Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 19:41 |
Een vraag je, ik heb het hele internet afgezocht maar niet gevonden, het recept van het, bij mijn weten, Egyptische dessert: Um Ali. Het lijkt een beet je op Creme Brulee maar dan anders. Iemand???? ![]() | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 19:54 |
Laat ik het zo zeggen, het is een kruising van een appeltaart met creme brulee. | |
Mirjam | donderdag 23 februari 2006 @ 19:55 |
zegt me niks klinkt wel spannend | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 19:57 |
quote:ja is het ook kan ik dit topic beter openen in Travel, als je in Egyte bent geweest herken je het zo! | |
Mirjam | donderdag 23 februari 2006 @ 19:59 |
bedoel je somsquote:? | |
Mirjam | donderdag 23 februari 2006 @ 20:00 |
kan iets engels vinden INGREDIENTS: 1 (17.5 ounce) package frozen puff pastry sheets, thawed 1/2 cup chopped walnuts 1 cup chopped pecans 1 cup chopped hazelnuts 1 cup raisins 1 cup flaked coconut 1 1/4 cups white sugar, divided 4 cups milk 1/2 cup heavy cream -------------------------------------------------------------------------------- DIRECTIONS: Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Butter a 9x13 inch baking dish. Place the pastry sheets in the baking dish and place the dish in the oven. Watch it closely. When the top layer turns crunchy and golden, remove it from the oven. Continue until all the sheets are cooked. Preheat the oven broiler. In a bowl, combine walnuts, pecans, hazelnuts, raisins, coconut and 1/4 cup sugar. Break cooked pastry into pieces and stir into nut mixture. Spread mixture evenly in 9x13 inch dish. Bring milk and 1/2 cup sugar to a boil in a medium saucepan over medium heat. Pour over nut mixture. Beat the heavy cream with the remaining 1/2 cup sugar until stiff peaks form. Spread evenly over nut mixture in dish. Place dessert under oven broiler until top is golden brown, about 10 minutes. Serve hot. | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:02 |
quote:Yes...geweldig!!!! Waar heb je dat gevonden? Ik heb echt het hele internet afgestruind. Fantastisch ![]() | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:02 |
quote:no problem! | |
Mirjam | donderdag 23 februari 2006 @ 20:04 |
ff gegoogled ![]() | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:05 |
quote:Balen: er staat een tikfout in de titel... kan iemand ff helpen? de U moet een O zijn. | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:06 |
quote:Ik google niet meer vandaar denk ik ![]() | |
NightH4wk | donderdag 23 februari 2006 @ 20:07 |
[ Bericht 100% gewijzigd door Blues op 23-02-2006 20:21:12 (Zout es op met je frietkruiden) ] | |
Pietverdriet | donderdag 23 februari 2006 @ 20:07 |
Eentje in het Duits 60 g Cornflakes 4 dl Milch, heiße 60 g Zucker 1 Pkt. Vanillezucker, nach Belieben mehr 50 g Rosinen 20 g Kokosraspel 50 g Nüsse, gehackt 50 ml Sahne, geschlagen Cornflakes mit Milch, Zucker und Vanillezucker mischen. Die Hälfte der Masse in eine gut gefettete, feuerfeste Form geben. Darüber eine Schicht aus gehackten Nüssen, Rosinen und Kokosflocken streuen. mit dem Rest der Cornflakes - Mischung bedecken und mit dem geschlagenem Rahm gleichmäßig bestreichen. Bei 200 °C in der Mitte des Backofens ca. 20 Min. gratinieren, bis die obere Schicht braun wird. | |
Phoenixx | donderdag 23 februari 2006 @ 20:07 |
TT aangepast. Recept ziet er heerlijk uit, trouwens! ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 23 februari 2006 @ 20:08 |
quote:Wrom niet? www.alltheweb.com is ook goed trouwens | |
Pietverdriet | donderdag 23 februari 2006 @ 20:10 |
Nagerechten Beroemd is Om Ali (de moeder van Ali), een stevig dessert van bladerdeeg, noten, rozijnen, kokos en room. Over de herkomst gaan verschillende verhalen de ronde. De mooiste is dat Om Ali een sultansvrouw was die met dit recept vierde dat haar rivale na een ruzie overleed. Ook het volk mocht ervan meegenieten. Mehalabia: pudding op basis van melk en maïszetmeel, soms aangevuld met vruchtensap, of geserveerd met rozenwater. | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:10 |
quote:Ik heb wat vertaalproblemen, wat betekent: eine Schicht ? Trouwens, er zitten helemaal geen cornflakes in het echte recept. Cornflakes zijn toch die oranje dingetjes? Bedankt voor het zoeken! ![]() | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:11 |
quote:Het is echt verrukkelijk! ![]() | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:12 |
quote:Great: Om Ali Egyptian "Bread and Butter" Pudding My friend Reba, who simply could not stop raving about it during our flight to Cairo in 1999, introduced me to the dessert Om Ali. She was looking forward to having it so much, in fact, I think she even asked the flight attendant if they had some on board! And I have to admit, Om Ali was, once I sampled it, every bit as good and as comforting as she claimed. The name "Om Ali" means, Mother of Ali. While the true origin of Om Ali is unknown – in Cairo, you may hear it is from Upper Egypt, while in Upper Egypt you may here that it is from Cairo – you may even hear that it was brought to Egypt by an Irish lass, a Miss O’Malley, mistress of the Khedive Ismail! I think it more likely that the good and kind mother of Ali wanted to provide her family with something nourishing and sweet that could be made with the ingredients on hand. As with most baladi or local dishes, there are a variety of ways to make it. Here is a basic recipe with ingredients that can be found in your local grocery store. 6 sheets of fillo (or puff pastry, pancakes, or bread) 6-8 tablespoons of butter, melted 2/3 cup black or golden raisins 1 cup mixed whole or slivered blanched almonds, chopped hazelnuts and chopped pistachios 5 cups whole milk 1 ¼ cups heavy cream ½ - 2/3 cup sugar 1-2 teaspoons cinnamon (optional) Keep the sheets of fillo in a pile, covered with a damp towel to keep them from drying out. Brush each one with melted butter and place them on top of each other on a buttered baking sheet. But the buttered fillo sheets in a preheated 3500F oven for about 10 minutes, until they are crisp and the top ones are slightly colored. When cool enough to handle, crush the pastry with your hands into pieces into a baking dish, sprinkling the nuts and raisins between the layers. Bring the milk and cream to a boil in a pan with the sugar and pour over the pastry. Sprinkle, if you like, with the cinnamon and return to the oven. Raise the heat to 4250F and bake for about 20-30 minutes, until slightly golden. Serve hot. Serves 8. | |
Pietverdriet | donderdag 23 februari 2006 @ 20:13 |
quote:Een laag Heb nog meer recepten, daar werken ze oa met brood om de pudding te binden. | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:13 |
quote:Hoe kom je daaraan? Heb je het zelf wel eens gemaakt? | |
Pietverdriet | donderdag 23 februari 2006 @ 20:14 |
quote:Nee, ik google :-) | |
Bahar | donderdag 23 februari 2006 @ 20:15 |
Deze variant heet Uum Ali: Umm Ali Submitted by: Hana Banana "Umm Ali is a delicious traditional Egyptian dessert equivalent to North America's bread pudding. You can serve it warm with a scoop of French vanilla ice cream." Original recipe yield: 8 servings. Prep Time:10 MinutesCook Time:30 MinutesReady In:40 MinutesServings:8 (change) -------------------------------------------------------------------------------- INGREDIENTS: 1 (17.25 ounce) package frozen puff pastry, thawed 5 cups milk 1 cup white sugar 1 teaspoon vanilla extract 1/4 cup raisins 1/4 cup slivered almonds 1/4 cup pine nuts 1/4 cup chopped pistachio nuts 1/4 cup sweetened, flaked coconut -------------------------------------------------------------------------------- DIRECTIONS: Preheat the oven to 400 degrees F (200 degrees C). Unroll the puff pastry sheets, and place flat on a baking sheet. Bake for 15 minutes in the preheated oven, or until puffed and golden brown. Break the puff pastry into pieces, and place in a large bowl. Add the raisins, almonds, pine nuts, pistachios, and coconut, and toss to distribute. Pour into a 9x13 inch glass baking dish, and spread evenly. Pour the milk into a saucepan, and stir in the sugar and vanilla. Heat until hot but not quite boiling. Pour over the mixture in the baking dish. Bake for 15 minutes in the preheated oven. Turn the oven to broil, and broil for 2 minutes to brown the top. Remove from the oven and let stand for 5 minutes. Serve warm. | |
Ludacriss | donderdag 23 februari 2006 @ 20:43 |
Uhhh dat maakt me moeder zo nu dan. Erg lekker ![]() Konafa ( als ik het goed schrijf ) is ook erg lekker ![]() | |
Lestat | vrijdag 24 februari 2006 @ 01:54 |
Ik ben in Egypte geweest maar ik herken het niet. ![]() Ik hou dan ook niet van toetjes. |