Ik ben half tweetalig opgevoed
![]()
Ik ben van huis uit nederlands en beide families zijn dat ook geheel, desalniettemin gebruikte me ouders vaak dure woorden of spraken gewoon engels tegen mekaar. Daarnaast keek ik veel naar engelse tv/stripboeken op jonge leeftijd.
Ik ben vloeiend in beide talen, heb meestal me eigen manier van praten in het nederlands dat vaak het beste van pas komt als ik met me zusje praat.. noem het maar chaos nederlands, iets onderlings zeg maar
![]()
Zelf ben ik japans beetje aan het bekijken/oefenen en via dat ook het chinese schrift.
Qua twee of meer talig opvoeding stem ik ook mee in met het feit dat engels een goeie 2e keus is naast nederlands (als dat je eerste taal is),
maar wat me ook belangrijk lijkt is het feit dat in sommige talen mensen onbewust wordt aangeleerd op bepaalde tonen te letten, naar het schijnt heb je meerdere 's' en in het gebied waar voormalig joegoslavie was en zo, waardoor mensen onderscheid konden maken tussen de klanken terwijl andere mensen die niet zo opgevoed werden geen onderscheid kunnen maken. Vanuit dat denk ik dat het verstandig is om ook talen mee te geven die verschillende fonetische tonen hebben. Nog iets anders is het aanleren van andere zinstructuren, dacht dat het iets heette als 'agglunative' en 'fusional'. Alhoewel de vraag is hoeveel dat er echt toedoet aangezien ik met grammaticaal correcte zinnen in het nederlands gewoon iets anders moet schrijven en dan direct kan vertalen om een grammaticaal correcte zin te krijgen in een andere taal. (meestal dan)
Ik zelf denk dat de Nederlandse taal een goeie taal is om te kennen, niet om het feit omdat ik nederlands ben ofzo, maar omdat we heel veel 'double vowels' gebruiken, wat niet makkelijk ligt voor de meeste mensen die met een andere taal beginnen naar het schijnt. Verder qua woordenschat leer je via nederlands ook een aantal leuke termen uit het Engels/Duits/Frans, de leenwoorden.
En of ik mijn eigen kind meertalig zal opvoeden, denk het wel, in iedergeval redelijk vroeg beginnen met Engels lijkt me.