wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 00:32 |
Was net blokjes kip aan het bakken, maar ze werden niet bruin? ![]() Ik had gisteren vast een paar kipfilets in blokjes gesneden en in een bakje in de koelkast gezet voor vandaag. Wok (nou ja, gewoon een hoge koekenpan eigenlijk, met een steel en anti-aanbaklaag) op het vuur, wachten tot ie heet is, kip erin... amper gesis, kwam een hoop vocht vrij zodat de kip meer gestoomd/gekookt dan gebakken werd... en ik vind die korstjes zo lekker... Waar ligt dit aan? Dat het in blokjes in de koelkast heeft gelegen? Wordt de pan niet heet genoeg? Ik heb hem net nieuw maar ik kan me niet herinneren dat ik de vorige keer ergens last van had... Ik vind het maar een raar verhaal... Iemand een idee? | |
Lucille | vrijdag 15 september 2006 @ 00:33 |
Je kip is van slechte kwaliteit, er zit te veel water in. Water afgieten en verder bakken. Eventueel het vocht daarna weer langzaam teruggieten. | |
Pony-Lover | vrijdag 15 september 2006 @ 00:35 |
gebruik boter ipv olie. | |
Repeat | vrijdag 15 september 2006 @ 00:37 |
als je korstjes wilt moet je het frituren ![]() | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 00:40 |
quote:Het is dezelfde kip als ik altijd heb en als ik die in de koekenpan bak wordt het wel bruin... Misschien slechte leg ![]() Maar het heeft dus niks te maken met het feit dat ik het van te voren in stukjes heb gesneden? | |
golfer | vrijdag 15 september 2006 @ 00:40 |
Teveel water ingespoten in die kip-filetjes die je gekocht hebt. Daarbij te weinig olie (wordt heter) gebruikt, denk ik. | |
__Saviour__ | vrijdag 15 september 2006 @ 00:40 |
quote:hmmm, gefrituurde kip ![]() | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 00:43 |
quote:Ik heb uberhaupt geen olie gebruikt, anti-aanbaklaag... volgende keer toch maardoen dan? | |
Repeat | vrijdag 15 september 2006 @ 00:44 |
quote:wie bakt er nou weer zonder olie ![]() | |
golfer | vrijdag 15 september 2006 @ 00:44 |
quote:Ja, het proberen waard, even een paar drupjes olijf-olie gebruiken. | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 00:45 |
quote:Ik. En so far bevalt het me prima. Gisteren gemarineerde kip gebakken zonder olie, in de koekenpan en dat ging prima. Volgende keer toch maar olie in de wok proberen dan. | |
Lienekien | vrijdag 15 september 2006 @ 00:46 |
quote:Ja, in een marinade zit meestal al olie. Dan hoef je ook geen olie meer in de pan te doen. ![]() | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 00:48 |
quote:Teriyakisaus... hm, zou best kunnen eigenlijk, ik heb al een tijdje geen kip zonder ofwel ketjap ofwel teriyaki gebakken... | |
NoSigar | vrijdag 15 september 2006 @ 02:04 |
Er van te voren peper en zout opdoen. | |
#ANONIEM | vrijdag 15 september 2006 @ 02:21 |
Paprikapoeder erop en de kip wordt bruin. ![]() | |
Pilootje | vrijdag 15 september 2006 @ 11:46 |
In alles wat je bakt zit water, van vlees tot groenten. Als je producten warm maakt gaan de moleculen als een stel gabbers met ADHD heen en weer springen. Dat vocht wil er uit ! ALs je vuur net even iets te laag staat verdampt het niet snel genoeg, en kookt de kip. Dit kan aan de kip liggen ( waterkip krijg je gewoon net iets moeilijker krokant dan normale kip ) Gewone filets moeten prima gaan, als het vuur goed hoog is. Veel thuiskoks schrikken echter af van een hete pan. Zet 10 man op een rij en vraag ze allemaal hun pan bloedheet te maken. Ik weet zeker dat er mensen tussen zitten waar ik gewoon mijn hand in de pan kan leggen voor enkele seconden. In restaurants zijn hete pannen vaak zo heet dat je de warmte al op je voorhoofd voelt op een meter. Tsja thuis is dat niet zo prettig, en ook de spetters die er vanaf komen heb je vaak geen zin in. Dus wat je thuis eigenlijk moet doen is een te grote pan nemen, of kleine beetjes in 1x bakken. Maar alles wat je snijd loop vocht uit, dus neem lekker grove stukken of hele filets. Dat kan niet mis gaan ![]() | |
Curiosity | vrijdag 15 september 2006 @ 14:43 |
Heb je de kip direct vanuit de koelkast in de pan gegooid of heb je het eerst op kamertemperatuur laten komen?. | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 15:53 |
quote:Meteen uit de koelkast. Nou ja, tien minuten of zo. En mijn pan laat ik wel heet worden, ik voel altijd met mijn hand erboven of het al heet is. Misschien is de nieuwe pan gewoon iets dikker dan degene die ik eerst gebruikte, en wordt ie niet zo warm ![]() | |
piepster | vrijdag 15 september 2006 @ 19:16 |
Een dikkere pan geleidt de hitte beter verspreid door de pan. Je moet dan wel wat langer wachten voor hij heet is. Ik denk dat er te veel kip in te weinig pan lag. Als het dan zo waterkip is, lig de kip onderwater en kkokt 'ie. Verder zou ik in olie bakken en het vuur op z'n allerhoogst zetten. Olie ongeveer laten walmen, dan de kip erin. als je als een idioot blijft roeren en schudden wordt de kip ook niet bruin. Het moet wel heet worden. Als je geen midum (olie) gebruikt, moet je idd blijven roeren om de kip niet aan te laten bakken. Daarom: olie en een superhete, grote pan. Denk ik dan... | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 19:19 |
Ik ga het de volgende keer proberen. Dank jullie wel voor de tips enzo. Ik kook pas sinds een paar maanden zelf ![]() | |
piepster | vrijdag 15 september 2006 @ 19:21 |
Het komt vast goed. Leuk dat je zulke dingen hier komt vragen trouwens. [edit] Als je heel makkelijk wilt doen: volgens mij wordt alles kei-bruin als je in Croma braadt. | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 19:37 |
quote:Mja, dat verkopen ze hier niet. Ik gebruik olijfolie, maar liever dus helemaal niks, eigenlijk, beetje besparen op vet eten ![]() | |
piepster | vrijdag 15 september 2006 @ 19:40 |
In dat geval: bakken in olijfolie, en even op keukenpapier in een vergiet laten uitlekken. Maar je hebt wel gewoon vet nodig hoor, anders ga je dood (na een tijd dan). Kleinere porties en meer bewegen zijn nuttiger dan "droog" bakken. | |
Phoenixjuh | vrijdag 15 september 2006 @ 19:42 |
Suiker | |
wonderer | vrijdag 15 september 2006 @ 19:50 |
Vet krijgen we echt wel op andere manieren binnen ![]() | |
Martijn_77 | vrijdag 15 september 2006 @ 23:54 |
quote:Maar helpt wel met het bruin worden ![]() | |
ArtyShock | vrijdag 15 september 2006 @ 23:59 |
quote:Alleen jammer dat de zomer al bijna voorbij is... | |
wonderer | zaterdag 16 september 2006 @ 01:49 |
quote:Op wintersport kun je ook bruin worden. | |
MaximusTG | zondag 17 september 2006 @ 12:10 |
Ook nog een manier om kip bruin te maken: Scheutje balsamico azijn in de pan dr bij, gegarandeerd dat het dan bruin wordt ! | |
Intermec | maandag 18 september 2006 @ 09:30 |
Doe wat olie en doe daar ook wat boter bij. Helpt ook wel voor het kleurtje ![]() |