Maak je dromen waar! Dat is het motto van de meiden van Treble, het Limburgse trio dat in 1994 op straat is ontstaan. Niña, Djem en Caroline creëren hun eigen kansen en die voortvarende aanpak werpt zijn vruchten af. In 2004 eindigde hun debuutsingle ‘Ramagana’, afkomstig van het debuutalbum No Trouble, op #1 in de Top 40. Het feit dat het initiatiefrijke trio ter promotie van de single in alle drukke winkelstraten in het land optrad, speelde daarbij een grote rol. En ook naar aanloop van hun langverwachte tweede album ontplooiden de drie meiden zelf veel initiatieven.
![]()
Treble’s grootste droom is om internationaal door te breken en, zoals Niña het mooi verwoord: “als je een droom waar wilt maken, moet je niet gaan zitten wachten.” Dus stapten ze vorig jaar met hun djembé’s spontaan op het vliegtuig richting Cannes. Daar vindt de jaarlijks muziekbeurs Midem plaats, een verzamelplaats voor de belangrijke spelers in de platenindustrie. Treble installeerde zich met djembé’s en gitaar in de hotellobby en speelde hun songs om zo de aanwezige platenbonzen te overtuigen van hun talent. Een van de mensen die gelijk onder de indruk was van wat hij zag en hoorde, was Warren Wyatt van het Amerikaanse Worldsound management. Het klikte gelijk; Wyatt’s plannen sloten perfect aan bij Treble’s droom om internationaal door te breken. Sinds januari behartigt hij dan ook de belangen van dit ‘driekoppige monster’ uit Limburg.
Wyatts internationale connecties resulteerden erin dat Treble vorig jaar zomer naar Los Angeles afreisden, waar ze vocal coaching kregen van ex-Santana zanger Alex Ligertwood. Hij ontdeed het drietal van hun laatste restje Nederlands accent en boog zich over de teksten. Niet veel later zaten de meiden weer in het vliegtuig, ditmaal op weg naar het exotische Hawaï. Daar, onder de inspirationele leiding van de Amerikaanse producer Keith Olsen (bekend van zijn werk met o.a. Fleetwood Mac en Santana) namen ze de zang op voor Free, Treble’s tweede album dat in mei verschijnt. De muziek was in LA al eerder ingespeeld door een aantal gerenommeerde studiomuzikanten, waaronder gitarist Tim Pierce (o.a. Phil Collins, Joe Cocker en Christina Aguilera) en Jimmy Messer (o.a. Kelly Clarkson).
Sinds het debuutalbum No Trouble uit 2004 heeft Treble enorm veel geleerd op professioneel en muzikaal gebied. Op Free vertaalt zich dat in een nog beter op elkaar afgestemde samenzang, puntigere liedjes en een toegankelijke productie zonder al teveel tierelantijnen. Het album bevat 12 songs, die bijna allemaal eigen composities zijn. Een uitzondering daarop is ‘Crystal’, geschreven door Stevie Nicks en in 1975 een #1 hit voor Fleetwood Mac. Free is een uitgebalanceerde mix van mooie melancholische ballads (‘Leave Me Alone’, ‘Where Are You’), originele popcomposities (‘Jealous’, ‘Train’) en opzwepende up-tempo liedjes waarbij je niet stil kunt blijven zitten (‘Amambanda’, Lama Gaia’). Alle songs laten zich beluisteren als kleine cadeautjes, met daarin herkenbare Treble-thema’s als vrijheid, positiviteit, je dromen achterna gaan en vriendschap.
Natuurlijk ontbreekt de zelfbedachte Treble-taal ook dit keer niet. Het album wordt zelfs opgeleukt met een klein woordenboekje, waarin fans de betekenis van de meest veelgebruikte Treble-woorden kunnen opzoeken.
Treble neemt een unieke plaats in Nederland in met hun opvallend eigen sound: aanstekelijke liedjes in een mix van Engels en Treble-taal, harmonieus meerstemmig gezongen en begeleid door Afrikaanse percussie. Op Free bewijst Treble niets ingeboet te hebben aan originaliteit en eigenzinnigheid. Djem: “we willen onze eigen muziek blijven maken en vrij zijn om te doen wat we willen en op de manier zoals we het willen.” Door deze eigenzinnige houding, gecombineerd met een enorme wilskracht en niet te vergeten muzikaal talent, ligt niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld voor ze open. Want dat de meiden hun vleugels uit willen slaan is zo klaar als een klontje. Caroline: ”Onze droom is om de wereld te veroveren met onze muziek. En dat gaan ons lukken! Al moeten we dat straat voor straat en land voor land doen.”