De uitzending van
1 op de Middag, afgelopen woensdag, 2 augustus:
Afgelopen maandag heeft de NAVO het commando overgenomen van de Amerikanen in de Afghaanse provincie Uruzgan. De eerste missie van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie buiten het eigen gebied is cruciaal voor het voortbestaan van het verbond, dat zegt althans EU afgevaardigde Francesc Vendrell, in Afghanistan. De klus mag niet mislukken zei hij, anders is het gedaan met de NAVO, en die missie, die klus, is het mogelijk maken van economische en bestuurlijke opbouw.
Gasten zijn Joost Lagendijk, lid van de Commissie Veiligheid en Defensie, Jan Folmer, generaal buitendienst en lid van de Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en Dick Leurdijk van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael.
Francesc Vendrell, Joost Lagendijk, Jan Folmer (foto niet beschikbaar), Dick Leurdijk en Michel CollonNa een korte introductie bestaande uit een kansloos gesprek over of de missie wel of niet mag mislukken, over humanitaire zaken en over wederopbouw, wordt de uitzending opeens interessant.
Michel Collon hangt aan de lijn, een Belgische journalist, welke het boek
Blufpoker over het ingrijpen van de NAVO in de Balkan destijds publiceerde.
Luister hier naar wat hij te vertellen heeft (MP3 formaat)
Kort samengevat:
De doelen in Afghanistan zijn niet humanitair of democratisch, maar hebben te maken met de westerse strategie in de wereld
De NAVO is het leger van de globalisatie en van multinationals, en is bezig om de belangen van landen met grote belangen in olie te verdedigen
The New York Times: "Als de globalisatie wil functioneren mag Amerika er niet voor terugdeinzen op te treden als de alvermogende supermacht. Achter de onzichtbare hand van de markteconomie moet een harde vuist schuilgaan. McDonalds kan enkel bloeien dankzij McDonnell Douglas die de F-15 gevechtsvliegtuigen maakt."
De Taliban heeft voorgesteld om bin Laden uit te leveren aan een internationaal gerechtshof, de VS heeft dit geweigerd omdat ze liever het centrum van Azië wilde controleren in verband met de distributie en beschikbaarheid van grondstoffen, zoals olie (iets dat ik overigens 8 jaar geleden al hoorde van een gevluchte militair onderwijzer uit Afghanistan, toen een collega)
Michel Collon schreef in 2000 over de mogelijke doelwitten in de toekomst, dat waren Irak, Afghanistan, de Caucasus regio, en Congo
De internationale politiek is niet moeilijk te begrijpen
De volgende doelwitten kunnen eenvoudig worden voorspeld door te kijken naar de wereldkaart en te zoeken naar landen met grondstoffen welke westerse landen willen controlerenJan Folmer, generaal buitendienst en lid van de Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, reageert op het gesprek met Michel Collon en zegt dat we niet de ogen mogen sluiten voor het feit dat macht uiteindelijk een belangrijke rol speelt, echter, hij gelooft dat naast het uitoefenen van macht in Afghanistan, de NAVO wel degelijk de humanitaire omstandigheden wil verbeteren in Afghanistan (logisch, als je dergelijke landen rustig en te vriend wil houden).
Dick Leurdijk van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael vindt het verhaal van Michel Collon te kort door de bocht, maar wil z'n ogen niet sluiten voor het feit dat er wel degelijk belangen in het geding zijn van al die landen die namens de NAVO troepen hebben geleverd.
Joost Lagendijk noemt het verhaal van Michel Collon een samenzweringstheorie en grote onzin.
De volledige uitzending is hier te beluisteren (
Real Stream formaat)
![]()
Mij lijkt het interessant om, aan de hand van al het bovenstaande, de eigen kennis, en alles wat er op het Internet aan materiaal en theorieën rondzwerft, te proberen te bepalen wie de finalisten zijn van het wereldwijde schaakspel, want de grote finale lijkt steeds dichterbij te komen.
Is het inderdaad zo simpel als het westen versus Azië? Gaat het om grondstoffen of om een zo groot mogelijke afzetmarkt, waarin het tweede wellicht een logisch gevolg is van het eerste? Behouden wij onze welvaart? Hoe hard moeten wij daarvoor knokken? Wat zijn de toekomstige brandhaarden, en,
last but not least, hoe zit het met de maatschappelijke discussie wat dit alles betreft?
En tevens, wordt het schaakmak of pat? ![]()
Ook leuk om te weten overigens, is of de strijd tegen het internationaal terrorisme hier in past, en zo ja, hoe?
[ Bericht 0% gewijzigd door Hallulama op 03-08-2006 20:27:44 ]