Denk je, denk het namelijk niet.quote:Op dinsdag 1 augustus 2006 20:05 schreef Hallulama het volgende:
Het is toch al lang geen geheim meer dat diverse zaken uit diverse oude geschriften zijn geinspireerd door diverse oudere zaken uit diverse oudere geschriften?
Elaine Pagels zegt van wel, en de documentaire van Teleac: "Jezus, de zoon van God", zegt 't ook.quote:
Jij zegt verschillende paden ... ik vraag me echter af is het wel een verschillende pad. Of is het Christendom slechts een voortzetting van Egyptische mythologie.quote:Op dinsdag 1 augustus 2006 20:10 schreef Hallulama het volgende:
Zat overeenkomsten zijn te vinden, universele waarheden, verschillend verpakt, dus verschillende paden richting dezelfde waarheid.
Ja, sure, Egyptische mythologie, en Griekse invloeden tevens, en tjee, wat nog meer?quote:Op dinsdag 1 augustus 2006 20:17 schreef -Angelus- het volgende:
Jij zegt verschillende paden ... ik vraag me echter af is het wel een verschillende pad. Of is het Christendom slechts een voortzetting van Egyptische mythologie.
En dit basseer je op het feit dat ... ?quote:Op dinsdag 1 augustus 2006 20:21 schreef Hallulama het volgende:
Ja, sure, Egyptische mythologie, en Griekse invloeden tevens, en tjee, wat nog meer?
Nog veel meer, gok ik
In de documentaire "Jezus, de zoon van God" leggen ze uit dat het Christendom is gebaseerd op het Gnosticisme, en het Gnosticisme was volgens mij onderhevig aan diverse invloeden, wat logisch is, want Gnosticisme was/is iets persoonlijks, dat verliep niet via een kerk, een instituut, een boek, etc.quote:Op dinsdag 1 augustus 2006 20:23 schreef -Angelus- het volgende:
En dit basseer je op het feit dat ... ?
Tja, Mozes is opgegroeid in Egypte in de directe omgeving van het koninklijke familie, dus hij heeft daar natuurlijk wel 't één en ander opgedaan aan scholing e.d.quote:Op dinsdag 1 augustus 2006 17:22 schreef -Angelus- het volgende:
In hoeverre zullen dergelijke verklaringen gediend hebben als inspiratiebron voor de "Tien geboden"? En is het Oude Testament/de Hebreeuwse Bijbel en daarmede het Christendom in wezen gebasseerd op de Egyptische mythologie?
En uiteindelijk die Romeinse cultuur weer opgaat in het Katholicisme.quote:Op woensdag 2 augustus 2006 00:25 schreef Griffioen het volgende:
[..]
Tja, Mozes is opgegroeid in Egypte in de directe omgeving van het koninklijke familie, dus hij heeft daar natuurlijk wel 't één en ander opgedaan aan scholing e.d.
Misschien kan je stellen dat zowel de Egyptische religie als de Joodse religie (het Christendom bestond toen als religie nog niet) putten uit dezelfde bron, echter beide met een eigen perceptie en een eigen beleving.
Misschien kan je zelfs zover gaan dat de Egyptische cultuur in de Joodse cultuur werd voortgezet, echter op een andere manier. Immers, je ziet wel dat de Egyptische cultuur wordt voortgezet (maar omgevormt) door de Grieks/Romeinse cultuur...
Ja, daarin komen die twee stromingen (Romeinse cultuur/Joodse religie) omgevormd weer bijelkaarquote:Op woensdag 2 augustus 2006 00:34 schreef LXIV het volgende:
[..]
En uiteindelijk die Romeinse cultuur weer opgaat in het Katholicisme.
In de omgeving van Akhenaten toch?quote:Op woensdag 2 augustus 2006 00:25 schreef Griffioen het volgende:
Tja, Mozes is opgegroeid in Egypte in de directe omgeving van het koninklijke familie, dus hij heeft daar natuurlijk wel 't één en ander opgedaan aan scholing e.d.
En uiteindelijk ontmoeten we elkaar in het midden, op het plein, in vrede, in het licht, als één, komende vanuit de duisternis, vanuit de diverse richtingen, vormen van idealisme, stromingen, zelfs de stromingen die ons fout lijken komen er, zelfs de stromingen die anderen fout lijken komen er, MAAR, de vraag is, neemt iedereen wel bier mee?quote:Op woensdag 2 augustus 2006 00:41 schreef Griffioen het volgende:
Ja, daarin komen die twee stromingen (Romeinse cultuur/Joodse religie) omgevormd weer bijelkaar![]()
En waarom denk je dat dit het geval is?quote:Op woensdag 2 augustus 2006 00:52 schreef AntonDingeman het volgende:
Mwah. Ik denk dat het jodendom eerder een boel overgenomen heeft van Babylon dan van Egypte.
Ik snap niet helemaal hoe je uit die verklaringen de 10 geboden haalt? Zo op het eerste oog zie ik het verbod op liegen, stelen en doden, dat zijn dus 3 geboden. En bovendien zijn dat geboden die in elke beschaving tot stand zijn gekomen, zo ook de Christelijke.quote:Op dinsdag 1 augustus 2006 17:22 schreef -Angelus- het volgende:
In het Dodenboek van Maiherperi komen 42 verklaringen voor. Zie hieronder het orgineel.
[afbeelding]
Een greep uit deze 42 verklaringen.
1. I have not committed sin.
2. I have not committed robbery with violence.
3. I have not stolen.
4. I have not slain men and women.
5. I have not stolen grain.
6. I have not purloined offerings.
7. I have not stolen the property of God.
8. I have not uttered lies.
9. I have not carried away food.
10. I have not uttered curses.
...
In hoeverre zullen dergelijke verklaringen gediend hebben als inspiratiebron voor de "Tien geboden"? En is het Oude Testament/de Hebreeuwse Bijbel en daarmede het Christendom in wezen gebasseerd op de Egyptische mythologie?
[afbeelding]
Er zit toch ook een geschiedenis vóór de exodus? Abraham en zo. Die zaten niet in Egypte.quote:Op woensdag 2 augustus 2006 00:55 schreef -Angelus- het volgende:
[..]
En waarom denk je dat dit het geval is?
Ik denk inderdaad dat je in het boeddhisme net zoiets terug zal vinden.quote:Op woensdag 2 augustus 2006 01:00 schreef onemangang het volgende:
Och, je zou lijnen kunnen trekken naar de tien geboden, maar die tien geboden zijn helemaal niet zo bijzonder of origineel te noemen. Met uitzonderling van de op 'god' gerichtte geboden zijn het regels die bij alle in groepsverband levende dieren voorkomen...Het zijn regeltjes die ervoor zorgen dat de vrede binnen de groep behouden blijft, en dat is voor het succes van de groep van belang.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |