quote:
Sébastien Sansoni
Wereldkampioen in Arnhemse dienst
Nov 2006 Elf – Maarten Dekkers
Sébastien Sansoni is bezig aan zijn eerste contractjaar bij Vitesse. De 28-jarige Fransman speelde tot nu toe voor twee Franse clubs - FC Martigues en Chateauroux - alsmede het Zwitserse Xamax Neuchatel en het Griekse Ethnikos Asteras. De mandekker heeft naast het veldvoetbal echter nog een andere passie: strandvoetbal. Met het nationale strandvoetbalteam van Frankrijk legde hij in 2005 zelfs beslag op de wereldtitel.
Die titel op het Copacabana-strand in Rio de Janeiro was heel bijzonder, maar niet uniek. „Het was natuurlijk een schitterend resultaat. Maar eerder zijn we met het nationale strandvoetbalteam al een keertje Europees kampioen geweest", vertelt Sansoni, die - opmerkelijk - bij het Franse strandvoetbalteam terecht kwam in een periode dat hij even geen nieuwe werkgever kon vinden. „Ik kreeg toen het verzoek om me bij het nationale beachsoccerteam aan te sluiten en dat heb ik toen maar gedaan."
Hij werd daarmee ploeggenoot van één van de grootste voetballers uit de historie van het Franse voetbal, Eric Cantona. De voormalige vedette van Manchester United was, zowel als speler en als coach, betrokken bij het Franse team en deed dat - getuige de veroverde wereldtitel - zeer succesvol Als de naam van de legendarische aanvaller ter sprake komt. beginnen de ogen van Sansoni te glinsteren, „een geweldige voetballer. Het was een unieke ervaring om met hem te voetballen. Hij heeft een geweldige mentaliteit en is technisch ongelofelijk begaafd."
Van die mededeling van Sansoni kijkt ELF niet op. Zo staat Cantona ook bij de rest van de voetbalminnende wereld natuurlijk bekend. Maar hoe zit het met - laten we het eens vriendelijk zeggen - dat licht ontvlambare karakter? Sansoni zucht: „In mijn geboorteland is een dergelijk karakter wel een probleem. Fransen kunnen daar eigenlijk niet goed mee over weg. Maar een feit blijft, dat Eric Cantona een geweldige speler is geweest. En dat eigenlijk nog steeds is."
Uiteraard betekende het behalen van die wereldtitel - en dan ook nog eens met iemand als Eric Cantona aan zijn zijde - voor Sansoni het hoogtepunt van zijn carrière. Maar het was wel éénmalig, want de Fransman geeft toch écht de voorkeur aan het spelen in een echt stadion. En op gras in plaats van op zand. „Dat strandvoetbal deed ik voor m'n plezier en was hartstikke leuk, maar spelen in een écht stadion blijft het machtigst."
Vitesse
Deze zomer zette de wereldkampioen strandvoetbal zijn eerste stappen op de Nederlandse velden. Vitesse ontdekte hem bij het Griekse Ethnikos Asteras, waar hij in één seizoen tot 21 optredens in het eerste elftal kwam. Van zijn overgang naar Arnhem heeft de Fransman nog geen seconde spijt gehad. „Vitesse is tot nu toe de beste club waar ik ooit voor heb gespeeld. Lr heerst een geweldige sfeer binnen de selectie en de supporters en het stadion zijn natuurlijk geweldig. Aan alles merk ik het professionalisme van de club. Ons elftal is jong, maar kwalitatief zeer sterk."
Sansoni is in dat jeugdige elftal van Vitesse één van de spelers met de meeste ervaring. De mandekker vormt - samen met Ruud Knol - het centrum bij de Arnhemmers, een rol die hij tot nu toe met verve vervult. Zijn wedstrijden als speler van het Franse nationale strandvoetbalteam blijken ook voor zijn optredens bij Vitesse nuttig te zijn geweest: het heeft hem technisch vaardiger gemaakt. „Het voetballen op het strand vergt een andere techniek, dan voetballen op gras. De bal rolt op zand nu eenmaal slechter dan op de traditionele ondergrond. Een goede techniek is onontbeerlijk voor strandvoetbal en daar heb ik later -bij mijn wedstrijden op gras - veel profijt van gehad."
De verdediger valt niet alleen op door zijn technisch vaardige spel, maar straalt ook volop rust uit. Sansoni is een speler zonder poeha. Het oer-Nederlandse 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg', had moeiteloos ook het credo van de Fransman kunnen zijn. Ook door die instelling zit hij bij Vitesse lekker in z'n vel. Sansoni kreeg aan het begin van het seizoen al direct het vertrouwen van trainer Aad de Mos en dat heeft hij tot nu toe nog nóóit beschaamd. Mede daardoor is Sansoni 'een zekerheidje' in de Arnhemse verdediging. Het rugnummer '3' staat steevast voor zijn naam op elk opstellingsformulier. Aanpassingsproblemen kent de mandekker tot nu toe niet. Alleen de Nederlandse taal vormt nog een barrière, maar met z'n Engels kan Sansoni zich ook prima redden.
Hoewel het nieuwe seizoen nog niet eens halverwege is, lijkt nu al vast te staan, dat de komst van de ervaren Fransman naar Arnhem - zowel voor Vitesse als voor hem zelf - een uitstekende keuze is geweest. Knap, want Sansoni - die dankzij het strandvoetbalteam zelfs op mondiaal niveau actief is geweest - speelt bij Vitesse nu pas voor het eerst voor een club die in de hoogste klasse uitkomt. Maar zowel het hogere niveau als ook de Nederlandse manier van spelen, blijken hem op het lijf geschreven. Wekelijks is de Fransman één van de uitblinkers bij Vitesse. Een rots in de branding, waar de club dit seizoen nog veel plezier aan zal beleven.
Vitesse kan zich na de uitschakeling in de beker door PSV volledig gaan richten op de competitie. De Eindhovenaren waren in de derde ronde de KNVB-bcker een maatje te groot voor de Arnhemse vereniging, die met 4-0 werd verslagen. „PSV heeft een heel sterk elftal met heel goede voetballers. Hun spitsen Jefferson Farfan en Arouna Koné hebben uitzonderlijke kwaliteiten, dat bleek nog eens tijdens dit bekerduel. Voor mij is PSV - samen met Ajax - dan ook dé kandidaat voor de titel", aldus Sansoni. De uitschakeling door PSV was geen schande voor Vitesse. Maar na afloop van sommige competitiewedstrijden mocht de ploeg van De Mos zich wel degelijk met rode konen en vol schaamte achter de oren krabben. De Arnhemmers lijken dit seizoen een soort patent te hebben op tegendoelpunten in de laatste minuut van de wedstrijd. Vitesse verspeelde daarmee een handvol punten tegen een aantal naaste concurrenten. De tegenvallende prestaties noopte De Mos tot het nemen van maatregelen omtrent zijn basiself. Zo raakten onder anderen Siebe Blondelle, Mads Junker en Anders Due hun plek in de basis kwijt. Sébastien Sansoni's positie bleef onaangetast. De Fransman' was blijkbaar één van de spelers waar De Mos wel tevreden over was. Het goede spel van de verdediger werd - enkele dagen na de bekernederlaag tegen PSV - in de wedstrijd tegen FC Utrecht beloond met zijn eerste doelpunt in Arnhemse dienst. Met die 4-2 zege maakte FC Utrecht een einde aan een reeks matige resultaten en dankte dit voor een niet gering deel aan Sansoni, die heerste in het strafschopgebied. Met enkele goede acties was hij belangrijk voor zijn ploeg.
„Het doemscenario met steeds weer tegengoals in de jlotfase is mijns inziens na vandaag voorbij", zo sprak De Mos op de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen FC Utrecht. „Ik heb vandaag een ploeg gezien die groeiende is. We kunnen weer naar boven kijken. Verder is het belangrijk dat een aantal basisspelers op de weg terug is (Van der Schaaf, Swerts, red.). Die zullen echter wel voor hun positie moeten knokken."