FOK!forum / Culinesse à gogo / Tomatensaus ontzuren
valentijn101woensdag 14 juni 2006 @ 11:42
Net een heerlijke verse pastasaus gekregen maar hij is een beetje aan de zure kant. (het tomatengedeelte dan) Hoe krijg ik hem minder zuur zonder er een kilo suiker in te gooien? (heb iets gehoord over lang laten doorkoken maar dat geloof ik niet echt)
mjammetjewoensdag 14 juni 2006 @ 11:47
t.v.p. Ik zou het ook wel eens willen weten. Zover ik weet hoor je de tomatensaus even aan de kook te brengen en zo de saus te ontzuren maar het is mij nog nooit gelukt.
Whizkid_RaiLmAnwoensdag 14 juni 2006 @ 11:49
W_R is aan het prutsen
slavelooswoensdag 14 juni 2006 @ 11:51
mijn tip, een scheutje ketjap manis. dat verzoet, zonder dat de specifieke pastasaus smaak verloren gaat, wat bij suiker idd het geval is.
Conflictwoensdag 14 juni 2006 @ 11:57
Beetje gember erbij
maduropawoensdag 14 juni 2006 @ 11:57
ik gooi er vaak wat basterdsuiker in,

en wat zoete soja-saus.
Martijn_77woensdag 14 juni 2006 @ 13:55
Je kunt tomatensaus makelijk ontzuren door de tomaten, puree / saus in een pan eerst wat aan te fruiten net als je met uitjes ook doet. De tomaten saus gooi je dan ook in een pan met een beetje olie en verwarm je goed.

Daarna voeg je de rest van de ingredienten toe en je hebt geen last van de zure smaak
valentijn101woensdag 14 juni 2006 @ 14:04
Tja, daar gaat het dus fout. Deze saus is al compleet/ af. Hij smaakt op zich heerlijk groenterig op dat zurige na. kan ik hem dan alsnog laten doorkoken?
Martijn_77woensdag 14 juni 2006 @ 14:27
quote:
Op woensdag 14 juni 2006 14:04 schreef valentijn101 het volgende:
Tja, daar gaat het dus fout. Deze saus is al compleet/ af. Hij smaakt op zich heerlijk groenterig op dat zurige na. kan ik hem dan alsnog laten doorkoken?
Als de saus al af is zou ik het met een beetje suiker of gember proberen (niet te veel) en dan goed door koken

[ Bericht 1% gewijzigd door Martijn_77 op 14-06-2006 14:35:32 ]
klaaroverwoensdag 14 juni 2006 @ 14:27
Chemisch gezien kan je ontzuren door zuiveringszout (heeft elke drogist) toe te voegen.

Culinair gezien zou ik niet al te bang zijn voor een zuurtje in de tomatensaus.
Komaan, het is zomer, en een zuurtje is best fris.
De voorgestelde ketjapsaus en gember geven meer reden tot culinaire zorg!
valentijn101woensdag 14 juni 2006 @ 14:37
.
quote:
Op woensdag 14 juni 2006 14:27 schreef klaarover het volgende:
Chemisch gezien kan je ontzuren door zuiveringszout (heeft elke drogist) toe te voegen.

Culinair gezien zou ik niet al te bang zijn voor een zuurtje in de tomatensaus.
Komaan, het is zomer, en een zuurtje is best fris.
De voorgestelde ketjapsaus en gember geven meer reden tot culinaire zorg!
*Val zet gember, kaneel en ketjap terug in de kast.
Dus toch beetje suiker?

Val gaat het proberen. of het gaat smaken of ik ga naar het frietenkot.
slavelooswoensdag 14 juni 2006 @ 14:40
quote:
Op woensdag 14 juni 2006 14:27 schreef klaarover het volgende:
Chemisch gezien kan je ontzuren door zuiveringszout (heeft elke drogist) toe te voegen.

Culinair gezien zou ik niet al te bang zijn voor een zuurtje in de tomatensaus.
Komaan, het is zomer, en een zuurtje is best fris.
De voorgestelde ketjapsaus en gember geven meer reden tot culinaire zorg!
probeer t gewoon eens met ketjap, t geeft een vollere smaak aan je saus. Misschien niet voor iedere keer, maar voor de afwisseling is t echt . Ik ken trouwens veel mensen die dat doen, niet dat dat een argument is als je mensen ziet BBq'en....
Pietverdrietvrijdag 16 juni 2006 @ 12:47
Ontzuren van tomatensaus kan heel makkelijk door het lang en langzaam te verhitten, zuren verdampen dan namelijk.
Voorbeeld
Je neemt een dikke gietijzeren koekenpan en je doet daar een scheut olijfolie in, en tomatenpuree (een paar blikjes)
Deze laat je op een laag vuur, langzaam verhitten en roer hem regelmatig, na een half uurtje ongeveer is het meeste zuur van de zo zure tomatenpuree verdwenen en kan je deze massa als basis gebruiken voor een tomatensaus.
Lekkerder is natuurlijk verse tomaten, en als die goed zijn, zijn ze niet te zuur maar lekker van zichzelf, als ze toch te zuur smaken kan je dat verminderen door de saus een tijd te laten pruttelen op een laag vuur.
Paladinazaterdag 17 juni 2006 @ 00:27
Even goed laten doorkoken / scheutje ketjap en schepje suiker erdoor, dan is het wel te eten lijkt me.
Pony-Loverzaterdag 17 juni 2006 @ 00:30
Gebruik tomaten in blik ipv tomatenpuree, zijn minder zuur. Verder werkt een schep suiker prima.
Ashramzaterdag 17 juni 2006 @ 02:56
Gewoon heerlijk zoete roma tomaten nemen....
Maar vaker doe ik er een scheutje Heinz tomatenketchup bij, ipv suiker. Werkt ook erg goed.

Alleen die voorgestelde gember geeft het geheel een beetje een Orientaals tintje, waardoor de saus me dan een beetje doet denken aan Foe Yong Hai.
Mijn tomatensaus moet een beetje Mediterraans or Provencaals smaken, dus gember past niet in het rijtje van ingredienten. Basilicum en oregano, des te meer!
Isabeauzaterdag 17 juni 2006 @ 09:49
Was het een kant&klare pastasaus, valentijn101? Als dat zo was dan wil ik het merk wel weten; hoef ik dat in ieder geval niet te kopen

Maar ik maak het liefst zelf pastasaus van gepelde tomaten, verse basilicum, scheutje rode wijn en een beetje knoflook Die grote flessen van Grand 'd Italia lijken nog het meest op zelf gezeefde tomaten. Vind ik dan. En de pastasaus van Heinz smaakt het minst naar verse tomatensaus, daar zit een vieze nepsmaak aan.

Hoe ging het met de suiker?
Pilootjezaterdag 17 juni 2006 @ 10:57
Als ik het maak dan maar ik een bouquetje ( mirepoix, wat je wilt ) Wortel, ui, prei, knolselderij, laurier, knoflook ( naar verhouding wat meer ) Thijm, rozemarijn of basilicum. Bloedhete pan met olie alle groenten aanzetten voor een paar minuten. Het mag niet te veel kleuren maar het moet allemaal lekker gaan zweten zodat al die smaken vrij komen. Dan voeg je op een liter ongeveer 3 van die kleine blikjes tomatenpuree toe. Goed mee laten zweten om te ontzuren, en dan of een hele plens verse tomaten, maar aangezien die in nederlandse meestal niet weg te krijgen zijn neem ik ook wel bliktomaten op sap. Pan hele dag op het vuur, en dan of zeven en je saus inkoken, of kruiden er uit, en de staafmixer er overheen. Laatste doe ik eerlijk gezegt meestal als ik thuis ben. Vind dat wel lekker al die groenten er in. En je saus is meteen op de juiste dikte.
valentijn101zaterdag 17 juni 2006 @ 11:55
quote:
Op zaterdag 17 juni 2006 09:49 schreef Isabeau het volgende:
Was het een kant&klare pastasaus, valentijn101? Als dat zo was dan wil ik het merk wel weten; hoef ik dat in ieder geval niet te kopen

Maar ik maak het liefst zelf pastasaus van gepelde tomaten, verse basilicum, scheutje rode wijn en een beetje knoflook Die grote flessen van Grand 'd Italia lijken nog het meest op zelf gezeefde tomaten. Vind ik dan. En de pastasaus van Heinz smaakt het minst naar verse tomatensaus, daar zit een vieze nepsmaak aan.

Hoe ging het met de suiker?
Zelfgemaakt door de buurvrouw Kant en klaar voor mij dus. Ik heb er een beetje suiker bij gedaan en heb hem even laten doorkoken. Resultaat... Heerlijk Weet nu wel niet of het aan de suiker of het doorkoken lag

Volgende keer ga ik het zelf proberen. Lekkere en vooral makelijke recepten zijn welkom.
_BassFace_maandag 26 juni 2006 @ 17:16
Scheutje melk of room haalt dat scherpe randje er zo weer af ...
gaylordfukkermaandag 26 juni 2006 @ 23:42
quote:
Op vrijdag 16 juni 2006 12:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Ontzuren van tomatensaus kan heel makkelijk door het lang en langzaam te verhitten, zuren verdampen dan namelijk.
Voorbeeld
Je neemt een dikke gietijzeren koekenpan en je doet daar een scheut olijfolie in, en tomatenpuree (een paar blikjes)
Deze laat je op een laag vuur, langzaam verhitten en roer hem regelmatig, na een half uurtje ongeveer is het meeste zuur van de zo zure tomatenpuree verdwenen en kan je deze massa als basis gebruiken voor een tomatensaus.
Lekkerder is natuurlijk verse tomaten, en als die goed zijn, zijn ze niet te zuur maar lekker van zichzelf, als ze toch te zuur smaken kan je dat verminderen door de saus een tijd te laten pruttelen op een laag vuur.
Helemaal niet op een laag vuur... gewoon olie goed verwarmen en tomatenpuree in de pan gooien.... als hij goed is ontzuurd komt het als een geheel uit de pan (niet zwart)