valentijn101 | woensdag 14 juni 2006 @ 11:42 |
Net een heerlijke verse pastasaus gekregen maar hij is een beetje aan de zure kant. (het tomatengedeelte dan) Hoe krijg ik hem minder zuur zonder er een kilo suiker in te gooien? (heb iets gehoord over lang laten doorkoken ![]() | |
mjammetje | woensdag 14 juni 2006 @ 11:47 |
t.v.p. Ik zou het ook wel eens willen weten. Zover ik weet hoor je de tomatensaus even aan de kook te brengen en zo de saus te ontzuren maar het is mij nog nooit gelukt. | |
Whizkid_RaiLmAn | woensdag 14 juni 2006 @ 11:49 |
W_R is aan het prutsen ![]() | |
slaveloos | woensdag 14 juni 2006 @ 11:51 |
mijn tip, een scheutje ketjap manis. dat verzoet, zonder dat de specifieke pastasaus smaak verloren gaat, wat bij suiker idd het geval is. | |
Conflict | woensdag 14 juni 2006 @ 11:57 |
Beetje gember erbij ![]() | |
maduropa | woensdag 14 juni 2006 @ 11:57 |
ik gooi er vaak wat basterdsuiker in, en wat zoete soja-saus. | |
Martijn_77 | woensdag 14 juni 2006 @ 13:55 |
Je kunt tomatensaus makelijk ontzuren door de tomaten, puree / saus in een pan eerst wat aan te fruiten net als je met uitjes ook doet. De tomaten saus gooi je dan ook in een pan met een beetje olie en verwarm je goed. Daarna voeg je de rest van de ingredienten toe en je hebt geen last van de zure smaak | |
valentijn101 | woensdag 14 juni 2006 @ 14:04 |
Tja, daar gaat het dus fout. Deze saus is al compleet/ af. Hij smaakt op zich heerlijk groenterig op dat zurige na. kan ik hem dan alsnog laten doorkoken? ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 14 juni 2006 @ 14:27 |
quote:Als de saus al af is zou ik het met een beetje suiker of gember proberen (niet te veel) en dan goed door koken [ Bericht 1% gewijzigd door Martijn_77 op 14-06-2006 14:35:32 ] | |
klaarover | woensdag 14 juni 2006 @ 14:27 |
Chemisch gezien kan je ontzuren door zuiveringszout (heeft elke drogist) toe te voegen. Culinair gezien zou ik niet al te bang zijn voor een zuurtje in de tomatensaus. Komaan, het is zomer, en een zuurtje is best fris. De voorgestelde ketjapsaus en gember geven meer reden tot culinaire zorg! | |
valentijn101 | woensdag 14 juni 2006 @ 14:37 |
.quote:*Val zet gember, kaneel en ketjap terug in de kast. Dus toch beetje suiker? ![]() Val gaat het proberen. of het gaat smaken of ik ga naar het frietenkot. | |
slaveloos | woensdag 14 juni 2006 @ 14:40 |
quote:probeer t gewoon eens met ketjap, t geeft een vollere smaak aan je saus. Misschien niet voor iedere keer, maar voor de afwisseling is t echt ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 16 juni 2006 @ 12:47 |
Ontzuren van tomatensaus kan heel makkelijk door het lang en langzaam te verhitten, zuren verdampen dan namelijk. Voorbeeld Je neemt een dikke gietijzeren koekenpan en je doet daar een scheut olijfolie in, en tomatenpuree (een paar blikjes) Deze laat je op een laag vuur, langzaam verhitten en roer hem regelmatig, na een half uurtje ongeveer is het meeste zuur van de zo zure tomatenpuree verdwenen en kan je deze massa als basis gebruiken voor een tomatensaus. Lekkerder is natuurlijk verse tomaten, en als die goed zijn, zijn ze niet te zuur maar lekker van zichzelf, als ze toch te zuur smaken kan je dat verminderen door de saus een tijd te laten pruttelen op een laag vuur. | |
Paladina | zaterdag 17 juni 2006 @ 00:27 |
Even goed laten doorkoken / scheutje ketjap en schepje suiker erdoor, dan is het wel te eten lijkt me. | |
Pony-Lover | zaterdag 17 juni 2006 @ 00:30 |
Gebruik tomaten in blik ipv tomatenpuree, zijn minder zuur. Verder werkt een schep suiker prima. | |
Ashram | zaterdag 17 juni 2006 @ 02:56 |
Gewoon heerlijk zoete roma tomaten nemen.... Maar vaker doe ik er een scheutje Heinz tomatenketchup bij, ipv suiker. Werkt ook erg goed. Alleen die voorgestelde gember geeft het geheel een beetje een Orientaals tintje, waardoor de saus me dan een beetje doet denken aan Foe Yong Hai. Mijn tomatensaus moet een beetje Mediterraans or Provencaals smaken, dus gember past niet in het rijtje van ingredienten. Basilicum en oregano, des te meer! | |
Isabeau | zaterdag 17 juni 2006 @ 09:49 |
Was het een kant&klare pastasaus, valentijn101? Als dat zo was dan wil ik het merk wel weten; hoef ik dat in ieder geval niet te kopen ![]() Maar ik maak het liefst zelf pastasaus van gepelde tomaten, verse basilicum, scheutje rode wijn en een beetje knoflook ![]() Hoe ging het met de suiker? | |
Pilootje | zaterdag 17 juni 2006 @ 10:57 |
Als ik het maak dan maar ik een bouquetje ( mirepoix, wat je wilt ) Wortel, ui, prei, knolselderij, laurier, knoflook ( naar verhouding wat meer ) Thijm, rozemarijn of basilicum. Bloedhete pan met olie alle groenten aanzetten voor een paar minuten. Het mag niet te veel kleuren maar het moet allemaal lekker gaan zweten zodat al die smaken vrij komen. Dan voeg je op een liter ongeveer 3 van die kleine blikjes tomatenpuree toe. Goed mee laten zweten om te ontzuren, en dan of een hele plens verse tomaten, maar aangezien die in nederlandse meestal niet weg te krijgen zijn neem ik ook wel bliktomaten op sap. Pan hele dag op het vuur, en dan of zeven en je saus inkoken, of kruiden er uit, en de staafmixer er overheen. Laatste doe ik eerlijk gezegt meestal als ik thuis ben. Vind dat wel lekker al die groenten er in. En je saus is meteen op de juiste dikte. | |
valentijn101 | zaterdag 17 juni 2006 @ 11:55 |
quote:Zelfgemaakt door de buurvrouw ![]() ![]() ![]() Volgende keer ga ik het zelf proberen. Lekkere en vooral makelijke recepten zijn welkom. | |
_BassFace_ | maandag 26 juni 2006 @ 17:16 |
Scheutje melk of room haalt dat scherpe randje er zo weer af ... | |
gaylordfukker | maandag 26 juni 2006 @ 23:42 |
quote:Helemaal niet op een laag vuur... gewoon olie goed verwarmen en tomatenpuree in de pan gooien.... als hij goed is ontzuurd komt het als een geheel uit de pan (niet zwart) |