FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Cigkofte (Turks)
#ANONIEMzaterdag 29 juli 2006 @ 20:51
Naar aanleiding van dit topic, post ik hiereven een recept van cigkofte.



Cigkofte komt van zuidoost Turkije en het wordt heel verschillend gemaakt. Je kunt zelf bepalen hoe heet je het wilt maken en dergelijke.. Cigkofte betekent: cig = rauw, kofte = gehaktbal.

Het is uiteindelijk wel rauw.

Als vlees kun je het beste rundvlees (kan ook lam zijn)hebben. Het vlees moet geen vet bevatten. (het beste is om te vragen bij een turkwinkel in je buurt)..

Wat heb je nodig:
- 1 kg fijngehakte rundervlees
- 1 kg tarwe (speciale cogkofte tarwe, die zijn volgens mijn moeder dunner dan normale tarwe)
- 3 uien (onderkant, witte gedeelte), 1 knoflook(als je wilt), peterselie, 2 hete pepers, kruiden speciaal voor cigkofte, - en rode peper
- izot (ik weet niet wat dat in het nederlands is, het zorgt voor dat de cogkofte heet wordt) (als je het niet kunt vinden, maakt niet veel uit)
- zout, moet je zelf even weten hoeveel...

wij doen het zo (er zijn veel manieren om het te doen..):
Eerst moet je alles even door de mixer halen, uien, knoflook peper enzo..
Daarna maak je de tarwe een beetje nat..

Je mengt ze door elkaar (behalve de peterselie), dus de tarwe en de kruiden en de fijngehakte vlees erbij.. Zout tijdens het mengen..


het kneden van de cigkofte

Je moet alles goed bij elkaar kneden. Het kan 30 minuten duren totdat alles goed is. Je merkt het wel, het moet niet uitelkaar vallen en de tarwe moet je niet voelen (tussentijds dus testen, door kleine stukjes te proeven..). (wij zetten tijdens het kneden, een paar schijfjes citroen erbij, zodat het een beetje smaak krijgt van de citroen, maar het hoeft en moet niet natuurlijk)

Daarna moet je, als alles een beetje goed voelt in je handen, even de peterselie bij de rest, dus de vlees met de kruiden doen. Daarna meng de peterselie en de vlees.


beginnen klaar te maken...

Op een schotel, op de schotelbodem sla zetten, en dan moet je de vlees die klaar is, met je een klein stukje pakken en een vuist maken, zodat het er zo gaat uitzien. en op de schotel plaatsen.. totdat alles op is.

Cigkofte is dan ready

Je maakt dan de komkommers, tomaten, en de sla gereed. Je kunt het cigkofte rollen in de sla met de komkommers en de tomaat (paprika en zo kun je er natuurlijk ook bij eten)..

Dat was het ... eet smakelijk

Edit: Het vlees is wel rauw, maar omdat je het een half uur zit te kneden, 'kookt' het zeg maar

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 29-07-2006 21:29:11 ]
druidezaterdag 29 juli 2006 @ 21:03
Ik heb dit al eens gegeten bij een turkse vriend. Ik geloof dat ik het toen erg heet vond, en na 1 zo'n cigkofte wel genoeg had.
#ANONIEMzaterdag 29 juli 2006 @ 21:13
quote:
Op zaterdag 29 juli 2006 21:03 schreef druide het volgende:
Ik heb dit al eens gegeten bij een turkse vriend. Ik geloof dat ik het toen erg heet vond, en na 1 zo'n cigkofte wel genoeg had.
Het kan varieren... Mensen die uit oostturkije komen eten het liever heter dan zeg maar mensen die hier in europa zijn geboren...
pussydeluxezaterdag 29 juli 2006 @ 21:15
Ziet er lekker uit .

Bedankt voor het recept, ga ik zeker uitproberen .
DatMeenJeNietzaterdag 29 juli 2006 @ 21:19
Ik vind het écht niet lekker als mn vader het maakt, veelste heet..
Mwanatabuzaterdag 29 juli 2006 @ 21:26
Okay, dit recept gaat ook op de lijst van dingen-die-weer-mogen-en-dus-per-direct-gehaald-mogen-worden-na-de-geboorte-door-mannie.
Rauw vlees

Nooit van gehoord, maar klinkt spannend!
daheizaterdag 29 juli 2006 @ 22:36
quote:
Op zaterdag 29 juli 2006 21:26 schreef Mwanatabu het volgende:
Okay, dit recept gaat ook op de lijst van dingen-die-weer-mogen-en-dus-per-direct-gehaald-mogen-worden-na-de-geboorte-door-mannie.
Rauw vlees

Nooit van gehoord, maar klinkt spannend!
Ooit eens gegeten bij een Turkse Avond bij een All Inclusive hotel in Turkije. Het is echt een specialiteit! Wel behoorlijk pittig, maar heel lekker.

@TS Thanks
Mirjamzaterdag 29 juli 2006 @ 23:06
ik mag geen rauw vlees
ziet er wel spannend uit
druidezaterdag 29 juli 2006 @ 23:43
quote:
Op zaterdag 29 juli 2006 21:13 schreef zarGon het volgende:

[..]

Het kan varieren... Mensen die uit oostturkije komen eten het liever heter dan zeg maar mensen die hier in europa zijn geboren...
Ik denk dat het meer aan mij lag, omdat ik toen nog klein was.

Ik zal eens proberen om het zelf te maken, want het ziet er verrukkelijk uit.
Martijn_77zondag 30 juli 2006 @ 00:41
Klinkt erg goed
sieskezondag 30 juli 2006 @ 11:08
ik vind het toch een raar idee, rauw vlees. Het kan wel natuurlijk, denk maar aan filet americain, maar dat is voor op stokbrood ofzo. Nou ja, ik wacht gewoon de reacties af en als die goed zijn, maak ik het ook wel eens. Ziet er namelijk wel lekker uit.
xminatormaandag 31 juli 2006 @ 17:48
je kan het cigkofte zelf minder heet maken en als het klaar is zelf sambal erbij doen.
Bluesdinsdag 1 augustus 2006 @ 14:52
quote:
Op zondag 30 juli 2006 11:08 schreef sieske het volgende:
ik vind het toch een raar idee, rauw vlees. Het kan wel natuurlijk, denk maar aan filet americain, maar dat is voor op stokbrood ofzo. Nou ja, ik wacht gewoon de reacties af en als die goed zijn, maak ik het ook wel eens. Ziet er namelijk wel lekker uit.
Eet je nooit broodje tartaar dan?

Maar idd lekker recept
SHEdinsdag 1 augustus 2006 @ 14:58
Kofte is zooo lekker.. ( de niet rauwe variant )
zelfde samenstelling, maar dan gegrild

Ik eet het het liefst op een wit stokbrood, met frietjes erin, dan mais erop, dan sla en dan een lading ketchup

Maak het zelf ook weleens in de andere balkanvarianten, namelijk met half lam en half rundgehakt; wat tijm en een lading knoflook
of alleen pepers

ff de zooi met je handen door elkaar mengen, dan langwerpig tussen je handen draaien, op de grill flikkeren en klaar is she-tje

*sigh*
SHEdinsdag 1 augustus 2006 @ 15:00
oeh en tip van flip

als je de gegrilde variant maakt ( zonder tarwe en op de grill ) scoor dan ergens een pakje vegeta ( soort smaakversterker van onze magyar vrienden ) en een pakje bicarbonaat ( sporadisch bij een turk te vinden )
hiermee worden je gehakt worstjes gruwelijk lekker, komt de knoflook minder omhoog na consumptie en behoud het vlees zijn luchtige en sappige structuur. Onmisbaar bij deze gehakt varianten uit oost-europa!
Nembrionicwoensdag 2 augustus 2006 @ 00:37
Ik ben het met SHE eens (voor de verandering )
Lekkere kofte kebab!
Nembrionicwoensdag 2 augustus 2006 @ 00:37
En hoe heter, hoe beter
golferwoensdag 2 augustus 2006 @ 00:38
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 00:37 schreef Nembrionic het volgende:

Lekkere kofte kebab!
Daar ben ik dan wel weer een erge liefhebber van.
tho_Omaswoensdag 2 augustus 2006 @ 00:40
Het lijkt me best lekker als ik het zo lees en zie.
Nembrionicwoensdag 2 augustus 2006 @ 00:43
quote:
(wij zetten tijdens het kneden, een paar schijfjes citroen erbij, zodat het een beetje smaak krijgt van de citroen, maar het hoeft en moet niet natuurlijk)
Dit snap ik trouwens even niet.
#ANONIEMwoensdag 2 augustus 2006 @ 13:16
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 00:43 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Dit snap ik trouwens even niet.
Je kunt de in schijfjes gesneden citroen tussen het vlees stoppen tijdens het kneden. Net zoals je wel is een citroen met je hand perst over salade of iets dergelijks...
Nembrionicwoensdag 2 augustus 2006 @ 17:17
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 13:16 schreef zarGon het volgende:

[..]

Je kunt de in schijfjes gesneden citroen tussen het vlees stoppen tijdens het kneden. Net zoals je wel is een citroen met je hand perst over salade of iets dergelijks...
Oh okay. Ik las het "erbij zetten" als "ernaast zetten"
SHEdonderdag 3 augustus 2006 @ 23:37
She knows a good thing when she makes it
zoalshetisdonderdag 3 augustus 2006 @ 23:56
kebab variant is lekker, de rauwe ken ik niet en ziet er ook niet erg gezond uit. ik heb mijn gehaktevlees liever gegrilled of in iedergeval 70 graden warm.

daarnaast eet ik alleen rauwe filetamerican van mijn biologische keurslager, de tartaar snij ik zelf.

bearnaise maak ik trouwens ook zelf en pocheren is in een handomdraai gedaan.

eet smakelijk.
SHEdonderdag 3 augustus 2006 @ 23:57
Jij gaat vast naar de hemel zohi
zoalshetisvrijdag 4 augustus 2006 @ 00:00
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 23:57 schreef SHE het volgende:
Jij gaat vast naar de hemel zohi
we komen elkaar daar vast tegen en dan neuken we de sterren van de hemel. waardoor de aarde weer veel inslagen te verduren krijgt, waardoor er een ijstijd ontstaat en we aan onze nieuwkomende engeltjes moeten vertellen hoe fijn warm was in die kuthete zomer van 2006!
SHEvrijdag 4 augustus 2006 @ 00:02
quote:
Op vrijdag 4 augustus 2006 00:00 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

we komen elkaar daar vast tegen en dan neuken we de sterren van de hemel. waardoor de aarde weer veel inslagen te verduren krijgt, waardoor er een ijstijd ontstaat en we aan onze nieuwkomende engeltjes moeten vertellen hoe fijn warm was in die kuthete zomer van 2006!
Dit ging over eten , dorkmeister...evenzo een primaire levensbehoefte..maar vooralsnog is er maar 1 die mij engeltjes doet horen zingen en dat is mijn guru


<3


wat niet wegneemt dat ik je bijdrage bijzonder kan waarderen.
Eddy_Huntingtonvrijdag 4 augustus 2006 @ 00:04
Ziet er lekker uit dit recept, binnenkort eens proberen.
zoalshetisvrijdag 4 augustus 2006 @ 00:06
quote:
Op vrijdag 4 augustus 2006 00:04 schreef Eddy_Huntington het volgende:
Ziet er lekker uit dit recept, binnenkort eens proberen.
wat dus heel erg lekker is, is om ze op, in water geweekte houten, spiesjes te duwen en ze te roosteren op een klein houtskool vuurtje.
Oblivionvrijdag 22 september 2006 @ 18:35
Vandaag gegeten bij de buuf, niet slecht moet ik zeggen!
Lekker pittig!

Ze wist het precieze recept niet meer, en voila Fok! biedt uitkomst.
Mwanatabuvrijdag 22 september 2006 @ 19:22
quote:
Op vrijdag 4 augustus 2006 00:06 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

wat dus heel erg lekker is, is om ze op, in water geweekte houten, spiesjes te duwen en ze te roosteren op een klein houtskool vuurtje.
ALLES is lekkerder op een houtskoolvuurtje!
En ik geleuf dat mijn lief straks een half varken meesleept naar huis
Parafernaliawoensdag 3 januari 2007 @ 16:27
ziet er lekker uit