oja antwoord:
quote:
Ziektebeeld
De ziekte wordt gekenmerkt door een voortschrijdende achteruitgang van de psychische functies, waarvan de oorzaak is gelegen in een vermindering van de werking van de neuronen in de hersenen. Neuronen worden namelijk niet, zoals dat bij andere lichaamscellen wel gebeurt, regelmatig vervangen. De ontwikkeling van de ziekte kan versterkt worden door vereenzaming. De psychische functies worden dan minder gebruikt waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. Geestelijk in beweging blijven stimuleert de hersencellen waardoor de ziekte mogelijk minder snel zal optreden. Kenmerkend bij deze aandoening zijn de volgende verschijnselen.
Inprentingsstoornissen
vooral wat kort geleden plaats gevonden heeft is niet opgeslagen.
desoriëntatie
verlies van tijd en plaatsbesef en mensen niet meer herkennen.
confabuleren
gaten in het geheugen opvullen met verzinsels. Als gevolg daarvan wordt ook de gedachtegang verward en gaat de greep op zichzelf en de omgeving verloren. Er ontstaan dan gemakkelijk angstgevoelens, eventueel gepaard gaande met verschijnselen van depressiviteit. Door de geheugenstoornissen is men voortdurend alles kwijt hetgeen een basis vormt voor het ontstaan van achterdochtige (paranoïde) gedachten.
decorumverlies
Een ander, vooral voor de naaste familie, onaangenaam verschijnsel is het verlies van het gevoel voor normen en waarden. Dit decorumverlies wordt zichtbaar in een grover taalgebruik, verwaarlozing van de zelfverzorging, slechte tafelmanieren, enz.
onrust
Zeker in het begin van de ziekte, maar ook in het verdere beloop komt sterke onrust voor welke de verwardheid versterkt. Men kan daardoor " de eigen plek " niet meer vinden waardoor de angstgevoelens weer versterkt worden en men ook wel negatief kan reageren.
[bewerk] Voorkomen
Wereldwijd zijn er naar schatting 24 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer (gegevens 2005). In België zijn er 85.000 patiënten en komen er jaarlijks 20.000 bij. Tegen 2010 zal het aantal opgelopen zijn tot meer dan 150.000. In Nederland zijn er 250.000 patiënten.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant van Dementie. Twee derde van alle patiënten die dement zijn lijdt aan Alzheimer.
[bewerk] Hulp verstrekken
Bij het verzorgen en het begeleiden van iemand met een dementie vragen de volgende punten de aandacht:
* de leefgewoonten voordat de dementie begon,
* eisen waaraan de woonsituatie moet voldoen,
* begeleiding en de lichamelijke verzorging.
[bewerk] Leefgewoonten
Het kennen van de leefgewoonten van iemand met een dementie is voor een goede verzorging en begeleiding onmisbaar omdat het de mogelijkheid biedt het gedrag beter te begrijpen. Aansluiten op de onderstaande leefgewoonten zal bovendien onrust en verwardheid positief beïnvloeden. Gewoonten met betrekking tot:
* de zelfverzorging.
* de kleding.
* het gebruik van eten en drinken.
* het gebruik van genotmiddelen.
* het dag en nachtritme en de nachtrust.
* de levensovertuiging.
Het is erg zinvol om van de leefgewoonten een overzicht samen te stellen zodat een ieder die bij de hulp betrokken is daar gebruik van kan maken. Men heeft dan een hulpmiddel om:
* het gedrag beter te begrijpen en in te voelen.
* de basisveiligheid te vergroten
* de doelmatigheid van de hulp te verbeteren.
* de communicatie mogelijkheden te vergroten.
[bewerk] Woonsituatie
Het komt er dus steeds op aan zich af te vragen wat de gewoonten van iemand met een dementie waren. Dat is niet alleen voor hem beter, maar ook zijn omgeving wordt dan meer ontlast en ziet mogelijk ook meer en beter resultaat. Dat geeft de familie ook meer bevrediging bij de moeilijke taak die zij op zich genomen hebben.
Vervolgens is het belangrijk om na te gaan waar gevaar kan ontstaan. Bijvoorbeeld de opbergplaats van medicijnen en andere gevaarlijke stoffen. Aandacht vraagt ook de sluiting van deuren, ramen en trappen. Om te proberen iemand die dement is zo goed mogelijk "bij de tijd" te houden is het van belang dat tijd en datum op een vaste plaats goed zichtbaar zijn. Dit "bij de tijd" houden kan ook gestimuleerd worden door een goed gebruik van de media en het bij de hand hebben van een fotoalbum van de familie. In dit verband is het ook goed na te gaan welke activiteiten voorheen op welke dag en op welk tijdstip gedaan werden en daar aan vast te houden. Bijvoorbeeld de maaltijden, persoonlijke hygiëne, kerkbezoek, Bijbel lezen, gebruik van bepaalde gerechten op bepaalde dagen, etc.
[bewerk] Lichaamsverzorging
Hieraan zal door iemand met de ziekte van Alzheimer minder aandacht aan worden besteed. Belangrijk is dan dat deze taak niet direct overgenomen wordt maar dat, al is het wat minder goed, zoveel mogelijk door hen zelf gedaan wordt. De zieken zijn dan op een zinvolle wijze bezig, en wat nog belangrijker is blijven mogelijk meer "bij de tijd". Door de ziekte zal men vaak niet voldoende in staat zijn om aan te geven dat men pijn heeft of zich niet lekker voelt. Naast een goede observatie van het lichamelijk functioneren kan ook hier het kennen van de leefgewoonten weer een belangrijk hulpmiddel zijn. Als bijvoorbeeld een demente man steeds maar zijn broekriem los doet, hoeft dat niet het gevolg te zijn van decorumverlies maar kan dat er op duiden dat hij pijn in zijn buik heeft. Steeds kleine beetjes urine verliezen hoeft niet te er op te wijzen dat er onzindelijkheid optreedt, maar dat er mogelijk een afwijking aan de blaas of de nieren is. Minder "helder" worden kan door de dementie komen, maar ook omdat er een andere afwijking is, bijv. ouderdomsdiabetes. Het is daarom sterk aan te bevelen om regelmatig, b.v. 1 maal per kwartaal, door de huisarts een paar eenvoudige controles worden gedaan m.b.t. de normale verrichtingen van het lichaam.
Bijzondere aandacht vraagt het eten en drinken. Zo is het door de verwardheid en een gestoorde pijnzin heel wel mogelijk dat er bijvoorbeeld gloeiend hete thee op gedronken wordt of dingen gegeten gaan worden, b.v. planten, die buitengewoon slecht voor de gezondheid zijn. Het komt ook nogal een voor dat mensen met de ziekte van Alzheimer schrokkerig eten en onvoldoende kauwen. Taai voedsel zoals b.v. rosbief vragen dan extra aandacht om verslikken te voorkomen.
[bewerk] Omgaan met decorumverlies
Decorum kan omschreven worden als een gevoel dat de mens heeft voor wat wel en wat niet passend is in een bepaalde situatie is. Decorumverlies is een vaak voorkomende verschijnsel bij de ziekte van Alzheimer, zodat er sprake is van een geheel of gedeeltelijk onvermogen om zich in een situatie passend te gedragen. Met als gevolg dat daardoor grote kans bestaat dat men door de omgeving wordt afgewezen en er conflicten en/of vereenzaming ontstaat. Het is daarom van groot belang dat het verlies van gevoel voor decorum zoveel mogelijk wordt voorkomen. Het kennen van de leefgewoonten is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Door het decorumverlies kan ook het taalgebruik grover worden. Zonder te willen zeggen dat geen enkele correctie daarvan op zijn plaats is moet daar toch zorgvuldig mee worden omgegaan. Verwijten of daar op een bevoogdende wijze mee omgaan zal als regel negatief werken op de relatie met hen. Het kan ook zijn dat door de ziekte het religieuze leven vervlakt en een onaangepast gedrag t.o.v. van het geloof gaat ontstaan bijvoorbeeld door te vloeken. Dit dan verwijten heeft geen enkele zin omdat men zich van dit gedrag nauwelijks of niet bewust is.
[bewerk] Hulp van lotgenoten
[bewerk] België
De Vlaamse Alzheimer Liga is pluralistisch en niet gebonden aan andere organisaties. Ze heeft samenwerkingsverbanden met andere zelfhulpgroepen en organisaties. Naast het ondersteunen van de uitwisseling van kennis en ervaring met de ziekte van Alzheimer (middels familiegroepen), doet de Liga ook aan sensibilisatie. De Vlaamse Alzheimer Liga
[bewerk] Nederland
Alzheimer Nederland, opgericht door H. W. ter Haar, is de organisatie waarin mensen met dementie, of zij die in hun omgeving met dementie of de ziekte van Alzheimer te maken krijgen, zich verenigen. Stichting Alzheimer Nederland
De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek, richt zich op het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken, achtergronden en behandelmethoden van Alzheimer en de diverse vormen van dementie. ISAO
Lees maar als je zin hebt