j0rrit | zondag 3 september 2006 @ 15:50 |
Oké, het is zondagmiddag en de verveling sloeg toe. En aangezien de C1000 hier voor het eerst op zondag open is, gelijk maar de mogelijkheid aangegrepen om ingrediënten voor overheerlijke gemberkoekjes te halen. ![]() ![]() Ingrediënten: - 500 gram zelfrijzend bakmeel - 400 gram suiker (basterd, of mix van beide mag ook) - 400 gram boter (mag ook 50/50 roomboter / Bertolli voor het 'gezonde') - 100 gram rozijnen - 100 gram krenten - 1 vol jampotje gemberbolletjes met kop erop. +/- 325 gram (600 gram pot, totaal uitlekgewicht van 325 gram tezamen) - Afgegoten gembervocht - 1 ei Benodigdheden: - Keukenmachine met deegkneder/mixer - Blender - Deegroller - Bloem - Weegschaal - Schaaltjes - Divers keukengerei - Bakplaat - Oven 180°C 400 gram boter afwegen. ![]() 400 gram suiker afwegen, kristalsuiker al dan niet basterdsuiker. ![]() 500 gram zelfrijzend bakmeel. ![]() Vol jampotje gember +/- 325 gram en 100 gram krenten, 100 gram rozijnen. Op de foto staat een Bonne Maman jampotje afgebeeld, ter indicatie van het formaat. ![]() Stop het gember samen met de krengen en rozijnen in de blender, voeg een klein beetje gembervocht toe aan dit geheel. Zo wordt het mooi smeuig. ![]() Gemixt eindresultaat. ![]() Boter, suiker en bakmeel in de mixer en goed laten mengen. ![]() Hoeveelheid deeg splitsen in 2 gelijke delen. ![]() Bodem rollen met de deegroller. Bedek wel het aanrecht en de deegroller met bloem om plakken tegen te gaan. ![]() Netjes de bakplaat invetten met de verpakking van je boter en de bodem van deeg aanbrengen. Mag in stukjes aangebracht worden. ![]() Gember/krenten/rozijnen-mix toevoegen. Als het niet smeuig genoeg is zal het deeg beschadigen. In dat geval iets gembervocht toevoegen aan de mix. Netjes uitsmeren en egaal verdelen met een lepel of iets in die trant. ![]() Bovenste laag deeg rollen en aanbrengen. ![]() Één ei met eigeel en al klutsen en met een kwastje over de toplaag van het deeg smeren. Je gebruikt niet het hele ei hiervoor, smeer het netjes uit. Dit zorgt voor een mooi goudbruin eindresultaat. ![]() Plaats de bakplaat in het midden van de (hetelucht) oven. ![]() Laat het geheel zo'n 45 minuten bakken op 180°C. ![]() Het eindresultaat! ![]() ![]() ![]() Lekker kopje ![]() ![]() Dit recept valt onder copyright van onze familie. ![]() | |
Martijn_77 | zondag 3 september 2006 @ 22:27 |
Klinkt goed maar zou je ze ook zonder de krenten en rozijnen kunnen maken maar dan met ander (gedroogd) fruit? Mijn vrouw houdt namelijk niet van krenten en rozijnen | |
j0rrit | maandag 4 september 2006 @ 18:52 |
Zou wellicht kunnen inderdaad. Heb geen flauw idee welk gedroogd fruit een goed alternatief biedt. Persoonlijk zou ik het gewoon eens proberen met krenten en rozijnen. Je hakt ze toch fijn met de blender, dus herkenbaar zijn ze niet terug te vinden. Daarnaast overheerst de smaak van gember aanzienlijk. Maak gewoon eens een (kleine) plaat, en avontuur het met je vrouw. Vooraf vooral niet zeggen wat erin zit natuurlijk. ![]() Volgens mij denken ook veel mensen gelijk 'gatver!' bij het horen van gember, zeker gezien het aantal reacties? ![]() | |
Tha_Erik | maandag 4 september 2006 @ 18:54 |
Ziet er erg lekker uit ![]() * Tha_Erik onthoudt topic. | |
Martijn_77 | maandag 4 september 2006 @ 19:11 |
quote:Lijkt het wel op maar ik ben best een gember fan ![]() | |
Sjeen | maandag 4 september 2006 @ 20:00 |
quote:Ben gek op gember, maar heb een hekel aan krenten en rozijnen. Het was ook niet wat ik verwacht had bij gemberkoekjes ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Sjeen op 08-09-2006 21:10:44 ] | |
sieske | vrijdag 8 september 2006 @ 21:09 |
ik vind gemberkoekjes ook heerlijk!! ![]() ![]() quote: |