FOK!forum / Culinesse à gogo / Marsepein
r2d22maandag 27 november 2006 @ 14:47
Ik probeer zelf marsepein te maken en loop tegen het probleem aan dat ik de benodigde amandelen niet fijn genoeg krijg in de keukenmachine. De marsepein krijgt hierdoor een korrelige stuctuur. Heeft iemand tips om de amandelen fijner te krijgen?
Ultralasermaandag 27 november 2006 @ 15:09
Plat slaan met een hamer.
Sandertmaandag 27 november 2006 @ 15:12
Met een vijzel krijg je het een stuk fijner denk ik.
#ANONIEMmaandag 27 november 2006 @ 15:16
Plaats ook eens het receptje
Frumzelmaandag 27 november 2006 @ 18:47
Met de staafmixer misschien?
Fawnmaandag 27 november 2006 @ 22:06
JAAAA, een recept, hoe maak je dat lekkere spul?????

Ik denk inderdaad met een vijzel of staafmixer. Zoals je hieronder kunt zien is er ook een recept zonder amandelen..

Zit zelf eraan te denken er als variant amaretto doorheen te doen.

[ Bericht 36% gewijzigd door Fawn op 27-11-2006 22:14:55 ]
Fawnmaandag 27 november 2006 @ 22:08
http://www.sinterklaasrecepten.nl/

Marsepein recept 1
Ingrediënten:
300 gram poedersuiker
4 eetlepels bloem
100 gram boter
4 druppels amandelextract
verschillende kleuren bakkleurstof
Bereidingswijze:
Kneed alles goed door elkaar tot een bal.
De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen.
Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.

Marsepein recept 2
Ingrediënten:
350 gram gepelde amandelen
500 gram poedersuiker
1 eiwit
2 theelepels
Oranjebloesemwater
Bereidingswijze:
Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan.
Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor.
Hak ze eerst tot ze heel fijn gemalen zijn.
Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft.
Leg de marsepein in plastic folie een paar uur in de koelkast.
Kleur de marsepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die er heel goed door.

Marsepein recept 3
Ingrediënten:
250 gram gedopte amandelen
500 gram poedersuiker
1 theelepel oranjebloesemwater (verkrijgbaar in o.a. Turkse winkels),
1½ eiwit
Eventueel voedselkleurstof
bakpapier of folie
Bereidingswijze:
Zet de amandelen op met ruim koud water en laat ze aan de kook komen. Giet ze af en overgiet ze met koud water. Pel de amandelen en droog ze. Maal ze in een amandelmolen of vleesmolen zeer fijn.
Zeef de poedersuiker en voeg de gemalen amandelen, oranjebloesemwater en het eiwit toe.
Maal alles nog eens.
Verpak de marsepein in vochtig gemaakt bakpapier of folie en laat deze 1 nacht rusten.
Kleur de marsepein eventueel met enkele druppels voedselkleurstof.
Van deze (gekleurde) marsepein kun je allerlei figuurtjes maken.
Plak er met iets losgeklopt eiwit decoraties op.
Als je een gelijke hoeveelheid amandelen en suiker neemt, krijg je een fijner soort marsepein.
Matnessmaandag 27 november 2006 @ 23:16
lang draaien in de keukenmachine, in meerdere keren
zo krijg je het mooi fijn
en gewoon kleine beetjes tegelijk doen
Spacehamsterdinsdag 28 november 2006 @ 01:36
Je kunt bij veel biowinkels ook potjes met amandelpasta van 100% amandelen kopen.
Lekker makkelijk.

Ik ben een tijd heel dol geweest op boterhammen met amandelpasta en dadelstroop.
Net marsepeingebakjes.
(En, pas op, knallende caloriekernbommen!)