FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf Yakult maken ?
Scummyzondag 21 mei 2006 @ 18:30
Yakult, een melkdrankje met miljarden melkzuurbacteriën en probiotica. Aangezien je zelf yoghurt kan maken, zou yakult toch ook mogelijk moeten zijn....

Experts hier die hier het meerdere van weten?
DaDemoManzondag 21 mei 2006 @ 18:39
Ja dat is mogelijk! Als je maar geld hebt en de kennis en dan is het wel te doen.
Scummyzondag 21 mei 2006 @ 18:47
quote:
Op zondag 21 mei 2006 18:39 schreef DaDemoMan het volgende:
Ja dat is mogelijk! Als je maar geld hebt en de kennis en dan is het wel te doen.
Vampesszondag 21 mei 2006 @ 18:52
Ik heb ooit van de site gelezen dat de string bacteriëen van het hoofdkantoor in Japan wordt verzonden naar fabrieken in andere landen. Dus exact niet, maar misschien een andere variant? Alhoewel me het gewoon in de supermarkt kopen goedkoper lijkt
Krushzondag 21 mei 2006 @ 18:53
Koop een yak
_Gromit_zondag 21 mei 2006 @ 18:54
quote:
Op zondag 21 mei 2006 18:53 schreef Krush het volgende:
Koop een yak
En dan een Ult huren en je kunt het maken, of wat?
kabouter.mutszondag 21 mei 2006 @ 19:53
kefir!!
Scummyzondag 21 mei 2006 @ 19:54
kefir is duur.
Dark_Killahzondag 21 mei 2006 @ 19:55
quote:
Op zondag 21 mei 2006 18:54 schreef _Gromit_ het volgende:

[..]

En dan een Ult huren en je kunt het maken, of wat?
!!
Blueszondag 21 mei 2006 @ 20:31
quote:
Op zondag 21 mei 2006 18:54 schreef _Gromit_ het volgende:


En dan een Ult huren en je kunt het maken, of wat?



Lijkt mij een ingewikkeld procédee trouwens.
kabouter.mutszondag 21 mei 2006 @ 20:59
http://www.solcon.nl/kemp(...)at%20is%20Waterkefir
Dat is water Kefir.
Melkkefir is er ook en daar maak je jakultachtig iets van.
Heeeeel gezond.
Pietverdrietzondag 21 mei 2006 @ 21:41
Yakult maken is heel eenvoudig, gewoon lauwwarme magere melk met wat suiker nemen, en daar een flesje Yakult aan toevoegen. De bacterieren die daar inzitten gaan zich dan enorm vermeerderen in de melk en maken daar Yakult van.
Dit werkt trouwens met Joghurt net zo.
aidylzondag 21 mei 2006 @ 22:12
Ik ben bij Yakult (in het prachtige Almere...) op bezoek geweest voor een schoolproject over probiotica
't is inderdaad net yoghidrink met iets meer bacteriën (waarvan 2/3 de gang door je maag niet overleeft)
Na het pasteuriseren smaakt het niet meer zo lekker, omdat de suikers die in de yakult zitten door maillardreacties zijn gecaramelliseerd. Daarom gooien ze erna nog een sloot smaakstof bij om dat wat te maskeren.

Piets manier is wel ok Om je ook dezelfde smaak wil hebben (die ik overigens erg vies vind) zul je het nog een paar minuutjes moeten verhitten bij 65 C, en er daarna smaakstoffen bij gooien.

Ik vind het trouwens regelrechte kolder, yakult en alle overige probiotica, maar goed daar kun je anders over denken natuurlijk
Scummyzondag 21 mei 2006 @ 22:33
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Yakult maken is heel eenvoudig, gewoon lauwwarme magere melk met wat suiker nemen, en daar een flesje Yakult aan toevoegen. De bacterieren die daar inzitten gaan zich dan enorm vermeerderen in de melk en maken daar Yakult van.
Dit werkt trouwens met Joghurt net zo.
Wij hebben thuis een apparaat om Yoghurt mee te maken, hoeveel melk met hoeveel flesjes yakult? Of boeit dat vrij weinig? En welke smaakstoffen zou je aanraden?
Ashrammaandag 22 mei 2006 @ 13:54
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Yakult maken is heel eenvoudig, gewoon lauwwarme magere melk met wat suiker nemen, en daar een flesje Yakult aan toevoegen. De bacterieren die daar inzitten gaan zich dan enorm vermeerderen in de melk en maken daar Yakult van.
Dit werkt trouwens met Joghurt net zo.
Ook dat friszurige aan die Yakult?
In Hong Kong dronk ik vroeger altijd Yakult tot ik krom lig van de buikpijn, het was dan ook verdomd goedkoop daar.

Hier betaal je iets van 35-40ct per flesje in pak van 7
Muckmaandag 22 mei 2006 @ 14:04
ik vind dat toch wel zó vies he
wist je trouwens dat de starterscultuur (de eerste lading bacteriën zeg maar) uit het maagje van een lammetje komt?
Skinkiemaandag 22 mei 2006 @ 14:06
quote:
Op zondag 21 mei 2006 19:54 schreef Scummy het volgende:
kefir is duur.
Gratis!
Pietverdrietmaandag 22 mei 2006 @ 14:29
quote:
Op zondag 21 mei 2006 22:33 schreef Scummy het volgende:

[..]

Wij hebben thuis een apparaat om Yoghurt mee te maken, hoeveel melk met hoeveel flesjes yakult? Of boeit dat vrij weinig? En welke smaakstoffen zou je aanraden?
Kwestie van proberen zou ik zeggen.
Pietverdrietmaandag 22 mei 2006 @ 14:30
quote:
Op maandag 22 mei 2006 13:54 schreef Ashram het volgende:

[..]

Ook dat friszurige aan die Yakult?
Ja, zover ik weet wordt dat citruszurige smaakje van Yakult door de bacterien geproduceert.
Jerruhmaandag 22 mei 2006 @ 14:30
roer heeft hetzelfde als yakult trouwens (linksdraaiende yoghurt of rechtsdraaiende, weet ik ff niet meer . ) en dat is heel romig van smaak. maar geen yakult helaas...
Scummymaandag 22 mei 2006 @ 15:56
Ok, ik ga dadelijk eens wat yakult kopen en mijn pa ermee laten experimenteren. Als het een succes is houd ik jullie op de hoogte!
aidylmaandag 22 mei 2006 @ 17:16
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, zover ik weet wordt dat citruszurige smaakje van Yakult door de bacterien geproduceert.
Zoals ik al schreef voegen ze smaak toe. De zoetige, caramelachtige smaak komt door de maillardreacties tijdens het pasteurisatieproces. De "gewone" zurige smaak wordt wel door mz bacteriën gevormd, en de citrus smaak wordt toegevoegd.

De smaak die ze erbij voegen is onder andere om te zorgen dat de smaak ontstaan door de maillardreactie wat gemaskeerd wordt.

Zo is het ten minste hoe ik het bij Yakult in de fabriek uitgelegd kreeg
Wojworshebnmaandag 22 mei 2006 @ 17:29
Het schijnt dat de bacterien van Yakult gekweekt worden op het overleden lijk van een dwerghamster ondergedompelt in het maagzuur van een koe.
Thoricalmaandag 22 mei 2006 @ 17:39
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:06 schreef Skinkie het volgende:

[..]

Gratis!
Stuur me maar een paddestoel.
Mexorylmaandag 22 mei 2006 @ 17:58
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:04 schreef Muck het volgende:
ik vind dat toch wel zó vies he
wist je trouwens dat de starterscultuur (de eerste lading bacteriën zeg maar) uit het maagje van een lammetje komt?
Die bacteriën zijn vast een heleboel keer opgekweekt in een medium zonder gebruik te maken van een gastheer, dat het niet zo veel uitmaakt waar ze oorsponkelijk vandaan komen.
Scummymaandag 22 mei 2006 @ 23:06
quote:
Op maandag 22 mei 2006 17:16 schreef aidyl het volgende:

[..]

Zoals ik al schreef voegen ze smaak toe. De zoetige, caramelachtige smaak komt door de maillardreacties tijdens het pasteurisatieproces. De "gewone" zurige smaak wordt wel door mz bacteriën gevormd, en de citrus smaak wordt toegevoegd.

De smaak die ze erbij voegen is onder andere om te zorgen dat de smaak ontstaan door de maillardreactie wat gemaskeerd wordt.

Zo is het ten minste hoe ik het bij Yakult in de fabriek uitgelegd kreeg
Hoe kan ik een maiilard reactie simuleren?
aidyldinsdag 23 mei 2006 @ 07:17
quote:
Op maandag 22 mei 2006 23:06 schreef Scummy het volgende:

[..]

Hoe kan ik een maiilard reactie simuleren?
Door je rauwe melk met suiker (de basis) te pasteuriseren (verhitten bij 68 C, ongeveer 30 minuten). Hierbij treedt een reactie op tussen de suikers en de eiwitten in de "yakult". Daardoor wordt de "yakult" wat bruiner, en krijg je de licht-caramelachtige smaak, geur en kleur. Afkoelen
Daarna de bacteriën erbij (bijvoorbeeld door entcultuur yoghurt er in te doen), en op dezelfde manier behandelen als dat je yoghurt zou maken (alleen dan wat dunner)

Op het einde wat citrussmaak erbij (ik meen dat het sinaasappelsmaak was, maar dat weet ik niet meer zeker), en je bent klaar
Pietverdrietdinsdag 23 mei 2006 @ 19:03
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:04 schreef Muck het volgende:
ik vind dat toch wel zó vies he
wist je trouwens dat de starterscultuur (de eerste lading bacteriën zeg maar) uit het maagje van een lammetje komt?
Enig idee waar kaas van gemaakt wordt?
Jeez
Muckwoensdag 24 mei 2006 @ 11:35
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Enig idee waar kaas van gemaakt wordt?
Jeez
het maakt me niks uit dat het uit een lammetje komt, ik dacht alleen, ik vertel het even.

dat ik het ongelofelijk goor vind, heeft echt niks, maar dan ook niks met dat feit te maken
Pietverdrietwoensdag 24 mei 2006 @ 12:16
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 11:35 schreef Muck het volgende:

[..]

het maakt me niks uit dat het uit een lammetje komt, ik dacht alleen, ik vertel het even.
Verder is dat onwaar, de bacterien zijn uit ingewandsbacterien van mensen geisoleerd.
quote:
dat ik het ongelofelijk goor vind, heeft echt niks, maar dan ook niks met dat feit te maken
Lekker is idd anders.
Muckwoensdag 24 mei 2006 @ 12:23
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 12:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Verder is dat onwaar, de bacterien zijn uit ingewandsbacterien van mensen geisoleerd.
dat heb ik volgens mij eens op tv gehoord. ik meen bij klokhuis...
quote:
[..]

Lekker is idd anders.
zijn we het in elk geval ergens over eens
dWc_RuffRyderwoensdag 24 mei 2006 @ 12:27
quote:
Op maandag 22 mei 2006 17:29 schreef Wojworshebn het volgende:
Het schijnt dat de bacterien van Yakult gekweekt worden op het overleden lijk van een dwerghamster ondergedompelt in het maagzuur van een koe.
. Yakult is erg lekker, alleen wel duur .
_Gromit_woensdag 24 mei 2006 @ 12:33
Mijn pa dronk er trouwens eens een flesje van leeg en dacht van: "Hmmz, wel lekker! Ik vat er nog een paar! "

Die oetlul dronk toen dus nog 4 flesjes leeg.

Een tijdje later moest ie me hendig sjiek naar de wc! En dat ritueel herhaalde hij nog meerdere malen die dag!
Evil-Cherrywoensdag 24 mei 2006 @ 12:53
Ik dacht dat Yakult gesteriliseerd werd en niet gepastauriseerd...
Pietverdrietwoensdag 24 mei 2006 @ 13:05
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 12:53 schreef Evil-Cherry het volgende:
Ik dacht dat Yakult gesteriliseerd werd en niet gepastauriseerd...
Als dat gebeurt, dan iig niet na het fermenteren, want anders zouden er geen bacterien meer in zitten die zo goed zijn voor je darmflora. Je kan natuurlijk wel steriele melk gebruiken als basis, om mogelijke verontreinigingen tegen te gaan.
Pietverdrietwoensdag 24 mei 2006 @ 13:08
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 12:23 schreef Muck het volgende:

[..]

dat heb ik volgens mij eens op tv gehoord. ik meen bij klokhuis...
De bacterie die men gebruikt Lactobacillus casei Shirota, komt gewoon in je darmflora voor.
Evil-Cherrywoensdag 24 mei 2006 @ 14:07
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 13:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als dat gebeurt, dan iig niet na het fermenteren, want anders zouden er geen bacterien meer in zitten die zo goed zijn voor je darmflora. Je kan natuurlijk wel steriele melk gebruiken als basis, om mogelijke verontreinigingen tegen te gaan.
Van pastauriseren leggen melkzuurbacteriën ook het loodje hoor. Dus het moet sowieso vóór het fermenteren gebeuren

Ze enten die zooi en laten het dan rusten zodat het uit kan groeien. Die melk moet dus vrij zijn van andere bacteriën, want dat groeit even hard mee.

Volgens mij doen ze aan lang steriliseren om ervoor te zorgen dat alles dood is. Maar dat kan natuurlijk inmiddels verandert zijn (denk het niet).
Muckwoensdag 24 mei 2006 @ 18:28
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 13:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De bacterie die men gebruikt Lactobacillus casei Shirota, komt gewoon in je darmflora voor.
ik gebruik het spul niet, dus ik wist niet om welke bacterie het ging. Ik dacht het gewoon bij klokhuis gehoord te hebben, maar ik geloof je gelijk als je zegt dat het om deze bacterie gaat.
Ik studeer laboratoriumtechniek, dus ik weet dat ie in je darmen voorkomt
Mexoryldonderdag 25 mei 2006 @ 01:14
Als je nog nooit een flesje Yakult hebt gedronken is het zeer onwaarschijnlijk dat er Lactobacillus casei Shirota in je darmen leeft. Het is namelijk een selecteerde stam. Wel zullen als je redelijk gezond bent er vast een heleboel Lactobacilli en zelfs wat van het geslacht casei aanwezig zijn.

Lactobacillus casei is overigens een passant, dus na een aantal dagen niet innemen zal het niet meer aanwezig zijn in je darmen.
Pietverdrietdonderdag 25 mei 2006 @ 10:10
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 14:07 schreef Evil-Cherry het volgende:

[..]

Van pastauriseren leggen melkzuurbacteriën ook het loodje hoor. Dus het moet sowieso vóór het fermenteren gebeuren

Ze enten die zooi en laten het dan rusten zodat het uit kan groeien. Die melk moet dus vrij zijn van andere bacteriën, want dat groeit even hard mee.

Volgens mij doen ze aan lang steriliseren om ervoor te zorgen dat alles dood is. Maar dat kan natuurlijk inmiddels verandert zijn (denk het niet).
Ach, als ik Yoghurt ofzo maak, dan gebruik ik gewoon verse melk,
Pietverdrietdonderdag 25 mei 2006 @ 12:10
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 01:14 schreef Mexoryl het volgende:
Als je nog nooit een flesje Yakult hebt gedronken is het zeer onwaarschijnlijk dat er Lactobacillus casei Shirota in je darmen leeft. Het is namelijk een selecteerde stam. Wel zullen als je redelijk gezond bent er vast een heleboel Lactobacilli en zelfs wat van het geslacht casei aanwezig zijn.

Lactobacillus casei is overigens een passant, dus na een aantal dagen niet innemen zal het niet meer aanwezig zijn in je darmen.
Het hele verhaal van een gezondheidseffect door probiotica is sowieso ietwat omstreden.
Scummyzaterdag 27 mei 2006 @ 13:47
De "Yakult" is klaar en afgekoelt. Is een beetje een dikke yoghurt drank geworden met een zoet smaakje. Vraag me af of de Lactobacillus casei Shirota het overleefd heeft
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 13:48
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 13:47 schreef Scummy het volgende:
De "Yakult" is klaar en afgekoelt. Is een beetje een dikke yoghurt drank geworden met een zoet smaakje. Vraag me af of de Lactobacillus casei Shirota het overleefd heeft
Als hij dik is, dan lijkt me dat wel.
Het zoete komt waarschijnlijk van de suiker?
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 13:51
quote:
Op zondag 21 mei 2006 19:54 schreef Scummy het volgende:
kefir is duur.
Kan je ook gewoon zelf maken, net als yoghurt.
Scummyzaterdag 27 mei 2006 @ 13:52
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 13:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als hij dik is, dan lijkt me dat wel.
Het zoete komt waarschijnlijk van de suiker?
hmm zal eens vragen of mijn pa er uberhaupt suiker ingedaan heeft.
Martijn_77zaterdag 27 mei 2006 @ 13:54
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 13:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als hij dik is, dan lijkt me dat wel.
Het zoete komt waarschijnlijk van de suiker?
Zou je dat eigenlijk kunnen testen?
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 14:04
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 13:54 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Zou je dat eigenlijk kunnen testen?
Gewoon proeven, vind je het lekker, dan heb je wat, vind je het niet lekker, dan is het experiment mislukt.
Martijn_77zaterdag 27 mei 2006 @ 14:06
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 14:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gewoon proeven, vind je het lekker, dan heb je wat, vind je het niet lekker, dan is het experiment mislukt.
Bedoelde eingelijk of die bacterie het overleefd had.
Pietverdrietzaterdag 27 mei 2006 @ 14:11
quote:
Op zaterdag 27 mei 2006 14:06 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Bedoelde eingelijk of die bacterie het overleefd had.
Denk dat je eerst eens moet vaststellen of ie überhaupt nog in de Yakult zat.
(microscoop)
En dan het resultaat bekijken, als het dezelfde bacterien zijn, dan is het bewijs dat ze het overleeft hebben.
Scummyzaterdag 27 mei 2006 @ 14:44
Ah ok, hopelijk is onze microscoop sterk genoeg.