abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 22 december 2006 @ 18:02:39 #26
27698 Doffy
Eigenlijk allang vertrokken
pi_44663267
Ok, net een sessie gehad bij mijn lokale kaastent. De keuze is gevallen op, in volgorde:

- Brie de Melun
- Langres
- Tomette au cendre
- Shropshire blue
- Reypenaer VSOP

Nu nog even wat mooie side-dingetjes scoren, zoals wat noten en wat fruit, en mooi pitjesbrood erbij. En wat moois erbij te drinken. Zo'n Pedro Ximinez is mss wel een hele goeie optie, maar ik sta nog steeds open voor andere ideeen - de rest haal ik morgen. Eens even uitgebreid mijn favo slijter uithoren.

Iedereen enorm bedankt tot zover
'Nuff said
  zondag 24 december 2006 @ 12:59:34 #27
27698 Doffy
Eigenlijk allang vertrokken
pi_44703766
Erbij heb ik aangeschaft een port, een Krohn colheita 1996. Verder laat ik het plankje begeleid gaan van verse walnoten en rode druiven, samen met dunne sneetjes ter plekke afgebakken bruin brood met noten en zaden.

Volgens mij wordt het wel wat
'Nuff said
  dinsdag 26 december 2006 @ 10:42:35 #28
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_44746295
Klinkt goed, mijn complimenten. Je hebt het zowieso al heel leuk gemaakt door jezelf er in te verdiepen. Het wordt vast een succes !!
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
pi_44746734
quote:
Op donderdag 21 december 2006 21:01 schreef Pilootje het volgende:
De bedoeling van een plateau is eigenlijk om de kazen in een bepaalde volgorde te eten, je begint dan bij een licht kaas. Bijvoorbeeld een roomkaas als mon chou
Monchou doe je door de taart of stop je in dadels, maar ik zou het nooit van mijn leven op een kaasplank leggen. Het is een naturel roomkaas zonder smaak.
quote:
, en je kan dan eindigen met een redelijk stevige kaas ( kwa smaak uiteraard ) als.. nou noem is wat... port salute, roque fort, munster ?
Je noemt nu twee uitersten van een kaasplank. Roquefort (de papillon) is inderdaad een goede stevige kaas, erg lekker in combinatie met een zwaar brood met vruchtjes (stevig/zout-zoet), maar port salut zou ik absoluut niet mee eindigen, eerder mee beginnen. Het is een zachte roodbacteriekaas, zowel zacht van structuur als smaak. Had je moeten weten als je dit soort advies geeft.
quote:
Wat is duur, tsja bij de kaas specialist hoeft het niet zo gek duur te zijn, maar reken voor een stuk kaas al snel een bedrag rond de 8 euro. Dus als je dan 10 soorten hebt ben je al snel hard op weg naar die 3 cijfers. Natuurlijk heb je ook wat goedkopere kazen.
Dan reken jij op hele grote stukken. Als TS 10 stukken kaas van 8 euro had gekocht had hij genoeg gehad voor 30 personen. Daarnaast vind ik 10 soorten veel te uitgebreid, aangezien je dan minstens 2 soorten per kaasfamilie hebt. Zo verdwijnt het onderscheid en zullen er enkele soorten blijven liggen. Als ik iemand adviseer gaat die persoon met hooguit 6 soorten naar huis, ik denk dat TS het prima heeft aangepakt met 5 soorten, wit/rood/blauw, geit en een harde kaas. Dat is eigenlijk redelijk compleet, hoewel je het natuurlijk gekker kan maken. Ben benieuwd wat de familie er van vond.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  donderdag 28 december 2006 @ 07:26:36 #30
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_44786061
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 11:17 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Monchou doe je door de taart of stop je in dadels, maar ik zou het nooit van mijn leven op een kaasplank leggen. Het is een naturel roomkaas zonder smaak.
[..]

Je noemt nu twee uitersten van een kaasplank. Roquefort (de papillon) is inderdaad een goede stevige kaas, erg lekker in combinatie met een zwaar brood met vruchtjes (stevig/zout-zoet), maar port salut zou ik absoluut niet mee eindigen, eerder mee beginnen. Het is een zachte roodbacteriekaas, zowel zacht van structuur als smaak. Had je moeten weten als je dit soort advies geeft.
[..]

Dan reken jij op hele grote stukken. Als TS 10 stukken kaas van 8 euro had gekocht had hij genoeg gehad voor 30 personen. Daarnaast vind ik 10 soorten veel te uitgebreid, aangezien je dan minstens 2 soorten per kaasfamilie hebt. Zo verdwijnt het onderscheid en zullen er enkele soorten blijven liggen. Als ik iemand adviseer gaat die persoon met hooguit 6 soorten naar huis, ik denk dat TS het prima heeft aangepakt met 5 soorten, wit/rood/blauw, geit en een harde kaas. Dat is eigenlijk redelijk compleet, hoewel je het natuurlijk gekker kan maken. Ben benieuwd wat de familie er van vond.
Als jij nou eens een lekker bierplankje kan samenstellen voor 3 personen...dan kom ik in je zaak langs
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_44789772
quote:
Op donderdag 28 december 2006 07:26 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Als jij nou eens een lekker bierplankje kan samenstellen voor 3 personen...dan kom ik in je zaak langs
Met bier erbij, of alleen kaasjes passend bij bier?

We hebben ook bierkazen als Trappist of Chimay a la bière
We kunnen je wel helpen, er is altijd wel iemand die er verstand van heeft.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  donderdag 28 december 2006 @ 14:32:46 #32
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_44793336
quote:
Op donderdag 28 december 2006 12:44 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Met bier erbij, of alleen kaasjes passend bij bier?

We hebben ook bierkazen als Trappist of Chimay a la bière
We kunnen je wel helpen, er is altijd wel iemand die er verstand van heeft.
Kaasjes passend bij bier. Het bier kies ik zelf
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 28 december 2006 @ 16:45:36 #33
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_44797583
Ik ben al ERG blij met rauwe Stilton met/zonder port, wat Danish Blue.
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
  donderdag 28 december 2006 @ 21:25:08 #34
56819 Kimske
Juf in wording
pi_44806507
en en en..?
Stem:
http://www.businesschallenge.nl/261-dhr_l_tome.html
en maak kans op een notebook!
  donderdag 28 december 2006 @ 21:29:04 #35
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_44806644
tvp

Yum! Goede adviezen Casparov!
pi_44820147
quote:
Op donderdag 28 december 2006 21:29 schreef SHE het volgende:
tvp

Yum! Goede adviezen Casparov!
Anders nog iets?
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_44820222
Ik heb het het liefst op zijn Engels. Een goede Stilton Cheese, met zoute biscuits en een goede Port.

Bij Stilton hoort trouwens Port. Tijdens Kerstmis wordt er traditioneel een fles port ondersteboven in de grote hele kaas geplaatst, waarna de smaak van de port zich circa drie weken vermengt met die van de kaas.
pi_44820593
quote:
Op vrijdag 29 december 2006 11:31 schreef _The_General_ het volgende:
Ik heb het het liefst op zijn Engels. Een goede Stilton Cheese, met zoute biscuits en een goede Port.

Bij Stilton hoort trouwens Port. Tijdens Kerstmis wordt er traditioneel een fles port ondersteboven in de grote hele kaas geplaatst, waarna de smaak van de port zich circa drie weken vermengt met die van de kaas.
We hebben het dit jaar ook met Whiskey gedaan. Dat was geen stilton maar een Gloucester, smaak van de kaas an sich komt redelijk overeen , was een leuk experiment.

We hebben nu ook een andere methode gevonden, namelijk een stilton horizontaal in een stuk of 5-7 plakken snijden, elke plak in een grote vacuumzak, een scheut port erbij en in de vacuummachine. 20 seconden later heb je hetzelfde resultaat als drie weken laten trekken. Het is minder ambachtelijk, dus je zult de flessen toch nog elk jaar ondersteboven zien staan, maar als je te kort komt is dit een fijne en snelle oplossing.

Andere goede Engelse kazen zijn five counties, farmhouse cheddar en zoals ik al zei, gloucester. Helaas vind ik die cheddar soorten niet te eten, maar de liefhebber kan er zijn hart mee ophalen.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  vrijdag 29 december 2006 @ 11:52:02 #39
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_44820670
Wensleydale, ken je dat?
The love you take is equal to the love you make.
pi_44820815
Ik verkoop 'm niet, maar volgens mij is het een zachte gepasteuriseerde koemelkkaas. Wensleydale is ook de naam van een schapenras, dus misschien dat ze er ook schapenmelk voor gebruiken?
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  vrijdag 29 december 2006 @ 12:04:47 #41
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_44820990
't Is volgens mij van koeienmelk gemaakt. Ik ben er nieuwsgierig naar.
The love you take is equal to the love you make.
pi_44822840
Is wel wat op internet over te vinden denk ik.

http://www.food-info.net/nl/dairy/wensleydale.htm
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  vrijdag 29 december 2006 @ 23:08:57 #43
27698 Doffy
Eigenlijk allang vertrokken
pi_44842571
Het was een succes

Met name de Brie de Melun, de Shropshire en de Reypenaer gooiden hoge ogen, zeker in combinatie met de inderdaad bijzonder aangename port. Het warme brood, de walnoten en de druiven waren er een prima combinatie bij, al kan ik me indenken dat iets hartigs (de genoemde selderij bijv.) er bij al dat zoets er voor de afwisseling ook smakelijk bij zou zijn geweest.

Dank allen voor het meedenken
'Nuff said
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')