abonnement Unibet Coolblue
pi_51420609
Ontopic.

Shotje van vanochtend.



Damn, dit is leuk!!!!
  vrijdag 13 juli 2007 @ 09:38:53 #252
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51421040
Wat voor koffie is dat? Kleuren lijken me niet zo goed en is dat witte crema rechts-middenonder?
pi_51423171
Ehm, "Segafredo Espresso Casa" koffie.
En wittte crema, waar zou dat op duiden?
  vrijdag 13 juli 2007 @ 11:19:33 #254
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51423604
Ongelijke tamp/maling/overextractie...
pi_51424035
Hmmz, denk dat overextratie of tampen dan het meest waarschjinlijk is.
Echt tijd voor een goeie tamper i.p.v. dat plastic kutding

We oefenen verder.
P.s., wat is er met de kleuren? Te licht? Te donker?
En die koffie? Heeft m'n vriendin mee genomen gisteravond.
Ook troep?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden.
  vrijdag 13 juli 2007 @ 11:40:16 #256
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51424256
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger

Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...

Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?

Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)

In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...

En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
pi_51425935
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
pi_51427808
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 11:40 schreef Gauge het volgende:
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger

Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...

Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?

Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)

In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...

En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
Ik zet espresso's met een Francis! X3.



Tijd van het shotje zat zo rond de 25 seconde?
Ik weet wat een naked portafilter is, zal eens kijken of zoiets te krijgen is voor m'n Francis!
Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.

Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.

En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Misschien dat dat ook nog scheelt.
Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )

THNX iig voor de tips en adviezen

P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?

[ Bericht 8% gewijzigd door R34L-SIcK op 13-07-2007 13:34:25 ]
  vrijdag 13 juli 2007 @ 14:29:26 #259
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51430254
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 13 juli 2007 @ 14:51:51 #260
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51430972
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 12:28 schreef marmhz het volgende:
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
Ja, dat denk ik ook maar ik vraag me af of de kleuren wel helemaal goed zijn van de foto? Zoals het er nu uitziet smaakt het vast niet heel erg goed.
pi_51436963
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 14:29 schreef faberic het volgende:
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
Ik heb vandaag een brander in bruikleen gekregen van de vriendelijke jongens van Kaldi Groningen. Zal 'ns kijken of ik zodra ik groene bonen binnen heb een mini-repo van de eerste keer branden kan maken!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51437199
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 13:24 schreef R34L-SIcK het volgende:

Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.
Als dit een double is na 25secs denk ik dat het probleem eerder bij de koffie ligt (niet vers)
quote:
Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Niks mis mee
quote:
Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.
Voor beide is het het makkelijkst om ze gewoon heet te maken met water uit de boiler van je apparaat.
quote:
En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Voordat je gaat backflushen is het wel belangrijk te checken of je apparaat een zogeheten threeway-valve heeft. Als ie die niet heeft en je gaat backflushen kan je apparaat flink verrot gaan. Of de FF!X3 die heeft weet ik niet..
quote:
Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )
Lijkt mij goedkoper om een waterfilterkan te kopen zoals die van Brita, deze gebruik ik zelf ook.
quote:
P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?
Kan maar heeft alleen zin als de bonen echt heel vers zijn (zeg, net gebrand).

Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51442397
Volgensmij heeft de Francis Francis geen 3 way valve maar dat is wel op te zoeken op de site.
Schoonmaken bestaat uit de douche losmaken en reinigen. Die zit in de broeikop kan je zo met een schroefje losdraaien. Verder bakjes uit je piston halen en de binnenzijde piston goed reinigen. Regelmatig ontkalkingsbeurtje. Dat is het wel ongeveer.
pi_51528508
Kickje:

Vandaag zijn de bonen door ongebrand.nl op de bus gedaan, hopelijk morgen binnen! Heb besteld:

Brazil Cerrado, Sumatra Mandheling, El Salvador Pacamara, Yemen Matari

Van alles 1 kilo, incl verzendkosten ¤57,50. Ik ga ze om mee te beginnen blenden volgens het voorbeeldrecept op Home-Barista.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51762579
Even een vraagje over de koffiemolens. Ik lees hier veel over elektrische molens. Zijn er ook mensen die een handmolen gebruiken, en zo nee waarom niet.

Ik ben er wel benieuwd naar omdat ik het idee heb dat een goede Zassenhaus goede resultaten kan bereiken voor een fractie van de prijs van een elektrische molen.
pi_51767594
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51768048
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.

Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
pi_51768283
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:31 schreef Fixers het volgende:
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.

Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51768556
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:36 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
Ik heb nog een extra Isomac piston liggen die niet helemaal in orde is. De uitlooppijpjes zitten niet goed. 'k Kan die openzagen. Zo nog tips hoe je dat doet, dat ding is van verchroomd kopernamelijk. Ik zou haast denken dat je dat op een draaibank moet uitfrezen
pi_51769219
Zo is de mijne inderdaad gedaan... Dat ding is zo hard dat je de onderkant er no way gewoon met een decoupeerzaag ofzo uit krijgt... Er staan op Home-Barista wel topics over mensen die het zelf hebben gedaan zoals DEZE
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51774193
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:19 schreef W1ZZ het volgende:
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
Ah, met goede resultaten bedoelde ik voor espresso goed resultaten.

Zoals ik het zie is het maalwerk van een handmolen nagenoeg gelijk aan dat van een elektrische molen. Conische maalschijven die door een as worden aangedreven. Het enige verschil is de wijze van aandrijven. Als het elektrisch gebeurt gaat dat altijd met hetzelfde toerental, maar met het risico van warmworden.
Als je met de hand maalt, moet je een hoge mate van consistentie kunnen halen en heb je geen enkel probleem met de warmteontwikkeling.

Dat de consistentie in draaien moeilijk kan zijn, geloof ik meteen, maar dat is een kwestie van oefenen, net zoals het maken van een espresso met een handmatige machine. Lastige maar zeer goed te doen.
pi_51775617
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 08:46 schreef deom het volgende:

Lastige maar zeer goed te doen.
Be my guest, maar ik geloof niet dat je de precisie van pak 'm beet een mazzer kunt bereiken met een handmatige maling. Daarbij geloof ik ook niet dat warmte zo'n enorme invloed heeft op de gemalen koffie.

Feel free to prove me wrong, though!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51775907
Voor het zelf maken van een bottomless portafilter. Kijk eens naar deze link. Die geeft een goede uitleg. http://www.home-barista.c(...)rtafilter-t1437.html
pi_51776112
Die had ik een paar posts naar boven al geplaatst

Trouwens, na hoeveel tijd begin jij je koffie te consumeren? Ik vond 'm gisteren na 3 dagen nog steeds zuur, ben benieuwd hoe 'ie vanmorgen is...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51838612
Na een dag of twee moet ie zeker goed smaken. Zuur betekend in principe niet goed gebrand of je hebt een boon met een zuur karakter zeker costa rica en de afrikaanse bonen zijn gewoon wat zurig. Kijk eens op sweetmarias.com daar staat voor heel veel bonen op hoe je ze moet branden. Iedere boon vraagt om een andere branding. Bijvoorbeeld een braziliaan kan je lang en donker branden. Eentje uit Etiopie moet je nooit veel verder als de 2e krak doen daarna is het karakter van de boon weg.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')