Een bruisende, Brabantse metropool vol mensen, ideeën, geschiedenis, rookworsten en SP-electoraat. Aan Oss kleeft niet bepaald een positief imago. De stad staat bekend om zijn criminaliteit, wat enkel gebaseerd is op het
verleden toen Oss slachtoffer werd van de economische depressie van de jaren '30. Daarmee in verband staat Oss als industriestad: grote bedrijven als Unilever en Organon hebben er hun wortels. Nog steeds is er op industrieterrein in het zuiden van de stad een Unox-fabriek te vinden en pal naast het station staat het blauwe gevaarte van de Organon.
Oss kende in de bronstijd al bewoning, zo is er ook intensief
archeologisch onderzoek gedaan in de wijk Ussen, de Mettegeupel en de Horzak. De eerste schriftelijke vermelding van de nederzetting is in een brief uit 1069 van paus Alexander II aan de abdij van Echternach waarin de rechten van die abdij over de kerk in Oss worden bevestigd. Oss kreeg in 1399 stadsrechten van Johanna van Brabant, wat een bescheiden stimulans was voor economische ontwikkeling. Tijdens de oorlogen tussen de hertogdommen van Brabant en Gelre kwam Oss er vaak bekaaid vanaf. Ook de opstand van Willem van Oranje tegen de Spaanse overheersing en de protestantse overheersing die dat betekende voor het katholieke stadje Oss was een vervelende ervaring. Aan het einde van de negentiende eeuw, met de opkomst van de industrialisatie van Nederland, kende Oss een bloeitijd, zowel qua inwonersaantal als qua economie. De industrialisatie heeft nog de grootste invloed gehad op de beeldvorming en op het uiterlijk van de stad zelf gehad.
Tegenwoordig wordt de stad steeds groter en wordt er veel bijgebouwd, maar ook veel vernieuwd. Dat vernieuwen van gebouwen, van architectuur is misschien wel typisch voor Oss. Zo ging men in het verleden niet erg zorgvuldig om met oude gevels en bouwwerken. Voor een lange tijd was Oss een typisch CDA-bolwerk, maar met de opkomst van de SP onder Jan Marijnissen veranderde dat en kreeg de stad een rood kleurtje. Momenteel voert de SP met de VDG, een lokale partij, en de PvdA het bestuur over de stad. De SP moest echter in 2006 een flink percentage zetels inleveren omdat ze het ziekenhuis niet in de stad konden houden.
Beelden zeggen vaak meer dan woorden, dus hier een selectie van fraaie foto's (met toch nog een paar verhelderende bijschriften):
![]()
Dit is het Jan Cunen Museum. Het gebouw kent een interessante geschiedenis. De zoon van de bekende margarinefabrikant Simon van den Bergh liet het in 1888 bouwen voor zijn dochter en noemde het 'Villa Constance'. In 1891, toen de familie Oss verliet, kwam het gebouw in handen van Anton Jurgens, ook een bekende margarinefabrikant. Hij hernoemde de villa tot 'Villa Johanna'. Toen ook in 1899 Anton Jurgens vertrok uit Oss werd het gebouw opgekocht door een Franse kloosterorde. En van 1921 tot 1974 was deze villa het gemeentehuis. De archivaris Jan Cunen begon in de kelder van het gemeentehuis een bescheiden museum en na de bouw van een nieuw gemeentehuis werd het gehele gebouw in gebruik genomen als museum. Momenteel is men bezig aan een verbouwing van het museum.
![]()
Dit is de oude watertoren van Oss, die tegenwoordig deel is van de Oss Ulu Moskee. Het feit dat de watertoren werd versierd met oranje vlaggen werd een nationaal nieuwsitem.
Hier zijn meer foto's te vinden.
![]()
Op de rotonde tussen de Kantsingel en de Julianasingel staat de Os van Oss. De os is dezelfde os als die uit het gemeentelijke logo.
![]()
Voor het Titus Brandsmalyceum staat al jaren een nogal saai standbeeld van de katholieke verzetsheld die zalig is verklaard door Johannes Paulus II. Tijdens de examenstunt van dit jaar besloot men, onder invloed van de MTV-cultuur, het beeld maar eens te pimpen. Het resultaat (Travestitus Brandsma) schoot in het verkeerde keelgat van pastoor Mennen van de Grote Kerk.
![]()
Een skyline van Oss. Met één van de twee molens van de stad aan de linkerkant en de Grote Kerk aan de rechterkant.
![]()
Van links naar rechts zijn dit de wethouders: Jan van Loon, Jules Iding, Hendrik Hoeksema en Chris Ermers. Afgebeeld is overigens niet PvdA-burgemeester Herman Klitsie, die de komende tijd lunchbezoeken gaat brengen om te praten met 'de burger'. Op de achtergrond is trouwens het kunstwerk te zien dat staat op de grens tussen de opgeheven gemeente van Ravenstein en Oss. Het zijn twee figuren waarvan er één een mes vasthoudt. Het beeld veroorzaakte dan ook veel ophef omdat er een link zou kunnen gelegd met het messentrekkersverleden van Oss. De maker van het kunstwerk stelde echter dat het mes refereert aan het verleden van Oss als producent van vlees.
Verder nog een paar oude foto's van Oss, gejat van brabantfoto.com:
![]()
Unox-Fabrieken (voorheen H. Hartog's), Gasstraat, Oss
![]()
Voormalige Margarinefabriek van A. Jurgen, Kantsingel, Oss
Voor de geïnteresseerden is er een flinke
literatuurlijst om na te pluizen. Er is namelijk nog genoeg te lezen, te zien en te weten over Oss.
Ga hier verder in het 2e deel
[ Bericht 1% gewijzigd door Kevin1Bravo op 10-11-2006 20:57:03 (img tagjes plop) ]