Naar aanleiding van
dit topic, post ik hiereven een recept van cigkofte.
![]()
Cigkofte komt van zuidoost Turkije en het wordt heel verschillend gemaakt. Je kunt zelf bepalen hoe heet je het wilt maken en dergelijke.. Cigkofte betekent: cig = rauw, kofte = gehaktbal.
Het is uiteindelijk wel rauw.
Als vlees kun je het beste rundvlees (kan ook lam zijn)hebben. Het vlees moet geen vet bevatten. (het beste is om te vragen bij een turkwinkel in je buurt)..
Wat heb je nodig:
- 1 kg fijngehakte rundervlees
- 1 kg tarwe (speciale cogkofte tarwe, die zijn volgens mijn moeder dunner dan normale tarwe)
- 3 uien (onderkant, witte gedeelte), 1 knoflook(als je wilt), peterselie, 2 hete pepers, kruiden speciaal voor cigkofte, - en
rode peper- izot (ik weet niet wat dat in het nederlands is, het zorgt voor dat de cogkofte heet wordt) (als je het niet kunt vinden, maakt niet veel uit)
- zout, moet je zelf even weten hoeveel...
wij doen het zo (er zijn veel manieren om het te doen..):
Eerst moet je alles even door de mixer halen, uien, knoflook peper enzo..
Daarna maak je de tarwe een beetje nat..
Je mengt ze door elkaar (behalve de peterselie), dus de tarwe en de kruiden en de fijngehakte vlees erbij.. Zout tijdens het mengen..
![]()
het kneden van de cigkofte
Je moet alles goed bij elkaar kneden. Het kan 30 minuten duren totdat alles goed is. Je merkt het wel, het moet niet uitelkaar vallen en de tarwe moet je niet voelen (tussentijds dus testen, door kleine stukjes te proeven..). (wij zetten tijdens het kneden, een paar schijfjes citroen erbij, zodat het een beetje smaak krijgt van de citroen, maar het hoeft en moet niet natuurlijk)
Daarna moet je, als alles een beetje goed voelt in je handen, even de peterselie bij de rest, dus de vlees met de kruiden doen. Daarna meng de peterselie en de vlees.
![]()
beginnen klaar te maken...
Op een schotel, op de schotelbodem sla zetten, en dan moet je de vlees die klaar is, met je een klein stukje pakken en een vuist maken, zodat het er
zo gaat uitzien. en op de schotel plaatsen.. totdat alles op is.
Cigkofte is dan ready
![]()
Je maakt dan de komkommers, tomaten, en de sla gereed. Je kunt het cigkofte rollen in de sla met de komkommers en de tomaat (paprika en zo kun je er natuurlijk ook bij eten)..
Dat was het ... eet smakelijk
![]()
Edit: Het vlees is wel rauw, maar omdat je het een half uur zit te kneden, 'kookt' het zeg maar
[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 29-07-2006 21:29:11 ]