zoals trusten zelf al zei: beter van niet! er blijft dan namelijk een heel vies, vettig filmpje achter op de oliebollen.quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:41 schreef RemcoDelft het volgende:
thermostaatpan er bij
volgens mij is het wel belangrijk om de temperatuur van het vet in de gaten te houden, ten eerste voor het beste resultaat en ten tweede inderdaad voor de veiligheid dat het niet te heet wordt. als je het gewoon op gas doet in een braadpan is het ook moeilijker om de temperatuur constant te houden..quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Als je olie te warm wordt heb je kans dat de vlam in de pan slaat, fikt je halve keuken af of nog erger.quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Nice, dat wil ik eens proberen.quote:Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Opzich een aardige tip denk ik, ik denk er over ook eens rijstolie te halen voor de oliebollen, maar als je op een hogere temperatuur bakt krijg je dan niet snel dat de buitenkant al bruinig is terwijl de binnenkant van de bol nog helemaal zacht en 'fluffy' is?quote:Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
kokosvet en arachide(pinda)olie geven teveel bijsmaak voor oliebollen.quote:Op dinsdag 25 december 2007 01:23 schreef EricT het volgende:
[..]
Nice, dat wil ik eens proberen.
Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
*KICK*quote:Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Alvast bedankt voor volgend jaar(niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven
)
Is op zich een goed recept voor lekkere bollen maar bij het proeven er achter gekomen dat er geen suiker in zat...quote:500 gram witte bloem,
45 gram gist,
125 gram ei (zonder eierschaal; i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren),
10 gram zout,
450 gram lauw water,
125 gram krenten en rozijnen.
150 gram gehakte appel toe. De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen. De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.
Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie. Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.
Het beslag maken gaat als volgt:
- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer. Bij een mix: doe de melk erbij.
- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.
- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.
- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.
- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt. Pas dan kan het bakken beginnen.
- Verhit de olie tot 170 graden Celcius.
- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan. Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.
- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.
- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.
- In acht minuten zijn de bollen klaar.
De frituurpan.quote:Op vrijdag 28 december 2007 14:15 schreef Trusten het volgende:
In wat voor pannen bakken jullie?
Ik heb eens een paar honderd oliebollen staan bakken in een grote wok. Zo'n echte, natuurlijk geen antiaanbakpan. Het voordeel was het grote oppervlak, dus veel bollen tegelijk. De olie laat je natuurlijk tot een veilig eindje onder de rand van de pan. Ik had niet het idee dat het gevaarlijk was.quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Die kwam ik inderdaad ook tegen, maar heb jij (of iemand anders hier) dit ook getest?quote:Op zaterdag 30 december 2006 21:56 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Voor het beslag:
1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren
kwam ik tegen
Mits tochtvrije plek idd..quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |