abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_39831510
Afkomst
De goudvis is familie van de karper. Zijn lichaamsbouw lijkt erg op dat van deze vis, hij heeft alleen grotere schubben.
De oorspronkelijke stamvorm van de goudvis komt uit China, Japan en Vietnam. Meer dan vierduizend jaar geleden werden ze daar voor het eerst gekweekt.
In de 17e eeuw werd hij als siervis naar Europa gebracht.
Tegenwoordig komt de goudvis in Italie, Zuid Frankrijk en Portugal op veel plaatsen in vijvers en ander rustig water verwilderd voor. Waar veel roofvis is, redt hij het vaak niet, waarschijnlijk door zijn opvallende kleur.
Bij ons wordt de goudvis graag als aquariumvis en in siervijvers gehouden.


Belangrijk om te weten / kenmerken
Hoe ademt een vis?
In plaats van zuurstof uit de lucht te halen, zoals wij doen als we ademen, haalt een vis die uit het water met zijn kieuwen. dat zijn meerdere dunne vliesjes aan beide kanten van zijn kop. Hij neemt een slok water met zijn bek en doet die dan dicht, waardoor het water langs de kieuwen moet stromen. de zuurstof wordt uit het water gehaald en opgenomen in het bloed.

Hoe zwemt een vis?
Een vis gebruikt de spieren van zijn lichaam om zich door het water voort te bewegen.
Hij gebruikt zijn vinnen om te sturen, zijn evenwicht te bewaren en om te remmen. Zijn schubben, die voornamelijk als bescherming dienen, stroomlijnen de vis waardoor hij gemakkelijker kan glijden in het water.

De zintuigen van een vis
Een vis kan even goed zien als wij, maar omdat zijn ogen aan beide kanten van zijn kop staan en een beetje uitpuilen, kan hij helemaal rondkijken zonder zich om te draaien. Een vis kan voedsel proeven voor hij het in de bek neemt, dat komt omdat hij smaakpapillen heeft aan de binnen- en buitenkant van zijn bek. Hij kan evenveel voelen als wij. Hij kan niet zo goed ruiken als sommige landdieren maar toch is ruiken van belang voor een vis om voedsel te vinden. Al kan een vis horen, toch gaat hij meer af op een ander zintuig: een rij open schubben aan elke kant van zijn lichaam. Dit heet het zijlijnsysteem, waarmee hij de geringste beweging in het water voelt. Hij gebruikt dit zintuig wanneer hij jaagt op levend voedsel of wanneer hij vlucht voor gevaar. Vissen zijn koudbloedig. Dit betekent dat ze hun temperatuur niet kunnen regelen en altijd even warm of koud zijn als het water om hen heen. Een plotselinge verandering in de temperatuur van het water maakt dat hun eigen temperatuureven snel daalt of stijgt. Dit kan dodelijk zijn.

Goudvissen houden
Goudvissen zijn koudwatervissen. Ze hebben dus geen speciaal zeewater nodig en het hoeft ook niet verwarmd te worden, zoals voor tropische vissen.
Ze zijn ook goedkoop en na de aanschaf van het aquarium kost het heel weinig om voor ze te zorgen.

Goudvissen houden in een ouderwetse ronde kom is niet goed voor ze. Ze hebben dan niet genoeg ruimte om te zwemmen en niet genoeg zuurstof om te ademen. Het ronde glas weerkaatst het licht op een manier die hen zenuwachtig maakt.Ze zijn gelukkiger en gezonder als ze in een groot aquarium worden gehouden. Een goudvis waar goed voor gezorgd wordt, kan verbazend lang leven: misschien wel twintig jaar.Wat heb je nodig? / verzorging
Bij de verzorging van een goudvis komt nog best veel kijken. Er zijn een boel spullen die je moet aanschaffen als je een goudvis koopt.
Klik hier voor meer informatie


Zorg ervoor dat je aquarium groot genoeg is voor het aantal vissen dat je wilt houden.
Gebruik grind maar pas op voor stenen met scherpe randen; een vis kan zich hier aan pijn doen.

Goudvissen voelen zich lekker bij een temperatuur tussen 18 en 22 graden celsius, al kunnen ze ook leven bij een andere temperatuur, als de veranderingen maar geleidelijk gaan; niet meer dan twee of drie graden per dag. Voor het aquarium gebruik je leidingwater.
Haal regelmatig voedselresten en dode blaadjes uit het aquarium. Het waterfilter helpt ook. Daarnaast moet een biologisch filterpreparaat aan het water toegevoegd worden. Dit bevordert de groei van bacterien, die het water zuiveren door schadelijke resten af te breken.


voedsel
Goudvissen hebben ander voedsel nodig dan gewone vissen. Gedroogd voedsel is een goed basisvoedsel maar goudvissen hebben ook levend voedsel nodig, zoals koudwatergarnalen of watervlooien. Wormen kun je ook geven maar die hebben vaak een ziekte. Sommige goudvissen houden ook af en toe van een stukje sla of spinazie en kleine stukjes rauw, mager vlees.
Geef twee keer per dag droogvoer, steeds op dezelfde tijd. Geef nooit teveel. Geef alleen zoveel als de vissen opeten in vijf tot tien minuten. Geef een keer per week levend voedsel. Ook eet een goudvis graag de algen van de waterplanten af.
Let op dat de goudvis niet te eenzijdig voedsel krijgt. Hier kan een vis ziek van worden en op den duur dood aan gaan.

verschillende soorten
De goudvis kent een heleboel verschillende soorten, toch zien vele er heel anders uit.
Sommige hebben een andere kleur en lichaamsvorm of ze hebben uitpuilende ogen, en andere hebben lange, vloeiende vinnen. Veel hebben een dubbele staart en achtervinnen. In de dierenspeciaalzaak worden ze vaak Japanse sluierstaarten genoemd. Deze kent ook verschillende soorten, zoals de waaierstaart. Deze vis heeft een rond, bijna eivormig lichaam en vloeiende vinnen.
Ook de komeetstaart hoort bij de sluierstaarten. Deze vis heeft een smal lichaam waardoor hij snel door het water kan bewegen. Zijn diep uitgenseden staart is bijna de helft van zijn lichaam. De shubunkin is ook een mooie gestroomlijnde vis met bijzondere kleuren en een enorme staart.

pi_39831520
ik eet ze
pi_39831521
ik heb er 5 + 2 goudkarpers
  vrijdag 14 juli 2006 @ 20:31:44 #4
147513 PeuLManS
Geweldige shit
pi_39831525
Lekker
ik zet de bloementjes buiten
  † In Memoriam † vrijdag 14 juli 2006 @ 20:32:32 #5
138647 Sebasser
Sugar coated sweetness.
pi_39831546
  vrijdag 14 juli 2006 @ 20:32:56 #6
131603 Afwazig
Serious business
pi_39831556
Dit was mijn spreekbeurt...
  † In Memoriam † vrijdag 14 juli 2006 @ 20:33:43 #7
138647 Sebasser
Sugar coated sweetness.
pi_39831576
quote:
Op vrijdag 14 juli 2006 20:32 schreef Afwazig het volgende:
Dit was mijn spreekbeurt...
Sommige soorten snoep bestaan uit gelatine (gemalen runder/varkensbotten), karmijn (gemalen schildluizen), of schellak (gemalen boomluizen). In rood/rozegekleurd snoep als spekkies zit karmijn, schellak zit op glimmende snoepjes als M&M's en gelatine zit bv in winegums.
pi_39831679
quote:
Op vrijdag 14 juli 2006 20:32 schreef Afwazig het volgende:
Dit was mijn spreekbeurt...
n00b

google

control c control v lamer
  vrijdag 14 juli 2006 @ 20:38:14 #9
136021 gateh
be different
pi_39831705
wikipedia uhh
osdorp posse!
pi_39832014
ik eet ze af en toe wel is, dan vis ik er 1tje uit me vissenkom
  vrijdag 14 juli 2006 @ 20:51:53 #11
132185 Biogarde
Neef van Bassie.
pi_39832046
quote:
Op vrijdag 14 juli 2006 20:50 schreef Newjersey_nl het volgende:
ik eet ze af en toe wel is, dan vis ik er 1tje uit me vissenkom
Whahaha Jij zo die vis pakken, floept ie uit je handen, whahahahaha Roflmypimpmyvagina
Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
pi_39832176
quote:
Op vrijdag 14 juli 2006 20:32 schreef Afwazig het volgende:
Dit was mijn spreekbeurt...
Heeft er nog iemand vragen?
  vrijdag 14 juli 2006 @ 20:57:34 #13
72347 Bupatih
Meet me in Montauk.
pi_39832193
Ja, en?
Clementine: Are you nuts?
Joel: It's been suggested...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')