abonnement Unibet Coolblue
pi_41216440
Vorige deel: [centraal] Cavia's met foto's deel 7

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.nl
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.europeancavieclub.com
- http://www.rexcavia.nl (vooral voor erkende kleurslagen en rassen)

Caviafora, voor wie hier niet genoeg heeft:
- http://forum.caviastalredlabel.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.europeancavieclub.com/caviababbels
- http://www.caviaonline.nl
- http://forum.caafjes.nl

Caviashops:
- http://www.caviashampoo.nl (hartstikke handig voor iedereen die ooit zijn cavia wil wassen!)
- http://www.akhila.nl
- http://www.huisdierendokter.nl (homeopatische medicatie)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.nl
- www.stichtingcavia.nl
- http://www.asielgoofy.nl/index.htm
- www.caviastalmuffin.nl

Cavia tips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkend van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

Een goede caviaDA?

Er zijn nog steeds lompe dierenartsen die cavia’s behandelenalsof het paarden zijn. Zorg dus dat je een DA treft die gespecialiseerd is in kleine dieren. Vertrouw je de beslissing van de DA niet, ga dan op zoek naar een ander voor een second opinion. Een selectie goede DA’s vind je op www.caviastalmuffin.nl . Let op: er zijn natuurlijk veel meer goede DA’s, maar hier staat slechts een lijst met mensen die hun ervaringen wilden delen.

Laatste posts in deel 7:
quote:
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 00:05 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Goed, de schurft aanvallen van beide dames zijn bijna over, na 3 ( ! ) injecties en 2 tubes anti -schurft.

Nu zit ik met het volgende probleem: dikke Yanou heeft besloten dat ze geen vitamine C -pilletje meer blieft

Op zich niet een groot probleem: het is wel te compenseren met voer verrijkt met vit c en veel groenten/ fruit, maar ik vind het zo vreemd.
Ze was dol op die pilletjes, maar nu haalt ze haar neus er voor op en maakt ze rechtsomkeert.

Gedragsveranderingen vind ik alarmerend bij cavia's of zie ik spoken..?


Vandaag de derde injectie gehaald bij de DA, waar o.a. een jongen (hij was voor ons) flauwviel met zijn hoofd op de behandeltafel, dat lijkt me toch niet zo tof
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 08:58 schreef zoeperzazke het volgende:
4ever, cavia's met schurtf krijgen standaard een behandeling van 3 injecties, dus dat is niks geks. Dat daat 2 tubes antischurft bijzijn gekomen lijkt mij nogal overbodig, de injecties moeten voldoende zijn... Maargoed, dat ze eraf zijn is het allerbeste.

Een caaf die zijn vietje c niet aanneemt is inderdaad zorgwekkend. Ik heb het 1 keer gehad met een reden: Owen had heftige longontsteking en ik heb hem bijna een maand medicijnen moeten geven die hij niet wilde. Een flink gevecht iedere keer en dat iedere dag, 's ochtends en 's avonds. Daarna weigerde hij alles wat klein was dat ik hem aanbood, ook zijn vitamine C. Hij pakt nu pas, voor het eerst sinds februari, zijn pilletje weer aan, en nog niet met enthousiasme.

Maar als er niet zo'n duidelijke reden te geven is zou ik het inderdaad even heel goed aankijken. Weeg haar iedere dag even op hetzelfde tijdstip om te kijken of ze afvalt. Als dat ook het geval is, even terug naar de DA. Maar het zou ook tijdelijk van de stress rondom de schurftbehandeling kunnen komen...

die caviarepo vond ik trouwens erg bizar maar wel interessant om te zien. Aan de ene kant besef je dat het toch wel gebeurt, maar dat je het in zó'n 'normaal ogend' restaurant kunt bestellen... jakkes. Ik zou nooit ook maar één hap caviavlees eten, tenzij ik uitgehongerd bent en het het enige is dat klaargemaakt en wel te krijgen is. Zélf zou ik liever sterven dan zo'n beestje te vermoorden...
Samenvatting foto's deel 7:

Maddy_K's nieuwse aanwinst:



Google van Ivetje:



De drie biggetjes van JetFreggel:



Caafjes van Pertoef:





Oger van zoeperzazke:



Ellatjuh:



Nemo en Woody van Maddy-K saampjes:



Asterix van Nonneke meets Drolletje:



Nova en Lune van Oxymoron!



Caafjes van Ellatjuh:



Huisvesting van zoeperzazke:



Barbabob en Loki van Lyssa:





Luie Raven van Argos:



Kookai van 4everblackeyed:



R.I.P. Lieve Buzz van Maddy_K...



Lief, liever, liefst en allerliefst van Argos:





Annie en Beppie van Pure_poison:





Mocca & Aardbei en Vlinder & Vliegje van gebakken-koekje!





Mama's en baby's bij RiesAmaris:





Twee zusjes: Jewel van zoeperzazke en Morgane van RiesAmaris:



Chillende caafs van Calioppe:





[ Bericht 23% gewijzigd door SHE op 01-09-2006 22:05:05 ]
I had a signature once. It was awful.
pi_41216650



Diego





Damien

2 halfbroertjes van Zoeperzazke's Oger
  zondag 27 augustus 2006 @ 09:48:43 #3
70256 Baklap
it's true,I ate your flag
pi_41216710
Mijn god...
Look who's here everyone! It's Zoidberg, the lovable tramp!
pi_41216773
Wat is er te Mijn God-ten?
I had a signature once. It was awful.
  zondag 27 augustus 2006 @ 10:17:59 #5
70256 Baklap
it's true,I ate your flag
pi_41216973
Belachelijke reeks
Look who's here everyone! It's Zoidberg, the lovable tramp!
pi_41216996
kom dan gewoon niet kijken als je er niks aan vind?
pi_41217000
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 10:17 schreef Baklap het volgende:
Belachelijke reeks
Dan blijf je voortaan lekker weg . Doei.
pi_41217243


Wat ziet dat beest eruit zeg!
  zondag 27 augustus 2006 @ 10:56:14 #9
37634 wobbel
Da WoBBeL King
pi_41217530
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 10:36 schreef j0rrit het volgende:
[afbeelding]

Wat ziet dat beest eruit zeg!
zelfs duitse vrouwen zijn niet zo harig, dat klopt
Ik had btw gewoon 1 gladhaar, vond ik wel 't fijnste aaien en hoef ik dat beest ook niet te fohnen/kammen/weet ik veel meer
pi_41217963
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 10:36 schreef j0rrit het volgende:
[afbeelding]

Wat ziet dat beest eruit zeg!
prachtige foto hoor!
pi_41219273
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 10:36 schreef j0rrit het volgende:
[afbeelding]

Wat ziet dat beest eruit zeg!
he?
pi_41220263
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 10:56 schreef wobbel het volgende:

Ik had btw gewoon 1 gladhaar, vond ik wel 't fijnste aaien en hoef ik dat beest ook niet te fohnen/kammen/weet ik veel meer
Ook gladharen hebben eens in de zoveel tijd een was en borstelbeurt nodig. Bij een goede verzorging is het ongeveer even veel werk als een langhaar.

En barbabob is een geweldig mooie cavia
I had a signature once. It was awful.
pi_41220298
mijn god...
WAT LIEF!

zo

is het erg als ik al namen heb uitgekozen voor m'n toekomstige cavia's terwijl ik ze eigenlijk nog niet mag van m'n ouders?
Tap tap tap
pi_41222191
Babs niet te vergeten natuurlijk

01-08-2008
  zondag 27 augustus 2006 @ 15:47:53 #15
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_41225137
zow alweer nieuw topic
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
  zondag 27 augustus 2006 @ 15:55:47 #16
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_41225399
Weer even een tvptje

Tinus wilde in het begin trouwens ook geen vitamine C tabletje. Hij moest er echt niets van hebben. Heb het gewoon in z'n bekje geduwd en dichtgehouden totdat hij het op had..na een keer of 4 pakte hij het zelf al aan en nu kan ie er niet vanaf blijven
To infinity…and beyond!
pi_41228633
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 12:57 schreef CherryLips het volgende:
mijn god...
WAT LIEF!

zo

is het erg als ik al namen heb uitgekozen voor m'n toekomstige cavia's terwijl ik ze eigenlijk nog niet mag van m'n ouders?
Nee hoor dat is niet erg, als je de namen hier maar even vermeldt
pi_41229901
sterre en poppy
poppy kan nog veranderen, maar één arm beestje gaat sterre heten
Tap tap tap
pi_41233654
@ Wobbel:

Mijn caaf weigerd gewoon systematisch de vit C tabletjes, terwijl het gewoon dezelfde zijn die ze al 2,5 jaar voorgeschoteld krijgt

@ Zoeperzazke:

Ik wist niet dat het standaard 3 injecties was: het leek mij nogal veel. Wij hadden 12 jaar geleden ook caafs met schurft en die waren na 1 prik (zonder zalf) weer beter. Misschien dat mijn caafs het in extreme mate hebben.

Kun je nagaan: we hebben maar voor 1 prik en 1 zalfje betaald, de twee andere prikken en de tube zalf waren gratis.

Maar gelukkig gaat het de goede kant op

Ik denk idd dat het stress is, we zijn namelijk ook het huis aan het opknappen = lawaai.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_41233864
Braambladeren zijn hier een hit.

Ze zijn rijk aan vitamine C en worden graag gegeten.

Maar pas op de bladeren werken stoppend, dus voer met mate.

Uiteraard moet je bladeren uitzoeken zonder stekels
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zondag 27 augustus 2006 @ 22:00:57 #21
37634 wobbel
Da WoBBeL King
pi_41237436
quote:
Op zondag 27 augustus 2006 12:56 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Ook gladharen hebben eens in de zoveel tijd een was en borstelbeurt nodig. Bij een goede verzorging is het ongeveer even veel werk als een langhaar.

En barbabob is een geweldig mooie cavia
Mwa, ik borstelde hem altijd met een zachte borstel, dat was meer omdat ie 't lekker vond en niet zozeer om z'n haren te doen...(al werden ze haren er wel lekker zacht van )
Hij ging dan altijd lekker liggen en de hele boel bij elkaar knorren als je hem ging borstelen
pi_41237538
je kunt ook met een zachte rubberen kattenborstel borstelen. Hiermee verwijder je een deel van de granharen: dat zijn te lange haren die de vacht stug maken en makkelijk los laten. Deze verzorging is niet strikt noodzakelijk, maar maakt je gladhaar wel lekker zacht en voor de show is een goed gegrande cavia een vereiste.
I had a signature once. It was awful.
pi_41247473
Ik moet voor Nemo eigenlijk ook nog een borstel gaan halen. Een rubberen kattenborstel is dus het beste? Zijn er geen speciale knaagdier-borstels of zo?
  maandag 28 augustus 2006 @ 08:15:43 #24
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_41247493
Wat een leuke en mooie foto's in de OP!
Ik blijf toch altijd nog wel en zwak voor cavia's houden.
***
pi_41247623
Nemo is de langhaar toch? Rubberen borstels zijn voro langharen niet zo geschikt. een zacht borsteltje is het beste, maar zelf gebruik ik gewoon een kam, zodat alle klitten er ook echt uit komen. Speciale knaagdierenborstels... Er bestaan wel enkele kammen en borstels, zoals een kam met riterende tanden speciaal voor teddy's en rexen, maar ik heb geen idee of die ook bij andere dieren gebruikt wordt/kan worden...
I had a signature once. It was awful.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')