Het ligt er maar net aan welke slakken je hebt (ik ga er even vanuit dat je het wel over waterslakken hebt, natuurlijk). De twee meest voorkomende slakkensoorten zijn de posthoornslak en de poelslak.
De posthoornslak heeft een plat huisje wat recht op de rug van de slak staat (en doet denken aan een posthoorn). Deze slak verricht veel nuttig werk (opruimen van algen en afval van planten en dode vissen) en hoeft niet verwijderd te worden.
De poelslak heeft een langwerpig, gepunt huisje en is een stuk groter dan de posthoorn. In tegenstelling tot de posthoorn, eet de poelslak ook van gezonde planten en kan daardoor wel schadelijk zijn voor je vijver... Het wordt aangeraden om de populatie van deze soort binnen de perken te houden, maar er zijn genoeg gevallen bekend waarbij de poelslak nauwelijks schade aanricht... Kijk gewoon hoe het er in je vijver aan toe gaat, als de planten sterk worden aangetast, zou ik een deel van de slakken verwijderen.
De eitjes van slakken worden als langwerpige, gelei-achtige pakketjes aan de onderkant van bladeren en stenen geplaatst. Slakken plaatsen hun eitjes eigenlijk altijd dicht bij het wateroppervlak, omdat daar voldoende zuurstof aanwezig is. Slakkeneitjes worden vaak door de vissen opgegeten.
Waterslakken hebben trouwens een long, waardoor ze vaak aan het wateroppervlak zijn om adem te halen (ze kunnen ook zuurstof aan het water onttrekken, maar gewoon ademen heeft de voorkeur). Ze bevinden zich dus meestal in de buurt van het wateroppervlak. Ze dalen vooral af naar de bodem om te vluchten voor gevaar (ze laten zich dan snel zinken). Maar als je vijver vrij ondiep is (wat ik vermoed, als je gewoon kan zien dat de slakken op de bodem zitten), zullen ze wel gewoon aan het scharrelen zijn.
De eitjes die je aan de slangen van de pomp ziet zitten, zouden zomaar eens van de vissen kunnen zijn. Afhankelijk van de diepte van de pomp...
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.