Hier heb je in principe gelijk in, echter is er in dit specifieke geval iets voor mijn redenering te zeggen. Kinderen zijn in beginsel puur egoïstische wezens. Altruïstisch gedrag moet als het ware worden aangeleerd en gestimuleerd tijdens de opvoeding. Waarden en normen komen voort uit het altruïstische vermogen van mensen die hen daarmee in staat stellen een sociaal leven te leiden. Hoewel de waarden en normen van de één niet dezelfde hoeven zijn als die van de ander (waar jij dus gelijk in hebt), zouden we wel kunnen stellen dat een kind in beginsel geen waarden en normen kent, omdat het nog niet daarmee is gesocialiseerd. Welke waarden en normen het ook mogen zijn, kinderen moeten deze internaliseren gaandeweg hun opgroeien en als die stimulans achterwege blijft door een gebrek aan opvoeding, dan kunnen we denk ik wel stellen dat een dergelijk kind per definitie zonder waarden en normen is.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 08:28 schreef Silmarwen het volgende:
Even een klein puntje, maar je kunt niet zonder waarden en normen zijn. Wel kun je andere waarden en normen hebben dan jij hebt die jij als beledigent of vervelend ervaart. Maar dat is offtopic, ik stoor me er alleen aan dat mensen dit steeds zeggen.
Volstrekt mee eens!quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 08:28 schreef Silmarwen het volgende:
Ik persoonlijk ben van mening dat opvoeding het beste werkt als je grenzen kunt stellen en consequent bent, vooral het laatste is heel erg belangrijk. Ik heb zelf geen kinderen maar ben wel docent. De laissez-faire houding van ouders stoort mij heel erg, kinderen zoeken grenzen op, geef ze die dan ook. In de samenleving moet je je ook houden aan regels en zijn de consequenties van het niet houden aan de regels velen malen heftiger dan in een gezinssituatie.
Ik zit je post te lezen en irriteer me aan je taalgebruik. Zoals de zin in deze quote. Dat laatste, 'ten uitvoer bracht'.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 08:25 schreef FuifDuif het volgende:
was het feit dat de moeder op geen enkele wijze een correctie op het gedrag van het kind ten uitvoer bracht!
quote:met het hedendaagse kind
te gerakenquote:Om nu tot het einde van dit topic te geraken opdat de discussie kan plaatsvinden
Om ontopic te gaan, ik ga straks weer in op je postgedrag, het is heel herkenbaar wat je hier typt, alleen op het punt waar jij aangeeft dat jij in je jeugd in gevallen waarbij jij zulk gedrag liet zien flink werd gecorrigeerd, ik geloof het niet dat 'wij' vroeger strenger of gedisciplineerder werden opgevoed.quote:De centrale vraag voor de discussie in deze topic wil ik gaarne als volgt formuleren
Heel erg mee eens... Maar ja, de pappa's en mamma's van vandaag zijn helaas bang dat hun kind ze dan niet meer lief vindt. En da's verdorie juist de taak van ouders! Dan vinden ze je maar eens minder lief, dat hoort er ook bij, bij ouder zijn. Wat jij ook zegt, ze zullen de rest van hun leven ook regels moeten volgen, kun je ze dat beter vroeg aanleren.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 08:28 schreef Silmarwen het volgende:
Ik persoonlijk ben van mening dat opvoeding het beste werkt als je grenzen kunt stellen en consequent bent, vooral het laatste is heel erg belangrijk. Ik heb zelf geen kinderen maar ben wel docent. De laissez-faire houding van ouders stoort mij heel erg, kinderen zoeken grenzen op, geef ze die dan ook. In de samenleving moet je je ook houden aan regels en zijn de consequenties van het niet houden aan de regels velen malen heftiger dan in een gezinssituatie.
Dan hoor ik niet bij "wij" denk ik, want ik ben wel degelijk gecorrigeerd, en veel strenger dan nu. Goed, idd ook strenger dan veel klasgenoten, maar ik heb het idee dat ik daar nog steeds elke dag de vruchten van pluk.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 09:06 schreef haaahaha het volgende:
Om ontopic te gaan, ik ga straks weer in op je postgedrag, het is heel herkenbaar wat je hier typt, alleen op het punt waar jij aangeeft dat jij in je jeugd in gevallen waarbij jij zulk gedrag liet zien flink werd gecorrigeerd, ik geloof het niet dat 'wij' vroeger strenger of gedisciplineerder werden opgevoed.
Ik denk dat er weinig tot geen verschil zit in de jeugd van nu en in de jeugd van vroeger. En dan heb ik het over jeugd alsin kinderen van leeftijd zoals in jouw voorval. Ik heb het er wel eens met mijn moeder over, ik heb 2 broers, hoe lastig en onhandelbaar wij vroeger waren. Niet dat wij een asociaal of niet functionerend gezin waren, we waren een doorsnee gezin. Ook bij mijn schoolvriendje vroeger thuis, net zo. Hij had ook 3 broers. M'n moeder en zijn moeder zijn vandaag de dag nog vriendinnen en als je het over dit onderwerp hebt komt het naar voren dat het helemaal niet zo is dat kinderen pakweg 25-30 jaar geleden strenger opgevoed werden of dat je in die tijd als kind respectvol je ouders met u aansprak of flink gecorrigeerd werd bij vervelend gedrag.
De reden dat ik het er met mijn moeder regelmatig over heb is dat mijn oudste broer 3 kinderen heeft, in de leeftijden 12, 8 en 6. Daar komen veel problemen bij kijken. Problemen herkenbaar zoals jij hier in je openingspost beschrijft. In het begin had ik ook een idee dat het gedrag van de kids van m'n broer te extreem was, dat ik vroeger nooit zo was. Nou, mooi niet dus. M'n moeder gaf aan dat ook ik en mijn broers vroeger stront en stront vervelend konden zijn, niet alleen thuis, ook gewoon in het openbaar waarbij wij (ik) in sommige gevallen onhandelbaar waren waarbij m'n ouders geen raad meer wisten wat te doen tot op een punt dat ze in sommige gevallen gewoon er niks op uit deden. Is normaalste zaak van de wereld en hoort bij het opvoeden van kinderen in welke tijd je ook zit.
M'n moeder verteld wel eens over de tijd dat ze in afrika woonden terug in 1972 en dat mijn oudste broedr 4 was en hoe vervelend en obstinaat hij in die tijd was.
Nee, maar dat bedoel ik. Er wordt over het algemeen in gevallen waarbij het kind onhandelbaar lijkt naar de ouders gekeken. Natuurlijk spelen die een grote rol, maar in zulke gevallen altijd en puur en aloleen verwijtend naar de ouders kijken, dat lijkt me niet eerlijk. Ik zie in mijn omgeving dat het niet enkel en alleen aan de opvoeding en de mate waarin je grenzen stelt en tolerant optreedt ligt. Het obstinate gedrag is ook iets wat bij kinderen hoort en in kinderen zit. Kinderen weten al heel snel wat ze wel en niet willen. Geef je bv kinderen vanaf een paar maanden nog voor ze tandjes hebben een stuk brood, dan zullen ze dat lekker opeten. Geef je na een paar maanden als ze al beginnen te lopen brood met iets zoets, dan zullen ze daarna geen brood zonder iets zoets willen. Kun je heel makkelijk zeggen dat je als ouder dan maar geen brood met iets zoet moet geven, maar dat ljikt me een utopie en niet verwijtbaar bij de ouders. Dit zijn de kleine voorbeelden waarbij je kunt zien dat kinderen al heel vroeg sterk weten wat ze wel en niet willen en ouders naar hun pijpen laten dansen.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 10:08 schreef innovative het volgende:
[..]
Heel erg mee eens... Maar ja, de pappa's en mamma's van vandaag zijn helaas bang dat hun kind ze dan niet meer lief vindt.
Ja dat zei ik laatst al in dat andere topic van je, je lijkt wel te dichten. Ik vind het niks. Waarom? Omdat je er in mijn ogen in veel gevallen naast zit met je stelling/onderwerp.quote:
Uhm, lees even goed: ik zeg meteen dat het normaal is dat kinderen zo nu en dan stront en strontvervelend zijn. Dat hoort erbij, ze zoeken grenzen... En dat zullen ze altijd blijven doen.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 10:37 schreef haaahaha het volgende:
verhaal
We hebben het hier nu over een concreet voorbeeld (het kind in de trein) en bepalen of wat er in dat voorbeeld is gebeurd correct is of niet, of de ouder in dit specifieke geval wel of niet het kind goed opvoed. Ik vind het veel te kort door de bocht in dit geval te bepalen of de ouder het obstinate gedrag van het kind had kunnen voorkomen of niet. In feite zeggen we allebei dat in dit geval de moeder niet anders had kunnen doen (jij zegt, in 9 van de 10 gevallen lukt het niet, dit zou zo maar dat ene geval van de 10 keer kunnen zijn), ik zeg (jij ook) dat het bij opvoeding hoort. Ik denk dat we zo ongeveer beide hetzelfde zeggen maar blijven haken op dit specifieke voorbeeld waarbij we eigenlijk niks kunnen bepalen anders dan aangeven hoe we er over het algemeen over denken. En in dat laatste kunnen we uren tot in de kleinste details door discusseren, ik denk dat we in de grote lijn altijd hetzelfde denken.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 10:59 schreef innovative het volgende:
In zo'n trein dus ook. Dat een kindje gaat babbelen en rondstruinen, is in de basis niet iets wat de fout van ouders is. Natuurlijk niet! Maar de reactie van ouders bepaalt vaak wél de rest van de rit. Je kunt je kind zonder correctie herrie laten maken en laten rennen, je kunt ook proberen het bijv. af te leiden en op de bank te houden. Dat kost energie, natuurlijk kost het energie... Het zal ook niet áltijd werken, maar 9 van de 10 keer wel. En dát, dat vind ik nou precies wat een goede opvoeding is.
Ik begrijp het niet volledig moet ik eerlijk aan je openbaren. Sinds wanneer heeft een elitair individu (wat ik overigens niet ben, maar dat terzijde) de status om bij alles wat hij of zij postuleert, het bij het rechte einde te hebben? De meest felle discussies over wat waar is en wat niet op het gebied van allerlei onderwerpen worden gevoerd in de bovenlaag. Kortom: waarom klopt de combinatie niet wetende dat ik mijn standpunt etaleer, waar jij het helemaal niet mee eens hoeft te zijn? Zojuist was er een programma op Nederland 1 over de positie van de klassieke kunst in de huidige tijd. Daarin waren twee hoogleraren te gast die met de presentator daarover in discussie gingen. Beiden bezaten ze een hoog ontwikkeld taalgevoel, doch waren zij het niet op ieder punt met elkander eens. Wie bezit volgens jou dan de foutieve combinatie van taalgebruik en juistheid van de geponeerde beweringen?quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 10:45 schreef haaahaha het volgende:
[..]
Ja dat zei ik laatst al in dat andere topic van je, je lijkt wel te dichten. Ik vind het niks. Waarom? Omdat je er in mijn ogen in veel gevallen naast zit met je stelling/onderwerp.
Grootste voorbeeld wat nog in m'n geheugen staat is je onderwerp over wehkamp modellen wat eigenlijk hoeren zouden zijn. Ik kom daar steeds op terug omdat dat topic mij een beeld heeft neergezet die ik bij volgende topics van je steeds bevestigd zie worden, je ziet het verkeerd.
De combinatie van elite-achtig verheven poetisch schrijven + het feit dat je in mijn ogen verkeerd zit met je stellingen/onderwerpen vind ik te geforceerd overkomen. Het klopt niet met elkaar, het is alsof (extreem uitgedrukt) een bouwvakker opeens in belgisch-correct ABN z'n collega's aanspreekt en over z'n weekend verteld. Het klopt niet.
Of je ermee stopt of niet, is helemaal aan jou, het is ook niet zozeer de issue dat je er mee moet stoppen, ik geef mijn mening over je taalgebruik en doe dat in topics als dit want ik vind het niet een dermate groot punt dat ik daar een topic over moet openen of je er over moet mailen.
Tuurlijk, vandaar dat het ook zo leuk is om hier te lurken. Net "One flew over the cuckoo's nest"...quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 11:40 schreef easy-going het volgende:
Dat komt omdat de ouders tegenwoordig allemaal labiel zijn.
Onee, dat waren de OUD-users
Op zich heb je een punt, en kunnen we niet één handleiding gaan schrijven die élke ouder maar tot in detail moet gaan opvolgen.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 12:07 schreef releaze het volgende:
daarnaast heeft iedere ouder het recht z'n kinderen al dan niet los op te voeden, of jij dr nu last van hebt of niet.
Ik geef enkel aan hoe ik er over denk. In mijn beleving zit jij in de meeste gevallen bi jhet verkeerde eind en daarom vind ik de combinatie van wat je aankaart + je taalgebruik niet kloppen. Jij zult daar zelf ongetwijfeld anders over denken. Het is geen kwestie van gelijk hebben of niet wat je woordgebruik betreft, het is een kwestie van mening geven.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 12:09 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Ik begrijp het niet volledig moet ik eerlijk aan je openbaren. Sinds wanneer heeft een elitair individu (wat ik overigens niet ben, maar dat terzijde) de status om bij alles wat hij of zij postuleert, het bij het rechte einde te hebben? De meest felle discussies over wat waar is en wat niet op het gebied van allerlei onderwerpen worden gevoerd in de bovenlaag. Kortom: waarom klopt de combinatie niet wetende dat ik mijn standpunt etaleer, waar jij het helemaal niet mee eens hoeft te zijn? Zojuist was er een programma op Nederland 1 over de positie van de klassieke kunst in de huidige tijd. Daarin waren twee hoogleraren te gast die met de presentator daarover in discussie gingen. Beiden bezaten ze een hoog ontwikkeld taalgevoel, doch waren zij het niet op ieder punt met elkander eens. Wie bezit volgens jou dan de foutieve combinatie van taalgebruik en juistheid van de geponeerde beweringen?
En wat is in dat geval je referentie? Je eigen opvattingen wat opvoeden betreft? Wat maakt jouw kijk op opvoeden beter dan die van een ander? Want alleen vanuit zo'n positie kun je iemand aanspreken op zijn/haar manier van handelen. Zoals al gezegd, er is geen draaiboek voor opvoeden, toch meen jij op basis van voorvallen zoals in openingspost beschreven (want daar hebben we het hier over, dergelijke voorvallen) een ouder te kunnen aanspreken op zijn opvoedkunde. Ik zeg dan, wie ben jij om dat te bepalen.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 12:17 schreef innovative het volgende:
Aan de andere kant vind ik niet dat elke ouder maar volledig vrij moet kunnen worden gelaten, omdat een kind ook in de maatschappij moet gaan draaien. Zodra zo'n ouder dan de authoriteit van een juf bijvoorbeeld gaat ondermijnen omdat ze vinden dat "hun kind dat niet doet", of dat het "dat pesten toch allemaal best wel mee valt", vind ik toch dat ouders wel een beetje op hun gedrag aangesproken mogen worden. Niet dat je ze vervolgens aan de leiband moet nemen, maar een beetje feedback op zijn tijd...
Hoe kom jij er bij dat ouders dat recht hebben? Kinderen voed je niet enkel op voor je eigen gerief, maar uiteindelijk voor het collectief nut. Dat kind dient namelijk een plaats in te nemen in een samenleving die deels van hem of haar afhankelijk is. Dat kind dient dus enig verantwoordelijkheidsbesef te bezitten en te weten dat het niet alles kan doen wat het maar wil. Een dergelijke maatschappelijke houding begint bij de opvoeding. Ik wil overigens wel zo ver gaan dat ik vind dat er een soort overheidsinstituut moet worden geïnstalleerd dat toezicht houdt op de opvoeding waar ouders hun kinderen aan onderwerpen. Het gaat er dan echt niet om, om deze opvoeding volledig te reguleren daar diversiteit gewenst is... het gaat er wel om, om uitwassen op tijd op te sporen en te corrigeren.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 12:07 schreef releaze het volgende:
het verschijnsel wat hebben kinderen/de jeugd van tegenwoordig toch weer weinig normen en waarden speelt al duizenden jaren.
daarnaast heeft iedere ouder het recht z'n kinderen al dan niet los op te voeden, of jij dr nu last van hebt of niet.
we proberen ook al duizenden jaren dit verschijnsel te verdrijven, en werkt het?We hebben altijd wel wat te kankeren over anderen dan wel de kinderen van anderen, dat is omdat we er zelf 0 invloed op hebben over hoe anderen zich wensen te gedragen. en anders ga je beleid schrijven voor instellingen die werken met kinderen
Nee, jij geeft niet enkel je mening. Jij misbruikt het begrip 'mening' om ongegeneerd je beklag over mijn persoon uit te spreken en mij aan te vallen zonder verplicht te zijn je daarover te verantwoorden. Als ik zeg dat ik Pink Floyd mooie muziek vind, dan kan ik dat niet onderbouwen tegenover iemand die het absoluut walgelijke muziek vindt. In dat geval is het geoorloofd, voor biede partijen, te volstaan met de conclusie: "het is slechts mijn mening." Echter, waar jij het nu over hebt berust wel degelijk op een zekere rationalisering. Je verkondigt lukraak dat ik het altijd bij het rechte einde heb, terwijl je dat niet onderbouwt. En hoe kan het overigens, dat er altijd wel mensen zijn, die het wèl met mij eens zijn? Of verklaar je die mensen dan ook als gevalletjes met een persoonlijkheidsconflict? Als dat zo is, dan begint mij iets te dagen. Dan bekruipt mij gevoel, beste kameraad, dat jij alles de grond in trapt wat niet voldoet aan hetgeen wat jij ervaart als de werkelijkheid!quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 12:19 schreef haaahaha het volgende:
[..]
Ik geef enkel aan hoe ik er over denk. In mijn beleving zit jij in de meeste gevallen bi jhet verkeerde eind en daarom vind ik de combinatie van wat je aankaart + je taalgebruik niet kloppen. Jij zult daar zelf ongetwijfeld anders over denken. Het is geen kwestie van gelijk hebben of niet wat je woordgebruik betreft, het is een kwestie van mening geven.
Kijk, ik kan het heel goed waarderen wanneer iemand die taal mooi vindt op zo'n manier gaat praten/schrijven, maar bij jou mis ik een element. Het zal wel humor of een bepaalde mate van zelfspot zijn. Je neemt jezelf te serieus, dat is denk ik wat me het meest stoort bij jou. Je neemt je zelf te serieus maar je topics laten zien dat je van de meeste algemene onderwerpen geen hol begrijpt. Zoiets, in mijn ogen, simpels als wehkamp modellen, die noem jij hoeren. Of in dat pedofielen partij topic, ook daar zat je er in mijn ogen flink naast. En he, ik geef enkel mijn mening.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |