abonnement Unibet Coolblue
  zondag 20 mei 2007 @ 16:57:50 #151
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49575473
quote:
Op zondag 20 mei 2007 15:22 schreef _Henry_ het volgende:
Ik heb toch maar het tweedehands apparaat gekocht (zoals hierboven beschreven): een 4/5 jaar oude rancilio nancy met bijbehorende maler samen voor ¤100.

De maler is niet geweldig; bonen worden niet per kopje gemaald.
Verder vroeg ik hoe (vaak) het apparaat ontkalkt moest worden; maar dat had die gozer nog nooit gedaan! Ik heb hier een ontkalkmiddel voor keukenapparaten in de kast staan. Op de verpakking staat dat het niet gebruikt mag worden in apparaten met RVS; zou ik dit middel mogen gebruiken? Of hoe moet ik anders ontkalken?

Ik speel nu wat met goedkope DE bonen om te oefenen. Ik krijg geen geweldige espresso, maar nu heb ik eigenlijk geen idee of dat aan de bonen ligt of aan mij / het apparaat :-P Niet zo handig dus, maar om nou met van die dure bonen gemaakte espresso in de gootsteen te gieten is ook niet mooi
Bonen malen per kopje is geen kwaliteitskenmerk voor de molen, het gaat erom dat het een molen is (platte maalschijven pletten de bonen, zoals tarwe wordt gemalen in een windmolen), alleen dit levert consistentie op in de grootte van de korrels. Een hakmolen of blender is niet bruikbaar voor koffie.

Kalkfilter is veel beter (voorkomen is beter dan genezen), en volgens mij ook goedkoper.

Probeer een maling te vinden die bij 1 filterbakje tot de rand gevuld de juiste doorlooptijd geeft, met een tamp van ongeveer 20 kilo. Dit is makkelijk af te meten (want je molen maalt niet per kopje, dat zei je zelf al) dus dan is de hoeveelheid in elke geval steeds gelijk.

Je kan ook als je klontjes in je molen hebt even met een naald de koffie in het filterbakje stevig doorroeren voor een egale verdeling zonder klontjes. Wat ook helpt is als je een doser hebt al beginnen met koffie in het filterbakje doen als de molen nog draait.

Als de espresso echt nergens op slaat kan het niet aan de DE bonen liggen, ik heb ze ook weleens gehad. Bij simon lévelt trouwens wel, ik kan daar geen goede espresso mee zetten.

En dat gootsteen gieten hoort erbij . Succes iig.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49581028
Ik ben natuurlijk van plan kalkfilter te gebruiker, maar ik moet het apparaat nu wel ontkalken denk ik, tis immers 4 jaar niet gebeurd.


Wat is bij jullie eigenlijk de favoriete koffieboon/melange?
  zondag 20 mei 2007 @ 22:08:30 #153
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49587214
quote:
Op zondag 20 mei 2007 19:36 schreef _Henry_ het volgende:
Wat is bij jullie eigenlijk de favoriete koffieboon/melange?
Kaldi Sicilian Blend.

En binnenkort hopenlijk
Faberic's Ultimate Blend
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49593334
quote:
Op zondag 20 mei 2007 16:57 schreef faberic het volgende:

[..]

Als de espresso echt nergens op slaat kan het niet aan de DE bonen liggen, ik heb ze ook weleens gehad. Bij simon lévelt trouwens wel, ik kan daar geen goede espresso mee zetten.
Kan het niet aan DE bonen liggen? Volgens mij is DE ergens aan de onderkant van het midden van de markt als ik me niet vergis, dus echte topespresso krijg je er nooit van zijn leven mee, mijns inziens

Welk melange gebruik je van Lévelt?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_49600305
Ik heb het vanochtend geprobeerd met Illy bonen.

Het probleem is steeds dat er wat water langs de zijkant van het piston loopt; ik snap niet waarom. Als ik een iets grovere maling gebruik dan is de doorlooptijd te kort en krijg ik geen mooie crema (en de smaak is natuurlijk ook niet geweldig), maar als ik hem dan iets fijner maal gaat het water er gewoon (deels) langs de zijkant uit.
En wat mij betreft komt er ook te veel koffieprut in het kopje terecht.
pi_49601708
Zijn je rubberen ringen in de kop nog steeds intact?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_49603365
Die hem eens wat minder vol en /of stamp eens wat minder hard aan (met die fijnere maling).
  maandag 21 mei 2007 @ 17:15:31 #158
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49613397
quote:
Op maandag 21 mei 2007 01:50 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Kan het niet aan DE bonen liggen? Volgens mij is DE ergens aan de onderkant van het midden van de markt als ik me niet vergis, dus echte topespresso krijg je er nooit van zijn leven mee, mijns inziens

Welk melange gebruik je van Lévelt?
top niet nee, maar ik heb er wel eens wat redelijks mee gemaakt.

Ik heb indonesia van Lévelt een keer gekocht, maar de bonen waren gewoon oud. Ik de winkel hadden ze het ook niet over "Versheid" maar over "Houdbaarheidsdatum".

Dan zit je naar mijn idee al op het verkeerde spoor. Ik wil een lekkere espresso, en dat betekent eigenlijk dagelijks branden. Bij simon lévelt ligt de norm anders, zo lang je geen aids/tyfus/kanker/polio/hart- en vaatziekten krijgt van de bonen noemen ze het "vers".

Dan zit je er dus behoorlijk naast.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49614534
quote:
Op maandag 21 mei 2007 12:07 schreef tim2308 het volgende:
Zijn je rubberen ringen in de kop nog steeds intact?
Er zijn zelfs geen rubberen ringen!
pi_49616279
Als je je piston uit de machine haalt en je kijkt omhoog dan zie je de zogenaam de douche een soort rooster. Daaaromheen hoort een rubber ring te zitten die na een bepaalde tijd verslijt. Tegen deze ring draai jij je piston waardoor er een waterdichte aansluiting ontstaat. Is die ring stuk of er helemaal niet dan is het dus niet gek dat je koffie boven langs je piston knalt. Kijk dus nog eens goed of die ring er toch niet zit of eventueel poreus is geworden.
pi_49616673
Levelt kun je gewoon proberen hoor, beter dan supermarktbonen; ik maak er prima espresso mee.
  maandag 21 mei 2007 @ 19:09:27 #162
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49617078
quote:
Op maandag 21 mei 2007 18:57 schreef Herodus het volgende:
Levelt kun je gewoon proberen hoor, beter dan supermarktbonen; ik maak er prima espresso mee.
AH Perla excellent vind ik toch echt heel veel beter. Een vriend van mij heeft ook altijd problemen met lévelt.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49618794
Ik bijna nooit. En twee vrienden van me ook niet

[ Bericht 1% gewijzigd door Herodus op 22-05-2007 10:29:32 ]
pi_49632143
Vergeet niet dat Lévelt een franchiseorganisatie is. De ene franchisehouder zal voorzichtiger met zijn voorraad omspringen (lees: niet weggooien) dan de ander.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  dinsdag 22 mei 2007 @ 02:40:03 #165
14790 EvilFaith
zie signature
pi_49632250
Goed Topic!

DE nederlandse kampioenen Barrista werken bij De Blonde Pater. Een van de redenen waarom ik ongeveer 4x per week in dat cafe zit is dan ook vanwege de gruwelijk lekkere cappuccino, gewoon schandalig lekker...Iedereen die in Nijmegen woont kent het cafe, en iedereen die buiten Nijmegen woont moet zeker eens langs gaan. Behalve de geweldige koffie zijn de broodjes en salades ook van zeldzame klasse.
sorry ik koos deze nick toen ik 16 was.
pi_49633387
Zeg Evilfaith... als je het topic had gelezen dan had je ook kunnen weten dat het hier vooral gaat over het zélf zetten va espresso en varianten. Niet om het bejubelen van cafe's, dat mag in UVT.
pi_49634347
Hoe en waar bewaren jullie koffiebonen en hoelang blijven deze goed. Ik bewaar ze zelf in een 'oud' illy-blik in de koelkast.
pi_49637885
Ik vind het een beetje vreemd dat het topic 'barista'-topic heet (barista=professioneel koffiezetter ;-) ), en er vervolgens alleen maar amateurs komen die thuis koffie maken. En als er iemand dan iets over barista's 'in het wild' vertelt, dan wordt die afgebrand.

Waarom mag je hier geen cafe's bejubelen? (corc is bijbaan-barista)
" there is nothing to not be amazed at "
pi_49638070
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 11:24 schreef corc het volgende:
Ik vind het een beetje vreemd dat het topic 'barista'-topic heet (barista=professioneel koffiezetter
quote:
Waarom mag je hier geen cafe's bejubelen?
pi_49638323
Ik denk trouwens dat je die 'friesche vlag-lang lekker' barista kampioenschappen niet te serieus moet nemen. Ze hebben maar een heel beperkt deel van de horecagelegenheden bereikt. Sterker nog, er is volgens mij helemaal geen actief wervingsbeleid, alleen mensen die het toevallig kennen kunnen zich aanmelden op de site.

Het is ook veelzeggend dat drie mensen uit hetzelfde cafe in de prijzen vallen, ze hebben daar ongetwijfeld top-barista's maar dat hebben andere cafe's en restaurants in andere steden ook.
Ik ken erg veel plaatsen waar ze top barista's met top-espresso werken, die niet meegedaan hebben in deze competitie.

Sterker nog, ik denk dat ik zo op dit niveau mee kan doen, en mijn collega's ook.
" there is nothing to not be amazed at "
pi_49638528
Tja, hebben/hadden de biertapwedstrijden wel en actief wervingsbeleid? De site is vrij duidelijk: je kan je nu al aanmelden voor 2008! Elk jaar zijn die kampioenschappen uitgebreid in de horecapers verschenen, dus daar ligt het ook niet aan. Friesche Vlag is trouwens hoofdsponser van de Latte Art kampioenschappen.

Noem trouwens een wat van die topcafes met topbaristas en topespresso's? We zijn altijd op zoek naar tips waar je goede espresso kan drinken.

Over het "ik kan zo op dit niveau meedoen": een topespresso in je eigen cafe bereiden is iets heel anders dan voor een jury, publiek en camera elke handelingen perfect uitvoeren. Spoel jij je filter en maak je hem droog voor elke espresso? Maar goed, ik daag je bij deze uit om je aan te melden voor de 2008!

En over de Blonde Pater: de koffiebranche mag blij zijn met een bevlogen ondernemer als Louis Claus die zijn medewerksters stimuleert om mee te doen aan wedstrijden. En tja, als dan zoals vorig jaar zijn vier deelneemsters in de top 5 komen, zegt wel iets over het niveau.

Corc: Welk merk koffie gebruiken jullie trouwens?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_49639939
Ja, ik denk dat het schort aan bevlogen ondernemers die hun personeel stimuleren om mee te doen aan wedstrijden.
Maar het is ook een hoop gedoe, er zijn kosten aan verbonden (25euro), en reiskosten, serviesgoed meezeulen, een maler meezeulen (want je wilt je eigen maler), personeel van je zaak weg op een werkdag (dus eigenlijk een dag omzet mislopen+je vaste klanten teleurstellen). Het kost zo duizenden euro's, eigenlijk, vooral in je omzet van een dag.

Ik werk met deze van The Golden Coffeebox. En natuurlijk spoel ik door en maak ik de filters droog.
Zij zijn erg serieus met koffie bezit en geven ook barista cursussen, dus ik denk dat je bij zaken die hun koffie gebruiken goede espresso kan drinken. Bij mij in de buurt (den haag) zijn dag de Crunch en La Mano Maestra.
" there is nothing to not be amazed at "
  dinsdag 22 mei 2007 @ 16:44:16 #173
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49650444
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 09:15 schreef probin het volgende:
Hoe en waar bewaren jullie koffiebonen en hoelang blijven deze goed. Ik bewaar ze zelf in een 'oud' illy-blik in de koelkast.
ik bewaar ze in een 'oud' illly-blik buiten de koelkast
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 22 mei 2007 @ 16:50:32 #174
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49650724
quote:
Op dinsdag 22 mei 2007 11:24 schreef corc het volgende:
Ik vind het een beetje vreemd dat het topic 'barista'-topic heet (barista=professioneel koffiezetter ;-) ), en er vervolgens alleen maar amateurs komen die thuis koffie maken. En als er iemand dan iets over barista's 'in het wild' vertelt, dan wordt die afgebrand.

Waarom mag je hier geen cafe's bejubelen? (corc is bijbaan-barista)
Ach, ik was laatst in een café waar een barista werkte met diverse koffie-opleidingen op zak, en de espresso smaakte nergens naar, sterker nog, het was geen espresso, het was een dubbele. En een dubbele gemaakt uit 8 gram koffie is behoorlijk prut. De cappuccino was ook prut, ik vind dat je eigenlijk, zeker met koffie-opleidingen op zak, je schuim moet schenken. Dat is een kwaliteitskenmerk en schenkbaar schuim is zoveel lekkerder. Los schuim wat bijna stijfgeklopt eiwit is heeft niet zoveel zin imho.

Moraal van mijn verhaal: Ik noem mezelf een thuis-barista (net als de mensen op home-barista.com), en daarom heb ik het topic zo genoemd, en thuis-barista's hoeven niet per se slechter te zijn dan professionele. Ik zou wel een bijbaan willen overigens, maar de vraag naar barista's is niet groot ofzo.

Bejubel maar cafés hoor, is wel handig om te weten als ik in nijmegen ofzo ben ooit.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49651520
Zeker weten! Een lijstje met goede Espressobars per stad zou zeker niet verkeerd zijn. Dat is misschien een idee voor een nieuwe tread binnen Culinesse a gogo.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')