FOK!forum / Culinesse à gogo / Donkere jus bij draadjesvlees.... hoe?
Rolex18038zaterdag 27 mei 2006 @ 15:26
Eindelijk zover... ik ben draadjesvlees aan het maken.

Heb mezelf getrakteerd op een Le Creuset braadpan (vakantiegeld ) en ben aan de slag gegaan:

Eerst de riblappen (mét vetranden volop, vers van de kwaliteitsslager), voorzien van zout en peper, aangebraden in de pan.
Vlees eruit en vervolgens uien, knoflook, laurierblaadjes, kruidnagelen en tomatenpuree laten pruttelen.
Daarna het vlees terug en heet water bijgevoegd en een rundvleesbouillonblokje.

Zo, het wachten kan beginnen. Eerst vanavond lekker laten pruttelen, daarna morgenmiddag nog even.

Nu de vraag:
Hoe krijg ik nu een mooie donkere jus in mijn pannetje vlees? Dat oogt namelijk zo lekkerrrrrrrrrrr!
KlaPMonGooLzaterdag 27 mei 2006 @ 15:32
geen idee, maar vergeet de rode wijn niet!
Melusinezaterdag 27 mei 2006 @ 15:32
Scheut rode wijn?
Als hij is uitgeprutteld is hij volgens mij al behoorlijk donker hoor. Een stukje ontbijtkoek erdoor schijnt ook heel goed te zijn.
Heerlijk trouwens, heb het laatst ook gemaakt.
Rolex18038zaterdag 27 mei 2006 @ 15:35
Ik heb wat rode wijnazijn toegevoegd.
Ontbijtkoek heb ik vaker gehoord ja, is dat overigens alleen voor de kleur of geeft het nog een extra smaak of versterking van smaak?

Kan niet wachten tot morgen.... hihihhi.
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 15:36
IPV water een fles (goedkope) rode wijn (van de aldi ofzo) gebruiken.
Als je het vlees goed en langer aanbraad, dan wordt het mooi donkerbruin en wordt je jus vanzelf donker.
KlaPMonGooLzaterdag 27 mei 2006 @ 15:37
Ook lekker is het overigens om als het vlees goed uiteengevallen is de saus te binden met wat bloem!
Rolex18038zaterdag 27 mei 2006 @ 15:37
Piet! dank voor je bericht, hoopte al dat je zou reageren.
Het vlees had ik niet te lang aangebraden, bang dat dit negatief zou uitpakkern (lees: taaier maken van het vlees).
Kan ik naast de 3 eetlepels rode wijnazijn alsnog rode wijn toevoegen? Zoja, hoeveel zou voldoende zijn?
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 15:48
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 15:37 schreef Rolex18038 het volgende:
Piet! dank voor je bericht, hoopte al dat je zou reageren.
Het vlees had ik niet te lang aangebraden, bang dat dit negatief zou uitpakkern (lees: taaier maken van het vlees).
Kan ik naast de 3 eetlepels rode wijnazijn alsnog rode wijn toevoegen? Zoja, hoeveel zou voldoende zijn?
Ja hoor kan je gewoon allemaal toevoegen, het vocht kookt vanzelf in.
Het zuur van de wijn of wijnazijn wordt sowieso minder omdat (azijn)zuur ook gewoon verdampt.
Lekkertip 1, voeg 1 (één) ansjovis filet toe als je ze in huis hebt, werkt als smaakversterker, een natuurlijke ve-tsin.
Lekkertip 2, als je stoof klaar is een stukje bittere chocolade toevoegen, voor een mooie donker smaak, zijdige glans. Niet overdrijven, gewoon een stukje.
Lekkertip 3, hoe langer je stooft, hoe beter het wordt, de eiwitten in het vlees breken af en vormen smaakstoffen.
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 15:49
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 15:37 schreef KlaPMonGooL het volgende:
Ook lekker is het overigens om als het vlees goed uiteengevallen is de saus te binden met wat bloem!
Je kan beter een aardappel gebruiken om het te binden, bloem verminderd de smaak, aardappel niet.
ParanoidEvzaterdag 27 mei 2006 @ 15:49
Misschien HP sauce op het laatste? Ik gebruik zelf altijd bier en dan kotm het altijd wel goed
KlaPMonGooLzaterdag 27 mei 2006 @ 15:51
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan beter een aardappel gebruiken om het te binden, bloem verminderd de smaak, aardappel niet.
Goed idee, bedankt.
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 15:54
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 15:51 schreef KlaPMonGooL het volgende:

[..]

Goed idee, bedankt.

(Bloemig )aardappeltje aan kleine stukjes snijden en mee laten pruttelen.
Rolex18038zaterdag 27 mei 2006 @ 15:55
Dank voor de berichten zover!

De aardappel (ipv bloem), moet die op het laatst toegevoegd worden, of kan die meteen al gezelli bij de rest?
Wijn ga ik nu es even ontkurken en erbij (niet opdrinken, zit al een biertje in, zit nu aan een glas whisky ;-))

Helaas geen ansjovis in huis, volgende keer...
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 15:59
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 15:55 schreef Rolex18038 het volgende:
Dank voor de berichten zover!

De aardappel (ipv bloem), moet die op het laatst toegevoegd worden, of kan die meteen al gezelli bij de rest?
Ongeveer een half uurtje a 15 minuten voor dat het klaar is, en dan laag zetten. Snij er wel kleine stukjes van, want anders bindt het niet, dan heb je gewoon aardappels in je vlees, ook lekker, maar anders.
Rolex18038zaterdag 27 mei 2006 @ 16:49
Aardappel zit er al in, was iets te voorbarig.
Dat van de ontbijtkoek, geldt dat nog? Of is dat dubbelop, nu er al aardappel in zit?

Overigens, ik heb de pan op het kleinste (gas)pitje staan, met sudderplaatje, maar het gaat naar mijn idee te hard. Het gaat toch borrelen, terwijl er wordt gezegd dat af en toe een 'BLOB' het beste is. Hoe kan ik dat oplossen, een kleiner pitje heb ik niet op mijn gaskookplaat zitten!
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 16:53
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 16:49 schreef Rolex18038 het volgende:
Aardappel zit er al in, was iets te voorbarig.
Dat van de ontbijtkoek, geldt dat nog? Of is dat dubbelop, nu er al aardappel in zit?
Das dubbelop,
quote:
Overigens, ik heb de pan op het kleinste (gas)pitje staan, met sudderplaatje, maar het gaat naar mijn idee te hard. Het gaat toch borrelen, terwijl er wordt gezegd dat af en toe een 'BLOB' het beste is. Hoe kan ik dat oplossen, een kleiner pitje heb ik niet op mijn gaskookplaat zitten!
klein pitje is prima, mag best borrelen.
Pilootjezaterdag 27 mei 2006 @ 20:36
Nadeel van te vroeg binden is kans op aanbranden, ontbijtkoek kan nog steeds. Ontbijtkoek bevat naast zijn bindende werking ook nog allemaal lekkere specerijen die goed bij stoofvlees passen, zoals bijvoorbeeld kaneel en steranijs.
Volgende keer vlees gewoon goed bruin bakken, iets donkerder mag zelfs ook wel. Je krijgt dan lekker aanbaksel in de pan, dat geeft enorm veel kleur, en ook de kleur van je vlees. Daarnaast is het voor de smaak ook super. De suikers in je vlees carameliseren en kleuren dus donker, en dat geeft ook de smaak. Toevoegen van zuur zorgt er voor dat dat het bindweefsel wordt afgebroken zoals iemand al opmerkte. Als ik geen wijn in huis heb gebruik ik ook wel eens een scheut cola. Uiteindelijk proef je dat niet, maar werkt het wel. Cola is vele malen zurer dan azijn.
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 20:38
* Pietverdriet wil wel weten hoe het stoofvlees is geworden.
Rolex18038zaterdag 27 mei 2006 @ 21:11
Piet!
Het sudderen gaat lekker hoor! Tot in de woonkamer te ruiken.
Jawel, afzuigkap is aanwezig, maar die heb ik uitgezet, ruikt mij te lekker... hahaha.

Vlees gaan we morgen lekker opeten. Staat nu inmiddels zo'n 5 uurtjes te sudderen.
De hoeveelheid vocht neemt niet echt af, dat komt waarschijnlijk door de Le Creuset gietijzeren braadpan, waarvan de deksel (naar het lijkt) vrijwel hermetisch afsluit.

Morgenmiddag even het gestolde vet van de jus afscheppen en nog even laten sudderen. Volgens mij moet het lekker worden.
Pilootjezaterdag 27 mei 2006 @ 21:49
Het vet geeft de smaak, zou het lekker mee eten.
Ik stoof altijd zonder deksel, dan houd je een steeds smaakvollere jus over. Het vocht verdampt dan namelijk. Soms bind ik het met wat ontbijtkoek, maar ook met een klein scheutje aardappelzetmeel vind ik het wel te doen.
KRSzaterdag 27 mei 2006 @ 22:37
Gewoon een zakje vleesjuspoeder
Bar_en_Marzaterdag 27 mei 2006 @ 23:35
ik gebruik meestal een fleje bier
buitenbeentjezaterdag 27 mei 2006 @ 23:44
Inderdaad, flesje Guinness er bij in leeg kieperen. Het bier zelf is zeldzaam ondrinkbaar, maar bij stoof- en draadjesvlees....
Martijn_77zondag 28 mei 2006 @ 00:34
Even wat kotssmilies enzo verwijderd.

Ben trouwens wel benieuwd hoe het geworden is de jus en het vlees
Rolex18038zondag 28 mei 2006 @ 19:03
Vanavond de draadjesvlees gegeten!!

het was heeeeeeeeeerlijk

Met dank aan de reageerders op mijn vraag

Nog volop over, dusssssss, morgen maar weer (dan is het volgens mij nóg lekkerder).
Pietverdrietzondag 28 mei 2006 @ 21:00
* Pietverdriet eet zometeen ook stoofvlees met rode kool, restje van vrijdag
kabouter.mutszondag 28 mei 2006 @ 22:21
Lekker Piet, ik heb ook riblappen liggen voor binnenkort.
(voor de 31e)