FOK!forum / Culinesse à gogo / Octopus en Inkvis recepten
Martijn_77dinsdag 18 april 2006 @ 23:13
Naar aanleiding van de volgende post in Levende kreeft bewaren!
quote:
Op dinsdag 18 april 2006 15:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, maar het is wel moeilijk, ik vind dus Octopus zeer ondergewaardeerd stukje eten.
Ik eet dan dus ook vaker deze achtarm dan kreeft.
quote:
Op dinsdag 18 april 2006 22:54 schreef Martijn_77 het volgende:
Is er eigenlijk verschil tussen octopus en de inktvis waar van ze Calemaris maken?
quote:
Op dinsdag 18 april 2006 23:07 schreef Pietverdriet het volgende:
twee heel verschillende beesten
Octopus

Pijlstaart intvis (calamaris)
Vroeg ik mij af of iemand nog lekkere recepten voor deze dieren weet en eventueel nog andere tips e.d. heeft
kabouter.mutsdinsdag 18 april 2006 @ 23:17
Ja er zit denk ik wel verschil in.
calamaris fritti is gefrituurde inktvislijf in schijfjes.
Inktvis in de salade is met de nopjes aan de pootjes.
NEE DAT IS NIETS VOOR MIJ.
Pietverdrietdinsdag 18 april 2006 @ 23:31
Octopus beetje tegen een rots slaan om te malsen, of gewoon invriezen.
Koken, tot gaar, aan stukjes snijden, citroensap, olijfolie, verse peterselie, gedroogde tomaatjes, kappertjes.
Een verrukkelijke salade.
Fatalitydinsdag 18 april 2006 @ 23:48
ik vind ze zo rubberig
SterkStaaltjedinsdag 18 april 2006 @ 23:50
quote:
Op dinsdag 18 april 2006 23:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Octopus beetje tegen een rots slaan om te malsen, of gewoon invriezen.
Koken, tot gaar, aan stukjes snijden, citroensap, olijfolie, verse peterselie, gedroogde tomaatjes, kappertjes.
Een verrukkelijke salade.
Zeg Piet,

Kan ik jou inhuren?

[ Bericht 6% gewijzigd door SterkStaaltje op 19-04-2006 00:07:56 ]
Byte_Medinsdag 18 april 2006 @ 23:54
zelfbedacht recept:

ui en knoflook fruiten in olijfolie
mosselen, noorse garnalen, octopus en calamaris toevoegen
goed doorroeren, niet echt bakken, gaat meer om het mengen van de smaken
visbouillon en tomato frito erbij, zachtjes laten pruttelen en indikken
op smaak brengen met oestersaus, peper en zout
tagliatelli koken
op het laatste moment nog wat creme fraiche door de saus roeren

zalig.
jpg97dinsdag 18 april 2006 @ 23:58
hmmm lekker
derhalve: TVP
hassanjassanwoensdag 19 april 2006 @ 00:20
quote:
Op dinsdag 18 april 2006 23:48 schreef Fatality het volgende:
ik vind ze zo rubberig
Dan kook je het toch echt te lang, het verschil tussen precies goed en rubber-city is heel erg klein.

Overigens, wat is dan eigenlijk een cuttlefish, die hebben zo'n kalkbot in zich die je altijd aan je parkiet voert.
golferwoensdag 19 april 2006 @ 00:55
Calamaris kan ik op z'n tijd nog wel waarderen. Echte octopus vind ik niet erg lekker en zal ik ook nauwelijks tot nooit bereiden of bestellen.
Martijn_77woensdag 19 april 2006 @ 08:32
Octopus heb ik nog nooit op een calamaris eet ik wel eens als ik in Spanje ben of als ik in Nederland Tapas eet.
Pietverdrietwoensdag 19 april 2006 @ 08:37
quote:
Op dinsdag 18 april 2006 23:48 schreef Fatality het volgende:
ik vind ze zo rubberig
dat is net zoiets als zeggen dat je niet van biefstuk houdt omdat die taai zijn
Pietverdrietwoensdag 19 april 2006 @ 08:40
quote:
Op woensdag 19 april 2006 00:20 schreef hassanjassan het volgende:

[..]

Dan kook je het toch echt te lang, het verschil tussen precies goed en rubber-city is heel erg klein.

Overigens, wat is dan eigenlijk een cuttlefish, die hebben zo'n kalkbot in zich die je altijd aan je parkiet voert.
Zeekat, of Sepia

Is ook te eten, maar minder lekker dan de andere 2.
Pietverdrietwoensdag 19 april 2006 @ 08:54
Alternatieve (en veel lekkerder dan gefrituurde ringen) manier voor pijlstaartinkvis bereiden:
Op zijn tunesisch, recept van de moeder van een vriend van mij
De beesten ontkoppen, de inhoud van de tube geheel verwijderen (als je verse hebt, ook de inkt), schoonspoelen en de tube even apart koken in wat water, zodat ook al het vet eruit verdwijnt.
De tentakels kleinsnijden, mengen met een verkruimeld hardgekookt eitje, geraspte kaas en verse peterselie, wat bieslook evt wat andere groene kruiden als basilicum en knoflook, peper, zout,
Olijfolie in een braadpan en de beesten aanbraden. Blik tomaten, blaadje laurier en kappetjes erbij, scheut rode wijn en lekker laten sudderen tot moddergaar.
Serveren met rijst.

Op zijn Dalmatisch (recept van Tante Mara)
De inhoud van de tubes verwijderen maar de inktzak apart houden en de kop laten zitten, is ff een truukje wat ik zo niet in tekst kan uitleggen. Beesten schoonspoelen en droogdeppen, kruiden met zout of liever vegeta en peper. Bakken in Olijfolie tot ie mooi bruint vuur laagzetten, en dan de inkt toevoegen en wat knoflook, wat water erbij (beetje) en de beestjes nog ff sudderen.
Serveren met wat stukken citroen en hompen brood en salade

[ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 19-04-2006 09:58:13 ]
jpg97woensdag 19 april 2006 @ 09:07
quote:
Op woensdag 19 april 2006 08:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Alternatieve (en veel lekkerder dan gefrituurde ringen) manier voor pijlstaartinkvis bereiden:
Op zijn tunesisch, recept van de moeder van een vriend van mij
De beesten ontkoppen, de inhoud van de tube geheel verwijderen (als je verse hebt, ook de inkt), schoonspoelen en de tube even apart koken in wat water, zodat ook al het vet eruit verdwijnt.
De tentakels kleinsnijden, mengen met een verkruimeld hardgekookt eitje, geraspte kaas en verse peterselie, wat bieslook evt wat andere groene kruiden als basilicum en knoflook, peper, zout,
Olijfolie in een braadpan en de beesten aanbraden. Blik tomaten, blaadje laurier en kappetjes erbij, scheut rode wijn en lekker laten sudderen tot moddergaar.
Serveren met rijst.

Op zijn Dalmatisch (recept van Tante Mara)
De inhoud van de tubes verwijderen maar de inktzak apart houden en de kop laten zitten, is ff een truukje wat ik zo niet in tekst kan uitleggen. Beesten schoonspoelen en droogdeppen, kruiden met zout en peper. Bakken in Olijfolie tot ie mooi bruint vuur laagzetten, en dan de inkt toevoegen en wat knoflook, wat water erbij (beetje) en de beestjes nog ff sudderen.
Serveren met wat stukken citroen en hompen brood en salade
ieeeeuw... "hompen" brood
_BassFace_woensdag 19 april 2006 @ 11:43
quote:
Op dinsdag 18 april 2006 23:54 schreef Byte_Me het volgende:
zelfbedacht recept:

ui en knoflook fruiten in olijfolie
mosselen, noorse garnalen, octopus en calamaris toevoegen
goed doorroeren, niet echt bakken, gaat meer om het mengen van de smaken
visbouillon en tomato frito erbij, zachtjes laten pruttelen en indikken
op smaak brengen met oestersaus, peper en zout
tagliatelli koken
op het laatste moment nog wat creme fraiche door de saus roeren

zalig.
klinkt uitstekend, ga dit zeker eens proberen !
Fatalitywoensdag 19 april 2006 @ 12:28
quote:
Op woensdag 19 april 2006 08:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

dat is net zoiets als zeggen dat je niet van biefstuk houdt omdat die taai zijn
ja nouja ik heb dan ook maar 1 keer inktvis gehad
Byte_Mewoensdag 19 april 2006 @ 12:28
quote:
Op woensdag 19 april 2006 11:43 schreef _BassFace_ het volgende:

[..]

klinkt uitstekend, ga dit zeker eens proberen !
laat me weten hoe het bevalt