Hik | donderdag 30 maart 2006 @ 11:44 |
Ok. Ik houd van eten. Schrijf over eten. Houd van markten, leuke restaurantjes en verrassende maaltijden. Er is op dit forum al veel geschreven over rare gerechten en leuke restaurantjes in specifieke plaatsen, maar waar ik benieuwd naar ben zijn jullie tips voor de echte Foodie (zoals ik dus): Naar welk land moet je heen voor het béste eten? Waar heb je overall het best gegeten? Waar heb je de beste maaltijd ooit gegeten? En welk land (of welke landen) verrasten je op het gebied van eten? En natuurlijk: wat zijn de echte aanraders in deze landen? Kom maar door met je top-zoveel! ...en natuurlijk begint de TS: ![]() 1. Suriname : misschien niet dé beste maaltijd ever, maar wel overall het beste gegeten. In twee weken zat er werkelijk niet één maaltijd bij die slecht, of zelfs maar matig was. De kracht zit 'm natuurlijk ook in de variatie: Hindostaans, Creools, Javaans, het lijkt soms wel een bevolkingsgroepen-competitie, maar dan gezellig in de keuken. De aanraders: Saté kambing in Blauwgrond, lunch aan de Waterkant bij één van de Javaanse tentjes daar en Roti (met je handen) bij Roopram. ![]() 1. (Ja, sorry, kiezen is echt niet te doen) Andalucië, Spanje Voor een fan van kleine hapjes als ik, zijn de tapas in met name Sevilla (daar komen ze nu eenmaal vandaan) het walhalla. Sherry erbij en lekker de kaart afstruinen. Vooral niet inhouden, want er is altijd wel iemand die even mee komt bietsen. Mijn tip: kies één of twee zaken die je kent en heerlijk vind, en één of twee dingen waar je nog nooit van hebt gehoord. Succes verzekerd! En Pata Negra natuurlijk! ![]() 2. Mexico, nee niet de grote restaurants doen het in Mexico, maar de kleine shoarma-like uitbatertjes die kleine tortillas serveren vol heerlijk gemarineerd vlees en een paar flinke scheppen groene tomatillosaus. Verwacht vooral geen groenten. Zeker doen: mescal en moles proeven in Oaxaca en natuurlijk heel veel schaaldieren op de stranden. ![]() 3. Zuid-Afrika, ook weer zo'n vergaarbak van volken en dús van voedsel. Oesters in Knysna, Hotpot in Grahamstown, Curries in Durban, vreemde wildsoorten in Cape Town en langs de snelweg picknicken met overheerlijke lokale kazen, vleeswaar en biltong. En de wijn. Oh, oh, de wijn! ![]() 4. Argentinië, waar ieder cliché over enorme lappen vlees een understatement blijkt wanneer je uiteindelijk zo'n lap op je bord hebt. Niet eerder en nooit meer zal ik zulke fantastische Bife de Lomo eten als daar. Met Chimichurri. En Argentijnse wijn. En de pasta's (Italiaanse invloeden) mogen er ook wezen! ![]() 5. Bahia, Brazilië, terwijl overig Brazilië vooral gaat voor véél, blinkt Bahia uit door een prachtige mix van Afrikaans en Zuid-Amerikaans koken. Gefrituurde bolletjes van bonen, gevuld met heerlijke garnalen en een pittige Moqueque... die ik nog steeds eens moet leren maken eigenlijk... ![]() Verrassend: 1. Cuba, niet eens omdat het nou zo ge-wel-dig was, maar omdat iedereen me had gewaarschuwd tegen doffe ellende op voedselgebied. Wie schetst dan mijn verbazing bij overheerlijke kreeft- en garnalenschotels. Wel laten maken door de mamita van je Casa Particular natuurlijk. ![]() 2. Ghana, als ik ergens niéts van verwachtte qua eten was het wel Ghana. Maar de Ghanese keuken blijkt verrassend goed gekruid en de moeite waard. In het Noorden stikt het van de heerlijk bereide Parelhoen in een zeer pittige saus en Okra-stew. En natuurlijk lekker met je (rechter) hand eten! ![]() Mijn gebrek aan reiservaring in Azië doet zich danig gelden, aangezien in dol ben op de Thaise en Indiase keuken, maar ik in die landen nooit geweest ben. Libanon zal ongetwijfeld binnenkort op dit lijstje verschijnen! ![]() Bon appetit! ![]() | |
J.A.N.A. | donderdag 30 maart 2006 @ 12:21 |
Thailand = ![]() Indiaas eten in Maleisië, dat is zelfs beter als in India zelf ![]() ![]() Mexico kan erg goed zijn maar ik heb daar ook de slechtste maaltijd ooit gehad ![]() [ Bericht 34% gewijzigd door J.A.N.A. op 30-03-2006 16:28:15 ] | |
lipje | donderdag 30 maart 2006 @ 12:30 |
Suriname wil ik dit jaar bekijken. Ook een aanrader is in Portugal lekker de kleine steegjes inlopen en een lokaal eethuisje op te zoeken. In lissabon dus achter de toeristische terrassen. Heerlijke streek gerechten, met vlees of vis. Voor de vleesliefhebber: de autobahn verlaten en in duitsland een dorpje inrijden en in het dorpshuis/lokale kroeg gaan eten. Super schnitzels voor 10 DM pp (wel een tijdje terug alweer) | |
DutchTrain | donderdag 30 maart 2006 @ 13:41 |
Goed topic om even over na te denken bij het verorberen van een croissantje ![]() Landen waar ik meteen aan moet denken voor goed eten zijn Duitsland, Portugal en Zuid Afrika. ![]() ![]() De combinatie van plaats en voedsel doet het 'm altijd wel... de meest perfecte pizza at ik ooit in een woonwijk van Helsinki en de meest beroerde pasta 's avonds op een terras in Rome. Dat compenseert elkaar leuk, maar liever had ik het toch andersom ![]() verder houd ik wel van de lokale specialiteiten te proberen, van de Zuidafrikaanse braai tot de 5 dollar milkshake.. het hoeft allemaal niet exclusief te zijn, juist de plekken waar 'het gewone volk komt' zijn soms onverwacht leuk. Een top zoveel van belevenissen in willekeurige volgorde 1. Verse pasta op een terras in een dorpje als Eze, Zuid-Frankrijk, nabij de Italiaanse grens. vers voedsel in een middeleeuws stadje met uitzicht op de Middellandse Zee met een ondergaande zon... zelfs in de reclame zouden ze het niet beter kunnen maken... 2. Tapas in Spanje.. laat die Calamaarie en patatas bravas maar komen ![]() 3. Hamburgers met een 5-dollar milkshake (zie de film pulp fiction voor uitleg) in een authentieke jaren 50 stijl diner langs een Amerikaanse Interstate 4. De 'Spurs' in Zuid Afrika. Door de rijke bevolking gezien als hét (familie)restaurant voor een goede avond uit eten. In ons perspectief een soort fastfoodketen met een overvloed aan eten, maar dan wel bevolkt door de 'upperclass' van Zuid Afrika. Moreel geheel onverantwoord, wel goed om gezien te hebben. | |
Dinosaur_Sr | donderdag 30 maart 2006 @ 14:55 |
India. Hetzelfde gerecht verschilt per plaats. Uitschieters waren het thali restaurant bij het busstation in Jaipur. Een gat in de muur, vliegen alom, afgekloven interieur, een ware schrik voor de keuringsdient van waren. Maar ze maken alleen thali (een groot metalen bord met daarop kleine bakjes met allerlei dingen), de beste in Jaipur volgens onze riskja driver. Ik denk dat we 'm gelijk moeten geven. Lekker met de rechterhand eten, en de bakjes uitschrapen met je roti ![]() ![]() Mayur's café in Udaipur. We hadden lukraak op straat aan iemand gevraagd wat zijn lievelingsgerecht was: Malai Kofta. Daar dachten ze in Mayur's café hetzelfde over. Maar de klapper is Punjabi Sweet Shop in Delhi / Karol Bagh. Onder de lekkerste snoepjes en snacks, boven het restaurant. Paper Masala dosa van wel een meter lang..... Probeer de Papri Chad, een orkaan aan smaken. We zijn er speciaal voor naar Karol Bagh teruggekeerd. In het meest kleine plaatje, in de meest primitieve plekken: we hebben nooit slecht gegeten in India (Radjesthan). En in 6 weken zelfs geen stukje vlees geproefd, en compleet niet gemist. | |
qwerty_x | vrijdag 31 maart 2006 @ 18:04 |
een absolute must in Brazilië is de zogenaamde churrascaria of rodízio, zoals het in het zuiden wordt genoemd letterlijk een barbecue restaurant en aangezien vlees voor Brazilianen het allerbelangrijkste voedsel is, is dit type restaurant zeer populair een zelfbedienings koud buffet en verschillende gegrillde vleessoorten, die aan het spit aan tafel worden aangeboden en afgesneden en iets wat nederlanders aan moet spreken: het is onbeperkt eten voor een vast bedrag de kwaliteit en prijzen varieren bijzonder sterk: in Rio Grande do Sul en Paraná vindt je restaurants voor R$ 5,00 (2 euro); in bepaalde delen van São Paulo stad vind je ze voor R$ 75,00 (25 euro) maar waarschijnlijk is zelfs dát nog spotgoedkoop voor nederlanders het is misschien niet het allerbeste restaurant in je leven, maar de entourage en uniekheid maken het zeer zeker de moeite waard ![]() | |
Dinosaur_Sr | vrijdag 31 maart 2006 @ 18:06 |
quote:gedaan in New York ![]() Maar de prijs lag daar wat anders ![]() | |
DutchTrain | woensdag 5 april 2006 @ 16:47 |
quote:Daar noem je inderdaad nog een stad die ik vergeten was NYC (en andere multiculti steden)... Even denken: Columbiaans eten in Brooklyn (heel veel vlees, en dat alleen) Japans in Tribeca (60 dollar voor überhip opgemaakte borden met veel te weinig eten) Thais in Chinatown (3 dollar voor more than you can eat noodle soup) Pizza in Little Italy (van een metertje doorsnee om met 4 man van te eten) Bagels, pretzels, muffins, large coffee en eggs on a roll bij de straatverkopers (voor ontbijt) Hamburgers en sandwiches in de lunchcafés op Amsterdam Avenue nabij Columbia University ![]() | |
Dinosaur_Sr | woensdag 5 april 2006 @ 17:03 |
NYC/Tribeca! Tribeca grill (eigendom van ene Al Pacino). Je moet eigenlijk alleen al gaan om de kelner. ![]() Maar anders voor de Walla Walla wijn. Nee, niet Walla Walla Australië, maar Walla Walla Washington. Speciaal daar door een collega mee naar toe genomen, omdat hij uit Walla Walla komt, en ze in Tribeca grill Walla Walla wine hadden ![]() Maar ik vond het noodlesoupje in Chinatown, Bangkok zeker zo lekker ![]() Het heeft altijd iets magisch, het eerste noodlesoupje bij arrival in Azië. Lekker van alle potjes er wat ingooien, en je verbazen dat het hééééét is... ![]() [ Bericht 23% gewijzigd door Dinosaur_Sr op 05-04-2006 17:10:04 ] | |
Bahar | woensdag 5 april 2006 @ 19:12 |
quote:Bedankt voor de tips. ![]() Heb zelf ooit het best Chinees gegeten in Chengdou en Tibet met een kok die live voor je kookt en er een show van maakt in best wel een achenisbus zaakje. | |
Hik | maandag 15 mei 2006 @ 11:52 |
Zoals al aangekondigd.... Libanon hoort absoluut in dit rijtje! Natuurlijk heerlijke grills en geweldige vis, maar mijn persoonlijke favoriet zijn de mezze, de "tapas van het Midden Oosten". Mezze zijn geweldige salades zoals Tabouleh en Fatoosh, gevulde wijnbladeren, dips als labneh (soort hele dikke yoghurt) met munt en knoflook en hummus, en geweldige pasteitjes van kaas, vlees, vis of spanazie... ![]() En dan een lekker Libanees wijntje erbij... ![]() Ook top: gewoon over de markten lopen en de geuren opsnuiven! | |
edsuit | maandag 15 mei 2006 @ 13:07 |
In Tsjechië heb ik zowel een paar van mijn beste als slechtste maaltijden gegeten. De slechtste in 1999 waren een restaurant in Praag en eentje in de buurt van de grens.. dat was met school, die hadden waarschijnlijk niet echt de moeite gedaan om een goed restaurant uit te zoeken. Zo kregen we een bord met jus waar frietjes in dreven en een lap afvalvlees. De beste waren in 2005, in een Mexicaans restaurant in Plzen (IXCATLAN). Geweldige tortillas (of burritos, ik weet nog steeds het verschil niet) gegeten, met spinazie-kaassaus. Grote keus uit verschillende gerechten trouwens. Verder zag het er leuk uit en ook de bediening was geweldig. En supergoedkoop uiteraard. Verder nog een 'gewoon' restaurant in Praag, Baráčnická Rychta. Net een stukje buiten het echte centrum, dus daarom vrij goedkoop. Ik had een schotel met aardappelen en spinazie en kaas, erg goed te eten. Ook weer leuke/goede bediening. En een restaurant in Tachov, een klein plaatsje.. waarschijnlijk het enige restaurant daar. Ook een aanrader. Verder heb ik in Ljubljana in Slovenie ook erg goed gegeten. Geen typisch Sloveense gerechten maar Italiaans (pizza), Chinees (fried rice and vegetables) en Mexicaans (fajitas met verschillende gebakken groenten). Dat laatste (Mexicaanse) restaurant hadden we uit de Lonely Planet, en is echt een aanrader. Niet alleen erg goed eten maar ook de bediening (zelden zo snel m'n eten gehad) en het zag er binnen echt geweldig mooi uit. [ Bericht 0% gewijzigd door edsuit op 15-05-2006 14:17:50 ] | |
zatoichi | maandag 15 mei 2006 @ 14:11 |
Argentinië wil ik zeker heen voor de lekkere maaltijden, maar vooralsnog ben ik Europa nog niet uitgeweest. Dit jaar naar Japan, dus daar komt verandering in (en ik hoor er goede verhalen over). Mijn favorieten: Lomo in een tapasbar in de buurt van dijk (ja vreemde naam voor spanje) in Salamanca. Dat was zo lekker dat ik hier spontaan weer begin te kwijlen... De cappucino's van Italië. Al is het buiten 45 graden, dit vind ik toch zo lekker! Pub-food in Dublin. Een enorm buffet met verschillende soorten vlees, aardappels en groenten (avg-tje ![]() De pasta's in Italië zijn onovertroffen Tegenvallers: Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Volgens mij komt dat ook gewoon omdat ik toen op een zeer beperkt budget zat, maar ik vond het niets. Met als toppunt een verregende camping in Slowakije waar het 10 graden was, iedereen om 7 uur 's ochtends niet meer kon slapen van de kou en zich warm zat te drinken met slivovich (ik weet even niet hoe je het schrijft.) In alle ellende probeerde ik en een vriend iets warms te bestellen door maar te wijzen naar waar Slowaken mee liepen. Helaas sprak het vrouwtje achter het barretje van de camping geen woord engels, maar na een half uur kwam ze aan zetten met iets totaal anders, maar wel warm. Bruine prut. Gevolg beiden voedselvergiftiging. Bij mij uitte zich dat in een nacht kotsen, maar bij die vriend van mij in een week buikgriep. Ach weer een leuke anecdote achteraf ![]() | |
PhatBastard | maandag 15 mei 2006 @ 15:44 |
Aangezien ik spanje al een paar keer voorbij heb zien komen, maar er nog niets over mijn woonplaats barcelona is voorbijgekomen: omstreken van Barcelona. in de lente is een calçotada onmisbaar. je gaat dan naar een ranzige masia/boerderij restaurant, met papieren tafel kleden en plastic tafels en je eet calçots!!! veel calçots!! calçots zijn een soort van lente uien die in het vuur worden gelegd en vervolgens als ze zwart zijn geserveerd in een dakpan. met een romesco saus, riojatje er bij Phantastique! in het noorden van catalunya heb je een vallei (vall de arán) waar ze een hele lekkere speciale gekruide droge worst hebben. deze Xolís worst is ook in andere plekken te krijgen maar je moet ff zoeken. mijn all times favorite is de fideuá. dat is een soort paella maar dan veeeeeel beter! ipv rijst word een soort vermicelli gebruikt, met zeevruchten en het word gegeten met allioli (knoflookmayo). In Galicia eet je verschrikkelijk lekkere mariscos! een pulpo gallego in downtown A corunha (la coruña) moet je gewoon es geprobeerd hebben. Verder zijn er nog zo veel plaatsen in spanje, maar jah... verder heb ik vorige maand echt heel goed gegeten in Warchau. De Zurek soep gereserveerd in (.) een rond geroosterd landbrood!!! echt geniaal. in het algemeen is de kwailteit van het eten in warchau echt goed. in peru is een lomo saltado altijd lekker, beste chinees tot zo ver ook in de peruaanse "chifas" (chifa pacifico en trujillo!!!) in finland vers gevangen en gerookte snoekbaars met boter en aardappelen en dille is ook errrug goed. kan wel uren doorgaan... maar dat doe ik niet:9 |