My thoughts exactly.quote:Op zondag 10 december 2006 18:21 schreef Napalm het volgende:
Als het tocht lijkt het me dat het glas niet het probleem kan zijn. Ook enkel glas is winddicht...
Idd want is veel al goedkoper dan voorzet ramenquote:Op zondag 10 december 2006 19:04 schreef wonko het volgende:
Ga eens met een kaars langs het raam...kun je zien waar de tocht het sterkste is en daar eventueel wat aan doen. Voorzetramen kun je altijd nog doen.
Dat is op zich een goed idee. Alles beter dan die dure voorzetramen. Een stuk plexiglas van dat formaat is ook niet misselijk qua prijs. Maar als het langs de zijkant tocht, wat kun je daar dan in vredesnaam aan doen? Bestaat er een soort opvulmiddel voor kozijnen en ramen?quote:Op zondag 10 december 2006 19:04 schreef wonko het volgende:
Ga eens met een kaars langs het raam...kun je zien waar de tocht het sterkste is en daar eventueel wat aan doen. Voorzetramen kun je altijd nog doen.
Eigenlijk heb je wel gelijk ja. Misschien ga ik dat eerst maar eens proberen. Denk niet dat het echt gaat werken, maar ze moeten toch nog eens langskomen voor iets anders, dus kaart ik het meteen even aan. Het rare is dat ik wel een raampje met dubbelglas heb, zo'n kantelraam, maar de rest is gewoon verrot enkelglas. Ze hebben er in het verleden dus wel wat aangedaan.quote:Op zondag 10 december 2006 21:47 schreef Madelijne het volgende:
De woningbouw coöperatie heeft ervoor te zorgen dat je woning tot een redelijke mate "winddicht" is. Ik zou eerst eens gaan bellen of er iemand langs kan komen. Kan maar zo zijn dat de afkitlaag binnen of buiten niet meer voldoende is. Dan kunnen ze hem alsnog dichtkitten en zit jij een stuk warmer.
Wow! Thanks! Als al het andere niet gaat werken heb ik hier echt veel aan!quote:Op zondag 10 december 2006 22:26 schreef Solingjan het volgende:
Enkel glas, zeker nu met dit vochtige weer, zal altijd beslagen ruiten aan de binnenkant geven.
Afkitten van het raam zou zeker een optie zijn om eventuele tocht die via kieren binnenkomt tegen te gaan.
Doe dit met ACRYLAAT kit en niet met siliconenkit Acrylaat kit kun je schilderen Siloconenkit niet.
Doet de verhuurder niets aan het enkel glas, dan is het zeker te overwegen om dit zelf te doen.
Niet alleen vanwege de stook kosten maar meer nog voor het comfort.
Gezien de afmeting van het raam moet het niet al te moeilijk zijn om hier een raam voor te zetten.
Je zou op het kozijn latten ( 70 x 25 mm) van geschaafd hout welke je eerst geschilderd hebt, kunnen bevestigen in een
kruis. Dus lat in het midden van beneden naar boven en een lat van links naar rechts in het midden. Waar ze elkaar kruisen doe je ze mooi inzagen. En aan de zijkanten en boven en onder.
Hier op zet je weer smallere latten ( 30 x 15) zodat je aan beide zijden een sponning hebt waar het glas in komt.
Meet nu de maten op van sponning naar sponning voor het glas. Is ongeveer 65 x 75 cm
Haal glas 3 - 4 mm en glas band. De ruitjes kun je vastzetten met glaslatten.
Voor dat je het glas erin zet zorg er dan voor dat de ruit echt droog is.
Is mss wat werk, maar je wilt niet weten wat je mist. Comfort.
Succes
Kijk eerst naar wat voor tocht je hebt en ga dan naar een bouwmarkt...leg daar uit wat je probleem is en zorg dat je iemand spreekt met verstand van zaken. En ga niet op 1 advies af. Kit. pur. etc...het ene werkt wel het andere niet...afhankelijk van de situatie.quote:Op zondag 10 december 2006 21:40 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Dat is op zich een goed idee. Alles beter dan die dure voorzetramen. Een stuk plexiglas van dat formaat is ook niet misselijk qua prijs. Maar als het langs de zijkant tocht, wat kun je daar dan in vredesnaam aan doen? Bestaat er een soort opvulmiddel voor kozijnen en ramen?
hhmmmmm..... morgen toch maar eens naar de bouwmarkt om te kijken of daar iets voor is uitgevonden.
quote:Op maandag 11 december 2006 11:30 schreef Monne het volgende:
Ik ga voor de methode van De Twaalf Ambachten
Goedkoop isolerend glas
Jaarlijks worden er honderden tonnen vensterglas weggegooid als enkel glas wordt vervangen door (al of niet gesubsidieerd) dubbel glas, meestal het dubbele fabrieksglas. Voorzetruiten worden weinig of niet gevraagd, omdat men denkt dat fabrieksglas zoals thermoglas beter is omdat het niet beslaat en er tussen de luchtdicht gesealde ruiten geen vuil kan komen. Zo is en wordt voor kapitalen aan vensterglas, vaak dik spiegelglas, weggegooid, waarmee zowel de woning als de portemonnee tekort worden gedaan. Men had veel, soms duizenden guldens, goedkoper – met beter en duurzamer resultaat! – kunnen volstaan met zelf aan te brengen voorzetruiten. Een redelijke afdichting met simpele latten en isolatiestrip van de aan te brengen voorzetruit is voldoende. Zorg er voor, dat de kanten van het glas, die na montage onbereikbaar zijn, tevoren goed stofvrij en streepvrij zijn schoongemaakt.
[afbeelding]
Het ‘geheim van de smid’ van onze goedkope en perfect isolerende voorzetramen zit in het gebruik van een ballonnetje of een vergelijkbaar gemakkelijk krimpend of uitzettend reservoirtje, dat we vullen met goed gedroogde silicagelkorrels. Deze vind je soms in verf-/glaswinkels, soms in drogisterijen maar je kunt ze ook verzamelen uit allerlei electronica-, camera- en andere verpakkingen. Vooral bij renovatie van grotere, oude gebouwen kan deze methode vele duizenden guldens besparing opleveren en zodra onze economische bomen wat minder hoog de hemel in groeien zal ons ‘ballonnetje’ misschien een kans maken.
[afbeelding]
Hoe we het toepassen laten de tekeningen zien. Electriciteitspijp is heel geschikt als verbindingskanaaltje van de ruimte tussen het glas naar de ruimte waarin we het ballonnetje, het cilindertje of de met auto-/fietsbandrubber opgesloten silicagelkorrels hebben gestopt. Is het kozijn te dun of te smal voor deze ‘bergplaats’, dan kan men er een uitwendig doosje tegenaan bevestigen.
[afbeelding]
Een flinke kamerruit van meerdere vierkante meters heeft aan twee ballonnetjes genoeg. Kleinere ruiten hebben genoeg aan een enkel elastisch silicagelbergplaatsje. Onze voorzetruiten hebben zo al enkele tientallen jaren goed en zonder vuil worden gefunctioneerd!
![]()
Coatings? Over wat voor prijzen praat je dan bij woningen?quote:Op maandag 11 december 2006 11:40 schreef tnimble het volgende:hoe veel beter het werkt dan het 'klassieke' voorzet raam met dat ballonnetje weet ik niet Maar voorzetramen zijn een goede oplossing en zeker niet een oplossing voor als je te krenterig bent om dubbelglas / HR++ te nemen. b.v. Monumenten zorg verplicht je zo ongeveer om juist voorzet ramen te nemen. Dubbelglas en Hr++ glas zijn hypes die iedereen meteen toepast terwijl er ook andere systememen zijn zoals voorzetramen, coatings en vacuumglas. welke vaak beter toepasbaar zijn en betere resultaten geven.
Thermophane is dubbel zo duur als 5mm normaal glas.quote:Op maandag 11 december 2006 20:13 schreef tnimble het volgende:
Niet veel duurder dan dubbelglas. Vraag eens een offerte bij een lokale glaszetter.
dat heb ik bij mijn schuiframen ook gedaan.quote:Op zondag 10 december 2006 21:43 schreef densmee het volgende:
kit een rand rond het glas of waar nodig met siliconenkit
Schuiframen zijn extreem gevoelig voor vocht en mogen NOOIT aan de buitenkant worden afgekit, als je dit al ilt doen moet dit aan de binnenkant. Beter is om achter de beleglatten (waar het raam gezien vanaf de binnekant achterlangs loopt) en de wisseldorpel (overgang tussen vast en schuivende deel) vilt of een dunne borstel te monteren. Deze laat vocht ongelimiteert door.quote:Op donderdag 14 december 2006 14:52 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
dat heb ik bij mijn schuiframen ook gedaan.dat tochte als een idioot, tochtstrips bovenop gemaakt en de randen gewoon dichtgekit, die ramen gaan toch nooit open (slaapkamer, grenst direct aan de straat)
Dat is straling die je voelt en evt toch langs openingen langs het raam. Glas is 100% luchtdivht ook bij hele dunnen lagen < 1mmquote:scheelt al best veel, enkelglas tocht overigens best wel , als je er inderdaad met je hand voor voelt dan voel je echt een soort wind.
Kan/mag een voorzetraam ook van kunststof zijn, of moet het echt van glas zijn gemaakt??quote:Op maandag 11 december 2006 11:40 schreef tnimble het volgende:hoe veel beter het werkt dan het 'klassieke' voorzet raam met dat ballonnetje weet ik niet Maar voorzetramen zijn een goede oplossing en zeker niet een oplossing voor als je te krenterig bent om dubbelglas / HR++ te nemen. b.v. Monumenten zorg verplicht je zo ongeveer om juist voorzet ramen te nemen. Dubbelglas en Hr++ glas zijn hypes die iedereen meteen toepast terwijl er ook andere systememen zijn zoals voorzetramen, coatings en vacuumglas. welke vaak beter toepasbaar zijn en betere resultaten geven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |