Dat was de vraag niet (hij noemde de pinautomaat niet, maar de rekenmachine)quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:26 schreef WeirdMicky het volgende:
Bij een pinautomaat zit de 1 niet linksonderin.
123
456
789
0
Je hebt gelijk, heb de OP effe aangepastquote:Op woensdag 28 juni 2006 02:26 schreef WeirdMicky het volgende:
Bij een pinautomaat zit de 1 niet linksonderin.
123
456
789
0
Ok, maar leg mij ns uit waarom de 1 dan op n rekenmachine vaker gebruikt wordt dan op n telefoon??quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:30 schreef WeirdMicky het volgende:
Maar het zal wel gebruiksvriendelijker zijn. De 1 wordt vaker gebruikt op een rekenmachine, dus positioneer je die dichterbij de 0, het plusteken en min-teken, etc.
In een telefoon nummer is de distributie van getallen vrij gelijk.quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:31 schreef Darkhelmet76 het volgende:
[..]
Ok, maar leg mij ns uit waarom de 1 dan op n rekenmachine vaker gebruikt wordt dan op n telefoon??
Kan je dat niet zelf verzinnen? Hoe vaak gebruik je de 1 op een telefoon? Nauwelijks, misschien af en toe een nummer intoetsen om te bellen, als die niet al in je adresboek staat. Hoe vaak gebruik je een 1 tijdens het rekenen? Veel vaker, probeer maar eens.quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:31 schreef Darkhelmet76 het volgende:
[..]
Ok, maar leg mij ns uit waarom de 1 dan op n rekenmachine vaker gebruikt wordt dan op n telefoon??
Dat zou dan toch moeten betekenen dat er geen rede is om aan te nemen dat de 1 op een rekenmachine vaker gebruikt wordt dan op n telefoon... of wel?quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:35 schreef Libris het volgende:
[..]
In een telefoon nummer is de distributie van getallen vrij gelijk.
Gast...quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:35 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
Kan je dat niet zelf verzinnen? Hoe vaak gebruik je de 1 op een telefoon? Nauwelijks, misschien af en toe een nummer intoetsen om te bellen, als die niet al in je adresboek staat. Hoe vaak gebruik je een 1 tijdens het rekenen? Veel vaker, probeer maar eens.
Dan nog, de toetsen op rekenmachines worden veel vaker gebruikt dan telefoons. Plus dat de toetsen op een telefoon inderdaad aardig gelijkmatig zijn verdeeld. Rekenkundige getallen gaan veel vaker uit van lagere cijfers. Plus dat een telefoon geen plus-, min- of enterteken nodig heeft. Dit moet snel en gemakkelijk in de hand liggen. Probeer maar eens op je numlock, het is veel makkelijker dat de 1 gecombineerd is met de 0.quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:38 schreef Darkhelmet76 het volgende:
[..]
Gast...
"Vroegah" bestond er nog niet zoiets als een "adresboek" in een telefoon hoor. Toen had je nog gewoon de ouderwetse rinkel-PTT-telefoons waar de 1 ook linksboven stond. Dus wat mij betreft is dit geen reden.
Hmm.. ik ben t toch niet met je eens. Sowieso de bewering dat toetsen op n rekenmachine veel vaker gebruikt worden dan op telefoons betwijfel ik. Dit systeem is nl ingevoerd in de jaren 70 [denk ik?], dus nog ver voor het gsm/pc-tijdperk. En ik zie geen reden waarom rekenmachines in die tijd vaker gebruikt zouden worden dan telefoons.... Correct me if i'm wrongquote:Op woensdag 28 juni 2006 02:41 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
Dan nog, de toetsen op rekenmachines worden veel vaker gebruikt dan telefoons. Plus dat de toetsen op een telefoon inderdaad aardig gelijkmatig zijn verdeeld. Rekenkundige getallen gaan veel vaker uit van lagere cijfers. Plus dat een telefoon geen plus-, min- of enterteken nodig heeft. Dit moet snel en gemakkelijk in de hand liggen. Probeer maar eens op je numlock, het is veel makkelijker dat de 1 gecombineerd is met de 0.
"Vroegah" was de 1 het getal langs de 0 ..... op een draaischijfquote:Op woensdag 28 juni 2006 02:38 schreef Darkhelmet76 het volgende:
[..]
Gast...
"Vroegah" bestond er nog niet zoiets als een "adresboek" in een telefoon hoor. Toen had je nog gewoon de ouderwetse rinkel-PTT-telefoons waar de 1 ook linksboven stond. Dus wat mij betreft is dit geen reden.
Nuttige post van BrauN Admiraal_Anaalquote:Op woensdag 28 juni 2006 02:46 schreef admiraal_anaal het volgende:
Ik denk, dat je er met die geschiedkundige verklaring dichtbij zou kunnen zitten.
De telefoon heeft n.l. van oorsprong een draaischijf, met bovenaan de 1 en dan zo tegen de klok in (waarom??) de lagere cijfers. Als je die ouwe grijze plastic PTT-dingen bekijkt en die vergelijkt met de allereerste telefoontoestellen zijn de kastjes hetzelfde, alleen is de draaischijf door de nummers vervangen en daar zit de 1 van boven
Het toetsenbord van een pc is helemaal uitgedacht op ergonomie, daarom heb je ook die vage lettervolgorde (QWERTY of AZERTY) en dan is met het typen de 1 van onder handig
Maar dit vond ik op internet:
De indeling van het rekenmachine en het klavier heeft zijn indeling te danken aan de vroegere telmachines zoals die in boekhoudkundige kringen werd gebruikt. De boekhouder kon daarop met zijn rechterhand de nummers tegen grote snelheid ingeven. Lage getallen en zeker de nul komen in financiële middens meer voor dan de hoge getallen. Deze getallen zijn dus onderaan geplaatst zodat de boekhouder zijn vingers niet te dikwijls moet strekken bij het ingeven van de bedragen. Naast de 1, de 2 en de 3 zat er ook nog een bredere toets met de nul. Soms zelfs een toets met twee nullen naast elkaar zodat de honderdtallen vlugger konden ingegeven worden. Deze brede knop is nu nog steeds te zien op toetsenborden van computers.
Toetsenborden op telefoons worden meestal door toevallige gebruikers benut. Voor deze mensen hebben alle cijfers dezelfde waarde. Een 1 is in een telefoonnummer evenveel waard als een 9. Voor deze mensen is de meest logische volgorde van links naar rechts en van boven naar onder. Op een telefoon staan ze dan ook in die volgorde geplaatst.
Niet Braunquote:Op woensdag 28 juni 2006 02:50 schreef reviewz het volgende:
[..]
Nuttige post van BrauN Admiraal_Anaal![]()
Snap ik. Als je nog meer van zulke posts hebt, dan zal je nog wel bekender wordenquote:Op woensdag 28 juni 2006 02:52 schreef admiraal_anaal het volgende:
[..]
Niet Braunik wil bekend worden om mijzelf en neit om Braun
![]()
Heb er wel lang naar moeten zoekenquote:
ONZ wint het over intellectueel gedrag op FOK!, tis dan namelijk ook FOK! snappie?quote:Op woensdag 28 juni 2006 02:53 schreef reviewz het volgende:
[..]
Snap ik. Als je nog meer van zulke posts hebt, dan zal je nog wel bekender worden.
Alleen, je username doet ONZ-achtig overkomen, wat weer jammer is.
Zekers!quote:
http://mathworld.wolfram.com/BenfordsLaw.htmlquote:One striking example of Benford's law is given by the 54 million real constants in Plouffe's "Inverse Symbolic Calculator" database, 30% of which begin with the digit 1.
Hee, hoe interessant! Dat ga ik zo eens even goed doorlezen!quote:Op woensdag 28 juni 2006 03:23 schreef Doderok het volgende:
Het is niet enkel in financiële middens dat lage cijfers meer voorkomen dan hoge.
Benford's law (the first digit law, first digit phenomenon, or leading digit phenomenon) is toepasbaar op zowat alles, de lengte van rivieren (ongeacht of deze in km of mijl uitgedrukt wordt), aantal bladeren aan een boom, aantal inwoners van een gemeente, etc...
In al deze gevallen zal ongeveer 30% van de getallen met "1" beginnen. De negen zal het minst voorkomen.
[..]
http://mathworld.wolfram.com/BenfordsLaw.html
Ook voor het tweede cijfer zal er een (weliswaar kleiner) verschil zijn. Daar zal de nul het meest voorkomen.
Voorbeelden: De tabel van Benford's paper uit 1938: de cijfers geven het percentage aan van de getallen beginnend met respectievelijk 1 tot 9 (zie de link voor de oorspronkelijke tabel)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |