FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Jam maken
kabouter.mutswoensdag 8 maart 2006 @ 14:49
Heeft iemand al eens jam gemaakt met behulp van een broodbakmachine?
Deze vraag kreeg ik van mijn moeder maar ik heb t nog nooit gedaan.
Iemand hier wel?
Ze checkt elke dag CUL. Wie kan haar helpen?
Kiediswoensdag 8 maart 2006 @ 15:04
Iets in me zegt dat je ipv een broodbakmachine een jam-maak-machine nodig hebt om Jam te maken.
Mirjamwoensdag 8 maart 2006 @ 15:05
quote:
Op woensdag 8 maart 2006 15:04 schreef Kiedis het volgende:
Iets in me zegt dat je ipv een broodbakmachine een jam-maak-machine nodig hebt om Jam te maken.
je hebt voor jam maken helemaal geen machine nodig..?
piepsterwoensdag 8 maart 2006 @ 15:06
Jam is toch vruchten met geleisuiker inkoken, en dan tactisch in een ontsmet potje vacuum verpakken?

Waarom zou je dat in de broodbakmachine willen doen?

(Ik houd me aanbevolen voor een standaard jamrecept. Verhoudingen vogel ik later wel weer uit.)
Burbowoensdag 8 maart 2006 @ 15:08
tvp
Lienekienwoensdag 8 maart 2006 @ 15:08
quote:
Op woensdag 8 maart 2006 15:04 schreef Kiedis het volgende:
Iets in me zegt dat je ipv een broodbakmachine een jam-maak-machine nodig hebt om Jam te maken.
Sommige broodbakmachines hebben wel degelijk een jam-functie.

Die van mij niet, dus ik heb er geen ervaring mee.
Pietverdrietwoensdag 8 maart 2006 @ 15:57
om jam te maken, zit je ten eerste in het verkeerde jaargetij, maar dat terzijde, je hebt fruit en suiker nodig, eventueel pectine.
Dit doe je in een pan
1 kilo fruit op 1 kilo (geleer)suiker. Koken, en in steriele potten doen.
Ja, je kan wel je broodbakmachine gebruiken, maar een pan is makkelijker, is eenvoudiger schoon te maken, en je giet de jam makkelijker in potten, je kan hem snel van het vuur halen als ie dreigt over te koken, en je bent beter in controle.
Jam maken in een BBM is onnodig moeilijk doen
piepsterwoensdag 8 maart 2006 @ 16:09
Precies wat ik al dacht.

Dank!
kabouter.mutsdonderdag 9 maart 2006 @ 17:45
Het lijkt haar juist zo makkelijk je hoeft het dus niet zelf te doen dat doet de machine.
Alles in de bbm en als het belletje gaat JAM.

Hoelang moet je jam eigenlijk koken?
Pietverdrietdonderdag 9 maart 2006 @ 18:05
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 17:45 schreef kabouter.muts het volgende:
Het lijkt haar juist zo makkelijk je hoeft het dus niet zelf te doen dat doet de machine.
Alles in de bbm en als het belletje gaat JAM.

Hoelang moet je jam eigenlijk koken?
alles in een pan en ff koken, das moeilijk...
een paar minuten, volg aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker
Bovendien maak je een pan makkelijker schoon dan een BBM

[ Bericht 5% gewijzigd door Pietverdriet op 09-03-2006 18:55:19 ]
piepsterdonderdag 9 maart 2006 @ 18:09
Mij lijkt het ook logisch dat er met een beetje liefde geroerd moet worden.
En trouwens, wat ik nog van mijn moeders en oma's jampraktijken weet, en dat het koken het kleinste onderdeel is. Alles steriliseren en zonder knoeien in potjes krijgen, een etiketje erop en dan in de kelder zetten, dat was het meeste werk.

Maar goed, die hadden dan ook een hele grote groentetuin.
kabouter.mutsdonderdag 9 maart 2006 @ 18:10
Vorig jaar bramenjam gemaakt maar hij bleef te dun.......
piepsterdonderdag 9 maart 2006 @ 18:12
Meer suiker gebruiken denk ik.
kabouter.mutsdonderdag 9 maart 2006 @ 18:22
Ja ik las al van allebei evenveel.
Ik wilde juist niet zo'n zoete jam hebben.
Dan maar met gelatine in de weer denk ik.
assepoesmaandag 13 maart 2006 @ 09:43
Ik maak ook elk jaar jam en mij lijkt het juist een ramp om het in de broodbakmachine te doen, ondanks dat mijn broodbakmachined dat wel kan. Je hebt er totaal geen overzicht op. Als je jam wat aan de dunne kant is kan je hem niet makkelijk inkoken. Moelijker schoon te maken en als ik het boekje goed begreep duurt het ook nog langer.

Voor mij dus echt een pannetje op het vuur. Fruit en suiker in de pan. Geen water en op laag vuur rustig laten koken. Op een koud bord testen of de jam dik genoeg is. Een druppel jam moet dan gelijk stollen.

Als je minder zoete jam wil kan je ook marbello gebruiken of als je minder suiker gebruikt de jam langer in laten koken. Niet vergeten te roeren, want het kan wel aanbranden.
Pietverdrietmaandag 13 maart 2006 @ 10:02
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 18:10 schreef kabouter.muts het volgende:
Vorig jaar bramenjam gemaakt maar hij bleef te dun.......
Dat kan, bramen bevatten weinig pectine als ze goed rijp zijn, dan moet je IPV suiker geleisuiker gebruiken. Geleisuiker is suiker waar appelpectine aan is toegevoegt. Pectine is een geleermiddel dat van nature in vruchten voorkomt en de jam dik maakt.
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 18:22 schreef kabouter.muts het volgende:
Ja ik las al van allebei evenveel.
Ik wilde juist niet zo'n zoete jam hebben.
Dan maar met gelatine in de weer denk ik.
Nee, geen gelatine gebruiken, pectine is beter. Kan je bij de betere supermarkt wel verkrijgen, staat dan bij de geleisuikers.
Hou er rekening mee dat als je weinig suiker gebruikt, je jam ook minder houdbaar is.
kabouter.mutsmaandag 13 maart 2006 @ 10:24
Thanks Piet ik ga op zoek naar pectine.
Mijn moeder wil(de) citroenjam maken ze had een hele zak citroenen.
???? Heb jij een idee hoe?
Beetje zest en ctiroen pellen en in stukken snijden ofzo?
Pietverdrietmaandag 13 maart 2006 @ 10:30
quote:
Op maandag 13 maart 2006 10:24 schreef kabouter.muts het volgende:
Thanks Piet ik ga op zoek naar pectine.
Mijn moeder wil(de) citroenjam maken ze had een hele zak citroenen.
???? Heb jij een idee hoe?
Beetje zest en ctiroen pellen en in stukken snijden ofzo?
citroenjam of citroenmarmelade?
Gebruik iig niet het wit tussen de schil en de vrucht, de buitenkant van de schil kan je idd zest van maken en erdoor doen, lekker, je kan de vrucht zelf persen, geleisuiker erbij en volgens de aanwijzing op de verpakking jam van koken (geen aluminium pan gebruiken!)
kabouter.mutsmaandag 13 maart 2006 @ 10:52
ooh zit er verschil in dan? marmelade of jam?
Ja de velletjes zullen ook wel niet lekker zijn.
Oke persen, schilletje erbij raspen(in andere volgorde)geleisuiker erbij en (in)koken.
Pietverdrietmaandag 13 maart 2006 @ 11:05
quote:
Op maandag 13 maart 2006 10:52 schreef kabouter.muts het volgende:
ooh zit er verschil in dan? marmelade of jam?
Ja de velletjes zullen ook wel niet lekker zijn.
Oke persen, schilletje erbij raspen(in andere volgorde)geleisuiker erbij en (in)koken.
niet te lang koken, maar ook niet te kort, belangrijk, want anders is het pectine niet goed gevormt of kapotgekookt.
TheThirdMarkzondag 19 maart 2006 @ 00:40
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 18:10 schreef kabouter.muts het volgende:
Vorig jaar bramenjam gemaakt maar hij bleef te dun.......
Dan moet je hem verder inkoken.
1-of-6Billionvrijdag 24 maart 2006 @ 14:18
Écht lekkere jam maak je met Geleisuiker Speciaal van Van Gils.
2 Delen fruit op 1 deel suiker. Heel eventjes koken en verder als gewone jam in pott'n doen.
Heerlijke fruitige jam is het resultaat
Pietverdrietzaterdag 25 maart 2006 @ 20:00
quote:
Op vrijdag 24 maart 2006 14:18 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Écht lekkere jam maak je met Geleisuiker Speciaal van Van Gils.
2 Delen fruit op 1 deel suiker. Heel eventjes koken en verder als gewone jam in pott'n doen.
Heerlijke fruitige jam is het resultaat
hou dan rekening dat ie in de koelkast moet, want met minder suiker word ie snel slecht.
Dinuszaterdag 30 september 2006 @ 17:52
Ik heb wel zin om jam te maken van sinaasappels, maar vraag me af waarom dat niet gewoon in de winkel te koop is? Is jam van sinaasappels misschien niet lekker genoeg?

Ik ken wel de marmelade met de schilletjes erin. Mijn oudste dochter van 5 ( ) vind die heel lekker maar dan moet ik al die stukjes schil eruit purken.

Sinaasappels pureren, geleisuiker en zakje vanillesuiker dacht ik zelf. Iemand die dit al eens gemaakt heeft? Tips zin welkom en anders probeer ik het maar gewoon.
piepsterzondag 1 oktober 2006 @ 20:04
Ik heb in mijn geweldig gedateerde inmaken en bewaren kookboek een paar recepten.
quote:
Sinaasappeljam
Per kilo geschilde sinaasappels een kilo suiker.
Sinaasappels in kleine stukjes snijden en bestrooien met de suiker. Een nacht laten staan. Het vrijgekomen sap koken en de stukjes sinaasappel zonder pitjes toevoegen. Inkoken tot de juiste dikte en heet in steriele potten verpakken.
quote:
Sinaasappeljam met Cointreau
Zelfde als hierboven, maar dan met een kledder Cointreau bij het inkoken. gedeeltelijk laten afkoelen en meer Cointreau toevoegen. In steriele potten gieten, maar de potten pas sluiten als de jam helemaal koud is.
quote:
Sinaasappelgelei
1liter sinaasappelsap en citroensap (verhouding: 10 sinaasappels op 1 citroen) koken met 1 kilo suiker. Inkoken tot geleidikte. Evt wat grand Marnier toevoegen en heet in steriele potten verpakken.
quote:
Sinaasappel-citroengelei
Zie hierboven, maar nu 8 sinaasasappels op 5 citroenen.
Heel veel plezier, en laat even weten of het lekker is geworden!
Martijn_77zondag 1 oktober 2006 @ 22:00
quote:
Op zondag 1 oktober 2006 20:04 schreef piepster het volgende:
Ik heb in mijn geweldig gedateerde inmaken en bewaren kookboek een paar recepten.
[..]


[..]


[..]


[..]

Heel veel plezier, en laat even weten of het lekker is geworden!
Klinkt erg lekker

Ik neem aan dat je eventueel de sinaasappels ook kunt vervangen voor citroenen als je dat zou willen
Dinuszondag 1 oktober 2006 @ 22:24
quote:
Op zondag 1 oktober 2006 20:04 schreef piepster het volgende:

Heel veel plezier, en laat even weten of het lekker is geworden!
Hee, bedankt!!!! Ik laat zeker even weten hoe het is geworden!
Dinusdinsdag 3 oktober 2006 @ 19:42
Het is prima gelukt, nogmaals bedankt!
piepsterwoensdag 4 oktober 2006 @ 08:39
Mooi! Leuk om te horen. Eet smakelijk trouwens.