Uit een ander topic :
Een portret van Patrick Kluivert, de begenadigde voetbalspits, die zal ontbreken op het WK in Duitsland. In de documentaire 'Patrick Kluivert, de man die niet mee mocht', vertellen voor het eerst zijn familieleden over het leven en de carrière van de begenadigde voetbalspits, die verzeild raakte in diverse affaires: een dodelijk ongeval en vermeend seksueel misbruik.
In de documentaire, gemaakt door Fons de Poel, komt de vader Kenneth Kluivert aan het woord die zelf in Suriname als voetballer furore maakte. Ook komen zijn broer en zus aan het woord, Renato en Natascia. Zij spreken uiterst liefdevol maar bezorgd over "de verloren zoon", die nu in Valencia probeert zijn carrière weer glans te geven.
Kluivert, topscorer allertijden van Oranje, mag niet mee naar het WK in Duitsland. Vader Kenneth Kluivert vertelt hoe hij met enige regelmaat bidt voor zijn zoon en hem zelfs rozenkransen stuurt om hem tegen verdere ontsporingen te beschermen. Zijn zus Natascia vertelt over de enorme roem die zich van Patrick Kluivert meester maakte, nadat hij in 1995 voor Ajax het winnende doelpunt maakte in de Europacupfinale tegen AC Milan. "Hij was nog maar een ventje en soms had ik het gevoel dat ik iets van zijn leed bij hem weg zou willen halen", het gaat dan over het dodelijk ongeluk dat Kluivert, nog maar een paar maanden na zijn glorieuze optreden, veroorzaakte in de straten van Amsterdam.
Volgens Kluivert’s agent Paul Foortse heeft de voetballer nog altijd last van ernstige schuldgevoelens over die episode. Foortse onthult dat bij het WK van 1998 in Frankrijk de Belgische verdediger Lorenzo Staelens, Kluivert op het veld uitmaakte voor "moordenaar en verkrachter". Kluivert kreeg in die wedstrijd tegen België een rode kaart nadat hij Staelens met een elleboogstoot neerhaalde.
Over het sexsschandaal dat nog geen jaar later de publiciteit haalde, zegt Patrick’s broer Renato dat het absoluut niet waar was dat Kluivert samen met vrienden een meisje tot sex zou hebben gedwongen. "Zij ging uit eigen beweging mee" beweert Renato in Profiel. Tot een veroordeling van Kluivert is het destijds wegens gebrek aan bewijs nooit gekomen.
Profiel vertelt het levensverhaal van Kluivert: een natuurtalent dat al op zevenjarige leeftijd door Ajax wordt ontdekt en al heel jong in het eerste elftal belandt.
Dat hij uit Nederland vertrok (naar achtereenvolgens AC Milan, Barcelona, Newcastle United en Valencia) heeft volgens zijn familieleden alles te maken met de affaires die hem in Nederland bleven achtervolgen. "Het was een enorme bevrijding voor hem om hier te vertrekken", zegt ook Paul Foortse, die al tien jaar Kluivert’s agent en adviseur is.
De documentaire laat zien hoe een supertalent min of meer onder zijn eigen roem bezwijkt en nu tracht om, geplaagd door blessures, weer terug te keren naar het hoogste niveau. Of hem dat is gegund is de vraag. Volgens René van der Gijp, oud-voetballer en één van de duiders in de documentaire, heeft Kluivert zijn capaciteiten goeddeels verspeeld. "Over tien jaar zullen wij niet meer weten hoe goed hij eigenlijk was en dat is eeuwig zonde", aldus van der Gijp.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !