Ik heb eens een paar honderd oliebollen staan bakken in een grote wok. Zo'n echte, natuurlijk geen antiaanbakpan. Het voordeel was het grote oppervlak, dus veel bollen tegelijk. De olie laat je natuurlijk tot een veilig eindje onder de rand van de pan. Ik had niet het idee dat het gevaarlijk was.quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Die kwam ik inderdaad ook tegen, maar heb jij (of iemand anders hier) dit ook getest?quote:Op zaterdag 30 december 2006 21:56 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Voor het beslag:
1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren
kwam ik tegen
Mits tochtvrije plek idd..quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
En waar heb je dat recept vandaan? Wat ik steeds tegenkom als het recept van Steevens is het volgende:quote:Op zondag 30 december 2007 08:26 schreef falang het volgende:
Dit is het recept van bakkerij Steevens die in 1996, 1997 en 1998 de AD oliebollentest heeft gewonnen.
Ik heb het vorig jaar zo gemaakt en het smaakte echt heerlijk. Het beetje kaneel erbij vond ik heel lekker.
-----------------------------------------------------------------------------
1 kilo bakkersbloem of patentbloem
0,8 liter lauw water (ongeveer 30 °C)
80 gram gist
20 gram zout
30 gram geraspte citroenschil
2 eieren
50 gram gesmolten roomboter
Voor de vulling
450 gram rozijnen (op de temperatuur van het beslag)
150 gram verse appelblokjes (maximaal ½ cm groot)
10 gram kaneel
Bereiding
Los de gist op in het water. Bloem, zout, citroenrasp, ei en boter toevoegen. Draai een glad beslag totdat de bloem gemengd is. Daarna de vulling er doorheen werken en 40 minuten laten rijzen. Beslag korte tijd licht doorslaan. Beslag doseren met ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Baktijd ongeveer zes tot zeven minuten. Oliebollen uit laten wasemen en bestrooien met suiker of poedersuiker.
Toelichting: In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van Bloem Super Patent. Evenals bakkersbloem (dat verkrijgbaar is bij de warme bakker en natuurvoedingswinkels) zeer rijk aan gluten (eiwitten) waarmee een luchtiger beslag kan worden verkregen dan met patentbloem.
Persoonlijke noten:
- Van melk worden oliebollen donkerder. Daarom gebruik ik liever water, omdat ik iets lichtere oliebollen er altijd lekkerder uit vind zien.
- Mijn friteuze zegt 180 graden te zijn bij die stand, maar volgens de thermometer is het dan 170. Ik houd er dus een thermometer bij. Hoe eerder de oliebollen dichtschroeien, hoe minder vet ze zijn.
- In de oliebollentest van die jaar zag ik een bakker die een beetje donkere rum bij het beslag deed. Lijkt mij ook erg lekker en bij een deel van het beslag gaat het erbij om te testen.
- Zorg dat je niet teveel oliebollen in 1 keer in de frituurpan doen (zeg max een stuk of 5), anders koelt het vet te snel af.
Al vind ik dat recept van jouw wel plausiber klinken omdat het er wat professioneler uitziet.quote:* 1 kilo tarwebloem
* 1 liter water
* 20 gram zout
* 50 gram suiker
* 80 gram gist
* 10 gram kaneel
* enkele druppeltjes citroensap
* 200 gram rozijnen
* 100 gram verse appelstukjes
Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
stukje brood erin gooien, moet meteen bubbelen en boven komen drijven.quote:Op zondag 30 december 2007 11:00 schreef Fogel het volgende:
Heeft iemand een tip hoe ik kan bepalen of het vet warm genoeg is zonder een thermometer te gebruiken?
10-12 bollen. middelmaat.quote:Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar![]()
want ik vier het lekker thuis met
3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.
Nu heb ik een recept gevonden:
500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)
nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien![]()
Mag ik jullie nog even wijzen op dit recept? Mijn oliebollen lukken daar perfect mee!quote:Op maandag 1 januari 2007 14:08 schreef Tinkepink het volgende:
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.
Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen
-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.
Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).
Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
quote:
maak er niet teveel werk van. maak iets lekkers dat je kan voorbereiden.quote:Op zondag 30 december 2007 17:46 schreef motorbloempje het volgende:
[..]dank
![]()
![]()
nou, dan heb ik een goed receptje uigezocht![]()
![]()
en dan ook nog wat appelbeignets
en hapjes met geitenkaas, feta, sushi, koude pannenkoekjes en toastjes met shizzlemoet genoeg zijn (is ook meteen avondeten)
quote:Op zondag 30 december 2007 18:42 schreef MissHobje het volgende:
Traditie is ook dat ik altijd naar mijn mams bel om te vragen wat er nou weer in het recept allemaal zat
neequote:Op zondag 30 december 2007 18:15 schreef motorbloempje het volgende:
staat er op het pakje dan niet 'na openen beperkt houdbaar'
Van de site van Steevens zelf. Het staat er nu niet meer op, maar vorig jaar nog wel. Toen heb ik het gemaakt en het recept op de computer bewaard.quote:Op zondag 30 december 2007 12:43 schreef Crazy Harry het volgende:
[..]
En waar heb je dat recept vandaan? Wat ik steeds tegenkom als het recept van Steevens is het volgende:
De suiker komt van de grotere hoeveelheid rozijnen en appels. Ik heb het recept vandaag gemaakt en ze zijn erg goed gelukt. Hoewel ik morgen (nog een batch) denk ik toch een deel melk en een deel water neem omdat ze dan iets bruiner worden.quote:[..]
Al vind ik dat recept van jouw wel plausiber klinken omdat het er wat professioneler uitziet.
Maar dan mis ik toch weer de suiker...
gewoon doen als het meel nog niet is aangevreten door insecten.quote:Op zondag 30 december 2007 23:20 schreef Chav het volgende:
Ik heb hier nog een ongeopend pak van 2005 staan, gaat me niet lukken zeker
neem vers meel. altijd.quote:Op zondag 30 december 2007 23:30 schreef Chav het volgende:
Ik heb nog geen beestje gezien, maar rijst het dan nog wel of worden het bakstenen? Dan bespaar ik me de moeite en loop ff naar de supermarkt.
Ik neem aan dat je gist bedoeld? Aangezien in alle recepten heel duidelijk gist gebruikt wordt die ongeopend en niet over de datum is, en met mijn ervaring met niet-verse (vers niet te letterlijk nemen, uiteraard was het sowieso geen verse gist) geef ik het dringend advies om naar de supermarkt te gaan en een nieuw pak te halenquote:Op zondag 30 december 2007 23:30 schreef Chav het volgende:
Ik heb nog geen beestje gezien, maar rijst het dan nog wel of worden het bakstenen? Dan bespaar ik me de moeite en loop ff naar de supermarkt.
Nou, ze zijn uitstekend gelukt en inderdaad niet (te) vet!quote:Op zondag 30 december 2007 20:47 schreef Tinkepink het volgende:
Zout heeft overigens wel invloed op het rijsvermogen van deeg. Ik roer dat er dan ook wat later doorheen. Suiker en honing zorgen er juist voor dat het deeg sneller rijst. Aanmaken met lauw water of lauwe melk helpt ook.
Hier de eerste 2 oliebollen al op, hmmm, erg goed gelukt.quote:Op maandag 31 december 2007 17:51 schreef BBQ-kip het volgende:
Vriendlief is NU de eerste batch aan het bakken![]()
Dat wordt zo lekker de eerste bol van dit jaar happen![]()
Veel plezier vanavond en kijk uit met kokend vet, van je retteketet!
en anders houd ik me aanbevolen voor de revalidatie![]()
dank, maar ik ben niet geheel debielquote:Op maandag 31 december 2007 17:29 schreef zoalshetis het volgende:
kijk uit met die open pan bloempje. en alsvast een heel gelukkig 2008!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |