abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_37654154
Dag allemaal,
Ik lees dat er hier veel konijnenkennis is, misschien kunnen jullie me helpen, ik heb voor het eerst een konijn en heb er veel over gelezen maar niet het antwoord op mijn vraag:
hoeveel mag een konijn eten? ik heb een jong konijn van 7.5 weken, het is een rode nieuwzeelander met een beetje vlaamse reus erin. Het is al best een groot konijntje (was de grootste van het nest) en eet aan één stuk door. Hoeveel brokjes mag ik geven?

alvast bedankt konijnenvrienden
pi_37655726
Je kunt een konijn haast niets ergers aandoen dan het te veel eten te geven. Dat is volgens mij een belangrijke reden waarom de meeste konijnen te vroeg sterven: ze krijgen verkeerd en te veel eten.
Dit wordt het meest geadviseerd:
  • Geef je konijn groenvoer, maar met mate! Bij elke nieuwe soort groen moet je het langzaam opbouwen, dus eerst een klein stukje, de volgende dag wat meer, etc.
  • Geef liever van veel verschillende soorten groen een beetje dan van één soort een boel
  • Een konijn moet onbeperkt hooi krijgen (ruwe vezels zijn het belangrijkst voor zijn spijsvertering)
  • Geef weinig biks. Gebruik nooit het gemengde konijnenvoer uit de dierenwinkel, daar zit veel te veel lekkers in - te veel suiker en vet dus.

    De hoeveelheden die je kunt aanhouden:
  • Hooi onbeperkt
  • Groenvoer met mate (voor jouw grote konijn wel een flinke handvol of twee per dag hoor, als hij eenmaal gewend is)
  • Biks 25 gram per kilo lichaamsgewicht van het konijn. (dus 50 g voor een nijn van 2 kg)

    Er is wel een uitzondering hierop die voor jou van belang is: als een konijn nog heel erg in de groei is (met negen maanden zijn ze uitgegroeid) dan mogen ze wat meer eten. Niet overdreven veel meer, en niet veel snoep, maar hij mag dus rustig wat meer schransen.

    Hoop dat je hier wat aan hebt, veel succes en plezier met je konijn!
  • pi_37656079
    Trouwens heb ik nog een algemeen verhaaltje voor wie dit misschien niet wist. Ik probeer niet betweterig of betuttelend te doen, maar misschien kan ik iemand behoeden voor een fout die ik zelf ooit heb gemaakt.

    Voor degenen die het nog niet wisten: Een konijn in z'n eentje is minder gelukkig! Konijnen hebben eigenlijk echt een vriendje nodig. Het zijn geen solitaire beesten, en als ze alleen zitten missen ze gewoon wat.
    Ik begrijp heel goed dat dat misschien niet eens bij mensen opkomt, want 10 jaar geleden hebben wij (m'n moeder, zus en ik) dezelfde fout gemaakt. Wisten wij veel, zo ongeïnformeerd als wat haalden we een schattig grijs konijntje uit de dierenwinkel. Niet alleen had de winkel het mis over zijn ras (waardoor we nog steeds hij tegen haar zeggen ), maar ook hebben ze ons niet verteld hoe prachtig het is om twee konijnen samen te zien zijn.
    Ook de twee fokkers in onze omgeving hebben het nooit genoemd.
    Inmiddels weet ik wel beter: toen ik het huis uit was en zelf een konijn wilde, kon ik me door het Internet beter laten voorlichten, en heb ik nu twee schattige konijnen uit de opvang rondlopen. Ze zijn verschrikkelijk gek op elkaar, het is echt een twee-eenheid. Nu zie ik pas wat mijn arme oude konijntje heeft gemist.
    Begrijp me niet verkeerd, hij heeft een goed leven gehad. Hij is goed verzorgd en vertroeteld. Dat hij inmiddels tien is en pas nu ouderdomsgebreken vertoont zegt wel genoeg.
    Maar hij heeft altijd heel sterk aan de mens gehangen. Omdat hij de diepe natuurlijke band met zijn eigen soort mist, heeft hij vreselijk veel aandacht nodig en kwijnt hij weg als je eens een dagje wat minder tijd voor aaien hebt. Als ik toen had geweten wat ik nu wist, had ik het hem toch niet aangedaan, ondanks het feit dat ik echt wel weet dat hij niet ongelukkig is - hij weet gewoon niet beter.

    Sorry voor dit erg lange verhaal, en voel je alsjeblieft niet beledigd als je maar 1 konijntje hebt: ik weet dus zelf uit ervaring dat ook die echt heel gelukkig kunnen zijn (een depressief konijn wordt geen tien jaar oud ). Maar als je eenmaal het ultieme geluk hebt gezien van twee konijntjes samen, dan weet je wat je te doen staat.
    Overigens is er in dezen een verschil tussen binnen- en buitenkonijnen: Binnenkonijnen kunnen best genoeg aandacht krijgen (al schiet het er soms bij in) maar buitenkonijnen moeten écht niet alleen zitten: doodzielig!!
    Op websites als www.konijnen.nl en www.bunnybin.nl kun je informatie krijgen over het koppelen van konijnen, en op die laatste site kun je zelfs een vriendje voor je nijn vinden.

    Ik hoop dat ik misschien één iemand hiermee een inzicht kan geven, en anders nogmaals sorry voor de lange post +)

    Tot slot ter illustratie:
    Mijn lieve ouwelullenkonijntje Basje

    en
    het jonge konijnengeluk van Punky en Inky
    pi_37656197
    Ik denk zeker dat ik hier wat aan heb, bedankt ! Ik wil een gezond konijn en geen vetzak! Nu is het net een stofzuiger, als hij buiten zijn hok loopt moet ik uitkijken dat hij niet elk takje en blaadje wat erin valt, opeet.. hij krijgt nog brokjes (de slechte..) die ik van de vorige 'eigenaars' heb meegekregen maar ik heb er de 'saaie' biks doorheen gemengd en dat lijkt goed te gaan. En inderdaad, weinig groenvoer nog, een paar blaadjes per dag. hij kreeg van de vorige eigenaren al onbeperkt gras en paardebloembladeren enzo en hij leek wat aan de diarree te zijn maar gelukkig is dat nu niet meer zo. Ik zal Kobus eens op de keukenweegschaal proberen te zetten, even kijken in welke richting ik moet denken. Ik denk dat hij wat meer nodig heeft, het is een flink konijn voor zijn leeftijd volgens mij (maar erg rustig en zachtaardig, nu al vrij tam als je hem maar een beetje konijn laat zijn!)

    nogmaals THX!
    pi_37656274
    Dat is inderdaad heel goed zeg, het oude voer met nieuw mengen. Je bent dus al goed op de hoogte! Te veel gras kan volgens mij inderdaad tot diarree leiden in deze tijd van het jaar: het eerste gras dat opkomt is nl. vrij eiwitrijk. Op de konijnen.nl site staat volgens mij ook ergens een lijst van alle soorten groenvoer die veilig zijn, en alle soorten die gevaarlijk/giftig zijn.
    Trouwens, hoe groter het konijn, hoe zachtaardiger het karakter over het algemeen schijnt te zijn!
    pi_37656773
    ik ken dat lijstje ja tamme konijnen eten volgens mij alles wat er ook maar een beetje groen uitziet.. ik las net ook jouw verhaal over allenige konijntjes en sja, ik doe het misschien niet helemaal goed nu.. ik had al gedacht er over een tijdje nog een konijntje bij te adopteren, ik vind nu alleen de verantwoordelijkheid voor één konijn al heel wat eigenlijk. Ik zou hem het liefst binnen houden maar ben voor veel harige dieren allergisch, vandaar dus een konijn buiten maar ik zou het erg leuk vinden als ik kobus zo tam krijg dat hij s avonds ook binnen rondhuppelt. heb jij ervaring met zowel buiten als binnen houden? ze krijgen het wel snel warm binnen..
    pi_37657071
    quote:
    Op maandag 8 mei 2006 14:21 schreef Noella het volgende:
    ik ken dat lijstje ja tamme konijnen eten volgens mij alles wat er ook maar een beetje groen uitziet.. ik las net ook jouw verhaal over allenige konijntjes en sja, ik doe het misschien niet helemaal goed nu.. ik had al gedacht er over een tijdje nog een konijntje bij te adopteren, ik vind nu alleen de verantwoordelijkheid voor één konijn al heel wat eigenlijk. Ik zou hem het liefst binnen houden maar ben voor veel harige dieren allergisch, vandaar dus een konijn buiten maar ik zou het erg leuk vinden als ik kobus zo tam krijg dat hij s avonds ook binnen rondhuppelt. heb jij ervaring met zowel buiten als binnen houden? ze krijgen het wel snel warm binnen..
    Het punt is juist dat het zorgen voor één konijn een veel grotere verantwoordelijkheid is dan voor twee. Als je maar 1 konijn hebt, dan moet jij de rol van 'levenspartner' vervullen: JIJ bent het sociale leven van het konijn . Ik vind dat zelf een zware verantwoordelijkheid. Toen ik het huis uit ging was mijn konijn Basje veel te vaak alleen. Ik voelde me verschrikkelijk schuldig. Ging vaak bij mijn moeder langs om hem een uurtje te kunnen knuffelen. Op dit moment is hij er niet super aan toe en woont hij (eindelijk!) tijdelijk bij mij. Je ziet hem gewoon opleven (mijn moeder is heel vaak weg).
    Elk dagje dat je moet werken, naar school moet, een dagje naar het strand, een vakantie... elke keer is je konijn eenzaam.
    Als je nijn een vriendje heeft is de goede verzorging je enige verantwoordelijkheid, je hoeft niet ook nog eens voor surrogaatpartner te spelen. Dat vind ik persoonlijk wel prettig. Maar goed, ik wil niet pushen ofzo... Zou het gewoon zielig vinden als er konijnen alleen zitten omdat de baasjes niet begrijpen hoe belangrijk een vriendje voor ze is, en hoe leuk het is om twee konijnen te hebben.

    Wat betreft het binnen/buiten verhaal, daar heb ik niet zoveel ervaring mee. Al mijn konijnen tot nu toe wonen binnen. In de zomer kunnen ze misschien wel naar buiten. Ik heb er niet zo'n last van dat konijnen het warm hebben binnen, ik stook ook niet al te hoog. Buiten in de zomer moet je ook oppassen met zon trouwens, dus dat probleem heb je binnen én buiten.
    In de zomer lijkt het me dat je prima kunt proberen om je konijn ook binnen te laten verkennen, maar in de winter mag je een konijn NOOIT naar binnen halen, dat wist je waarschijnlijk al.
    pi_37658371
    Dank voor het meedenken, ik denk dat je gelijk hebt. Dan zou de herfst een mooie gelegenheid zijn om nog een konijn te adopteren

    Dat wordt dan waarschijnlijk weer een wat groter konijn, ik heb er inderdaad speciaal voor gekozen vanwege het karakter. Jouw konijnen zien er ook erg tam en lief uit, wat voor konijnen zijn het?
    pi_37658778
    Dat zou lief van je zijn. Kobus is een mannetje? Dan gaat een eventuele koppeling waarschijnlijk makkelijker, omdat mannetjes verwelkomend zijn naar vrouwtjes toe.

    Mijn konijntjes zijn inderdaad heel lief maar het klopt wel dat ze volgens mij temperamentvoller zijn dan grote rassen. Mijne zijn namelijk allemaal klein.
    Basje was in zijn jonge jaren echt een monsterrabbit from hell - hij was heel agressief en knorde en gromde! Pas toen hij een keer goed ziek werd (gas) en ik zijn leven redde door hem warm te houden en zijn buik te masseren tot we bij de dierenarts waren, werd hij liever. (dacht waarschijnlijk, goh, die moet ik te vriend houden ). Nu op zijn oude dag is hij heel mild, en so wie so is hij natuurlijk erg aan 'zijn' mensen gehecht.
    Mijn andere konijntjes, Punky en Inky, zijn niet heel erg tam in de zin van knuffelen, maar wel vertrouwd met ons. Punky (de Japanner-kleurige) is een ongelooflijk ondeugend etterbakje, dat altijd in plekjes kruipt waar hij niet mag komen, maar hij is wel heeel lief. Inky (de zwarte, een mislukte Hollander) is een beetje schuw - zij is zwanger op straat gedumpt en ik weet niet wat ze allemaal voor narigheid heeft meegemaakt. Maar ze laten zich in ieder geval goed aaien nu, en klimmen vaak op de bank enzo (daar staan eerder in deze reeks wel voorbeelden van).

    Een Vlaamse reus lijkt me ook geweldig hoor, ze lijken me echte lieverds. Maar ik heb er niet echt de ruimte voor, vandaar kleine rassen.
    pi_37659582
    schitterend, jouw konijnenverhalen! Een konijn moet inderdaad echt vertrouwen in je krijgen (ze nemen wraak heb ik gelezen..). En geen enkel konijn wil opgepakt en geknuffeld worden, aaien of tegen je aanhangen is denk ik eerder het geval, als iemand een knuffelbeertje zoekt komt een hond of kat eerder in aanmerking. Kobus is een man inderdaad, een zachtaardig exemplaar tot nu toe en speciaal genomen omdat ze beter te 'combineren' zijn met andere konijnen.

    Ik zal morgen eens een foto laten zien, de fotos moeten nog op de pc gezet worden!
    pi_37659980
    Oeh, foto's, leuk!

    Ja, je hebt helemaal gelijk. Met konijnen moet je niet sollen.
    Met Basje heb ik inderdaad echt zijn vertrouwen gewonnen. Volgens de dierenarts heb ik letterlijk zijn leven gered die eerste keer.
    Mijn moeder zei dat het leek alsof ik zijn engelbewaarder ben ofzo, want het is dus weer gebeurd.
    Afgelopen dinsdag was ik heel toevallig in het dorp waar m'n moeder woont (ik ging daar naar de kapper ) en toen ik daarna even bij Basje langsging, zag ik meteen dat het mis was: vacht dof, ogen dof, hij voelde koud. Ik schrok me dood. Na een uurtje wrijven, praten en een lekker klassiek muziekje was hij al wat beter (ik kon pas 's avonds naar de DA, klotefiguren die spoedgevallen bij konijnen niet serieus nemen ). Nu heb ik hem bij me thuis, omdat hij heel veel verzorging nodig heeft. Mijn eigen, super bekwame dierenarts heeft hem inmiddels ook behandeld, en nu krijgt hij elke dag pijnstillers en twee soorten laxeermiddel. Vaak ook nog dwangvoer. Het lijkt zielig, maar aangezien hij verder nog heel alert is vind ik het nog geen tijd om hem te laten gaan. Een konijn dat echt lijdt, geeft het leven gewoon op. Basje wast zichzelf nog, ligt languit op z'n buik, drinkt goed... hij is nog steeds naar omstandigheden blij.
    Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen, hij vertrouwt me zo erg, dat ik gewoon zonder problemen drie spuitjes met medicijnen en 10 ml dwangvoer naar binnen krijg zonder gesputter. Ik denk echt dat hij voelt dat ik het beste met hem voor heb... en inmiddels is hij al heel wat opgeknapt!
    pi_37660157
    echt precies een verhaal wat het karakter van het konijn benadrukt.. Echt fijn, dat het konijn zo'n vertrouwen in je heeft!! Ik hoop dat kobus en ik zonder zo'n enge gebeurtenis vriendjes worden..

    Ik ga offline nu ik hoop dat je morgen weer online bent dan kan je de foto zien!

    konijnengroet!
    pi_37660525
    Is goed, geef Kobus een aai van me
    Trouwens waar dat konijnen zulke verschillende karakters kunnen hebben. Vind ik zo leuk om te zien.
    pi_37734039
    melusine! ik probeer steeds een foto te laten zien maar k ben niet zo goed met dat soort dingen, k zou niet weten hoe..
    pi_37734807
    Nou, ik heb 2 knuffelkontjes hoor Vooral die kleine, die gaat er echt voor zitten als je gaat aaien, oogjes op half 7 en genieten maar. En owee als je stopt he! Dan wordt er zacht aan mn vinger gekabbeld en er tegenaan geduwd.
    Die grote speelt de baas over de kleine, maar het zijn beiden 2 echte knuffies
    pi_37740307
    quote:
    Op donderdag 11 mei 2006 13:12 schreef Noella het volgende:
    melusine! ik probeer steeds een foto te laten zien maar k ben niet zo goed met dat soort dingen, k zou niet weten hoe..
    Heb je de foto al op je computer?
    Dan kun je het volgende doen:

    Ga naar de website www.tinypic.com
    Blader op je harde schijf tot je de goede foto hebt gevonden, en upload hem op tinypic.
    Ze geven je dan de kant-en-klare code die je hier in je bericht kunt gebruiken, namelijk
    1[img]www.delocatievanjeplaatje.com[/img]

    Je moet dus de precieze internetlocatie van je plaatje tussen die [img][/img] code zetten, en als het goed is doet Tinypic dat al voor je en hoef je het alleen nog maar te kopieren en in je berichtje te plakken.

    Heaven7: LIEF! Klinkt echt heel schattig.

    Update over ouwe lul Basje: hij krijgt geen laxeermiddelen meer, maar wel meer dwangvoer. Klein dapper doorzettertje - hij ziet er echt bejaard uit, maar ligt nog steeds tevreden languit voor zich uit te dromen.
    pi_37740579
    Ik vind het zo'n scheetje Melusine
    pi_37740637
    Wat een goede zorg voor Basje..

    Dat zal hij zeker waarderen
    pi_37741035
    Doet ie ook. Maar het klinkt heel stom misschien, maar ik hou ook gewoon zo veel van hem! Ik wil hem gewoon de beste oude dag geven die maar kan. En ik zal hem heus wel moeten laten gaan als hij echt niet meer kan, maar bij konijnen is dat wel te zien. Als die niet meer kunnen, dan gaan ze ook wel. En Basje is echt nog niet zover volgens mij. Misschien is hij wel van plan om 11 te worden, of nog ouder!
    Het enige waar ik me zorgen over maak, is een bobbeltje op zijn buik. De dierenarts zei dat het een opgezette melkklier is (Basje is nl stiekem een voedster) en daar ben ik wel ongerust over. Want zou zoiets niet duiden op problemen met de voortplantingsorganen.
    Ik denk er maar liever niet aan.

    Opa Basje zegt Hallo tegen alle Fok!kers


    (ga later wel even wat nieuwe foto's resizen en plaatsen)
    pi_37741220


    dank je! gelukt! hier istie dan!
    pi_37741313


    [ Bericht 100% gewijzigd door Noella op 12-05-2006 09:27:38 ]
    pi_37741379
    oe het duurde zo lang dat ik dacht dat het niet gelukt was maar nu twee keer..
    pi_37741380
    Oooooohhhhhhh!!! Wat een geweldige foto!! Wat een leuk en lief konijn zeg!
    Ik ben geloof ik verliefd.... *draait zich om naar eigen nijnebeesten - ja, ik vind jullie echt nog steeds het mooist en liefst hoor... maar Kobus... zucht

    Edit: Noella, je kunt als je wil je post nog editten om de tweede foto te verwijderen, dat doe je met dat knopje rechtsboven je bericht.
    pi_37741424
    Ik ben ook verliefd op kobus, hij is echt geweldig! heel tam, hij rent achter balletjes aan en wil steeds geaaid worden...lief..
    pi_37741616
    Wat een ongelooflijk mooi konijn Noella!!!!!! En dat groene fliebertje

    En Basje is een soort ragebol maar wat een scheetje
    abonnement bol.com Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')