FOK!forum / Culinesse à gogo / Wie van jullie doet aan Dim Summen
McManagermaandag 13 november 2006 @ 19:13
Wie van jullie doet aan Dim Summen?

En welk gerecht vinden jullie het lekkerst?
woniyamaandag 13 november 2006 @ 19:18
Een collega had ons laatst uitgenodigd bij een dim sum restaurant en ik vond het erg lekker. Al die kleine hapjes heerlijk, met dunne bami erbij. Voor herhaling vatbaar. Welk gerecht ik het lekkerst vond weet ik niet bij naam, maar het was een soort kiphapje in een deegjasje.
Bepmaandag 13 november 2006 @ 19:20
quote:
Op maandag 13 november 2006 19:13 schreef McManager het volgende:
Wie van jullie doet aan Dim Summen?

En welk gerecht vinden jullie het lekkerst?
En je had niet zoiets van : kom laat ik even uitleggen wat dat is?
n0amaandag 13 november 2006 @ 19:29
Lo pa ko ook wel radijscake/turnip cake genoemd
Sin tjo kun, bonen vel om vlees garnalen mix heen
Cha cheun fan, rijstvel met cha shieuw
Haam su koh
Ha kauw
Ngau yuk kau

Jammer dat ik nergens een goed overzicht kan vinden met fotos.
Stampurtjuhmaandag 13 november 2006 @ 19:56
Cha cheun fan, rijstvel met cha shieuw is een van me favorite
ook die witte kippenpootjes met thaise saus vindt ik erg lekker
en de kleine spare ribs met zwarte bonen saus
en de rijst stick (bami,tauge, rundvlees)
hmmm eet te veel om op te noemen :p
n0amaandag 13 november 2006 @ 21:11
Ik noemde rijst stick al niet omdat t geen dim sum is, maar ERG lekker.
Ashrammaandag 13 november 2006 @ 22:10
Niet meer zo vaak als vroeger, vanwege de tegenvallende kwaliteit de afgelopen tijden.

Onder mijn favorieten:
- Gestoomde rijstflensjes met garnalen, rundsvlees of tsa siew
- Eendentongetjes met sojasaus
- Thaise kippenpootjes
- Gestoomde rundermaag
- ...

Teveel om op te noemen.
Stereotomymaandag 13 november 2006 @ 23:14
quote:
Haam su koh
Zout ijs?

[ Bericht 3% gewijzigd door Stereotomy op 14-11-2006 00:21:27 ]
Stampurtjuhmaandag 13 november 2006 @ 23:52
inderdaad noa het valt niet onder de categorie dimsum
maar ik en mijn vrienden eten het wel vaak als dish erbij
vatsdinsdag 14 november 2006 @ 06:13
Ik koop regelmatig bij de oosterse supermarkt diverse smaken uit de diepvries. Denk dat ze een soort of 20 hebben liggen daar allemaal verpakt in trays van 30 a 60 stuks. Heerlijk ff in mijn stoommandje, beetje chili of soja saus erbij en smullen maar!

Doet het uitermate goed na een dranksessie bij het afterbakkie , kortom iedereen honger en ja het is lekkrer en gezonder als chips of wat dan ook!

Anyway ik maak ze ook wel is zelf, gewoon vers naar eigen smaak. Velletjes halen uit de diepvries, en de in de vulling gooien wat lekker is!
Librisdinsdag 14 november 2006 @ 06:20
Ik kwam redelijk vaak bij een klein Dim Sum restaurantje (4 tafels in totaal) in Chinatown, Singapore. Maar ze hebben het net een paar maanden geleden gesloten.
n0adinsdag 14 november 2006 @ 10:08
quote:
Op maandag 13 november 2006 23:14 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Zout ijs?
Dit iig:
(plaatje doet t niet meer)

Op die site schrijven ze Haam Sui Kok.

[ Bericht 11% gewijzigd door n0a op 14-11-2006 13:24:44 ]
SHEdinsdag 14 november 2006 @ 12:51
Ikkie, maar ik vind het net als sushi altijd zo'n gedoe om te maken..dus ik bewaar het altijd voor speciale gelegenheden.
djennekedinsdag 14 november 2006 @ 12:52
jah, lekker. Om de een of andere manier ben ik verslaafd aan waterkastanjetaart... en dat van al die lekkere dingen die er zijn
Ashramdinsdag 14 november 2006 @ 12:59
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 10:08 schreef n0a het volgende:

[..]

Dit iig:

[afbeelding]

Op die site schrijven ze Haam Sui Kok.
Een soort vulling kip en groenten omgeven door een soort dikke korst van aardappelmeel denk ik. Met een vlokkerige laag bovenop. Ziet er erg leuk uit, ditto smaak. Hartig.
Stereotomydinsdag 14 november 2006 @ 13:15
Plaatje doet het niet, maar heet dat niet gewoon Wu Kok? (of Woe Kok)

Soort van Chinese kroket zeg maar, maar dan met een luchtiger laagje eromheen
n0adinsdag 14 november 2006 @ 13:31
Het is iig niet Wu kok. Haam Sui kok omschrijving die ik vond: Deep- fried dumpling with fresh shrimps, bamboo shoots and pork en een Nederlandse site: Gefrituurde deeg met varkensvleesvulling.
Volgens mij is het gemaakt met kleefrijst want het is ook erg chewy.

Voor de wu kok is dat gefrituurde dumpling van Chinese aardappel.

Andere site gevonden. Volgens mij zijn de taro dumplings wo kok en de glutinous rice dumplings die wat ik bedoel.

http://www.cantondelights.com/mall/c101/s21/theartofdimsum.htm

[ Bericht 19% gewijzigd door n0a op 14-11-2006 13:40:08 ]
piepsterdinsdag 14 november 2006 @ 13:48
quote:
Op maandag 13 november 2006 19:20 schreef Bep het volgende:

[..]

En je had niet zoiets van : kom laat ik even uitleggen wat dat is?
Inderdaad een beetje jammer.
Ik heb ondertussen wel een vermoeden, maar zeker weten doe ik het niet. Kan iemand een mooie omschrijving posten, en kan een mod die in de OP zetten? Dan weet iedereen weer waar het over gaat.
Stampurtjuhdinsdag 14 november 2006 @ 14:29
dimsum is een geheel van kleine chinese hapjes die genuttigd worden onder het drinken van thee ook wel yamcha genoemd
piepsterdinsdag 14 november 2006 @ 14:33
quote:
Op maandag 13 november 2006 21:11 schreef n0a het volgende:
Ik noemde rijst stick al niet omdat t geen dim sum is, maar ERG lekker.
Ok, maar waarom dit dan niet? wat zijn de criteria? Die zijn er schijnbaar.
n0adinsdag 14 november 2006 @ 14:48
Rijst sticks is een soort bami. Iets heel anders dus dan verschillende kleine hapjes. Een vergelijking zou zijn tapas en paella. Tapas verschillende kleine hapjes, paella gewoon een gerecht.
liefkleinmeisjuhdinsdag 14 november 2006 @ 14:54
Ging wel met mn ex, maar vond het niet te vreten
Oledinsdag 14 november 2006 @ 15:12
Vaak! Bij Nam Tin op de Jodenbreestraat a'dam

Onze favorieten:
rijstflensjes met garnaal of met eend
bieslook bamboe rolletjes, gebakken
gestoomde garnaalpasteitjes
gebakken garnaalpasteitjes
St Jacobsschelpen :9~
Gestoomde garnaalgehaktballetjes
djennekedinsdag 14 november 2006 @ 15:34
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 14:54 schreef liefkleinmeisjuh het volgende:
Ging wel met mn ex, maar vond het niet te vreten
Dat vind ik nou zo'n nonsens. Dim Sum bestaat uit zoveel gerechten, daar zit echt altijd wel wat tussen wat je wel lust. Af en toe om zo moe van te worden, die Hollandse boer(inn)en-mentaliteit.

Of misschien zat je gewoon in een verschrikkelijk slecht restaurant, dat kan ook natuurlijk.
djennekedinsdag 14 november 2006 @ 15:35
sieuw mai blijft ook altijd favoriet, ookal is dat wel erg standaard. Verder alles met inktvis, vooral die pittige rode, vind ik erg lekker...
tonksdinsdag 14 november 2006 @ 15:35
Ik heb het echt nog nooit op
piepsterdinsdag 14 november 2006 @ 15:40
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 14:48 schreef n0a het volgende:
Rijst sticks is een soort bami. Iets heel anders dus dan verschillende kleine hapjes. Een vergelijking zou zijn tapas en paella. Tapas verschillende kleine hapjes, paella gewoon een gerecht.
Ah ok,, dat verduidelijkt de boel nogal. Maar ik blijf erbij dat ik het een mager OP vind. Waarom geen plaatjes?
Ashramdinsdag 14 november 2006 @ 16:26
Kwijlen maar!!!


Stereotomydinsdag 14 november 2006 @ 16:27
Oh wacht, sticky rice is gewoon lo mai kai?
Zeg dat dan, man
piepsterdinsdag 14 november 2006 @ 16:34
Ha leuk! Kijkvoer!
HeatWavedinsdag 14 november 2006 @ 16:36
Tis best lekker, maar het haalt het niet bij Sushi/Sashimi, dus ik eet het niet zo vaak.. af en toe als het beschibaar is, maar ga er niet speciaal voor naar een dimsum restaurant...
liefkleinmeisjuhdinsdag 14 november 2006 @ 16:40
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 15:34 schreef djenneke het volgende:

[..]

Dat vind ik nou zo'n nonsens. Dim Sum bestaat uit zoveel gerechten, daar zit echt altijd wel wat tussen wat je wel lust. Af en toe om zo moe van te worden, die Hollandse boer(inn)en-mentaliteit.

Of misschien zat je gewoon in een verschrikkelijk slecht restaurant, dat kan ook natuurlijk.
Mn ex vriend is chinees, we hebben bij meerdere restaurants gegeten, en ik vind er gewoon niks lekkers aan.
K vind sowieso bijna niks uit de chinese keuken lekker, en ik word er ook nog eens snel ziek van.
Stereotomydinsdag 14 november 2006 @ 16:41
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:40 schreef liefkleinmeisjuh het volgende:

[..]

Mn ex vriend is chinees, we hebben bij meerdere restaurants gegeten, en ik vind er gewoon niks lekkers aan.
K vind sowieso bijna niks uit de chinese keuken lekker, en ik word er ook nog eens snel ziek van.
Klinkt als ve-tsin intolerantie
Sjeendinsdag 14 november 2006 @ 16:48
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:41 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Klinkt als ve-tsin intolerantie
Dat is een hoax..
djennekedinsdag 14 november 2006 @ 16:51
Volgens mij kunnen veel Hollandse maagjes goed gekruid eten niet verdragen.
Stereotomydinsdag 14 november 2006 @ 16:52
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:48 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Dat is een hoax..
Ik wil die discussie hier echt niet gaan starten, maar alleen omdat het niet eenduidig wetenschappelijk bewezen is, hoeft het niet te betekenen dat het een hoax is. Ik ken genoeg gevallen uit mijn omgeving waar ik gewoon zie dat ve-tsin een negatief effect heeft op iemand.

Neem als voorbeeld acupunctuur. Nooit (westers!) 100% wetenschappelijk aangetoond hoe en of het werkt, maar ondertussen kunnen ze wel een open rug kijkoperatie uitvoeren onder toeziend oog van een groep westerse artsen, zonder narcose of anesthesie, plus een heleboel andere kwalen verhelpen.
Stereotomydinsdag 14 november 2006 @ 16:53
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:51 schreef djenneke het volgende:
Volgens mij kunnen veel Hollandse maagjes goed gekruid eten niet verdragen.
Da's het leuke, Chinees eten is helemaal niet gekruid of pittig, zeker vergeleken met bijv. Indonesische, Thaise of Turkse keuken. Hoofdingredient is sojasaus.

Als je kijkt naar de plaatjes van Ashram hierboven, zie ik geen een gerecht erbij staan die hevig gekruid is of pittig is.
djennekedinsdag 14 november 2006 @ 16:56
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:53 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Da's het leuke, Chinees eten is helemaal niet gekruid of pittig, zeker vergeleken met bijv. Indonesische, Thaise of Turkse keuken. Hoofdingredient is sojasaus.
Pittig meestal niet, mate van pittigheid en gekruidheid ligt aan het gerecht. Als je gaat dim summen, krijg je echt behoorlijk wat kruiden binnen (waaronder ve-tsin), die wij Nederlandertjes niet gewend zijn.
Wel eens gehoord van de vijfkruiden-mix?
Stereotomydinsdag 14 november 2006 @ 16:58
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:56 schreef djenneke het volgende:

[..]

Pittig meestal niet, mate van pittigheid en gekruidheid ligt aan het gerecht. Als je gaat dim summen, krijg je echt behoorlijk wat kruiden binnen (waaronder ve-tsin), die wij Nederlandertjes niet gewend zijn.
Wel eens gehoord van de vijfkruiden-mix?
ve-tsin is geen kruid, het is een zout (mononatriumglutamaat) en wordt gebruikt als smaakversterker.

Mm va lam zijn inderdaad kruiden, maar wordt in relatief zeer kleine hoeveelheden gebruikt. Als ik mijn kip insmeer met Silvo paprika kruidenmix heb ik daar bijvoorbeeld het driedubbele van nodig. Feit is dat er in de Chinese keuken helemaal niet zoveel gekruid wordt.

Je moet het niet door de war halen met veel andere Aziatische keukens, zoals de Thaise, Malaysische, of Indonesische.
Sjeendinsdag 14 november 2006 @ 16:59
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:52 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Ik wil die discussie hier echt niet gaan starten, maar alleen omdat het niet eenduidig wetenschappelijk bewezen is, hoeft het niet te betekenen dat het een hoax is. Ik ken genoeg gevallen uit mijn omgeving waar ik gewoon zie dat ve-tsin een negatief effect heeft op iemand.

Neem als voorbeeld acupunctuur. Nooit (westers!) 100% wetenschappelijk aangetoond hoe en of het werkt, maar ondertussen kunnen ze wel een open rug kijkoperatie uitvoeren onder toeziend oog van een groep westerse artsen, zonder narcose of anesthesie, plus een heleboel andere kwalen verhelpen.
Mocht je er een topic over openen, dan wil ik best de discussie met je aangaan Zal er hier ook niet verder op ingaan...

Ik vind Dim Sum erg lekker, kan genieten van al die verschillende kleine gerechten met diverse smaaksensaties
djennekedinsdag 14 november 2006 @ 17:04
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:58 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

ve-tsin is geen kruid, het is een zout (mononatriumglutamaat) en wordt gebruikt als smaakversterker.

Mm va lam zijn inderdaad kruiden, maar wordt in relatief zeer kleine hoeveelheden gebruikt. Als ik mijn kip insmeer met Silvo paprika kruidenmix heb ik daar bijvoorbeeld het driedubbele van nodig. Feit is dat er in de Chinese keuken helemaal niet zoveel gekruid wordt.

Je moet het niet door de war halen met veel andere Aziatische keukens, zoals de Thaise, Malaysische, of Indonesische.
Ik weet dat ve-tsin geen kruid is, maar als ik mijn vlees kruid, dan zit daar ook gewoon zout bij. Nou geen zout op iedere slak gaan leggen hoor

Ik weet dat er niet veel gekruid wordt... maar in zijn totaal, krijg je meer van onbekende kruiden binnen, dan als je boerenkool met worst eet. Daarnaast zijn veel mensen gevoelig voor garnalen en schaaldieren. Ik denk dat dit ook een reden is dat mensen soms ziek worden van aziatisch eten.

Ik haal echt geen chinees eten en ander aziatisch eten door elkaar hoor
n0adinsdag 14 november 2006 @ 18:47
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:27 schreef Stereotomy het volgende:
Oh wacht, sticky rice is gewoon lo mai kai?
Zeg dat dan, man
Iig niet die wat ik bedoel want die zijn gefrituurd en heeft oa varkensvlees erin. Lo mai gai is gestoomd.
Martijn_77dinsdag 14 november 2006 @ 20:35
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:59 schreef Sjeen het volgende:
Mocht je er een topic over openen, dan wil ik best de discussie met je aangaan Zal er hier ook niet verder op ingaan...
Volgens mij loopt door ergens nog wel een topic over maar hier graag verder over Dim sum
Olewoensdag 15 november 2006 @ 14:34
Ik was de zeewierrolletjes vergeten
Komt in de buurt van sushi!
Miasanwoensdag 15 november 2006 @ 19:35
Hihi aanstaande vrijdag weer dimsummen in Groningen met m'n vriend

Ben vooral gek op vleesdumplings (staat als kwo tie op de gerechtkaart in dat restaurant), rijstnoedelrollen met van dat zoete vlees, sesamballen en zoete broodjes <3 We proberen ook elke keer iets nieuws, laatste keer hadden we kippenpootjes in zwarte bonensaus, echt van die klauwtjes. Was heel lastig eten, maar wel lekker