Soms heb je dat wel eens. Dat je een bepaalde band gewoon even mist. Vooral met oudere bands, zeker die uit de toch altijd wat minachtend bekeken jaren tachtig.
Blijken er twee mannen uit Australië te zijn met Lennon & McCartney-achtige kwaliteiten. Robert Forster en Grant McLennan heten ze. Laatstgenoemde overleed recent, waarna enkele artikelen over hem mijn interesse wekten. En kijk aan, het is een fantastische band.
![]()
Afkomstig uit Australië, maar naar Engeland getrokken. Daar maakten ze in 1983 een fantastisch album, getiteld
Before Hollywood, dat uitkwam op het Beggars Banquet label.
De discografie van de band bevat zelfs een kleine gimmick, namelijk de dubbele l in enkele albumtitels, die er eerst onbewust insloop en later bewust werd gebruikt, aldus Forster. Dit ging vooral op voor de periode op Beggars Banquet, getuige de platen
Send Me A Lullaby (1981), Before Hollywood (1983), Spring Hill Fair (1984), Liberty Belle and the Black Diamond Express (1986) en
Tallulah (1987). In 1988 maakte de band nog
16 Lovers Lane voor Capitol, waarna het stil werd rond de band. De heren kregen wat persoonlijke problemen, om in 2000 weer terug te komen met
The Friends Of Rachel Worth. Later volgden nog
Bright Yellow Bright Orange (2003), Oceans Apart (2005) en
That Striped Sunlight Sound (2006). Met de dood van McLennan kwam volgens Forster ook een eind aan de band.
Met name
Before Hollywood is een aanrader voor iedereen die van melodieuze gitaarmuziek houdt, met literaire teksten, een hoog compositorisch niveau en een folky inslag. Beetje Belle & Sebastian, beetje The Smiths, om wat referenties te noemen.
![]()
De plaat is inmiddels als dubbelaar te krijgen. Op de tweede schijf enkele onuitgebrachte tracks, plus de video van
Cattle And Cane. Dit nummer werd in Australië al enkele keren hoog teruggevonden in lijstjes met de beste songs aller tijden.
Het is ook één van de hoogtepunten op deze plaat, hoewel ook een nummer als
By Chance erg sterk is, om maar te zwijgen van
That Way. Op deze plaat verwerkt McLennan min of meer enkele relatieperikelen, zijn songs zijn dan ook wat donker en melancholisch. Forster hervond zichzelf na een flink writer's block en dus was dit een gouden combinatie. Drumster Lindy Morrison deed ook prima dingen in de schaduw van de twee heren.
Kortom, wie nog een vergeten band uit de jaren '80 wil (her)ontdekken, doet er goed aan The Go-Betweens te omarmen.