quote:De Duitse hersenonderzoeker Till Roenneberg onderzocht ooit de slaapgewoonten van 2500 mensen. Hij stelde vast dat pubers een ander slaap-waakpatroon hebben dan kinderen of volwassenen. Als gevolg van hormonale verschuivingen gaat hun biologische klok vanaf hun veertiende steeds trager lopen. Ze willen later naar bed en staan (bij voorkeur) later op. Het verschil loopt op tot een uur of drie, en pas tegen hun 25ste loopt hun biologische klok weer normaal.
Pubers die gedwongen worden het ‘volwassen’ ritme van negen tot vijf te volgen, zijn daardoor ´s ochtends nooit uitgeslapen en de rest van de dag van slag. Let op: dat is geen luiheid of lamlendigheid, ze kunnen niet anders.
Mary Caskedon, van de Brown Medical School in Rhode Island, die veel onderzoek hiernaar heeft gedaan, vindt dat het onderwijs daar rekening mee moet houden. ‘Eigenlijk’, vertelt ze, ‘zouden middelbare scholen en universiteiten niet voor elf uur moeten beginnen.’
Als je anamnese en je lichamelijk onderzoek niets oplevert wordt de positief voorspellende waarde van je x-thorax laag (zie ook de negatieve uitslag). Daarnaast is het ook niet heel gek ofzo. Dat zei ik ook niet. Maar het wordt normaal niet zo snel gedaan. Ondere andere door de overdiagnostiek. Moeheid is een rottige klacht in de geneeskunde omdat het meerdere componenten kan hebben en daarnaast is het een fysiologisch verschijnsel.quote:Op vrijdag 15 september 2006 00:48 schreef Repeat het volgende:
moeheid:
13% luchtwegaandoening (zo gek is die longfoto dus niet?)
Maar je hebt dus een grote kans dat ze de oorzaak nooit zullen vinden.
Pfeiffer en toxoplasmose kan ook.quote:Op vrijdag 15 september 2006 01:22 schreef heus het volgende:
of uhm.. hoe heet die ziekte ok alweer? die je over kan brengen door speeksel uit te wisselenen ratten kunnen het ook overbrengen geloof ik...
Het zou een depressie kunnen zijn. Misschien handig om daar eens op te laten testen?quote:Op vrijdag 15 september 2006 00:50 schreef ikwilookwatzeggen het volgende:
Misschien is het iets psychies?
quote:Herbert zoekt: permanente waakzaamheid
Gepubliceerd op vrijdag 26 mei 2006
Herbert Blankesteijn
De mens zoekt altijd manieren om slimmer en productiever te worden. Daarom heb ik vijftien jaar geleden smart drugs geprobeerd, zonder veel resultaat overigens. De medicamenten van toen leken me ordinaire placebo's.
Meer tijd is ook altijd welkom. Minder slapen is dan een optie, maar niet iedereen krijgt dat voor elkaar. Ik in ieder geval niet. Daarom was ik zeer geïnteresseerd toen in New Scientist onlangs een artikel verscheen over het wondermiddel modafinil. (Link naar Wikipedia; het artikel in New Scientist is alleen voor abonnees.) Modafinil is in Irak in gebruik bij het Amerikaanse leger om manschappen zonodig 48 uur of langer wakker te houden. Maar het wordt ook geslikt door normale burgers. Het lijkt in alle opzichten ideaal. Het houdt je wakker en alert, actief en gretig. Je kunt lange dagen maken, het zit normale slaap niet in de weg, maar zelfs na luttele uurtjes rust kun je gewoon weer verder. Hou je op modafinil te slikken, dan heb je geen lang herstel nodig zoals met amfetamine of cocaïne. Modafinil is bovendien niet verslavend. Bijwerkingen zijn er hoegenaamd niet.
Doktersrecept
Zelfs in Amerika heb je een doktersrecept nodig, maar natuurlijk is het op internet te krijgen. New Scientist voert een software-ontwikkelaar ten tonele die modafinil gebruikt en daar erg tevreden over is. Zo kan hij na een feest op vrijdag meteen op zaterdagochtend weer skiën. Een uitstekende reden om je vol met pillen te vreten. Dan is het voor jonge werkende vaders misschien beter te rechtvaardigen.
Ik dacht ook wel emplooi te hebben voor zo'n middeltje, vond het eerst hier, en kocht het uiteindelijk hier. Altijd leuk om te checken: het domein is geregistreerd in Wit-Rusland. De pillen zijn gedraaid in India. De zending kwam uit Fiji, en het geld ging naar een bank op Cyprus. Onnodig te zeggen dat ik een drempeltje over moest om zo'n pil in mijn mond te steken.
Modafinilletje
Mijn eerste modafinilletje nam ik toen mijn vrouw in het ziekenhuis lag en ik van plan was desnoods een hele nacht bij haar bed te blijven zitten. Dat bleek niet nodig, maar ik heb daarna thuis tot na tweeën zitten werken, omdat ik geen zin had in slapen. De tweede keer was toen ik thuiskwam uit de VS: de laatste nacht in het hotel vijf uur geslapen door de jet lag, de volgende nacht in het vliegtuig drie uur, en dan een hele dag voor de boeg in Nederland. Half pilletje genomen, geen enkel probleem. Bij eerdere gelegenheden viel ik nog wel eens bijna achter het stuur in slaap, nu heb ik 's avonds vol energie mijn radioprogramma gepresenteerd en zat ik andermaal tot half drie 's nachts te werken. Het opstaan was wat moeilijker, maar eenmaal op had ik nergens last van. De werking bleef ruim twee dagen merkbaar, wat wel klopt met de halfwaardetijd van 15 uur die modafinil in het lichaam schijnt te hebben.
Modafinil helpt! Ik ben zeker niet van plan het dagelijks te gebruiken, ook lezers van New Scientist waarschuwen daarvoor. Maar bij incidenteel gebruik lijkt het me een zegen voor de kwaliteit van mijn werk en voor de verkeersveiligheid.
Ja dit klinkt als een buitengewoon verstandige keuzequote:Op vrijdag 15 september 2006 04:58 schreef The_Martian het volgende:
Dit vrij nieuwe medicijn schijnt extreem goed te helpen tegen moeheid zonder negatieve bijeffecten die je normaal gesproken wel ervaart na het gebruik van uppers.
[afbeelding]
[..]
http://www.planet.nl/plan(...)tid=716179/sc=bc661d
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |