abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_40540982
Ik heb eens gezocht of er een groot thee-topic bestaat, en die bestond niet.
Wat een schande ! Deze heerlijke drank verdient absoluut een eigen topic, waarin je over de beste thee-technieken, merken en smaken kan discussieren
Als dit topic fout staat (maar waar moet ie anders heen?) of er al zo'n topic is; zeg het maar.
Er zijn wel al soortgelijke topics, maar die gaan bijvoorbeeld over de lekkerste thee, en niet over e verschillende technieken achter theezetten. Of toch wel, een beetje Maar ik ga dit topic gewoon maken

Bij deze open ik het Thee Topic !


En ik weet dat deze drank meer lijkt op koffie dan thee, maar het is het enige leuke plaatje dat ik kon vinden

Een Beknopte geschiedenis van Thee
Nederlandse Wikipedia
quote:
Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Keizer Shen Nung 3000 jaar voor Christus thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.

Via China kwam ook Japan met thee in aanraking. De eerste vermelding van thee in de buitenlandse literatuur dateert uit 1559, toen het werd ontdekt door de Portugezen in Japan. Rond 1610 werd een eerste kleine hoeveelheid thee naar Nederland gebracht, en in eerste instantie slechts als curiosum bekeken. Pas later in de 17e eeuw begon de VOC grotere hoeveelheden thee naar Nederland te verschepen. Die thee kwam uit Batavia, waar de thee vanuit China werd heengebracht. In de 18e eeuw werd theedrinken echt gemeengoed in Nederland. Toen begon de VOC de thee direct te importeren uit Canton in China.

Op Java en Sumatra werden door de Nederlanders theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka (toen Ceylon, vandaar de naam 'Ceylon-thee'). Thee was tot de 18e eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in hun tuinen soms speciale theehuizen.
Soorten thee
Van de Engelse Wikipedia
quote:
White tea (白茶)
Young leaves (new growth buds) that have undergone no oxidation; the buds may be shielded from sunlight to prevent formation of chlorophyll. White tea is produced in lesser quantities than most of the other styles, and can be correspondingly more expensive than tea from the same plant processed by other methods. It is also less well-known in countries outside of China, though this is changing with the introduction of white tea in bagged form.

Green tea (綠茶)
The oxidation process is stopped after a minimal amount of oxidation by application of heat; either with steam, a traditional Japanese method; or by dry cooking in hot pans, the traditional Chinese method. Tea leaves may be left to dry as separate leaves or rolled into small pellets to make gun-powder tea. The latter process is time consuming and is typically done only with pekoes of higher quality. The tea is processed within one to two days of harvesting.

Oolong (烏龍茶)
Oxidation is stopped somewhere between the standards for green tea and black tea. The oxidation process will take two to three days.

Black tea/Red tea (紅茶)
The tea leaves are allowed to completely oxidize. Black tea is the most common form of tea in southern Asia (India, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan etc) and in the last century many African countries including Kenya, Burundi, Rwanda, Malawi and Zimbabwe. The literal translation of the Chinese word is red tea, which may be used by some tea-lovers. The Chinese call it red tea because the actual tea liquid is red. Westerners call it black tea because the tea leaves used to brew it are usually black. However, red tea may also refer to rooibos, an increasingly popular South African tisane. The oxidation process will take around two weeks and up to one month. Black tea is further classified as either orthodox or CTC (Crush, Tear, Curl, a production method developed about 1932). Unblended black teas are also identified by the estate they come from, their year and the flush (first, second or autumn). Orthodox and CTC teas are further graded according to the post-production leaf quality by the Orange Pekoe system.

Pu-erh (普洱茶)
Two forms of pu-erh teas are available, "raw" (生) and "cooked" (熟). "Raw" or "green" pu-erh may be consumed young or aged to further mature. During the aging process, the tea undergoes a second, microbial fermentation. "Cooked" pu-erh is made from green pu-erh leaf that has been artificially oxidized to approximate the flavour of the natural aging process. This is done through a controlled process similar to composting, where both the moisture and temperature of the tea are carefully monitored. Both types of pu-erh tea are usually compressed into various shapes including bricks, discs, bowls, or mushrooms. Compression occurs to start the second oxidation/fermentation process, as only compressed forms of pu-erh will age. While most teas are consumed within a year of production, pu-erh can be aged for many years to improve its flavour, up to 30 to 50 years for raw pu-erh and 10 to 15 years for cooked pu-erh, although experts and aficionados disagree about what the optimal age is to stop the aging process. In China and amongst some westerners, the tea is traditionally brewed in the gong fu style, which is a process of several short steepings in a yixing pot. Most often in foreign countries, pu-erh is steeped for up to five minutes in boiling water. Additionally, Some Tibetans use pu-erh as a caloric food, boiled with yak butter, sugar and salt to make yak butter tea. Pu-erh also has medicinal uses in traditional Chinese medicine, where it is used to cure cough, balance qi, and help in weight loss. Teas that undergo a second oxidation, such as pu-erh and liu bao, are collectively referred to as Black tea (黑茶) in Chinese. This is not to be confused with the English term Black tea, which is known in Chinese as Red Tea (紅茶).

Yellow tea (黃茶)
Either used as a name of high-quality tea served at the Imperial court, or of special tea processed similarly to green tea, but with a slower drying phase.

Kukicha (茎茶)
Also called winter tea, kukicha is made from twigs and old leaves pruned from the tea plant during its dormant season and dry-roasted over a fire. It is popular as a health food in Japan and in macrobiotic diets.
Verschillende manieren om thee te maken
Zelf even geschreven, met behulp van oa. Wikipedia voor precieze data
quote:
Senseo T-pads
Door de meeste "serieuze" theedrinkers niet echt serieus genomen.
Het zijn in feite een soort van theezakjes die je in je Senseo apparaat stopt, waar kokend water door wordt geperst en je zo thee krijgt. Ik heb het zelf nog nooit geproefd, dus ik kan er niet echt een oordeel over vellen. Hier is echter wel een apart topic over, dus daar kan je al je vragen en opmerking over de T-pads posten

Instant-Tea
Tja, wat kan je erover zeggen. Dat Instant-Tea staat tot Thee als Cup-A-Soup staat tot soep ?
Ik vond het niet echt lekker, en de karakteristieke smaak van thee ging gewoon helemaal verloren, het leek meer op een of ander raar heet frisdrankje.

Theezakjes
De populairste methode om thee te maken (denk ik) Het geeft wel een paar voordelen, bijvoorbeeld gebruiksgemak, maar het heeft net als alles ook nadelen, bijvorbeeld dat je niet zelf de flexibiliteit hebt om precies zoveel theebladeren te gebruiken als je wilt.
Verder heb ik geen zin om meer te schrijven dus hou ik het beknopt, jullie mogen wel een stukje schrijven als jullie willen

Thee-bladeren
Ook een best populaire manier om thee te maken.
Ook weer voor- (Je kan het zo sterk maken als je wilt..etc.) en nadelen (Theeblaadjes in je thee Maar daar bestaat wel iets tegen. Ook geen zin om te schrijven.
Vul maar aan als er nog meer (redelijk bekende) methoden zijn.
Hoe maak jij je thee ? En welke Thee drink je graag ?

Voor m'n thee gebruik ik theebladeren, welke smaak hangt ervan af in welke mood ik ben, maar smaken die ik goed vind zijn onder andere Earl Grey, "Kleine Budda" (Ik heb een keer in een thee-winkeltje in Polen deze thee gekocht, en letterlijk vertaalt is de naam "Kleine Buddha" Ik vind hem heerlijk)

Dit is een (helaas slechte ><) foto van mijn theepotje:



En tja, post maar raak:

  • Welke thee vind jij het lekkerst ? Van welk merk ? Welke smaak ?
  • Heb je ooit al eens een speciale thee gedronken, met zo'n geweldige/aparte smaak dat je de ervaring wel moet delen met ons?
  • Hoe maak jij je thee ?
  • Post hier foto's van je theepot
  • Verzin zelf een vraag en geef er antwoord op !

    Happy Posting !
  •   zondag 6 augustus 2006 @ 14:48:35 #2
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_40541159
    Is chai ook thee?
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
    pi_40541172
    Ik hou meer van Tee eF Tee.. 21" vind ik heel mooi..
    Mijn pentium owned jou AMD!
    Dat weet toch iedereen!!!! :D
    pi_40541277
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 14:48 schreef gronk het volgende:
    Is chai ook thee?
    Chai

    Ik zou zeggen van wel, maar ik ben geen expert
    pi_40541282
    ik ben een complete theegek > ik heb sinds kort de theekopjes voor een chinese theeritueel (helaas nog niet de bijpassende schenkketel )

    Er staan altijd ongeveer 20 tot 25 smaken in mijn keukenkastje en heb tot nu toe slechts een smaak gevonden die ik niet naar binnen krijg. >>> zeg maar zoethoutthee blehhhhhh

    Ik heb niet echt een lievelingsthee maar ik drink bosvruchten en rooibos heel erg vaak.

    Alle soorten manieren om het te maken gebruik ik... bij gebrek aan echte theezakjes en zo'n theeei gebruik ik desnoods een koffiefilter...want ik haat losse theeblaadjes in mijn thee. Ik haat ook sterke thee (maar met suiker is dat wel weg te krijgen)
    pi_40541310
    groene thee met citroen
      zondag 6 augustus 2006 @ 14:53:58 #7
    57319 Orcaman1984
    Orca's zijn liev O+
    pi_40541326
    Thee
    pi_40541362
    THEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
    ..is tof en lekker
      zondag 6 augustus 2006 @ 14:55:11 #9
    57319 Orcaman1984
    Orca's zijn liev O+
    pi_40541373
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 14:54 schreef Chrrris het volgende:
    THEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
    ..is tof en lekker
    en nog gezond ook schijnt
    pi_40541394
    winterthee, perzik, bosvruchten
      zondag 6 augustus 2006 @ 14:58:33 #11
    45071 nlboy
    aka Kasesouffle
    pi_40541477
    Brandnetel- of Sterrenmix thee.
    Verder is Engelse thee ook wel te drinken.
    pi_40541493
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 14:55 schreef Orcaman1984 het volgende:

    [..]

    en nog gezond ook schijnt
    Ja, het geeft ook een opkikker vanwege de theeine (kom even niet op de naam)
    Maar 't negatieve effect dat valt te ontkrachten met iets erbij, is mij verteld. En ik eet met liefde er wat lekkers bij
    pi_40541524
    ik trek mijn thee altijd 4 minuutjes
    pi_40541587
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 14:43 schreef Secretus het volgende:
    Ik heb eens gezocht of er een groot thee-topic bestaat, en die bestond niet.
    Wat een schande !
    Wel.
    Die heb ik naar mijn weten zelf nog geopend
    Lekkerste thee topic deel 2!
    Maar deze OP is een stuk mooier.
    Misschien even de topics bij elkaar voegen?
    pi_40541691
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:01 schreef ParanoidEv het volgende:

    [..]

    Wel.
    Die heb ik naar mijn weten zelf nog geopend
    Lekkerste thee topic deel 2!
    Maar deze OP is een stuk mooier.
    Misschien even de topics bij elkaar voegen?
    Woops, sorry, had het eerste deel wel gezien maar 2de niet, en was een beejte over-enthousiast
    pi_40541712
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:05 schreef Secretus het volgende:

    [..]

    Woops, sorry, had het eerste deel wel gezien maar 2de niet, en was een beejte over-enthousiast :p
    Ach misschien kan dit een beter topic worden. Zonder Pickwickzakjes
    pi_40541726
    ik ben ook een thee drinker

    meestal allerlei smaakjes
    maar NIET:
    rooibos

    Verder drink ik wel veel
    zoethout en andere kruidenthee maar ook winterthee is zo lekker enzzzz
    pi_40541782
    Het is toch veel te warm voor die teringzooi momenteel...?
    pi_40541805
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:08 schreef hermandeperman het volgende:
    Het is toch veel te warm voor die teringzooi momenteel...?
    juist lekker met die warmte
    pi_40541845
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:06 schreef reintje17 het volgende:
    ik ben ook een thee drinker

    meestal allerlei smaakjes
    maar NIET:
    rooibos

    Verder drink ik wel veel
    zoethout en andere kruidenthee maar ook winterthee is zo lekker enzzzz
    idd rooibos is de enige smaak die ik echt uitkots.
      zondag 6 augustus 2006 @ 15:10:46 #21
    57319 Orcaman1984
    Orca's zijn liev O+
    pi_40541861
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:08 schreef hermandeperman het volgende:
    Het is toch veel te warm voor die teringzooi momenteel...?
    Dat is wel een groot nadeel idd Ik krijg het ook altijd zo warm van thee...
      zondag 6 augustus 2006 @ 15:11:42 #22
    81882 Lips
    Een vrouwtje
    pi_40541892
    Ik ben zowel een thee als een koffie drinker.
    Ik hou niet van de meeste zoeten smaken als bosvruchten, tropische vruchten, mango etc.
    Drink smorgens meestal een kopje groene thee en 's avonds rooibos met honing (die al samen in het zakje zitten, geen losse honing). Earl grey, kaneel en kers lust ik ook altijd wel.
    En als ik me niet zo lekker voel drink ik camillethee met een theelepel honing erin of earl grey thee met een scheutje whiskey
    Al mijn thee is van pickwick!
    Miauw
    Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
    pi_40542093
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:11 schreef Lips het volgende:
    Ik ben zowel een thee als een koffie drinker.
    Ik hou niet van de meeste zoeten smaken als bosvruchten, tropische vruchten, mango etc.
    Drink smorgens meestal een kopje groene thee en 's avonds rooibos met honing (die al samen in het zakje zitten, geen losse honing). Earl grey, kaneel en kers lust ik ook altijd wel.
    En als ik me niet zo lekker voel drink ik camillethee met een theelepel honing erin of earl grey thee met een scheutje whiskey
    Al mijn thee is van pickwick!
    whisky erin is dat lekker
    Ik vind het in dat geval lekker warme melk te drinken met honing
    Kaneel is ook lekker
    pi_40542170
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:17 schreef Chrrris het volgende:

    [..]

    whisky erin is dat lekker
    Ik vind het in dat geval lekker warme melk te drinken met honing
    Kaneel is ook lekker
    Warme melk met honing
      zondag 6 augustus 2006 @ 15:24:53 #25
    81882 Lips
    Een vrouwtje
    pi_40542290
    quote:
    Op zondag 6 augustus 2006 15:17 schreef Chrrris het volgende:

    [..]

    whisky erin is dat lekker
    Ik vind het in dat geval lekker warme melk te drinken met honing
    Kaneel is ook lekker
    Je moet wel goed doseren als je er te veel whiskey in doet is het niet meer lekker. Maar zeker tijdens de koude winterdagen is het heerlijk thuiskomen met een kopje thee met whiskey.
    Ik hou niet van warme melk dus melk met honing of anijs maak je me niet blij mee
    Miauw
    Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')