FOK!forum / Culinesse à gogo / Aardappel variatie
kruimel_20woensdag 19 april 2006 @ 15:27
Gekookte aardappels zijn niet mijn favoriet maar,
Ik ben op zoek naar wat (gezonde) variatie met aardappels zodat ik wel een keer aardappels op tafel kan zetten , en het zelf ook nog te eten vind.

Ik heb op http://www.aardappels.nl/ al wat gevonden.

Koken
Geschilde of ongeschilde aardappels gaar laten worden in kokend water met zout. Kook op een lage stand en giet het vocht af wanneer de aardappels gaar zijn. Laat de aardappels in de pan even 'droogdampen'.

Tip
Voeg aan het kookwater eens tuinkruiden toe of kook de aardappels in bouillon.

Bakken
Gebruik voorgekookte (8-10 minuten) of rauwe aardappels. Verhit een scheutje olie of een klontje boter of margarine in een (anti-aanbak) koekenpan. Bak de aardappels in één laag rondom goudbruin en gaar. Bestrooi ze daarna eventueel met wat zout.

Tip
Lekker met tuinkruiden of ringetjes bosui of een scheutje balsamicoazijn.
Bak eens plakjes courgette en blokjes ham of enkele teentjes knoflook mee.
Ook lekker: ringetjes olijven en pesto en bestrooi met Parmezaanse kaas. Of reepjes spek, ui en rozemarijn.

Frituren
Gebruik hiervoor schoon frituurvet of olie. Vul de pan nooit meer dan voor de helft met vet of olie. Bak kleine porties tegelijk anders koelt het vet te veel af en worden de aardappels niet bruin. Bak drooggedepte frietjes eerst voor op 160°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak ze de tweede keer op 18o°C bruin en knapperig. Bestrooi ze daarna eventueel met wat zout.

Tip
Snij aardappels in repen, plakjes of blokjes en bestrooi ze na het frituren eens met kerriepoeder, Mexicaanse kruiden, cajunkruiden of Italiaanse kruiden.

Roerbakken
Snij rauwe of voorgekookte (8-10 minuten) aardappels in blokjes of plakjes en bak deze al omscheppend in een beetje olie in een hete wok of hapjespan.

Tip
Voeg aan de aardappels eens ui, roosjesbroccoli, paddestoelen, peper, zout en groene kruiden toe.
Ook lekker: kalkoenreepjes, aardappels, witlof en rozijnen.

Smoren
Dit is het langzaam op een laag vuur, afgedekt gaar laten worden met een beetje vet, vocht en kruiden. Verhit boter, olie of margarine in een pan. Schep blokjes, plakken of parten aardappels er doorheen. Vocht er bij doen en zachtjes laten smoren.

Tip
Gebruik eens kruiden olie en als vocht bouillion (van tablet).
Smoor met de aardappels eens sperzieboontjes, champignons en kerriepoeder mee.

Roosteren
Snij grote aardappels met of zonder schil in gelijke stukken en halveer kleine. Doe de aardappels in een ovenvaste schaal, braadslee of bakblik en besprenkel ze met olie. Plaats de schaal boven in een warme oven van 180°C. Schep de aardappels halverwege de bereidingstijd een keer om. Roosteren kan ook in een grillpan.

Tip
Besprenkel de aardappels met olijfolie of kruidenolie en strooi er voor het serveren cajunkruiden, of fijngehakte knoflook over.
Rooster eens spiesjes met stukken voorgekookte aardappels, paprika, en champignons. Ook lekker op de barbecue.

Gratineren
Bestrooi schijfjes voorgekookte aardappels, puree of gepofte aardappels met geraspte kaas en paneermeel of broodkruimels. Onder een hete grill wordt dan een krokant laagje op het aardappelgerecht gevormd.

Tip
Maak eens een laagjesschotel van gekruid gehakt, tomatensaus, gekookte bloemkool, plakjes aardappel of puree en kaas.
Ook lekker: leg in een ovenschaal plakjes aardappel en courgette om en om en strooi kaas erover.

Magnetron
Snij geschilde en gewassen aardappels in stukken van gelijke grootte en kook ze afgedekt op 800 watt. Laat de aardappels 2-3 minuten afgedekt nagaren. Boen aardappels met schil schoon onder stromend water. Prik de schil hier en daar in en kook ze in een magnetronschaal of op een onafgedekt bord. Laat de aardappels een paar minuten nagaren.

Tip
Vul gekookte (gepofte) aardappels met schil eens met een dressing van blauwe kaas, kwark, citroensap en peper. Leg de laatste minuut wat plakjes brie op ongeschilde aardappels en laat de kaas smelten.
Maak een schotel van plakjes aardappel, venkel en verdeel er een mengsel van tomatensap en zure room over.

Poffen

Hele aardappels met schil kunnen worden gepoft in de magnetron, maar ook op de barbecue of in de oven. Met uitzondering van de magnetron kunnen ze worden verpakt in aluminiumfolie.

Tip
Snij een gepofte aardappel open en vul deze met roerei. Of een mengsel van tonijn, kwark, bieslook, peper en zout. Of met een salade van stukjes tomaat, maïskorrels, knoflook, chilipoeder, olijfolie en koriander.

Puree
Gekookte aardappels worden gepureerd met een pureeknijper, stamper of staafmixer. Voeg een klontje boter of margarine, wat warme melk, peper, zout en nootmuskaat toe en klop de puree luchtig.

Tip
Voeg eens olijfolie in plaats van melk en boter/margarine toe en schep er gehakte bosuitjes, gedroogde tomaat, olijven en geperste knoflook door.
Gehakte tuinkruiden en plakjes radijs is ook lekker.

Stampot
Het koken van aardappels kan samen met groenten als deze dezelfde kooktijd hebben als de aardappels, zoals winterpeen. Kort kokende groenten worden later bij de kokende aardappels gevoegd. Gesneden rauwe groenten worden met de gare aardappels gestampt en eventueel kort verwarmd.

Tip
Kies eens voor de volgende combinaties:

* aardappel -rauwe andijvie-kaasblokjes
* aardappel-spitskool-mosterd
* aardappel-witlof-geitenkaas-olijven
* aardappel-veldsla-shoarma-vlees-Mexicaanse kruiden

Salade
Kook blokjes, schijfjes of krielaardappels beetgaar, giet ze af en laat ze iets afkoelen. Meng andere ingrediënten en de dressing met de lauwwarme aardappels zodat de smaken goed intrekken. Aardappelsalade kan koud of lauwwarm worden geserveerd.

Tip
Aardappelsalade met appel, augurk en een dressing van yoghurt, bieslook en knoflook.
Ook lekker: een lauwwarme salade met veldsla en salami of geitenkaas.
Of: met ansjovisfilets, gekookt ei, kappertjes en olijven.

Lekkere aanvullingen zijn welkom
SocialDisorderwoensdag 19 april 2006 @ 15:43
je hebt alles toch wel zo'n beetje gehad...

wat ik persoonlijk erg lekker vind, zijn die potten aardappel anders. Zelf aangevuld met verse ingredienten, YUMMIE!
Brown-Eyed_Girlwoensdag 19 april 2006 @ 15:53
Ik heb geen idee hoe het heet, maar ik maak regelmatig het volgende:
Snij de aardappels in dunne plakjes. Leg ze in een ovenschaal.
Neem 1/2 ltr. melk, klop er een ei doorheen en doe er peper, zout en event. andere kruiden bij.
Dit mengsel over de aardappeltjes gieten. Half uur tot 3 kwartier in de oven op 250 graden.
Hmm, zó lekker en heel simpel!
Sinatwoensdag 19 april 2006 @ 15:53
Ik mis Rosti in het lijstje.
Pietverdrietwoensdag 19 april 2006 @ 15:56
Daufinoise.
Maak dunne plakjes van bloemige aardappels en doe deze in een ovenvorm. Meng een royale hoeveelheid room met zout, peper en geknepen knoflook.
Doe dit over de aardappels, en leg er klontjes boter op. Zet dit in een oven bij 150 graden en laat het geheel langzaam garen tot een zachte, goudgele massa is ontstaan met een lekker korstje aan de randjes.
piepsterwoensdag 19 april 2006 @ 15:57
Aardappel anders is alle behalve gezond. En daar vroeg ts om.

Je kan dan beter de tip van Brown-Eyed_Girl opvolgen.
kahaarinwoensdag 19 april 2006 @ 16:01
Zelf puree maken.
Bloemige aardappels koken met een beetje zout, stampen met een klontje boter of mayonaise/yogonaise/fritessaus.
Gehakt rul bakken met lekkere kruiden en wat verse groente kort meebakken (paprika, wortel, bloemkoolstukjes, broccoli, witte kool, groene kool, whatever)
Gehakt met groente in een ingevette ovenschaal, puree eroverheen doen, er geraspte kaas overheen strooien en dan een half uurtje op 180 graden lekker bruin laten worden.
Eet ze!
kahaarinwoensdag 19 april 2006 @ 16:03
quote:
Op woensdag 19 april 2006 15:53 schreef Brown-Eyed_Girl het volgende:
Ik heb geen idee hoe het heet, maar ik maak regelmatig het volgende:
Snij de aardappels in dunne plakjes. Leg ze in een ovenschaal.
Neem 1/2 ltr. melk, klop er een ei doorheen en doe er peper, zout en event. andere kruiden bij.
Dit mengsel over de aardappeltjes gieten. Half uur tot 3 kwartier in de oven op 250 graden.
Hmm, zó lekker en heel simpel!
Gegratineerde aardappelschotel! 's lekker.
SocialDisorderwoensdag 19 april 2006 @ 16:05
quote:
Op woensdag 19 april 2006 15:57 schreef piepster het volgende:
Aardappel anders is alle behalve gezond. En daar vroeg ts om.

Je kan dan beter de tip van Brown-Eyed_Girl opvolgen.
ah, ik had het gezonde niet gezien (mijn hersenen blokkeren dat soort woorden in grote stukken tekst meestal....). Maar idd, BEG's suggestie ziet er smakelijk uit.
Brown-Eyed_Girlwoensdag 19 april 2006 @ 16:17
quote:
Op woensdag 19 april 2006 16:03 schreef kahaarin het volgende:

[..]

Gegratineerde aardappelschotel! 's lekker.
En je hebt alleen maar ingrediënten nodig die je meestal toch wel in huis hebt. Lekker makkelijk ook nog dus. Hmm, ik denk dat ik het vanavond maar ga maken, ik krijg er zin in!
_BassFace_woensdag 19 april 2006 @ 16:42
ik kan je in ieder geval deze kookboek aanraden

quote:
Dit is een speciale gids met alles over aardappelen en aardappelgerechten.

In dit boek wordt ruim aandacht besteed aan de historie van de aardappel, het zelf kweken, het schoonmaken, de diverse kooktechnieken en het keukengereedschap. Daarnaast worden alle aardappelsoorten beschreven.

Het boek bevat onder meer recepten voor soepen, snacks, salades en brood met als belangrijkste ingrediënt de aardappel.
ISBN: 90 5920 080 2
256 pagina's
Alchemilawoensdag 19 april 2006 @ 16:57
Alle eer gaat naar Jamie Oliver:

4 grote aardappels, dezelfde grootte
2 uien
4 knoflookteentjes
citroen
zout
olijfolie

kook de aardappels met schil precies 7 minuten. Rasp de schil van de citroen en stamp dit met een vijzel door een behoorlijke hoeveelheid zout (gewoon even proeven wat je lekker vindt). Snijd de uien en de knoflook grof, snijd de aardappelen in frietvorm en mik alles op een met olijfolie besprenkelde bakplaat. Doe ze ong. 20 minuten op 200 graden in de oven. Ietsje langer geeft ze een krokant korstje, vind ik wel lekker
kahaarinwoensdag 19 april 2006 @ 17:06
quote:
Op woensdag 19 april 2006 16:17 schreef Brown-Eyed_Girl het volgende:

[..]

En je hebt alleen maar ingrediënten nodig die je meestal toch wel in huis hebt. Lekker makkelijk ook nog dus. Hmm, ik denk dat ik het vanavond maar ga maken, ik krijg er zin in!
Ik was ook al aan het kijken of ik alles in huis had voor de puree variant, en ja!
Martijn_77woensdag 19 april 2006 @ 19:07
Je kunt ook variëren met de verschillende aardappel rassen die er zijn
Charmianwoensdag 19 april 2006 @ 19:20
Beetje olie in de pan, wat uien, knoflook en flink wat massala er in fruiten. In grote stukken gesneden aardappelen erbij een beetje omroeren tot de aardappels geel zijn. Water en een boullionblokje erbij en de aardappels gaar koken. Als je niet al te veel water erbij doet hoef je het niet eens af te gieten en heb je een lekkere saus. Als laatste wat zwarte peper eroverheen strooien.
ymmewoensdag 19 april 2006 @ 19:25
Hoe pof je nou precies een aardappel dan?
Charmianwoensdag 19 april 2006 @ 19:40
lama
Brown-Eyed_Girlwoensdag 19 april 2006 @ 20:02
quote:
Op woensdag 19 april 2006 17:06 schreef kahaarin het volgende:

[..]

Ik was ook al aan het kijken of ik alles in huis had voor de puree variant, en ja!
We hadden geen melk, helaas... Hebben we maar gebakken aardappelen gegeten. Die gekookte aardappelen heb ik na 32 jaar ook wel gezien.
Ik vind het altijd wel leuk om met aardappelen eens iets anders te doen ipv alleen maar koken, ik heb hier al goede ideeën opgedaan die ik zeker ga proberen!
kruimel_20donderdag 20 april 2006 @ 11:17
lekker idee , de gegratineerde aardappels
Thanx voor de tips
kahaarindonderdag 20 april 2006 @ 12:46
quote:
Op woensdag 19 april 2006 20:02 schreef Brown-Eyed_Girl het volgende:

[..]

We hadden geen melk, helaas... Hebben we maar gebakken aardappelen gegeten. Die gekookte aardappelen heb ik na 32 jaar ook wel gezien.
Ik vind het altijd wel leuk om met aardappelen eens iets anders te doen ipv alleen maar koken, ik heb hier al goede ideeën opgedaan die ik zeker ga proberen!
Had je toch de puree variant kunnen maken, zit geen melk in!
(heeft wel een iets langere bereidingstijd maar dan heb je ook wat.)
kahaarindonderdag 20 april 2006 @ 12:49
quote:
Op woensdag 19 april 2006 19:25 schreef ymme het volgende:
Hoe pof je nou precies een aardappel dan?
http://www.jannekes.nl/in(...)te%2520aardappel.htm

Kan ook op de bbq, rooster op de laagste stand of de aardappels in dat dikke alu folie doen en dan op de kooltje leggen, meestal is 20 min dan genoeg.
Brown-Eyed_Girldonderdag 20 april 2006 @ 22:05
quote:
Op donderdag 20 april 2006 12:46 schreef kahaarin het volgende:

[..]

Had je toch de puree variant kunnen maken, zit geen melk in!
(heeft wel een iets langere bereidingstijd maar dan heb je ook wat.)
Ik doe altijd wel (een beetje) melk door de aardappelpuree. Lekker smeuiïg! En een snufje peper, natuurlijk.
Annedonderdag 20 april 2006 @ 22:06
Ik vind Aardappel Anders zo lekker
Curiositydonderdag 20 april 2006 @ 22:14
krielaardappeltjes in een MonChou saus

1 kilo geschrapte krielaardappeltjes
1 dunne prei klein geneden
1 dl melk
100 gr Mon Chou
peper en zout
20 gr boter
1 el fijngehakte bieslook


Kook de krieltjes in 15 minuten met wat zout gaar. Laat de boter smelten in een steelpan en laat hierin de prei zachtjes 5 minuten bakken. Schenk de melk erbij en over kruimel de Mon Chou erboven. Laat de Mon Chou al roerende smelten. Breng de saus op smaak met zout en peper, Giet de aardappeltjes af en stoom ze droog. Doe de aardappeltjes in een schaal en schep de saus erdoor, Strooi er tot slot de fijngehakte bieslook over,

Bovenstaand recept is voor 4 personen. Het is een bijgerecht.
Brown-Eyed_Girlvrijdag 21 april 2006 @ 09:19
Oei, die krielaardappeltjes in MonChou saus klinkt errug lekker zeg!!
Klonkvrijdag 21 april 2006 @ 09:21
erg lekker

geschilde aardappels raspen, uitje snipperen geheel in een kom, wat bloem en 2 eieren erbij en wat spekblokjes mengen tot een lekker papje en dan in een koekepan er kleine pannenkoekjes van bakken, lekker hartig
Brown-Eyed_Girlvrijdag 21 april 2006 @ 09:23
O ja ik bedenk me nog iets wat ik wel eens met de aardappeltjes doe:
Als ik aardappeltjes bak, gooi ik er op het laatst wel eens een ei doorheen. Gewoon lekker mee husselen. Smaakt best goed.
Pietverdrietvrijdag 21 april 2006 @ 09:24
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 09:21 schreef Klonk het volgende:
erg lekker

geschilde aardappels raspen, uitje snipperen geheel in een kom, wat bloem en 2 eieren erbij en wat spekblokjes mengen tot een lekker papje en dan in een koekepan er kleine pannenkoekjes van bakken, lekker hartig
Kartoffelpuffer!
Lekker met wat zelfgemaakte appelmoes!
Klonkvrijdag 21 april 2006 @ 09:26
oeh, die zelfgemaakte appelmoes erbij ga ik idd eens proberen, of mischien nog lekkerder met appel kompott (kom alleen ff op het duitse woord )
Pietverdrietvrijdag 21 april 2006 @ 09:27
quote:
Op vrijdag 21 april 2006 09:26 schreef Klonk het volgende:
oeh, die zelfgemaakte appelmoes erbij ga ik idd eens proberen, of mischien nog lekkerder met appel kompott (kom alleen ff op het duitse woord )
Appelkompott is toch gewoon appelmoes met stukjes? Ik maak mijn zelfgemaakte appelmoes altijd grof.
Klonkvrijdag 21 april 2006 @ 09:28
dan is ie ook het lekkerst , niet van die appelpap die je in een potje koopt, of iets met peren of perziken moet bij die kartoffelpuffers ook erg lekker zijn
vriendinnievrijdag 21 april 2006 @ 10:25
Weet niet of het al genoemd is maar "Aardappel Idee" is ook erg lekker. Kleine blokjes aardappels, bestrooi je met kruiden en dan de oven in. Mjum!

Zelf vind ik het ook heel lekker om aardappels te koken en daarna met wat olie, ui en knoflook te bakken.
Curiositydinsdag 27 juni 2006 @ 18:13
Even omhoog voor recept.
Pietverdrietdinsdag 27 juni 2006 @ 18:21
Wat voor een recept Curiosity?
Curiositydinsdag 27 juni 2006 @ 18:42
Voor de monchou aardappels, op verzoek van nectarientje.
Bluesdinsdag 27 juni 2006 @ 19:32
quote:
Op dinsdag 27 juni 2006 18:42 schreef Curiosity het volgende:
Voor de monchou aardappels, op verzoek van nectarientje.
quote:
Op donderdag 20 april 2006 22:14 schreef Curiosity het volgende:
krielaardappeltjes in een MonChou saus

1 kilo geschrapte krielaardappeltjes
1 dunne prei klein geneden
1 dl melk
100 gr Mon Chou
peper en zout
20 gr boter
1 el fijngehakte bieslook


Kook de krieltjes in 15 minuten met wat zout gaar. Laat de boter smelten in een steelpan en laat hierin de prei zachtjes 5 minuten bakken. Schenk de melk erbij en over kruimel de Mon Chou erboven. Laat de Mon Chou al roerende smelten. Breng de saus op smaak met zout en peper, Giet de aardappeltjes af en stoom ze droog. Doe de aardappeltjes in een schaal en schep de saus erdoor, Strooi er tot slot de fijngehakte bieslook over,

Bovenstaand recept is voor 4 personen. Het is een bijgerecht.
Deze dus, anders snapt niemand het
Curiositydinsdag 27 juni 2006 @ 19:53
oke dan
nectarientjewoensdag 28 juni 2006 @ 09:41
ik snapte het
Mijn dank is groot!
Serindewoensdag 28 juni 2006 @ 13:27
Dat recept ga ik ook even opschrijven. Lijkt me erg lekker bij broccoli

Verder ben ik wég van aardappeltjes uit de oven met room en knoflook (soms ook uien en/of kaas erdoorheen)

Zelfs gekookte aardappelen vind ik op z'n tijd heerlijk. Mij kan je er best blij mee maken
seeya_40woensdag 28 juni 2006 @ 14:12
Hmmm dat recept met Mon-Chou lijkt me errug lekker.

*verkapte TVP
Pilootjewoensdag 28 juni 2006 @ 15:33
pommes dauphin
Niet te verwarren met piets pommes gratin dauphinoise
Afijn pommes dauphin.
1/3 soezenbeslag 2/3 puree, en quenellen van draaien, en frituren. Vind ik een van de lekkerste aardappel garnituren.
Maar als duitser komen de kartoffelpuffer echt op een tweede plaats. Super Overigens eet ik ze met suiker.