ 22:48:55 #184
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_90605441
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  woensdag 29 december 2010 @ 22:49:45 #185
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_90605492
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
Absoluut ;) en morgen ga ik ze weer proberen :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  woensdag 29 december 2010 @ 22:52:09 #186
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_90605636
krenten weken.

met water en een beetje citroensap.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator woensdag 29 december 2010 @ 22:57:18 #187
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90605896
Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim" ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90606391
quote:
Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
  woensdag 29 december 2010 @ 23:06:51 #189
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_90606441
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 22:57 schreef djkoelkast het volgende:
Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim" ;)
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator woensdag 29 december 2010 @ 23:08:29 #190
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90606537
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
Suiker heb ik alleen een schepje om het gist te starten. De boel moet niet te bruin worden en ook geen zoete bende ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90609951
Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door. ;)
pi_90610094
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef Zana het volgende:
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
Ja, dat gebruik ik ook, en ik koop het ook bij de Welkoop. Heb wel eens brood gebakken met verse gist, maar ik proefde nauwelijks verschil.
  Moderator donderdag 30 december 2010 @ 00:21:18 #193
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90610219
quote:
1s.gif Op donderdag 30 december 2010 00:15 schreef Bolkesteijn het volgende:
Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door. ;)
Altijd Alfa, dat is gebrouwen met bronwater en veruit het lekkerste pils ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90610264
Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad. :Y
  Moderator donderdag 30 december 2010 @ 00:28:35 #195
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90610587
quote:
1s.gif Op donderdag 30 december 2010 00:22 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad. :Y
Alleen niet te veel gebruiken. Testrecept heb ik 50% water, 50% pils gedaan, maar dat was te veel. Morgen heb ik nieuw meel (van de bakker) en probeer ik 25% pils en 75% water.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90668577
Was juist vandaag de batterij van de weegschaal leeg. Dus snel nog een nieuwe batterij moeten halen (knoopcel). :') Maar goed de eerste kilogram beslag staat te rijzen. Ben benieuwd, het beslag smaakte al erg lekker. ;)
pi_90669021
Hier ook een bakker die zo naar buiten gaat om te staan bakken. De tweede keer voor mij, maar de eerste keer (twee weken terug) was prima gelukt. :)
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_90669135
Succes Five_Horizons. :) Ik bak gelukkig binnen. :P
  Moderator vrijdag 31 december 2010 @ 11:31:01 #199
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90669182
Een heleboel recepten kloppen niet, 1:1 water:bloem.
Dat werkt gewoon niet voor mij, ik heb nu hèt perfecte recept ontwikkeld ;)

Ik bak vanavond pas, gewoon binnen. Goeie oliebollen stinken niet.
Ik moet wel vanmiddag al deeg voor anderen maken trouwens :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90670359
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
  Moderator vrijdag 31 december 2010 @ 12:57:50 #201
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90672530
quote:
7s.gif Op vrijdag 31 december 2010 11:59 schreef Bolkesteijn het volgende:
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
Je ziet het in elk recept zowat: 500g bloem / 500ml water.
Ik zit nu op 500g bloem, 90ml pils, 100ml melk (voor de gist), 185ml water, 2 eieren. Totaal 375ml vocht (+ 100g ei).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90682895
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?



  vrijdag 31 december 2010 @ 21:12:19 #203
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90691432
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 december 2010 17:05 schreef evo87 het volgende:
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik zou hem geven!
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_90691666
Dat ziet er prima uit. :Y

Wij zijn gewoon naar de oliebollenkraam geweest. :P
pi_90701450
*Burp*, lekker hoor die zelfgebakken oliebollen. _O_ Kan er geen genoeg van krijgen. En ook veel goede reacties gehad. :)
  zaterdag 1 januari 2011 @ 13:49:59 #206
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707220
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
I`m not weird. I`m limited edition.
  Moderator zaterdag 1 januari 2011 @ 13:58:41 #207
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90707493
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 januari 2011 13:49 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
Zo'n beetje alles wat je fout kunt doen.

Verkeerd vocht (melk)
Te veel vocht
Geen zout
Verkeerde olie
Waarschijnlijk verkeerde bloem, je moet niet die goedkope "tarwebloem" uit de supermarkt hebben, dat is bloem die nog net geschikt is om een saus te binden, maar meer niet,
Ze moeten niet zoet zijn van zichzelf trouwens, dat doe je met poedersuiker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 1 januari 2011 @ 14:00:39 #208
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707553
Oh _O-
Er zat wel een snuf zout in btw maar dat was ik vergeten op te schrijven.
Als ik weer zin heb ga ik wel eens een anders recept proberen zodat ik volgend jaar goed voorbereid ben :)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90707699
bs... hoe lang heb je ze gebakken?
  zondag 2 januari 2011 @ 01:36:50 #210
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90733067
Ik heb niet getimed, maar gebakken tot ze goudbruin waren.
Zal volgende keer de wekker gebruiken ;)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90735784
die van mij waren goed.
deze keer een frituurthermometer gebruikt.
precies ongeveer 190 graden.
en precies ongeveer 7,5 minuut.
lovende comentaren. al zitten er altijd wat misvormde types tussen.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
pi_90736576
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 08:55:50 #213
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90736658
190 is te hoog. 170-175 max.
6-7 minuten per bol is voldoende
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90737588
quote:
Op zondag 2 januari 2011 08:22 schreef evo87 het volgende:
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
On zeh laptop
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 11:53:17 #215
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90738885
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 10:49 schreef De_Taartjesfeee het volgende:

[..]

Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
Dr Oetker: 7 gram
Bruggeman: 11 gram
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90741734
Ik heb echt gigantische mot thuis. Er is een heuse tweedeling ontstaan.

Nee geintje, me ma bakt al 100 jaar oliebollen, en ik ging ze dit jaar ook maken. Ik had daarvoor een recept gebruikt van het ijs van Columbus van 2 jaar terug.

Resultaat:
Mijn bollen: Fris (zit een beetje citroen in) en redelijk vet

Moeders' bollen: goede smaak (Rum!) wel een beetje taai aan de buitenkant.

Blijkt dat iedereen de bollen van me moeder lekkerder vind dan mijn bollen, behalve ik natuurlijk :+

Ik zag wel dat mijn beslag luchtiger was dan die van mn ma (uit een pak), zou het daardoor komen dat mijn bollen wat vetter zijn?

Edit: en nog een vraag, kan iemand me vertellen wat de onderlinge eigenschappen zijn van de producten waarvan je oliebollen maakt? Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld, veel melk maakt ze zompig, te weinig melk doet dit, ect :)

[ Bericht 8% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:37:48 (Omdat, spellingsnazi.) ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:35:41 #217
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742257
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742475
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

Oke, thanks! :)

Pak slaag heb ik gedaan, moeders meteen "neee, niet doen! dan zakt het beslag in!"

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:58:13 ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90742782
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:54:34 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742878
Dat inderdaad.

Maar het pak slaag is nodig, het beslag zakt dan inderdaad in, maar dat moet ook ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742994
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:51 schreef Isegrim het volgende:
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
O die! Hallo, het is zondag!

oke, oke...
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90743531
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 14:43:13 #223
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90744446
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 14:16 schreef evo87 het volgende:

[..]

ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
Dus heb je mijn bollen nog nooit geproefd ;)
En waarschijnlijk geen eieren, want anders heb je echt te veel vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 20:50:44 #224
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90762361
Te weinig... ik had er véél te weinig... Heb tot 23:00 staan bakken, voor mijn gevoel een enorme stapel, maar ze waren dus zó op...

Volgende keer een dubbele portie!

En for the record: ik heb heel gemakzuchtig pakken van Koopmans gebruikt en exáct de gebruiksaanwijzing gevolgd, met prima resultaat.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 21:12:07 #225
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90764040
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')