Gekookte aardappels zijn niet mijn favoriet maar,
Ik ben op zoek naar wat (gezonde) variatie met aardappels zodat ik wel een keer aardappels op tafel kan zetten , en het zelf ook nog te eten vind.
Ik heb op
http://www.aardappels.nl/ al wat gevonden.
KokenGeschilde of ongeschilde aardappels gaar laten worden in kokend water met zout. Kook op een lage stand en giet het vocht af wanneer de aardappels gaar zijn. Laat de aardappels in de pan even 'droogdampen'.
TipVoeg aan het kookwater eens tuinkruiden toe of kook de aardappels in bouillon.
BakkenGebruik voorgekookte (8-10 minuten) of rauwe aardappels. Verhit een scheutje olie of een klontje boter of margarine in een (anti-aanbak) koekenpan. Bak de aardappels in één laag rondom goudbruin en gaar. Bestrooi ze daarna eventueel met wat zout.
TipLekker met tuinkruiden of ringetjes bosui of een scheutje balsamicoazijn.
Bak eens plakjes courgette en blokjes ham of enkele teentjes knoflook mee.
Ook lekker: ringetjes olijven en pesto en bestrooi met Parmezaanse kaas. Of reepjes spek, ui en rozemarijn.
FriturenGebruik hiervoor schoon frituurvet of olie. Vul de pan nooit meer dan voor de helft met vet of olie. Bak kleine porties tegelijk anders koelt het vet te veel af en worden de aardappels niet bruin. Bak drooggedepte frietjes eerst voor op 160°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak ze de tweede keer op 18o°C bruin en knapperig. Bestrooi ze daarna eventueel met wat zout.
TipSnij aardappels in repen, plakjes of blokjes en bestrooi ze na het frituren eens met kerriepoeder, Mexicaanse kruiden, cajunkruiden of Italiaanse kruiden.
RoerbakkenSnij rauwe of voorgekookte (8-10 minuten) aardappels in blokjes of plakjes en bak deze al omscheppend in een beetje olie in een hete wok of hapjespan.
TipVoeg aan de aardappels eens ui, roosjesbroccoli, paddestoelen, peper, zout en groene kruiden toe.
Ook lekker: kalkoenreepjes, aardappels, witlof en rozijnen.
SmorenDit is het langzaam op een laag vuur, afgedekt gaar laten worden met een beetje vet, vocht en kruiden. Verhit boter, olie of margarine in een pan. Schep blokjes, plakken of parten aardappels er doorheen. Vocht er bij doen en zachtjes laten smoren.
TipGebruik eens kruiden olie en als vocht bouillion (van tablet).
Smoor met de aardappels eens sperzieboontjes, champignons en kerriepoeder mee.
RoosterenSnij grote aardappels met of zonder schil in gelijke stukken en halveer kleine. Doe de aardappels in een ovenvaste schaal, braadslee of bakblik en besprenkel ze met olie. Plaats de schaal boven in een warme oven van 180°C. Schep de aardappels halverwege de bereidingstijd een keer om. Roosteren kan ook in een grillpan.
TipBesprenkel de aardappels met olijfolie of kruidenolie en strooi er voor het serveren cajunkruiden, of fijngehakte knoflook over.
Rooster eens spiesjes met stukken voorgekookte aardappels, paprika, en champignons. Ook lekker op de barbecue.
GratinerenBestrooi schijfjes voorgekookte aardappels, puree of gepofte aardappels met geraspte kaas en paneermeel of broodkruimels. Onder een hete grill wordt dan een krokant laagje op het aardappelgerecht gevormd.
TipMaak eens een laagjesschotel van gekruid gehakt, tomatensaus, gekookte bloemkool, plakjes aardappel of puree en kaas.
Ook lekker: leg in een ovenschaal plakjes aardappel en courgette om en om en strooi kaas erover.
MagnetronSnij geschilde en gewassen aardappels in stukken van gelijke grootte en kook ze afgedekt op 800 watt. Laat de aardappels 2-3 minuten afgedekt nagaren. Boen aardappels met schil schoon onder stromend water. Prik de schil hier en daar in en kook ze in een magnetronschaal of op een onafgedekt bord. Laat de aardappels een paar minuten nagaren.
TipVul gekookte (gepofte) aardappels met schil eens met een dressing van blauwe kaas, kwark, citroensap en peper. Leg de laatste minuut wat plakjes brie op ongeschilde aardappels en laat de kaas smelten.
Maak een schotel van plakjes aardappel, venkel en verdeel er een mengsel van tomatensap en zure room over.
PoffenHele aardappels met schil kunnen worden gepoft in de magnetron, maar ook op de barbecue of in de oven. Met uitzondering van de magnetron kunnen ze worden verpakt in aluminiumfolie.
TipSnij een gepofte aardappel open en vul deze met roerei. Of een mengsel van tonijn, kwark, bieslook, peper en zout. Of met een salade van stukjes tomaat, maïskorrels, knoflook, chilipoeder, olijfolie en koriander.
PureeGekookte aardappels worden gepureerd met een pureeknijper, stamper of staafmixer. Voeg een klontje boter of margarine, wat warme melk, peper, zout en nootmuskaat toe en klop de puree luchtig.
TipVoeg eens olijfolie in plaats van melk en boter/margarine toe en schep er gehakte bosuitjes, gedroogde tomaat, olijven en geperste knoflook door.
Gehakte tuinkruiden en plakjes radijs is ook lekker.
StampotHet koken van aardappels kan samen met groenten als deze dezelfde kooktijd hebben als de aardappels, zoals winterpeen. Kort kokende groenten worden later bij de kokende aardappels gevoegd. Gesneden rauwe groenten worden met de gare aardappels gestampt en eventueel kort verwarmd.
TipKies eens voor de volgende combinaties:
* aardappel -rauwe andijvie-kaasblokjes
* aardappel-spitskool-mosterd
* aardappel-witlof-geitenkaas-olijven
* aardappel-veldsla-shoarma-vlees-Mexicaanse kruiden
SaladeKook blokjes, schijfjes of krielaardappels beetgaar, giet ze af en laat ze iets afkoelen. Meng andere ingrediënten en de dressing met de lauwwarme aardappels zodat de smaken goed intrekken. Aardappelsalade kan koud of lauwwarm worden geserveerd.
TipAardappelsalade met appel, augurk en een dressing van yoghurt, bieslook en knoflook.
Ook lekker: een lauwwarme salade met veldsla en salami of geitenkaas.
Of: met ansjovisfilets, gekookt ei, kappertjes en olijven.
Lekkere aanvullingen zijn welkom