abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_40306324
Naar aanleiding van dit topic, post ik hiereven een recept van cigkofte.



Cigkofte komt van zuidoost Turkije en het wordt heel verschillend gemaakt. Je kunt zelf bepalen hoe heet je het wilt maken en dergelijke.. Cigkofte betekent: cig = rauw, kofte = gehaktbal.

Het is uiteindelijk wel rauw.

Als vlees kun je het beste rundvlees (kan ook lam zijn)hebben. Het vlees moet geen vet bevatten. (het beste is om te vragen bij een turkwinkel in je buurt)..

Wat heb je nodig:
- 1 kg fijngehakte rundervlees
- 1 kg tarwe (speciale cogkofte tarwe, die zijn volgens mijn moeder dunner dan normale tarwe)
- 3 uien (onderkant, witte gedeelte), 1 knoflook(als je wilt), peterselie, 2 hete pepers, kruiden speciaal voor cigkofte, - en rode peper
- izot (ik weet niet wat dat in het nederlands is, het zorgt voor dat de cogkofte heet wordt) (als je het niet kunt vinden, maakt niet veel uit)
- zout, moet je zelf even weten hoeveel...

wij doen het zo (er zijn veel manieren om het te doen..):
Eerst moet je alles even door de mixer halen, uien, knoflook peper enzo..
Daarna maak je de tarwe een beetje nat..

Je mengt ze door elkaar (behalve de peterselie), dus de tarwe en de kruiden en de fijngehakte vlees erbij.. Zout tijdens het mengen..


het kneden van de cigkofte

Je moet alles goed bij elkaar kneden. Het kan 30 minuten duren totdat alles goed is. Je merkt het wel, het moet niet uitelkaar vallen en de tarwe moet je niet voelen (tussentijds dus testen, door kleine stukjes te proeven..). (wij zetten tijdens het kneden, een paar schijfjes citroen erbij, zodat het een beetje smaak krijgt van de citroen, maar het hoeft en moet niet natuurlijk)

Daarna moet je, als alles een beetje goed voelt in je handen, even de peterselie bij de rest, dus de vlees met de kruiden doen. Daarna meng de peterselie en de vlees.


beginnen klaar te maken...

Op een schotel, op de schotelbodem sla zetten, en dan moet je de vlees die klaar is, met je een klein stukje pakken en een vuist maken, zodat het er zo gaat uitzien. en op de schotel plaatsen.. totdat alles op is.

Cigkofte is dan ready

Je maakt dan de komkommers, tomaten, en de sla gereed. Je kunt het cigkofte rollen in de sla met de komkommers en de tomaat (paprika en zo kun je er natuurlijk ook bij eten)..

Dat was het ... eet smakelijk

Edit: Het vlees is wel rauw, maar omdat je het een half uur zit te kneden, 'kookt' het zeg maar

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 29-07-2006 21:29:11 ]
pi_40306616
Ik heb dit al eens gegeten bij een turkse vriend. Ik geloof dat ik het toen erg heet vond, en na 1 zo'n cigkofte wel genoeg had.
Je länger ein Blinder lebt, desto mehr sieht er - Viva la revolucion !
pi_40306809
quote:
Op zaterdag 29 juli 2006 21:03 schreef druide het volgende:
Ik heb dit al eens gegeten bij een turkse vriend. Ik geloof dat ik het toen erg heet vond, en na 1 zo'n cigkofte wel genoeg had.
Het kan varieren... Mensen die uit oostturkije komen eten het liever heter dan zeg maar mensen die hier in europa zijn geboren...
pi_40306868
Ziet er lekker uit .

Bedankt voor het recept, ga ik zeker uitproberen .
  zaterdag 29 juli 2006 @ 21:19:28 #5
123545 DatMeenJeNiet
Mike Mampuya till i die O+
pi_40306930
Ik vind het écht niet lekker als mn vader het maakt, veelste heet..
pi_40307089
Okay, dit recept gaat ook op de lijst van dingen-die-weer-mogen-en-dus-per-direct-gehaald-mogen-worden-na-de-geboorte-door-mannie.
Rauw vlees

Nooit van gehoord, maar klinkt spannend!
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
pi_40308697
quote:
Op zaterdag 29 juli 2006 21:26 schreef Mwanatabu het volgende:
Okay, dit recept gaat ook op de lijst van dingen-die-weer-mogen-en-dus-per-direct-gehaald-mogen-worden-na-de-geboorte-door-mannie.
Rauw vlees

Nooit van gehoord, maar klinkt spannend!
Ooit eens gegeten bij een Turkse Avond bij een All Inclusive hotel in Turkije. Het is echt een specialiteit! Wel behoorlijk pittig, maar heel lekker.

@TS Thanks
Als je van mening verschilt, zorg er dan voor dat het geen meningsverschil wordt
pi_40309397
ik mag geen rauw vlees
ziet er wel spannend uit
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_40310368
quote:
Op zaterdag 29 juli 2006 21:13 schreef zarGon het volgende:

[..]

Het kan varieren... Mensen die uit oostturkije komen eten het liever heter dan zeg maar mensen die hier in europa zijn geboren...
Ik denk dat het meer aan mij lag, omdat ik toen nog klein was.

Ik zal eens proberen om het zelf te maken, want het ziet er verrukkelijk uit.
Je länger ein Blinder lebt, desto mehr sieht er - Viva la revolucion !
  zondag 30 juli 2006 @ 00:41:13 #10
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_40311729
Klinkt erg goed
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_40316704
ik vind het toch een raar idee, rauw vlees. Het kan wel natuurlijk, denk maar aan filet americain, maar dat is voor op stokbrood ofzo. Nou ja, ik wacht gewoon de reacties af en als die goed zijn, maak ik het ook wel eens. Ziet er namelijk wel lekker uit.
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_40357849
je kan het cigkofte zelf minder heet maken en als het klaar is zelf sambal erbij doen.
pi_40385979
quote:
Op zondag 30 juli 2006 11:08 schreef sieske het volgende:
ik vind het toch een raar idee, rauw vlees. Het kan wel natuurlijk, denk maar aan filet americain, maar dat is voor op stokbrood ofzo. Nou ja, ik wacht gewoon de reacties af en als die goed zijn, maak ik het ook wel eens. Ziet er namelijk wel lekker uit.
Eet je nooit broodje tartaar dan?

Maar idd lekker recept
  dinsdag 1 augustus 2006 @ 14:58:02 #14
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_40386139
Kofte is zooo lekker.. ( de niet rauwe variant )
zelfde samenstelling, maar dan gegrild

Ik eet het het liefst op een wit stokbrood, met frietjes erin, dan mais erop, dan sla en dan een lading ketchup

Maak het zelf ook weleens in de andere balkanvarianten, namelijk met half lam en half rundgehakt; wat tijm en een lading knoflook
of alleen pepers

ff de zooi met je handen door elkaar mengen, dan langwerpig tussen je handen draaien, op de grill flikkeren en klaar is she-tje

*sigh*
  dinsdag 1 augustus 2006 @ 15:00:33 #15
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_40386202
oeh en tip van flip

als je de gegrilde variant maakt ( zonder tarwe en op de grill ) scoor dan ergens een pakje vegeta ( soort smaakversterker van onze magyar vrienden ) en een pakje bicarbonaat ( sporadisch bij een turk te vinden )
hiermee worden je gehakt worstjes gruwelijk lekker, komt de knoflook minder omhoog na consumptie en behoud het vlees zijn luchtige en sappige structuur. Onmisbaar bij deze gehakt varianten uit oost-europa!
  woensdag 2 augustus 2006 @ 00:37:18 #16
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_40404135
Ik ben het met SHE eens (voor de verandering )
Lekkere kofte kebab!
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 2 augustus 2006 @ 00:37:30 #17
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_40404141
En hoe heter, hoe beter
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 2 augustus 2006 @ 00:38:44 #18
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_40404176
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 00:37 schreef Nembrionic het volgende:

Lekkere kofte kebab!
Daar ben ik dan wel weer een erge liefhebber van.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_40404234
Het lijkt me best lekker als ik het zo lees en zie.
  woensdag 2 augustus 2006 @ 00:43:01 #20
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_40404299
quote:
(wij zetten tijdens het kneden, een paar schijfjes citroen erbij, zodat het een beetje smaak krijgt van de citroen, maar het hoeft en moet niet natuurlijk)
Dit snap ik trouwens even niet.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_40416307
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 00:43 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Dit snap ik trouwens even niet.
Je kunt de in schijfjes gesneden citroen tussen het vlees stoppen tijdens het kneden. Net zoals je wel is een citroen met je hand perst over salade of iets dergelijks...
  woensdag 2 augustus 2006 @ 17:17:49 #22
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_40424196
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 13:16 schreef zarGon het volgende:

[..]

Je kunt de in schijfjes gesneden citroen tussen het vlees stoppen tijdens het kneden. Net zoals je wel is een citroen met je hand perst over salade of iets dergelijks...
Oh okay. Ik las het "erbij zetten" als "ernaast zetten"
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 3 augustus 2006 @ 23:37:34 #23
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_40467185
She knows a good thing when she makes it
  donderdag 3 augustus 2006 @ 23:56:15 #24
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_40467875
kebab variant is lekker, de rauwe ken ik niet en ziet er ook niet erg gezond uit. ik heb mijn gehaktevlees liever gegrilled of in iedergeval 70 graden warm.

daarnaast eet ik alleen rauwe filetamerican van mijn biologische keurslager, de tartaar snij ik zelf.

bearnaise maak ik trouwens ook zelf en pocheren is in een handomdraai gedaan.

eet smakelijk.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  donderdag 3 augustus 2006 @ 23:57:03 #25
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_40467901
Jij gaat vast naar de hemel zohi
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')