abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_55473482
Mijn tante en mijn schoonmoeder bakken ze allebei in zonnenbloemolie, en die oliebollen smaken erg lekker al zeg ik het zelf!! zelf heb ik nog nooit oliebollen gebakken verder..
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:41:20 #32
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_55473665
Gewoon zonnebloemolie, kost bar weinig, thermostaatpan er bij en gaan!

I.p.v. een ijstang gebruikte ik gewoon een kleine soeplepel, en een eetlepel om de bol er uit te laten vallen in de pan.
Verder natuurlijk een schuimspaan voor het pan-werk.
censuur :O
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:44:34 #33
165848 SoupNazi
No soup for you!
pi_55473775
-edit-

[ Bericht 76% gewijzigd door Muck op 23-12-2007 10:55:20 (als je niet normaal kunt reageren, zeg dan niks) ]
A.F.C. Ajax
pi_55473887
Zonnebloemolie.
  zaterdag 22 december 2007 @ 23:00:53 #35
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55476242
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
  zondag 23 december 2007 @ 10:57:07 #36
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_55485050
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
zoals trusten zelf al zei: beter van niet! er blijft dan namelijk een heel vies, vettig filmpje achter op de oliebollen.
als ze afkoelen komt er ook een witte waas overheen die er erg onsmakelijk uitziet.

zoals de meesten al zeggen: zonnebloemolie
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_55485465
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:41 schreef RemcoDelft het volgende:
thermostaatpan er bij
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
pi_55487807
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
volgens mij is het wel belangrijk om de temperatuur van het vet in de gaten te houden, ten eerste voor het beste resultaat en ten tweede inderdaad voor de veiligheid dat het niet te heet wordt. als je het gewoon op gas doet in een braadpan is het ook moeilijker om de temperatuur constant te houden..

misschien kun je het wel in een frietpan bakken, daar zit over het algemeen ook een termostaat op en er kan ook gewoon zonnenbloemolie in..
  zondag 23 december 2007 @ 13:52:06 #39
179735 UnderTheWingsOfLove
Imperio. Crucio. Avada Kedavra
pi_55488849
Zonnebloem olie ja, dat bedoelde ik ipv frituurvet . Mijn oma bakt ze daarin dus het moet wel goed zijn
Celebrities walk on red carpet because they are famous, I walk on toilet paper because I'm the shit
5 Xbox360 spellen: Halo 3 , Fable 2 ,Saints Row 2 , Pure en Virtua Tennis 3 te koop!
  zondag 23 december 2007 @ 16:53:52 #40
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55493689
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Als je olie te warm wordt heb je kans dat de vlam in de pan slaat, fikt je halve keuken af of nog erger.
Het kan wel, maar dan moet je de temperatuur van je olie goed in de gaten houden en voor de zekerheid een blusdeken (of in elk geval een deksel die goed op de pan past) klaarleggen.
Mocht je dan vlam in de pan krijgen meteen de deksel op de pan doen en het gas uitzetten. (en dan zeker 5-10 minuten laten staan zonder de deksel op te tillen)
pi_55526676
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Nice, dat wil ik eens proberen.

Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  † In Memoriam † dinsdag 25 december 2007 @ 01:25:05 #42
25682 2cv
Niet subtiel
pi_55526730
Kopervet
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_55527101
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Opzich een aardige tip denk ik, ik denk er over ook eens rijstolie te halen voor de oliebollen, maar als je op een hogere temperatuur bakt krijg je dan niet snel dat de buitenkant al bruinig is terwijl de binnenkant van de bol nog helemaal zacht en 'fluffy' is?
  dinsdag 25 december 2007 @ 01:48:12 #44
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55527106
quote:
Op dinsdag 25 december 2007 01:23 schreef EricT het volgende:

[..]

Nice, dat wil ik eens proberen.

Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
kokosvet en arachide(pinda)olie geven teveel bijsmaak voor oliebollen.
we hadden hier een lokale patatzaak die ook pindaolie gebruikte, heerlijk voor de kipsaté, maar voor de patat was het toch iets minder lekker.
Rijstolie geeft zelfs nog minder smaak af dan zonnebloemolie en kan 40 graden warmer worden, ideaal om in te frituren!
Olijfolie zou ik in elk geval niet doen, dat geeft zelfs nog veel meer smaak af dan pindaolie.
pi_55565634
Gezeik over bijsmaak. Als je geen bijsmaak wilt dan moet je ze maar in de magnetron of oven proberen klaar te maken.
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 13:44:46 #46
4530 crew  Crazy Harry
pi_55599909
quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )
*KICK*

Overigens het recept dat vorig jaar bij de ad test stond:
quote:
500 gram witte bloem,
45 gram gist,
125 gram ei (zonder eierschaal; i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren),
10 gram zout,
450 gram lauw water,
125 gram krenten en rozijnen.
150 gram gehakte appel toe. De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen. De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.

Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie. Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.

Het beslag maken gaat als volgt:

- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer. Bij een mix: doe de melk erbij.

- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.

- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.

- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.

- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt. Pas dan kan het bakken beginnen.

- Verhit de olie tot 170 graden Celcius.

- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan. Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.

- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.

- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.

- In acht minuten zijn de bollen klaar.
Is op zich een goed recept voor lekkere bollen maar bij het proeven er achter gekomen dat er geen suiker in zat...

Mijn aantekeningen van de eerste keer dit recept gebruiken:
- Moet suiker bij
- Goudrennette is te zuur, moet andere appel zijn
- Meer krenten/rozijnen

Ben nu op zoek naar een recept met evenveel bloem om te zien hoeveel suiker daar bij gaat.
Honing zoals in tinkepinks recept is ook wel een idee natuurlijk
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_55600676
In wat voor pannen bakken jullie?
pi_55600718
Oliebollen met bier! Gewoon in de frituur bakken, hmmmmmmmmmmm
pi_55600724
quote:
Op vrijdag 28 december 2007 14:15 schreef Trusten het volgende:
In wat voor pannen bakken jullie?
De frituurpan.
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 14:23:05 #50
4530 crew  Crazy Harry
pi_55600830
Over suiker gesproken, horen oliebollen eigenlijk van zichzelf zoet te smaken?
Ik miste dat vorig jaar wel in het gebruikte recept...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 14:46:25 #51
4530 crew  Crazy Harry
pi_55601356
In een van de artikelen die de AD test vergezellen online, werd er over arachide olie gesproken. Ik nam aan dat die olie dan het meeste door de oliebollenbakkers gebruikt wordt.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  vrijdag 28 december 2007 @ 15:02:05 #52
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_55601708
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Ik heb eens een paar honderd oliebollen staan bakken in een grote wok. Zo'n echte, natuurlijk geen antiaanbakpan. Het voordeel was het grote oppervlak, dus veel bollen tegelijk. De olie laat je natuurlijk tot een veilig eindje onder de rand van de pan. Ik had niet het idee dat het gevaarlijk was.
The love you take is equal to the love you make.
  vrijdag 28 december 2007 @ 15:10:52 #53
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55601871
oliebollenbeslag zoals hierboven besproken. ipv krenten en rozijnen, gehakte stukjes zwarte, groene olijf, stukjes courgette en gedroogde tomaat. ook flink wat verse, iets grof geraspte, parmezaan toevoegen.

deeg mengen en ipv zoetig deeg iets zoutig maken. dus niet bremzout, maar dat het een hartig geheel oplevert.

je hoeft geen dikke bollen te maken, maar liever wat langwerpiger.

good luck.

lekker met een hartige, frisse dipsaus als salsa oid.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator zaterdag 29 december 2007 @ 12:54:07 #54
45833 crew  Fogel
pi_55621827
Ik ga dit jaar voor het eerst proberen zelf oliebollen te maken.

Heeft iemand een tip om zonder thermometer te bepalen of het frituurvet warm genoeg is? Ik heb 2 liter frituurolie gekocht, maar heb alleen een gewone grote pan en stroomfornuis tot mijn beschikking hier (geen thermometer of frituurpan met thermostaat aanwezig dus).
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
  Moderator zaterdag 29 december 2007 @ 12:57:31 #55
45833 crew  Fogel
pi_55621901
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 21:56 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

Voor het beslag:

1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren

kwam ik tegen
Die kwam ik inderdaad ook tegen, maar heb jij (of iemand anders hier) dit ook getest?


En hoeveel oliebollen krijg je hier ongeveer mee? Ik vrees dat mijn schoonfamilie er maximaal 1 per persoon eet (want dit zijn natuurlijk 'enge buitenlandse dingen' en wat de boer niet kent, dat vreet ie niet )
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
  zaterdag 29 december 2007 @ 14:01:17 #56
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_55623321
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?

Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_55623579
Ik heb overigens ooit eens dit ouderwetse oliebollen recept van een ander topic op fok opgeslagen. Misschien nog handig voor iemand!

One of the least benightedly unintelligent life forms it has been my profound lack of pleasure not to be able to avoid meeting.
  zaterdag 29 december 2007 @ 14:17:35 #58
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_55623622
quote:
Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?

Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
Mits tochtvrije plek idd..
Dat is in mijn huis wat lastiger.
Ik gooi de oven altijd aan op een graad of 50.. gaat prima
Verder bier in het beslag is masterlijk in een familie recept, moet ook elk jaar mijn paps er ff over bellen
Ik bak ze in mijn rvs frituurpan.. met een los element.. dus geen gestoei met schoonmaken.. kan allemaal makkelijk de vaatwasser in.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_55629042
quote:
Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?

Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
pi_55645709
Dit is het recept van bakkerij Steevens die in 1996, 1997 en 1998 de AD oliebollentest heeft gewonnen.
Ik heb het vorig jaar zo gemaakt en het smaakte echt heerlijk. Het beetje kaneel erbij vond ik heel lekker.

-----------------------------------------------------------------------------
1 kilo bakkersbloem of patentbloem
0,8 liter lauw water (ongeveer 30 °C)
80 gram gist
20 gram zout
30 gram geraspte citroenschil
2 eieren
50 gram gesmolten roomboter
Voor de vulling
450 gram rozijnen (op de temperatuur van het beslag)
150 gram verse appelblokjes (maximaal ½ cm groot)
10 gram kaneel
Bereiding
Los de gist op in het water. Bloem, zout, citroenrasp, ei en boter toevoegen. Draai een glad beslag totdat de bloem gemengd is. Daarna de vulling er doorheen werken en 40 minuten laten rijzen. Beslag korte tijd licht doorslaan. Beslag doseren met ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Baktijd ongeveer zes tot zeven minuten. Oliebollen uit laten wasemen en bestrooien met suiker of poedersuiker.
Toelichting: In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van Bloem Super Patent. Evenals bakkersbloem (dat verkrijgbaar is bij de warme bakker en natuurvoedingswinkels) zeer rijk aan gluten (eiwitten) waarmee een luchtiger beslag kan worden verkregen dan met patentbloem.

Persoonlijke noten:
- Van melk worden oliebollen donkerder. Daarom gebruik ik liever water, omdat ik iets lichtere oliebollen er altijd lekkerder uit vind zien.
- Mijn friteuze zegt 180 graden te zijn bij die stand, maar volgens de thermometer is het dan 170. Ik houd er dus een thermometer bij. Hoe eerder de oliebollen dichtschroeien, hoe minder vet ze zijn.
- In de oliebollentest van die jaar zag ik een bakker die een beetje donkere rum bij het beslag deed. Lijkt mij ook erg lekker en bij een deel van het beslag gaat het erbij om te testen .
- Zorg dat je niet teveel oliebollen in 1 keer in de frituurpan doen (zeg max een stuk of 5), anders koelt het vet te snel af.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')