Wow. Ik ben al trots op de +- 100 bollen die ik morgen ga fabriceren...quote:Op woensdag 30 december 2009 21:16 schreef littledrummergirl het volgende:
vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken![]()
mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
Of vraag morgen bij de bakker.. of bij die turkse winkeltjes.. liggen altijd van die blokjes in het koelvak.quote:Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
De oliebollen van de dichtsbijzijnde kraam bij mij in de buurt zijn volgens het AD onverkoopbaarquote:Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009
Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)quote:Op donderdag 31 december 2009 12:06 schreef Oceanonix het volgende:
Het bakken op een lagere temperatuur was idd de truc.
Ergens rond de 175. Vorig jaar zaten we op de koopmans 190 en dan mislukken ze gigantisch.quote:Op donderdag 31 december 2009 12:49 schreef anboni het volgende:
[..]
Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)
Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.quote:Op donderdag 31 december 2009 20:39 schreef djkoelkast het volgende:
En ze zijn allemaal gelukt![]()
De eerste paar met rozijnen waren wat vettig (plat, veel gaatjes), die heb ik weggegooid. Beslag iets doorgeroerd en toen ging het perfect
Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.quote:Op donderdag 31 december 2009 21:40 schreef Sinarades het volgende:
[..]
Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.
Ja of het ligt aan de hitte van de koekepan, pas na 1 of 2 pannenkoeken zijn ze minder klef.quote:Op donderdag 31 december 2009 22:37 schreef djkoelkast het volgende:
Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.
Proefbakken doe ik ook nooit aan, moet gewoon in 1x goed gaan en dat gaat het ook.
Ik heb ooit 1x 'gemak in een pak' oliebollen gehadDat was ook niet met gist maar met bakpoeder, dat smaakte dus echt nergens naar. Sindsdien maak ik het zelf op haal ik het op de molen.
Wat goed van jou!!!quote:Op zaterdag 2 januari 2010 14:36 schreef MissHobje het volgende:
Ik ga zo mijn familierecept weer uitproberen, had niet zo veel oliebollen nog gegeten afgelopen jaar en nu enorme trek in
Ik heb al een bel afspraak staanquote:Op dinsdag 14 december 2010 16:14 schreef djkoelkast het volgende:
Oh goeie kick, ik heb er al weer zin in!
Hopelijk weet ik mijn recept nog...
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.quote:Op dinsdag 28 december 2010 21:41 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's
Mwa, bakker werkt prima, maar ik moet het even inplannen, het is even rijdenquote:Op dinsdag 28 december 2010 21:44 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
Absoluutquote:Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodigquote:Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.quote:Op woensdag 29 december 2010 22:57 schreef djkoelkast het volgende:
Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim"
Suiker heb ik alleen een schepje om het gist te starten. De boel moet niet te bruin worden en ook geen zoete bendequote:Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
Ja, dat gebruik ik ook, en ik koop het ook bij de Welkoop. Heb wel eens brood gebakken met verse gist, maar ik proefde nauwelijks verschil.quote:Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef Zana het volgende:
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
Altijd Alfa, dat is gebrouwen met bronwater en veruit het lekkerste pilsquote:Op donderdag 30 december 2010 00:15 schreef Bolkesteijn het volgende:
Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door.
Alleen niet te veel gebruiken. Testrecept heb ik 50% water, 50% pils gedaan, maar dat was te veel. Morgen heb ik nieuw meel (van de bakker) en probeer ik 25% pils en 75% water.quote:Op donderdag 30 december 2010 00:22 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad.
Je ziet het in elk recept zowat: 500g bloem / 500ml water.quote:Op vrijdag 31 december 2010 11:59 schreef Bolkesteijn het volgende:
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
Ik zou hem geven!quote:Op vrijdag 31 december 2010 17:05 schreef evo87 het volgende:
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh![]()
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zo'n beetje alles wat je fout kunt doen.quote:Op zaterdag 1 januari 2011 13:49 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?quote:Op zondag 2 januari 2011 08:22 schreef evo87 het volgende:
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
Dr Oetker: 7 gramquote:Op zondag 2 januari 2011 10:49 schreef De_Taartjesfeee het volgende:
[..]
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Oke, thanks!quote:Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak
Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 0% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:58:13 ]Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
O die! Hallo, het is zondag!quote:Op zondag 2 januari 2011 13:51 schreef Isegrim het volgende:
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken.'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.quote:Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak
Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
Dus heb je mijn bollen nog nooit geproefdquote:Op zondag 2 januari 2011 14:16 schreef evo87 het volgende:
[..]
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus.....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |