Vervolg van: Groeten Terug, Inheemse stammen op bezoek in Nederland #3Groeten Terug, Inheemse stammen op bezoek in Nederland #2"Groeten Terug!": De Stammen in NederlandInheemse stammen uit Groeten uit de Rimboe komen naar Nederland Wat krijg je als je inheemse stammen ongeveer veertien dagen laat logeren bij twee families in Nederland? Dat is te zien Groeten Terug; het vervolg op de alom gewaardeerde programmaserie Groeten uit de Rimboe. Waar in de eerste reeks twee Nederlandse families en een Belgisch gezin drie weken doorbrachten bij inheemse stammen in Namibië, Indonesië en Togo, komen de stammen nu naar de Westerse wereld! Een absolute cultuurshock voor mensen die niet op de hoogte zijn van de wereld waarin wij leven, laat staan dat ze het zullen begrijpen. Vier of vijf leden per stam logeren twee weken thuis bij de families in Den Haag en Hilversum. Met alle gevolgen van dien…
De familie Massing uit Nootdorp kreeg eind januari vier leden van de Himba-stam uit Namibië op bezoek. De Himba verbleven ongeveer twee weken in Nederland.
HimbaVier Himba hebben enkele weken geleden Nederland bezocht. Chief (het stamhoofd), Kateeko (zijn eerste vrouw), Muundjua (zijn tweede vrouw, de jongste van de 2) en Tjiuoua (krijger).
De Himba leven in Kaokaland, in het noorden van Namibië. Het is een heel fier volk dat tot de dag van vandaag hun cultuur heeft weten te bewaren en de verlokkingen van de westerse wereld heeft weerstaan. De Himba is een semi-nomadisch volk dat met hun kuddes (koeien, geiten en schapen) door het kurkdroge Kaokaland trekt op zoek naar water en voedsel voor hun vee. Elke familie heeft ook een vaste woonplaats (de kraal), waar ze geregeld naar terugkeert.
De Himba leven voornamelijk van zure melk en orehere (een pap op basis van maïsmeel en water). Bij speciale gelegenheden wordt vlees gegeten. Hierbij gaat niets verloren. Alles wordt gekookt (ook de ingewanden) en opgegeten. Van de huid wordt kleding gemaakt.
Als de Himba ongeveer tien jaar oud zijn worden de twee voortanden eruit geslagen met een stok en een steen. Jonge meisjes hebben hun haar in twee vlechten aan de voorkant van hun gezicht. Niet-getrouwde jongens hebben een soort punkkuif. De kleding van de Himba wordt gemaakt van dierenhuiden en hun rijkdom kan afgeleid worden aan het aantal stuks vee dat ze bezitten.
Himba-vrouwen wassen zich niet, vanaf de geboorte tot de dood. Toch zijn ze elke dag een tijd bezig zich te verzorgen. Dagelijks smeren ze hun hele lichaam in met een mengsel van dierlijk vet en oker. Daardoor krijgen de vrouwen een typische rode kleur. Dit mengsel geeft de vrouwen ook een goede bescherming tegen het woestijnklimaat en zorgt ervoor dat de huid glad en gaaf blijft.
Familie MassingDeze Haagse familie is er een van ruwe bolster, blanke pit. Vader Hans (35) en moeder Monique (37) hebben twee kinderen: Hans jr. (17) en Rachel (12). In het gezin spelen humor, uiterlijke verzorging en sport een belangrijke rol. De grote passie van dit gezin is taekwondo, Hans jr. is zelfs Nederlands kampioen.
De familie Rentier uit Hilversum kreeg medio februari vijf leden van de Mentawai-stam uit Indonesië op bezoek. De Mentawai verbleven ongeveer twee weken in Nederland.
MentawaiVijf Mentawai hebben twee weken gelogeerd bij de Hilversumse familie Rentier. Op bezoek waren Teu Reun (de medicijnman), Martina (zijn vrouw), Menak (hun dochter), Pageta (krijger) en Oro Sagu (de jongste van de twee krijgers).
De Mentawai wonen op één van de Mentawai-eilanden ten zuiden van Sumatra in Indonesië. Het grootste deel van de bevolking leeft anno 2005 nog steeds traditioneel, maar wel in dorpen waar de westerse wereld min of meer is doorgedrongen. Diep in de jungle van het eiland Siberut wonen echter nog enkele clans volgens hun oeroude tradities. Deze groep mensen is één van 's werelds meest fascinerende en meest traditionele volkeren op aarde.
Ze leven in clanverband (ongeveer 30 mensen) in de Uma (een grote paalwoning). Hun hoofdvoedsel is Sago, de stam van een soort palmboom. Daarbuiten leven ze van de jacht en de visvangst en van wat de jungle hen te bieden heeft, zoals larven.
Binnen de maatschappij nemen de medicijnmannen een belangrijke plaats in. Zij hebben contact met de geesten en hun grote kennis van planten maakt hen tot echte dokters. Bij de Mentawai gelden nog de traditionele rollenpatronen: geen mannen in de keuken dus. Spuwen hoort bij de etiquette.
Familie RentierDe vier familieleden uit het Gooi vormen samen een hecht gezin. Vader Ton (49) is gezagvoerder in een Boeing 747 en al 22 jaar getrouwd met Mieke (47). Samen met hun kinderen Lisanne (17) en Jannick (15) brengen ze veel uren door op de tennisbaan. De familie is luxe gewend en gaat twee maal per jaar op vakantie. De vier hebben na hun avontuur in Indonesië lang uitgekeken naar de komst van de Mentawai.
bron[ Bericht 1% gewijzigd door Mylene op 16-04-2006 18:55:07 ]