FOK!forum / Culinesse à gogo / Advocaat maken
j0rritwoensdag 27 september 2006 @ 20:41
Vanavond even snel advocaat gemaakt. Zelf gemaakte advocaat is echt tien keer lekkerder vergeleken met die fabrieksrommel uit de fles. Oh mên, je zou dit per limonadeglas tegelijk naar binnen lepelen. Ook gewoon 's avonds in plaats van een glaasje wijn of iets in die trant is dit absoluut geen verkeerd alternatief! Enfin, gezien het vorige bakverslag van de gemberkoekjes is ook het gehele proces van advocaat maken op de gevoelige fotocel vastgelegd. Oorsponkelijk is dit ook weer een familierecept, waardoor het leuk was om vast te leggen en te publiceren voor de geïnteresseerden onder ons...

Bereidingstijd: +/- 20 minuten

Ingrediënten:
- 10 of 12 eieren, naar keuze
- 300 gram kristalsuiker
- 2 pakjes vanillesuiker (8 gram per pakje)
- 1/3 liter - 330cc Inmaak brandewijn

Benodigdheden:
- Grote pan voor het au bain marie aspect
- Grote pan met koud water
- Blik met stamper
- Maatbeker
- Relatief grove zeef
- Weegschaal
- Schaaltjes
- Divers keukengerei
- Fornuis
- Ovenhandschoenen

300 gram suiker afwegen.


10 of 12 eieren en de beide zakjes vanillesuiker.


1/3 liter - 330cc inmaak brandewijn afmeten in de maatbeker.


Zeef op de schaal plaatsen en de eieren inclusief eigeel en eiwit toevoegen.


Met een vork de eieren mixen totdat de volledige hoeveelheid in de schaal is gelekt.


Volledig doorgelekte eieren.


Vervolgens het blik en de stamper erbij pakken.


Vul het blik met alle ingrediënten: De geklutste eieren, 300 gram suiker, 2 pakjes vanillesuiker en 1/3 liter inmaak brandewijn.


Plaats het geheel volgens de au bain marie methode in de pan met kokend water.


Beweeg de stamper rustig op en neer in het blik, zodat de vloeistof mooi gelijkmatig wordt verhit en alle ingrediënten goed door elkaar vermengd worden. Beweeg de stamper met kleine tussenposen en houd het vloeistofniveau in de gaten, het zal namelijk langzaam omhoog komen. Wanneer de vloeistof zakt moet het nog 2 á 3 keer gestampt worden, alsvorens het blik gauw uit het kokende water te halen. Wacht hier niet te lang mee, anders gaat het schiften waardoor de structuur korrelig wordt. Het schiften doet echter niet af aan de smaak van het eindresultaat.


Plaats het blik in de klaarstaande pan met koud water en beweeg gedurende het afkoelproces de stamper rustig op en neer. Zodra het blik handwarm is mag het overgegoten worden in een wekpot of iets in die trant.


De advocaat in de wekpot regelmatig even roeren totdat het voldoende afgekoeld is, anders ontstaat er een vel bovenop.



Nu is de advocaat klaar om te nuttigen. Eet smakelijk!


Dit recept valt onder copyright van onze familie.
Oblivionwoensdag 27 september 2006 @ 20:45
Hmmm, dat ziet er gezellig uit!
Wil ik best een keer proberen!
1-of-6Billionwoensdag 27 september 2006 @ 21:11
VERSE Advocaat uit de fabriek kan ook errûg lekker zijn
Het spul in de winkel is waarschijnlijk al een paar maanden oud

Maareuh, leuke HOWTO
verzameldirkwoensdag 27 september 2006 @ 22:04
probeer eens de advocaat van de Aldi
golferdonderdag 28 september 2006 @ 00:11
Ziet er prima uit, dat recept.
Het is dat ik nog net niet bejaard genoeg ben voor advocaat...
Coolfooldonderdag 28 september 2006 @ 09:21
Van advocaat kun je anders ook heerlijke advocaattaart maken. Daar staat helemaal geen leeftijd voor!
klaaroverdonderdag 28 september 2006 @ 09:59
Prachtig beeldverhaal over ouderwetsch advocaat maken!

Grappig dat de gaarheid-bepaling zo ouderwets is: als het vloeistofpeil gaat stijgen nog 2 of 3 klopjes en dan snel koelen. Ik geloof meteen dat het werkt, maar het is wel opletten.
Het korrelig worden van de advocaat gebeurt door het stollen van de eieren (vooral de eiwitten) boven de 70 graden. Het kan ook gebeuren bij bearnaise-saus en sabayon/zabaglione. Ik controleer de temperatuur altijd met een thermometer, en ga koelen bij 70 graden.

Zondagmorgen 11:00, advocaatje!
Isabeaudonderdag 28 september 2006 @ 10:33
Oh, daar weet ik iemand heel erg blij mee te maken! Ga ik ook eens proberen
Hoelang is zoiets houdbaar?
Captain_Fabulousdonderdag 28 september 2006 @ 11:01
Krijg hier enorm veel zin van om het zelf ook te maken, maar vanwege mijn beperkte keukenuitrusting vroeg ik mij af:

Is het ook te doen met een (keuken)mixer? Vind het niet erg om een kwartiertje met de hand te kloppen als dat beter is dan machinaal.
Zo ja, hoe bepaal ik de gaarheid als ik een mixer/klopper gebruik?
FranticDJdonderdag 28 september 2006 @ 12:46
Mn ma maakt dat ook altijd maar kan me niet herinneren dat ze die shit verwarmde..
fietsmiepdonderdag 28 september 2006 @ 12:57
Ik heb voor vandaag een bokkepootjesadvokaattaart gemaakt. Hij bestaat dus uit (hoe kan het ook anders) bokkepootjes, slagroom en advokaat....ben benieuwd hoe de visite straks reageert.
Ik heb wel gekochte advokaat gebruikt.
Bowiefandonderdag 28 september 2006 @ 16:13
mooie blik/stamper waar vind je die, is al weer een hele tijd geleden dat ik gemaakt heb maar gebruikte toen gewoon een garde.
quote:
Op donderdag 28 september 2006 12:46 schreef FranticDJ het volgende:
Mn ma maakt dat ook altijd maar kan me niet herinneren dat ze die shit verwarmde..
i.v.m. Salmonella is het niet verstandig om dat niet te doen.
vatsdonderdag 28 september 2006 @ 18:05
Jummie! Maar ik zou er geloof ik echte vanille in gebruiken ipv die suiker...
Martijn_77donderdag 28 september 2006 @ 18:53
Ziet er erg goed uit. Leuk om een keer in het weekend te doen
Adelantedonderdag 28 september 2006 @ 18:57
klein glaasje en slagroom er op en helemaal klaar voor de 65+ bingo avond
Captain_Fabulousvrijdag 29 september 2006 @ 10:32
Als ik het met de garde wil maken, gewoon verwarmen en roeren kan zo te zien, maar wanneer stop ik nou eigenlijk met roeren, of is dat een stomme vraag?
Sjoepavrijdag 29 september 2006 @ 13:34
Je stopt op het moment dat het de juiste dikte heeft.... en dus nog net niet gaat stollen (ei)
Captain_Fabulousvrijdag 29 september 2006 @ 14:04
Is de juiste dikte hetzelfde als bij advocaat uit een fles, dus zeg maar een dikke vla achtige consistentie?

@Katinkat:
maak je die taart gewoon bokkepootsjes in een geschikte vorm, advocaat er overheen, en slagroom erbovenop en in de koelkast opstijven? Valt dat niet erg uitelkaar, want ik zit wel een beetje te kwijlen in mijn keyboard op het moment bij het idee, maar klinkt ook messy.
Pietverdrietvrijdag 29 september 2006 @ 14:20
quote:
Op donderdag 28 september 2006 18:05 schreef vats het volgende:
Jummie! Maar ik zou er geloof ik echte vanille in gebruiken ipv die suiker...
Je hebt vanille suiker en vaniline suiker, het eerste is met vanille, het tweede is chemisch en smaakt ook zo,
Pietverdrietvrijdag 29 september 2006 @ 14:20
quote:
Op donderdag 28 september 2006 18:05 schreef vats het volgende:
Jummie! Maar ik zou er geloof ik echte vanille in gebruiken ipv die suiker...
Je hebt vanille suiker en vaniline suiker, het eerste is met vanille, het tweede is chemisch en smaakt ook zo,
Pietverdrietvrijdag 29 september 2006 @ 14:20
quote:
Op donderdag 28 september 2006 18:05 schreef vats het volgende:
Jummie! Maar ik zou er geloof ik echte vanille in gebruiken ipv die suiker...
Je hebt vanille suiker en vaniline suiker, het eerste is met vanille, het tweede is chemisch en smaakt ook zo,
golfervrijdag 29 september 2006 @ 14:29
3 op een rij voor Piet.
j0rritzaterdag 30 september 2006 @ 14:41
quote:
Op donderdag 28 september 2006 09:59 schreef klaarover het volgende:
Ik controleer de temperatuur altijd met een thermometer, en ga koelen bij 70 graden.
Ja inderdaad. Er moet een keer een kookthermometer komen. Het moment van koelen is redelijk kritisch om een mooie egale massa te krijgen zonder geschifte klontjes.
quote:
Op donderdag 28 september 2006 10:33 schreef Isabeau het volgende:
Oh, daar weet ik iemand heel erg blij mee te maken! Ga ik ook eens proberen
Hoelang is zoiets houdbaar?
Ik schat een week of 2-3. Wel regelmatig even roeren, want je krijgt gegarandeerd korstvorming anders. Ook zakt het alcohol naar de bodem.
quote:
Op donderdag 28 september 2006 11:01 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Is het ook te doen met een (keuken)mixer? Vind het niet erg om een kwartiertje met de hand te kloppen als dat beter is dan machinaal.
Zo ja, hoe bepaal ik de gaarheid als ik een mixer/klopper gebruik?
Geen idee, probeer het eens zou ik zeggen! Je bent maximaal 10 minuten bezig met het rustig op en neer bewegen van de stamper tijdens het au bain marie proces. Het valt allemaal wel mee dus.
quote:
Op donderdag 28 september 2006 16:13 schreef Bowiefan het volgende:
mooie blik/stamper waar vind je die, is al weer een hele tijd geleden dat ik gemaakt heb maar gebruikte toen gewoon een garde.
[..]
Geen idee waar zoiets te koop is. Op de afbeeldingen wordt een oud blik gebruikt, speciaal gereserveerd voor advocaat maken. De stamper is ook speciaal gemaakt voor dit werk. Wellicht voldoet een garde ook? Het gaat er immers om dat de vloeistof gemixt wordt.
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 14:04 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Is de juiste dikte hetzelfde als bij advocaat uit een fles, dus zeg maar een dikke vla achtige consistentie?
Het is iets luchtiger vergeleken met advocaat uit een fles, en vele malen lekkerder. Het is wel minder glad.
fietsmiepzondag 1 oktober 2006 @ 22:47
quote:
[b]Op vrijdag 29 september 2006 14:04 schreef
@Katinkat:
maak je die taart gewoon bokkepootsjes in een geschikte vorm, advocaat er overheen, en slagroom erbovenop en in de koelkast opstijven? Valt dat niet erg uitelkaar, want ik zit wel een beetje te kwijlen in mijn keyboard op het moment bij het idee, maar klinkt ook messy.
Maak een bodem van biscuitjes (in springvorm) of gebruik een gekochte vlaaibodem (springvorm erop zetten). Klop een halve liter slagroom. Door de helft doe je een beetje suiker. Deze van deze helft smeer je de helft op de bodem. Dan leg je gehalveerde bokkepootjes erop, weer een laag slagroom en een laag bokkepootjes. Het restant slagroom meng je met een kopje advokaat. Dit doe je als bovenlaag op je taart. Ik heb voor de zekerheid een zakje klopvast door de slagrom geklopt, om uitzakken te voorkomen.
Zet hem minimaal 12 uur in de koelkast, zodat de advokaat goed in de bokkepootjes kan trekken. Op mijn verjaardag was ie echt een succes.
Captain_Fabulousmaandag 2 oktober 2006 @ 12:22
Dank je, ga het zo snel mogelijk proberen!