FOK!forum / Culinesse à gogo / Kip wordt niet bruin
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 00:32
Was net blokjes kip aan het bakken, maar ze werden niet bruin?

Ik had gisteren vast een paar kipfilets in blokjes gesneden en in een bakje in de koelkast gezet voor vandaag. Wok (nou ja, gewoon een hoge koekenpan eigenlijk, met een steel en anti-aanbaklaag) op het vuur, wachten tot ie heet is, kip erin... amper gesis, kwam een hoop vocht vrij zodat de kip meer gestoomd/gekookt dan gebakken werd... en ik vind die korstjes zo lekker...

Waar ligt dit aan? Dat het in blokjes in de koelkast heeft gelegen? Wordt de pan niet heet genoeg? Ik heb hem net nieuw maar ik kan me niet herinneren dat ik de vorige keer ergens last van had...

Ik vind het maar een raar verhaal... Iemand een idee?
Lucillevrijdag 15 september 2006 @ 00:33
Je kip is van slechte kwaliteit, er zit te veel water in. Water afgieten en verder bakken. Eventueel het vocht daarna weer langzaam teruggieten.
Pony-Lovervrijdag 15 september 2006 @ 00:35
gebruik boter ipv olie.
Repeatvrijdag 15 september 2006 @ 00:37
als je korstjes wilt moet je het frituren
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 00:40
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:33 schreef Lucille het volgende:
Je kip is van slechte kwaliteit, er zit te veel water in. Water afgieten en verder bakken. Eventueel het vocht daarna weer langzaam teruggieten.
Het is dezelfde kip als ik altijd heb en als ik die in de koekenpan bak wordt het wel bruin... Misschien slechte leg

Maar het heeft dus niks te maken met het feit dat ik het van te voren in stukjes heb gesneden?
golfervrijdag 15 september 2006 @ 00:40
Teveel water ingespoten in die kip-filetjes die je gekocht hebt.
Daarbij te weinig olie (wordt heter) gebruikt, denk ik.
__Saviour__vrijdag 15 september 2006 @ 00:40
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:37 schreef Repeat het volgende:

als je korstjes wilt moet je het frituren
hmmm, gefrituurde kip
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 00:43
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:40 schreef golfer het volgende:
Teveel water ingespoten in die kip-filetjes die je gekocht hebt.
Daarbij te weinig olie (wordt heter) gebruikt, denk ik.
Ik heb uberhaupt geen olie gebruikt, anti-aanbaklaag... volgende keer toch maardoen dan?
Repeatvrijdag 15 september 2006 @ 00:44
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:43 schreef wonderer het volgende:

[..]

Ik heb uberhaupt geen olie gebruikt, anti-aanbaklaag... volgende keer toch maardoen dan?
wie bakt er nou weer zonder olie
golfervrijdag 15 september 2006 @ 00:44
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:43 schreef wonderer het volgende:


Ik heb uberhaupt geen olie gebruikt, anti-aanbaklaag... volgende keer toch maardoen dan?
Ja, het proberen waard, even een paar drupjes olijf-olie gebruiken.
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 00:45
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:44 schreef Repeat het volgende:

[..]

wie bakt er nou weer zonder olie
Ik. En so far bevalt het me prima. Gisteren gemarineerde kip gebakken zonder olie, in de koekenpan en dat ging prima.

Volgende keer toch maar olie in de wok proberen dan.
Lienekienvrijdag 15 september 2006 @ 00:46
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:45 schreef wonderer het volgende:

[..]

Ik. En so far bevalt het me prima. Gisteren gemarineerde kip gebakken zonder olie, in de koekenpan en dat ging prima.

Volgende keer toch maar olie in de wok proberen dan.
Ja, in een marinade zit meestal al olie. Dan hoef je ook geen olie meer in de pan te doen.
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 00:48
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 00:46 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ja, in een marinade zit meestal al olie. Dan hoef je ook geen olie meer in de pan te doen.
Teriyakisaus... hm, zou best kunnen eigenlijk, ik heb al een tijdje geen kip zonder ofwel ketjap ofwel teriyaki gebakken...
NoSigarvrijdag 15 september 2006 @ 02:04
Er van te voren peper en zout opdoen.
#ANONIEMvrijdag 15 september 2006 @ 02:21
Paprikapoeder erop en de kip wordt bruin.
Pilootjevrijdag 15 september 2006 @ 11:46
In alles wat je bakt zit water, van vlees tot groenten. Als je producten warm maakt gaan de moleculen als een stel gabbers met ADHD heen en weer springen. Dat vocht wil er uit ! ALs je vuur net even iets te laag staat verdampt het niet snel genoeg, en kookt de kip.
Dit kan aan de kip liggen ( waterkip krijg je gewoon net iets moeilijker krokant dan normale kip )
Gewone filets moeten prima gaan, als het vuur goed hoog is. Veel thuiskoks schrikken echter af van een hete pan.
Zet 10 man op een rij en vraag ze allemaal hun pan bloedheet te maken. Ik weet zeker dat er mensen tussen zitten waar ik gewoon mijn hand in de pan kan leggen voor enkele seconden. In restaurants zijn hete pannen vaak zo heet dat je de warmte al op je voorhoofd voelt op een meter. Tsja thuis is dat niet zo prettig, en ook de spetters die er vanaf komen heb je vaak geen zin in.
Dus wat je thuis eigenlijk moet doen is een te grote pan nemen, of kleine beetjes in 1x bakken. Maar alles wat je snijd loop vocht uit, dus neem lekker grove stukken of hele filets. Dat kan niet mis gaan
Curiosityvrijdag 15 september 2006 @ 14:43
Heb je de kip direct vanuit de koelkast in de pan gegooid of heb je het eerst op kamertemperatuur laten komen?.
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 15:53
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 14:43 schreef Curiosity het volgende:
Heb je de kip direct vanuit de koelkast in de pan gegooid of heb je het eerst op kamertemperatuur laten komen?.
Meteen uit de koelkast. Nou ja, tien minuten of zo.

En mijn pan laat ik wel heet worden, ik voel altijd met mijn hand erboven of het al heet is.

Misschien is de nieuwe pan gewoon iets dikker dan degene die ik eerst gebruikte, en wordt ie niet zo warm
piepstervrijdag 15 september 2006 @ 19:16
Een dikkere pan geleidt de hitte beter verspreid door de pan. Je moet dan wel wat langer wachten voor hij heet is.

Ik denk dat er te veel kip in te weinig pan lag. Als het dan zo waterkip is, lig de kip onderwater en kkokt 'ie. Verder zou ik in olie bakken en het vuur op z'n allerhoogst zetten. Olie ongeveer laten walmen, dan de kip erin. als je als een idioot blijft roeren en schudden wordt de kip ook niet bruin. Het moet wel heet worden. Als je geen midum (olie) gebruikt, moet je idd blijven roeren om de kip niet aan te laten bakken. Daarom: olie en een superhete, grote pan.

Denk ik dan...
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 19:19
Ik ga het de volgende keer proberen. Dank jullie wel voor de tips enzo. Ik kook pas sinds een paar maanden zelf
piepstervrijdag 15 september 2006 @ 19:21
Het komt vast goed. Leuk dat je zulke dingen hier komt vragen trouwens.

[edit] Als je heel makkelijk wilt doen: volgens mij wordt alles kei-bruin als je in Croma braadt.
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 19:37
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 19:21 schreef piepster het volgende:
Het komt vast goed. Leuk dat je zulke dingen hier komt vragen trouwens.

[edit] Als je heel makkelijk wilt doen: volgens mij wordt alles kei-bruin als je in Croma braadt.
Mja, dat verkopen ze hier niet. Ik gebruik olijfolie, maar liever dus helemaal niks, eigenlijk, beetje besparen op vet eten
piepstervrijdag 15 september 2006 @ 19:40
In dat geval: bakken in olijfolie, en even op keukenpapier in een vergiet laten uitlekken. Maar je hebt wel gewoon vet nodig hoor, anders ga je dood (na een tijd dan). Kleinere porties en meer bewegen zijn nuttiger dan "droog" bakken.
Phoenixjuhvrijdag 15 september 2006 @ 19:42
Suiker
wonderervrijdag 15 september 2006 @ 19:50
Vet krijgen we echt wel op andere manieren binnen Maar inderdaad, een scheutje olijfolie kan niet zoveel kwaad.
Martijn_77vrijdag 15 september 2006 @ 23:54
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 19:50 schreef wonderer het volgende:
Vet krijgen we echt wel op andere manieren binnen Maar inderdaad, een scheutje olijfolie kan niet zoveel kwaad.
Maar helpt wel met het bruin worden
ArtyShockvrijdag 15 september 2006 @ 23:59
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 23:54 schreef Martijn_77 het volgende:
Maar helpt wel met het bruin worden
Alleen jammer dat de zomer al bijna voorbij is...
wondererzaterdag 16 september 2006 @ 01:49
quote:
Op vrijdag 15 september 2006 23:59 schreef ArtyShock het volgende:

[..]

Alleen jammer dat de zomer al bijna voorbij is...
Op wintersport kun je ook bruin worden.
MaximusTGzondag 17 september 2006 @ 12:10
Ook nog een manier om kip bruin te maken: Scheutje balsamico azijn in de pan dr bij, gegarandeerd dat het dan bruin wordt !
Intermecmaandag 18 september 2006 @ 09:30
Doe wat olie en doe daar ook wat boter bij. Helpt ook wel voor het kleurtje