Bron; http://science.slashdot.org/science/06/10/15/0029245.shtmlquote:"The heaviest element yet, Element 118, has been created in Dubna, Russia by a collaboration of researchers from Russia's Joint Institute for Nuclear Research and Lawrence Livermore National Laboratory in the US. They created the new element by fusing together Californium (element 98) and Calcium atoms. The achievement comes five years after the scandal-plagued retraction of an earlier claim, which was based on fabricated data, that three atoms of element 118 had been produced at the Lawrence Berkeley National Laboratory in California. The achievement was reported on October 9 in the journal Physical Review C (subscription needed to read more than the abstract)."
Helaas komt mijn scheikunde- en fysicakennis niet boven het niveau van een gemiddelde kijk lezer uit. Bekend is wel dat de meeste zware elementen uitermate instabiel zijn en vij snel vervallen. Nu is het zo nog zwaardere elementen in een stabiliteits-eiland komen, als de berekeningen kloppen. Die elementen kunnen hele verrassende eigenschappen hebben. Element 137 zou bijvoorbeeld paars met roze stippen kunnen zijnquote:Op zondag 15 oktober 2006 22:25 schreef boyv het volgende:
Waarom ben je daar benieuwd naar?
Een atoom is niet een elementair deeltje. Zelfs de protonen (dit deeltje nieuwe bestaat dus uit 118 protonen) en de neutronen (die bepalen welke isotoop een atoom is) waaruit een atoom dus bestaat zijn nog verder te delen in quarks.quote:Op zondag 15 oktober 2006 22:42 schreef Xcalibur het volgende:
dit is altijd een tijdje geleden voor mij, maar is het idee van de 'elementen' niet dat ze nogal 'elementair' zijn, en dus aan de basis van andere verbindingen staan....? Hoe kan je dan een element maken uit andere elementen?
Hoe komt het eigenlijk dat het ding wel in het periodiek systeem staat, maar eigenlijk niet bestaat? Is het een puur theoretisch iets dan?
Misschien dat ze later ooit een isotoop kunnen vinden die stabiel is?quote:Op zondag 15 oktober 2006 22:52 schreef __Saviour__ het volgende:
Wat hebben ze er eigenlijk aan. Dat element is zo zwaar dat het enorm instabiel is en maar zeer kort bestaat. Je kunt er niks mee doen in die korte tijd.
Je moet toch watquote:Op maandag 16 oktober 2006 10:15 schreef VonHinten het volgende:
Even voor de scheikunde-napen onder ons (zoals moi).. Wat als het allemaal lukt met isotopen en neutronen etc, wat is er dan zo 'uniek' of goed aan dit zwaarste element?
Het was een serieuze vraagquote:
De vorige zwaarste element, vermoed ik.quote:Op maandag 16 oktober 2006 10:31 schreef YuckFou het volgende:
Ey, als dit element 118 is, wat is dan element 115?
Datzelfde vroegen ze zich af toen ze uranium en plutonium ontdekte. Elke atoomsoort heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. (Zoals welke andere atomen ze mee binden of hoe ze met electromagnetisme om gaan). Het is dan aan de wetenschappers en ingenieurs om er een toepassing voor te vinden.quote:Op maandag 16 oktober 2006 10:27 schreef VonHinten het volgende:
[..]
Het was een serieuze vraag![]()
Maar er is dus niets speciaals aan, behalve dat het element het 'zwaarst' is van allemaal? Er is niet iets wat dit element wél kan omdat het zo zwaar is, wat andere elementen niet kunnen..?
Nog krachtigere kernwapens waarschijnlijkquote:Op maandag 16 oktober 2006 23:34 schreef problematiQue het volgende:
wie weet wat je daar allemaal mee kunt.
Pff niemand hier ooit cartoon network gekeken blijkbaar, cultuurbarbarenquote:Op maandag 16 oktober 2006 11:38 schreef roobje het volgende:
Waarschijnlijk komen ze binnenkort met Element X, ik heb gehoord dat dat heftige gevolgen kan hebben.
Ja, want wetenschap en politiek is hetzelfdequote:Op maandag 16 oktober 2006 23:44 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Nog krachtigere kernwapens waarschijnlijk
ze liggen niet ver van elkaar. zie het manhattan project maar.quote:Op dinsdag 17 oktober 2006 11:33 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ja, want wetenschap en politiek is hetzelfde
Dat waren politici die natuurkunde gebruikten voor hun eigen doeleinden. Natuurlijk werkten daar fysici aan mee ( oa Oppenheimer ) omdat zij geloofden dat die bom een boel levens zou besparen. Maar sommigen noemen Einstein de vader van de atoombom, daar hij met E=mc2 is beginnen te smijten. Veel fysische ontdekkingen zijn niet gedaan om er mensen mee te vermoorden, ik denk dat het de oneindig creatieve geest van de mens is die daar verantwoordelijk voor is.quote:Op dinsdag 17 oktober 2006 11:52 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
ze liggen niet ver van elkaar. zie het manhattan project maar.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |