krasjes e.d. op je frontlens zie je echt haast nooit terug op de foto.quote:Op zondag 6 augustus 2006 11:50 schreef freud het volgende:
Het zou kunnen, maar ik denk het niet. Dan moet je echt hard duwen en je best doen. De kans is alleen aanwezig, dus kan je beter iets van micrfibre nemen. maak even een foto van alleen blauwe lucht, en dan op je pc kijken of je rechte lijnen ziet in je foto.
Je hoeft maar 1 woord te veranderen: lens -> sensor. Deze vlekken zijn stofjes/ander vuil op je sensor.quote:Op zondag 6 augustus 2006 16:56 schreef WurM het volgende:
Om ff verder te zeuren met een ander probleem:
Ik heb last van vlekken op mn foto's
Toen ik vanmiddag in 'het' bos/over 'de' dijk liep, heb ik wat foto's genomen van onder anderen een meeuw. Bij de foto's van de meeuw was de achtergrond een strakblauwe lucht.
Echter, de lucht bleek op de foto's niet strakblauw, maar bevatte een aantal vlekken. Ik heb de lens schoongemaakt met een zachte theedoek, die we hier in huis ook altijd gebruiken voor brillen
Daarna naar buiten gegaan om nog een paar foto's te nemen van de blauwe lucht, in de hoop dat de vlekken verdwenen waren. Dat was niet het gevalVan de lens (voorste glaasje iig) weet ik nu zeker dat-ie helemaal schoon is. Wat kan het probleem zijn en hoe los ik dat op.
Houd er rekening mee dat ik de cam ongeveer 2 weken in huis heb.
Ik zal nog ff een foto uploaden zometeen, dan kan je t zelf zien.
Zoals je kan zien zitten er aan de linkerkant (beetje bovenaan) drie donkere vlekken.
Ik heb m nu iets meer dan 2 weken en ben altijd zo snel mogelijk met het 'wisselen' van de lens (lens --> plastic kapje en vice versa). Zou het eventueel ook wat anders kunnen zijn?quote:Op zondag 6 augustus 2006 17:20 schreef MarBu het volgende:
[..]
Je hoeft maar 1 woord te veranderen: lens -> sensor. Deze vlekken zijn stofjes/ander vuil op je sensor.
Er zijn heel wat manieren om dit eraf te halen: van een simpel blaasbalgje of professionele/dure sensorswabs (of wattenstaafjes met alcohol) tot obscure methoden zoals scotch tape (ja het SCHIJNT te werken) en een aansteker ombouwen tot magnetiseerder oid.
Er is heel wat te vinden op internet over deze methodes. Ik zou iig zelf met een blaasbalgje beginnen.
Wat me overigens verbaast is dat je het op F/5.6 (volgens je exif) al ziet.
Idd, thanks voor de aanvulling. En de kans is natuurlijk groot dat er tussen de haartjes zelf ook stof zit zodat je er net zoveel stof op blaast als erafquote:Op zondag 6 augustus 2006 17:32 schreef freud het volgende:
Blaasbalgje werkt prima, maar het borsteltje er wel afhalen, omdat die je sensor kunnen krassen.
Ik zou zelf echt niet weten wat het anders moet zijn. Overigens komt het (regelmatig?) voor dat je sensor al met stof uit de fabriek komt, dus daar kan je zelf niet altijd wat aan doen.quote:Op zondag 6 augustus 2006 17:34 schreef WurM het volgende:
[..]
Ik heb m nu iets meer dan 2 weken en ben altijd zo snel mogelijk met het 'wisselen' van de lens (lens --> plastic kapje en vice versa). Zou het eventueel ook wat anders kunnen zijn?
edit: en waar zou ik zo'n blaasbalgje kunnen vinden?
ok, thx. Ik zal eventuele verdere info vragen in het sensorcleaning topicquote:Op zondag 6 augustus 2006 17:41 schreef MarBu het volgende:
[..]
Idd, thanks voor de aanvulling. En de kans is natuurlijk groot dat er tussen de haartjes zelf ook stof zit zodat je er net zoveel stof op blaast als eraf![]()
Tipje dat ik even vergeten was en wat hiermee te maken heeft: werk in een stofvrije omgeving, ook om te voorkomen dat er nieuw stof bij komt. Bij voorkeur dus in de badkamer, en ondersteboven om te voorkomen dat het stof weer terugvalt.
Maar dit alles past eigenlijk beter in een sensorcleaningtopic
[..]
Ik zou zelf echt niet weten wat het anders moet zijn. Overigens komt het (regelmatig?) voor dat je sensor al met stof uit de fabriek komt, dus daar kan je zelf niet altijd wat aan doen.
En die blaasbalgjes kan je in elke fotowinkel wel kopen. Let er dus wel even op dat er geen haartjes aan zitten / de haartjes eraf kunnen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |