Martijn_77 | donderdag 23 februari 2006 @ 22:09 |
Ik heb gisteren weer een beenhammetje gekocht en wil dat gaan bereiden in de oven. Nu heb ik ooit van Dutch-Mama een heerlijk ketjap / tijm / honing mengsel recept gehad maar ik vroeg me af of er nog meer lekkere recepten waren. Het recept van DM was uit mijn hoofd: 4 Eetlepels Ketjap Manis 2 Eetlepels Honing Verse tijm naar smaak En hier mee om de 10 minuten de beenham mee bestrijken Maar wie weet nog meer een lekker recept voor de beenham? | |
Pilootje | vrijdag 24 februari 2006 @ 20:42 |
Ik haal ze wel eens bij de slager, erg lekker. Wat een collega wel eens doet van me is dat ding insteken met kruidnagelen en een zoete honing mosterdsaus maken en daarmee bestrijken. Persoonlijk vind ik hem naturel met peper en zout al erg lekker. Ook erg lekker, neem een cutter en gooi daar een zak seizoenspeper in, en maal dit relatief grof. Leg je beenham er in, heel langzaam aanbraden. En dan in de oven lekker laag garen. Zowiezo een tip voor grote stukken vlees of gevogeltje. Gaar het eens op 120 a 130 graden. Wordt het veel malser dan op 180 graden. | |
Tha_Butcha | vrijdag 24 februari 2006 @ 23:38 |
wat ik wel es doe, is even koken (of aan braden) daarna kruidnagels er in prikken, insmeren met mosterd, honing eroverheen (ja dat lijkt een derrie). en dan in de oven in gooien. | |
Martijn_77 | vrijdag 24 februari 2006 @ 23:52 |
Ik braad het altijd 35 minuten op 160 Graden aan in de oven en dan nagaren op 90 Graden 10 Minuten per 100 Gram. [ Bericht 2% gewijzigd door Martijn_77 op 13-08-2006 11:48:01 (Even tijden kloppend gemaakt) ] | |
krakkemieke | zaterdag 25 februari 2006 @ 00:03 |
Maar hebben jullie dan een rauwe ham, of zoals ik, geinjecteerd met zout? | |
Mirjam | zaterdag 25 februari 2006 @ 00:10 |
klikt best lekker ![]() als ik er morgen toevallig 1 vind, ga ik er ook maar eens 1 klaarmaken ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 25 februari 2006 @ 01:06 |
quote:die meeste supermarkten hebben er wel liggen ![]() | |
Mirjam | zaterdag 25 februari 2006 @ 12:55 |
ik heb een beenham, ik heb honing, tijm en ketjap ![]() martijn, dsat aanbraden in de oven, is dat gewoon de beenham in de braadslee stoppen met de marinade, en dan om de zoveel tijd ff omdraaien? | |
Mirjam | zaterdag 25 februari 2006 @ 18:28 |
bjna klaar ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 25 februari 2006 @ 18:49 |
quote:Eerst in de marinade leggen en dan om de 10 minuten bestijken met die marinade. | |
Mirjam | zaterdag 25 februari 2006 @ 19:03 |
hij was lekker ![]() | |
Martijn_77 | zondag 13 augustus 2006 @ 11:47 |
quote:Gisteren weer gemaakt was weer er lekker ![]() Maar heb nog wel nog steeds de volgende vraag open staan ![]() quote: | |
daanski82 | zondag 13 augustus 2006 @ 14:41 |
Probeer is Vat 69 (wiskey) met bruine basterdsuiker. eerst een kleinbeetje aanbakken metr boter | |
Martijn_77 | zondag 13 augustus 2006 @ 19:40 |
quote:Aanbakken dan neem ik aan dat je hem in de pan bereid? Zou dit ook in de oven kunnen? | |
daanski82 | maandag 14 augustus 2006 @ 00:21 |
kan ook in een over maar dan in een gesloten bak i.v.m. de wiskey geur anders gewoon in de pan bakken ongeveer 40 a 50 min | |
GrotePier | donderdag 17 augustus 2006 @ 01:00 |
een paar dikke plakken gerookt spek met kruidnagels er in vast zetten en braden maar in de oven..... | |
Bar_en_Mar | zondag 20 augustus 2006 @ 19:31 |
vier plakken dik gesneden beenham, elk 125 gram • vier verse vijgen een rode ui • 50 gram rozijnen • een stukje pijpkaneel • een theelepel fijn geraspte sinaasappelschil • drie eetlepels roomboter • drie eetlepels zonnebloemolie • twee eetlepels gevogeltefond • een flesje Jopen 4 granen Bokbier van 30 cl • een eetlepel fijn geknipte bladpeterselie • peper uit de molen en zout naar smaak Steeltjes van de verse vijgen verwijderen, in stukjes snijden en samen met de rozijnen gedurende twee uur in het bier in een mengkom wellen. Ui schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie verwarmen in een koekenpan met anti aanbaklaag en hierin de stukjes ui glazig laten worden. Goed omscheppen en de gewelde stukjes vijg, rozijnen, restant van het bier (eventueel wat extra bier), stukje pijpkaneel en fijn geraspte sinaasappelschil eraan toevoegen. Goed roeren en gedurende twintig minuten op een lage hittebron stoven. Een mengsel van twee eetlepels boter en een eetlepel olie verwarmen in een koekenpan met anti aanbaklaag en hierin de plakken beenham lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Plakken beenham uit de pan halen, warm houden en gevogeltefond en een eetlepel boter door het bakvocht roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Plakken beenham en saus verdelen over voorverwarmde borden. Bestrooien met fijn geknipte bladpeterselie en serveren met de chutney, vergezeld van aardappelkroketjes en in boter gestoofde broccoliroosjes | |
Bar_en_Mar | zondag 20 augustus 2006 @ 19:32 |
Stoomgebraden beenhammetjes Ingrediënten • 2 Beenhammetjes (ā 500 g (voorgegaard) • 75 ml sinaasappelsap (vers geperst) • 1 eetlepel sojasaus • ½ eetlepel basterdsuiker (donkere) • 1½ eetlepel gembersiroop • 2 eetlepels curryketchup • 10 kruidnagels • 1 kleine ui (in parten) • 2 cm gemberwortel • 1 winterwortel (ā 250 g) • 1 appel (goudreinet, geschild en in stukken) • 1 bouillonblokje (groenten) • 1 dl slagroom • 2 eetlepels koriander (fijngehakt) • snufje peper (versgemalen) Voorbereidingstijd: 25 minuten Bereidingstijd: 25 minuten Bereiding 1. Meng het sinaasappelsap met de sojasaus, de suiker, de gembersiroop, de curryketchup en peper. 2. Steek kruidnagels in de hammetjes en schenk de marinade erover. Laat minimaal 1 uur afgedekt staan en lepel er steeds de marinade over. 3. Verwarm de oven voor tot 250°C. 4. Schil de winter- en gemberwortel en snijd ze in plakjes. 5. Leg de ui, de gemberwortel, de wortels, de appel en het bouillontablet in een schaal en schenk er 1 liter heet water bij. Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt. 6. Temper de oven tot 170°C. 7. Dep de hammetjes droog met keukenpapier en braad ze hammetjes op een rooster boven de schaal in ca. 25 minuten bruin. Laat ze buiten de oven afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten. 8. Pureer de helft van de groente zonder gember met het stoomvocht. Wrijf het door een zeef, voeg de slagroom toe en breng het aan de kook. Voeg zout en peper toe. Schep de koriander erdoor. Serveer de hammetjes in plakken met de saus. Lekker met aardappelkroketjes of koekjes van rösti en roergebakken wilde spinazie met sesamzaadjes | |
kahaarin | zondag 20 augustus 2006 @ 19:56 |
http://www.romertopf.com/ In een romertopf wordt vlees altijd lekker als je het met witte wijn stooft. Voorbeeld: Beenhammetje. Zout/peper. Dille (vers) Honing ½ liter droge witte wijn. Kruid het beenhammetje met zout en peper, wrijf in met honing, strooi er dan wat dille overheen en braad het hammetje in een beetje boter in een braadpan aan op matig vuur, als het hammetje helemaal is dichtgeschroeid en een mooi kleurtje heeft leg je hem in de voorverwarmde romertopf (gewoon in de oven zetten tijdens het voorverwarmen), giet de wijn erbij (niet gekoeld, gewoon op kamertemperatuur) doe het deksel er op en zet in de voorverwarmde oven, houd een braadtijd aan van 20 minuten bij 180 graden, draai het hammetje om en dan nog eens een kwartier laten sudderen. Laat dan de romertopf even een klein kwartiertje rusten op het aanrecht / de tafel, dan is het klaar. Het kookvocht kun je dan wat inkoken en binden met een beetje sausbinder, dan heb je een sausje erbij. Lekker bij wilde rijst en een salade. (Dit kun je natuurlijk ook in een ovenschaal met deksel doen.) | |
Ozziecar | zondag 20 augustus 2006 @ 20:10 |
Martijn, ik heb een tijdje geleden een beenham op de "Japanse manier" klaargemaakt. Marinade van die dikke sojasaus, beenham ingeprikt met wat teentjes knoflook. Niet echt wat je van een beenham verwacht, maar het was wel heel erg lekker! | |
greatgonzo | zaterdag 23 december 2006 @ 09:30 |
skup.... ga dit ook klaarmaken voor de kerst... maar kun je dit alleen braden in de oven in een braadzak, of kan je ook gewoon "kaal" grillen? | |
Martijn_77 | zaterdag 23 december 2006 @ 11:02 |
quote:Gewoon kaal in de oven dan krijgt ie ook een mooi bruin kleurtje aan de buiten kant | |
greatgonzo | zaterdag 23 december 2006 @ 12:07 |
en dan hoe lang in de grill... 30-40 min? | |
Annemiek78 | zaterdag 23 december 2006 @ 12:13 |
Nee, moet wel wat langer. Per pond moet je hem 40 minuten geven op 160gr. Dan per 100gram 10 minuten nagaren op 100gr. | |
Martijn_77 | zaterdag 23 december 2006 @ 12:15 |
quote:Niet in de grill in een (hete lucht) oven. Moet je niet onder een grill klaar maken | |
greatgonzo | zaterdag 23 december 2006 @ 19:37 |
neem aan dat hete lucht lekkerder is dan braadpan? | |
Martijn_77 | zondag 24 december 2006 @ 00:41 |
quote:Ik vind van wel is ook magerder ![]() | |
greatgonzo | zondag 24 december 2006 @ 12:42 |
en kan het dan het beste in aluminiumfolie doen denk ik of niet? Om de sappen er in te laten? | |
Annemiek78 | zondag 24 december 2006 @ 12:45 |
Nee, gewoon om de 10 minuutjes even besprenkelen met een marinade of bakvet. | |
Martijn_77 | zondag 24 december 2006 @ 12:46 |
quote:Nee, dat hoeft niet als je je houdt aan onderstaande tijden blijf hij erg sappig quote:Ik zou hem wel in een braadslee of zo leggen want er komt wel vocht uit. Maar dat is niet zo veel en niet erg | |
blondhaar | donderdag 27 december 2007 @ 23:00 |
Om nog maar eens een dood topic naar boven te schoppen, en omdat beenham te cool is. Mijn recept voor beenham; 1 Beenham (ca. 600gr) 1 borrelglas cognac voor de marinade: 2 eetlepels (magere) kwark 2 eetlepels abrikozenjam 1 theelepel grove mosterd 1 theelepel pesto tappa mix (Dit is een poptje met gedroogde kruiden waarje zelf olie aan toe moet voegen, o.a. verkrijgbaar bij de Xenos) Alle ingredienten goed mixen en dan de beenham goed insmeren (masseren) met de marinade +/- 5 min laten staan. In de tussen tijd braadpan op het vuur boter smelten. Dan beenham om en om aanbraden. Evt nog insmeren met de over gebleven marinade. Afblussen met cognac, een half kopje water toevoegen en dan 1 uur latern sudderen op het laagste pitje met vlamspreider. | |
Tezz | vrijdag 28 december 2007 @ 09:02 |
Toevallig heb ik gister ook een beenhammetje klaargemaakt. Deze was al gekruid door de slager met bourgondische kruiden. Ik heb hem aangebakken in een pan met roomboter, zodat het mooi dichtschroeide. Daarna in een ovenschaal gedaan en er wat ui, knoflook en paprika overheen gesneden in grove stukken. Nog een schep roomboter bovenop en toen 45 minuten de oven in om 180 graden (stuk vlees was 600 gram). Om de tien minuten heb ik wat van het vocht (roomboter en gemengd met het vocht uit de groente) overheen geschept. De beenham was perfect gaar en supermals. Een aanrader! Volgende keer pak ik een naturel en ga ik zelf even aan de slag met allerlei marinades.... |