FOK!forum / Culinesse à gogo / Groenten uit het zuur
Martijn_77zondag 13 augustus 2006 @ 11:59
Gisteren komkommer uit het zuur gemaakt:
quote:
Benodigdheden
1 Komkommer
2 Uien
(Wijn)azijn
Olijfolie
Suiker
Peper en Zout

Bereiding
Snij de komkommer dun (gaat erg goed met een keukenmachine). Voeg aan de komkommer de olie en azijn toe in gelijke delen (1 op 1) tot er voldoende is om alle komkommer partjes te bedekken.

Voeg daarna de fijn gesnipperde uien toe. Voeg daarna suiker naar smaak toe. Laat het een paar uur trekken en voeg dan peper en zout en eventueel nog wat suiker naar smaak toe
Heeft er iemand nog andere lekkere recepten met komkommer of andere groenten uit het zuur?
veldmuiszondag 13 augustus 2006 @ 12:01
Wij hebben bovenstaande ongeveer ook wel eens op tafel staan, maar ik vind het echt matig. Je krijgt gewoon verzuurde dunne plakjes zuur die verder naar weinig smaken. Kan schelen dat ik niet zo dol ben op azijnsmaak.
mhr-zipzondag 13 augustus 2006 @ 12:17
Katjam ampoer ofzo. Staat bij de conimex zooi.
Martijn_77zondag 13 augustus 2006 @ 12:24
quote:
Op zondag 13 augustus 2006 12:17 schreef mhr-zip het volgende:
Katjam ampoer ofzo. Staat bij de conimex zooi.
Bedoelde eigenlijk meer recepten voor groenten uit het zuur zodat je die zelf kunt maken
Pietverdrietzondag 13 augustus 2006 @ 12:38
Neem een paar kilo kleine uien, en schil deze. Doe ze in een afsluitbare plastik bak en bestrooi ze rijkelijk met zout en suiker.
Na een 48 uur in de koelkast spoel je de uien af en droog ze af, het suiker zout mengsel heeft veel vocht uit uien getrokken.
Je neemt nu azijn, water en suiker, je mengt de azijn half om half met water en brengt het kort aan de kook.

Snap trouwens niet wat die Olie in je recept doet, Martijn.
Als je rode wijn azijn gebruikt dan voeg je mosterzaad, een paar droge chili´s en peperkorrel en laurierblad toe, als je blanke azijn gebruikt kan je ook saffraan toevoegen, dan krijg je Amsterdamse uitjes.
Doe de uien met suiker in een grote glazen pot en giet het azijnmengsel erbij tot ze onderstaan.
Paar maanden wegzetten en ze zijn goddelijk. Veel lekkerder dan uit de winkel om de een of andere reden.
Dit "basis" recept is ook te gebruiken voor peen, knoflook, preistukken, paprika, etc etc.
Als je het voorpekelen verkort naar een paar minuten dan kan je het zo ook doen met Komkommer of pompoen
Martijn_77zondag 13 augustus 2006 @ 12:44
quote:
Op zondag 13 augustus 2006 12:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Snap trouwens niet wat die Olie in je recept doet, Martijn.
Zo je hem dan alleen met Azijn doen?
JacMarzondag 13 augustus 2006 @ 13:31
Mijn oma maakte ook altijd groenten in het zuur met groene tomaten en bleekselderij enzo..
Ik zal een bellen voor het recept
Euc-zondag 13 augustus 2006 @ 14:16
Gewoon zoet-zuur marinade maken en klaar Lekker met cherrytomaatjes (wel ff ontvellen ), komkommers etc etc
Muckzondag 13 augustus 2006 @ 14:26
ik vind groente uit het zuur toch wel zo vies he
okee, augurken lust ik nog wel, maar verder....
tonkszondag 13 augustus 2006 @ 14:33
Komkommer uit de OP vind ik wel lekker!
Pietverdrietzondag 13 augustus 2006 @ 15:57
quote:
Op zondag 13 augustus 2006 12:44 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Zo je hem dan alleen met Azijn doen?
Ja
kabouter.mutszondag 13 augustus 2006 @ 16:30
Ik ga het ook eens proberen met charlotjes. Lijkt me idd lekker om het eens zelf te maken
Martijn_77zondag 13 augustus 2006 @ 19:41
quote:
Op zondag 13 augustus 2006 15:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja
Zal ik de volgende keer wel proberen maar wordt het dan niet te snel te zuur?
allsystemshaltzondag 13 augustus 2006 @ 19:42
quote:
Op zondag 13 augustus 2006 11:59 schreef Martijn_77 het volgende:
Gisteren komkommer uit het zuur gemaakt:
[..]

Heeft er iemand nog andere lekkere recepten met komkommer of andere groenten uit het zuur?
Ik maak het precies hetzelfde maar ! dan zonder ui erg lekker

Vooral als het warm is dan fris je lekker op van zo'n gekoeld gerecht
Pilootjezondag 13 augustus 2006 @ 23:23
Wat ik meestal doe, en erg lekker is naar mijn mening : Ik neem een pot zilveruitjes, het vocht giet ik in een grote bak, hieraan voeg ik azijn toe, zout, peper en smaakstoffen. Even blijven proeven tot ze jou smaak hebben. Dan neem ik wortel die ik in julienne snij, bloemkool in extreem kleine roosjes, ui, augurk, nouwja eigenlijk alles wat je op zuur kan vinden gebruik ik wel. De bloemkool en wortel bancheer ik eerst ligt zodat ze gaar zijn maar nog wel een crunch hebben. Anders zou het simpelweg te lang duren voor ze zacht zijn. Dan neem ik weckpotten doe de groenten er in, en samen met dingen als laurier etc... sluit ik ze af. Echt heerlijk na een paar dagen. Natuurlijk is een paar maanden beter maar zo lang kan ik niet wachten. Eet het gewoon bij mijn eten als side dish. lekker wat knapperigs bij je saaie warme prak.