Ik heb eens gezocht of er een groot thee-topic bestaat, en die bestond niet.
Wat een schande ! Deze heerlijke drank verdient absoluut een eigen topic, waarin je over de beste thee-technieken, merken en smaken kan discussieren
Als dit topic fout staat (maar waar moet ie anders heen?) of er al zo'n topic is; zeg het maar.
Er zijn wel al soortgelijke topics, maar die gaan bijvoorbeeld over de lekkerste thee, en niet over e verschillende technieken achter theezetten. Of toch wel, een beetje
![]()
Maar ik ga dit topic gewoon maken
Bij deze open ik het
Thee Topic !
En ik weet dat deze drank meer lijkt op koffie dan thee, maar het is het enige leuke plaatje dat ik kon vinden
Een Beknopte geschiedenis van TheeNederlandse Wikipediaquote:
Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Keizer Shen Nung 3000 jaar voor Christus thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.
Via China kwam ook Japan met thee in aanraking. De eerste vermelding van thee in de buitenlandse literatuur dateert uit 1559, toen het werd ontdekt door de Portugezen in Japan. Rond 1610 werd een eerste kleine hoeveelheid thee naar Nederland gebracht, en in eerste instantie slechts als curiosum bekeken. Pas later in de 17e eeuw begon de VOC grotere hoeveelheden thee naar Nederland te verschepen. Die thee kwam uit Batavia, waar de thee vanuit China werd heengebracht. In de 18e eeuw werd theedrinken echt gemeengoed in Nederland. Toen begon de VOC de thee direct te importeren uit Canton in China.
Op Java en Sumatra werden door de Nederlanders theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka (toen Ceylon, vandaar de naam 'Ceylon-thee'). Thee was tot de 18e eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in hun tuinen soms speciale theehuizen.
Soorten theeVan de Engelse Wikipediaquote:
White tea (白茶)
Young leaves (new growth buds) that have undergone no oxidation; the buds may be shielded from sunlight to prevent formation of chlorophyll. White tea is produced in lesser quantities than most of the other styles, and can be correspondingly more expensive than tea from the same plant processed by other methods. It is also less well-known in countries outside of China, though this is changing with the introduction of white tea in bagged form.
Green tea (綠茶)
The oxidation process is stopped after a minimal amount of oxidation by application of heat; either with steam, a traditional Japanese method; or by dry cooking in hot pans, the traditional Chinese method. Tea leaves may be left to dry as separate leaves or rolled into small pellets to make gun-powder tea. The latter process is time consuming and is typically done only with pekoes of higher quality. The tea is processed within one to two days of harvesting.
Oolong (烏龍茶)
Oxidation is stopped somewhere between the standards for green tea and black tea. The oxidation process will take two to three days.
Black tea/Red tea (紅茶)
The tea leaves are allowed to completely oxidize. Black tea is the most common form of tea in southern Asia (India, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan etc) and in the last century many African countries including Kenya, Burundi, Rwanda, Malawi and Zimbabwe. The literal translation of the Chinese word is red tea, which may be used by some tea-lovers. The Chinese call it red tea because the actual tea liquid is red. Westerners call it black tea because the tea leaves used to brew it are usually black. However, red tea may also refer to rooibos, an increasingly popular South African tisane. The oxidation process will take around two weeks and up to one month. Black tea is further classified as either orthodox or CTC (Crush, Tear, Curl, a production method developed about 1932). Unblended black teas are also identified by the estate they come from, their year and the flush (first, second or autumn). Orthodox and CTC teas are further graded according to the post-production leaf quality by the Orange Pekoe system.
Pu-erh (普洱茶)
Two forms of pu-erh teas are available, "raw" (生) and "cooked" (熟). "Raw" or "green" pu-erh may be consumed young or aged to further mature. During the aging process, the tea undergoes a second, microbial fermentation. "Cooked" pu-erh is made from green pu-erh leaf that has been artificially oxidized to approximate the flavour of the natural aging process. This is done through a controlled process similar to composting, where both the moisture and temperature of the tea are carefully monitored. Both types of pu-erh tea are usually compressed into various shapes including bricks, discs, bowls, or mushrooms. Compression occurs to start the second oxidation/fermentation process, as only compressed forms of pu-erh will age. While most teas are consumed within a year of production, pu-erh can be aged for many years to improve its flavour, up to 30 to 50 years for raw pu-erh and 10 to 15 years for cooked pu-erh, although experts and aficionados disagree about what the optimal age is to stop the aging process. In China and amongst some westerners, the tea is traditionally brewed in the gong fu style, which is a process of several short steepings in a yixing pot. Most often in foreign countries, pu-erh is steeped for up to five minutes in boiling water. Additionally, Some Tibetans use pu-erh as a caloric food, boiled with yak butter, sugar and salt to make yak butter tea. Pu-erh also has medicinal uses in traditional Chinese medicine, where it is used to cure cough, balance qi, and help in weight loss. Teas that undergo a second oxidation, such as pu-erh and liu bao, are collectively referred to as Black tea (黑茶) in Chinese. This is not to be confused with the English term Black tea, which is known in Chinese as Red Tea (紅茶).
Yellow tea (黃茶)
Either used as a name of high-quality tea served at the Imperial court, or of special tea processed similarly to green tea, but with a slower drying phase.
Kukicha (茎茶)
Also called winter tea, kukicha is made from twigs and old leaves pruned from the tea plant during its dormant season and dry-roasted over a fire. It is popular as a health food in Japan and in macrobiotic diets.
Verschillende manieren om thee te makenZelf even geschreven, met behulp van oa. Wikipedia voor precieze dataquote:
Senseo T-padsDoor de meeste "serieuze" theedrinkers niet echt serieus genomen.
Het zijn in feite een soort van theezakjes die je in je Senseo apparaat stopt, waar kokend water door wordt geperst en je zo thee krijgt. Ik heb het zelf nog nooit geproefd, dus ik kan er niet echt een oordeel over vellen. Hier is echter wel een apart topic over, dus daar kan je al je vragen en opmerking over de T-pads posten
Instant-TeaTja, wat kan je erover zeggen. Dat Instant-Tea staat tot Thee als Cup-A-Soup staat tot soep ?
Ik vond het niet echt lekker, en de karakteristieke smaak van thee ging gewoon helemaal verloren, het leek meer op een of ander raar heet frisdrankje.
TheezakjesDe populairste methode om thee te maken (denk ik) Het geeft wel een paar voordelen, bijvoorbeeld gebruiksgemak, maar het heeft net als alles ook nadelen, bijvorbeeld dat je niet zelf de flexibiliteit hebt om precies zoveel theebladeren te gebruiken als je wilt.
Verder heb ik geen zin om meer te schrijven dus hou ik het beknopt, jullie mogen wel een stukje schrijven als jullie willen
Thee-bladerenOok een best populaire manier om thee te maken.
Ook weer voor- (Je kan het zo sterk maken als je wilt..etc.) en nadelen (Theeblaadjes in je thee
![]()
Maar daar bestaat wel iets tegen. Ook geen zin om te schrijven.
Vul maar aan als er nog meer (redelijk bekende) methoden zijn.
Hoe maak jij je thee ? En welke Thee drink je graag ?
Voor m'n thee gebruik ik theebladeren, welke smaak hangt ervan af in welke mood ik ben, maar smaken die ik goed vind zijn onder andere Earl Grey, "Kleine Budda" (Ik heb een keer in een thee-winkeltje in Polen deze thee gekocht, en letterlijk vertaalt is de naam "Kleine Buddha"
![]()
Ik vind hem heerlijk)
Dit is een (helaas slechte ><) foto van mijn theepotje:
![]()
En tja, post maar raak:
Welke thee vind jij het lekkerst ? Van welk merk ? Welke smaak ?
Heb je ooit al eens een speciale thee gedronken, met zo'n geweldige/aparte smaak dat je de ervaring wel moet delen met ons?
Hoe maak jij je thee ?
Post hier foto's van je theepot
Verzin zelf een vraag en geef er antwoord op !
Happy Posting !