Vroeger, toen kon je nog gewoon frieten mouzen bij de frituur. Tenminste, dat neem ik aan, toen was ik nog niet geboren.
Zo gaat dat ongeveer: "Laten we een frituur beginnen." "Nee." "Ik kan het toch proberen?" "Gij probeert helemaal niks!" Dan komt die chick langs en die haalt ze over. Eind goed al goed, nog een orginele naam bedenken zoals "In Den Verghulde Smulpaap" en iemand vinden die aan hele grote frituurpannen kan komen en van die lichtbakken en dan is er werk aan de winkel! Na het aanschaffen van een zak diepvriesfriet en een doos kroketten kan de tent open. Niet lang daar na komen mensen er achter dat je er kan mouzen en ze het hebben geen zin om te koken, enfin ze gaan naar binnen en eten er frieten en een kroket. Juist, zo hoort dat.
Nou, uiteindelijk is het hele stel wel blij dat ze ermee begonnen zijn want ze vinden het leuk en het is bovendien stoer een eigen frituur te hebben. En dan gaat het mis! Het slaat ze in de bol! "Wij hebben een eigen frituur!
![]()
" "Nee, wij zijn zo goed, dit is net een echt restaurant." En als ze dan in de gaten hebben dat ze nog vier van die lichtbakken hebben waar nog geen kaartjes met de gerechten erop bedrukt over hebben, besluiten ze dat dat gevuld moet worden. En waarmee? Bami en/of shoarmaschotel, mosselen, koude schotel, broodjes gezond en broodjes met allemaal spul erop dat minder gezond is en, bijvoorbeeld, biefstuk. Wat nou, biefstuk? Een frituur, een snackbar, een friettent, patatkraam!!
Dat staat tenminste op de ruiten. Ik lees dat en aangezien ik toch al honger heb en geen zin om te koken besluit ik bij de tent suprème naar binnen te stappen en van hun dienstverlening te genieten. De lichtbakken lezend, alwaar een exotisch spectrum aan gerechten bij naam staat gedrukt, besluit ik een frietje satésaus en een kroket te nemen. Dientengevolgtrekkend ontdek ik dat ze satésaus van dermate belabberde kwaliteit is dat ik deze nog niet bij m'n hond over de brokken zou doen, om van de kroket nog maar niet te spreken. Dat ga ik uiteraard wel doen, bij dezen: in het begin brand je je snoet maar daarna merk je toch dat de hitte van de friteuze niet op ieder onderdeel van de kroket evenveel indruk heeft gemaakt of het zijn gewoon ranzige kroketten van nature, met maffe hardere delen ipv de smeuïge ragout die de krokante laag, overigens ook niet voor de volle 100 procenten, die ik zeker verwacht van een frituur, aanwezig, althans, de laag was er wel, maar niet overal even krokant, goed vult, zoals ik gewend ben van kroketten, vooral die van, zoals ik aanneem, vroeger. De frieten waren slap en vet, weer een probleem met de krokantie en daarmee is genoeg gezegd over de gefrituurde aardappelreepjes.
Waarom kunnen de eigenaren van een dergelijke tent niet inzien dat hun maatschappelijke verplichtingen zijn Nederland te voorzien van een ongezonde, snelle edoch smakelijke maaltijd? Ze denken dat ze een chic-uh bistro bezitten maar daar wil ik bij dezen effetje tegen bezwaren. Zoals ik reeds zei "een frituur, een snackbar, een friettent, patatkraam" en geen
![]()
!!!! restaurant.
Mijn klacht: op getieft met je gerechten die behoren bij eetgelegenheden bestemd voor de rijke bourgeoisie uit de bezittende klasse en zorg ervoor dat je, als frituur zijnde, fatsoenlijke frieten en kroketten kan serveren!